• innana

    Fick ni smisk?

    Hallå. En liten allmän fråga, vi diskuterade på jobbet idag.

    Vi som är födda på 60-70-talen, var smisk förekommande då som bestraffningsmetod? Vet ju att lagen kom i slutet på 70-talet, men innan och däromkring?

    Fick det aldrig själv och kan inte minnas att mina kompisar nånsin talade om att de fått det heller. Så ni som är i min ålder idag: Fick ni smisk? Och hörde ni om andra som fick det? Känns så overkligt...

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2006-04-17 16:08:05:
    Oj då, den här tråden var endast avsedd som en gallup för hur det låg till DÅ, och inte vad man anser om barnaga nu för tiden. Endast retrospektivt.

  • Svar på tråden Fick ni smisk?
  • SuziQ

    Mycket märkligt att man måste HOTA sitt barn att ÖVERGE det om de inte lyder en.... eller att det enda alternativ man har (som någon slags sista utväg...) är att daska till. Kan än en gång, tjaaaata o tjaaaata mig sönder på att det är OLAGLIGT och absolut icke acceptabelt av vuxna människor att slå/smiska sina egna eller andras barn!! Det e ju helt sjukt att tro ngt annat, hur skulle vi reagera om VÅRA barn daskade till andra?
    "Olle tog min leksaksbil och sade jag var dum- jag bad honom snällt men till slut fick jag slå honom" Vi lär ju barnen att detta e korrekt beteende och därmed så kommer det att gå i arv....
    Snattar vi för att vi har slut på pengar (eller skyller på Försäkringskassan som ej betalar ut föräldrapenning i tid, då har vi rätt att snatta)??? Olagligt e alltid olagligt!

  • kristinah

    Jag undrar om ni som tycker att de tär ok att ge era barn en "dask" skulle tycka att det var ok om nån annan gjorde det samma mot era barn.

    Eller skulle ni kunna göra det mot nån annans barn?

  • sveamoder

    Julmusten: Tummen upp!

    Skrev kort men liknande i början!!

  • innana

    Ser som sagt att tråden tappat fokus lite... Inte därmed sagt att det inte är intressant att läsa, men fortsätt gärna svara på frågan om hur det var DÅ.

    kram
    ts Innana

  • valkyrian

    så det räckte och vart över... och jag är ändå född 88!!!
    Säger som Pallas, att man verkligen får kämpa med sig själv nu, eftersom det sitter i ryggmärgen, men hoppas och ber till Gud att mina föräldrars idioti aldrig går ut över min dotter vilket jag skall se till.

  • Niike

    Jag har aldrig fått smisk i hela mitt liv... Lr något annat liknande heller...

  • Little Pooch 05

    79:a här. Fick aldrig smisk eller stryk på något vis. Inte heller min bror som föddes innan lagen trädde i kraft.

    Jag har däremot en kompis (80:a) vars pappa gav sina barn smisk som straff. Jag tror till och med han använde bälten/skärp. De är en väldigt religiös familj, om det nu har med saken att göra. De verkar dock ha en kärleksfull och nära familj idag.

    Min make kommer ifrån NZ och här är aga i uppfostringssyfte lagligt. Man kämpar dock för att få föräldrar att använda andra medel, t ex "time out" för att komma till bukt med den utspridda barnmisshandeln eftersom många verkar ha problem att se skillnad mellan en smisk/dask och verklig misshandel. Vi kommer definitivt inte att aga våra barn, hur tillåtet det än är här! Finns så många bättre sätt.

  • Viviré

    är född -78 och JA jag fick smisk.. inte ofta men nog förekom det. sista gången var jag ca 9-10 år.

  • Greenmonster

    Född 77 och ja. Uppvuxen i Kanada som fortfarande inte insett hur kränkande och förnedrande barnaga är. 


    If we don't go crazy once in a while, we'll all go crazy. - Hawkeye
Svar på tråden Fick ni smisk?