• innana

    Fick ni smisk?

    Hallå. En liten allmän fråga, vi diskuterade på jobbet idag.

    Vi som är födda på 60-70-talen, var smisk förekommande då som bestraffningsmetod? Vet ju att lagen kom i slutet på 70-talet, men innan och däromkring?

    Fick det aldrig själv och kan inte minnas att mina kompisar nånsin talade om att de fått det heller. Så ni som är i min ålder idag: Fick ni smisk? Och hörde ni om andra som fick det? Känns så overkligt...

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2006-04-17 16:08:05:
    Oj då, den här tråden var endast avsedd som en gallup för hur det låg till DÅ, och inte vad man anser om barnaga nu för tiden. Endast retrospektivt.

  • Svar på tråden Fick ni smisk?
  • TheBlueRose

    hailey ,,,att ta en favva leksak för att sedan ge igen den efter 2dar ...

    Hon lära sig det där ganska så snabbt så det där blir inget "straff" i slutändan..Hon VET ju att hon får tillbaka den..

    Hon kommer bara att rycka på axlarna till slut..
    Så nej, det där är ingen bra lösning på "straff/tillsägelse"..

  • mica05

    hailey: jag tycker det du skriver låter bra. även om jag just i affärssituationen inte riktigt ser skillanden i orden "nu går jag" och "jag överger dig". handlingen är ju samma.
    (Det är en viktig fråga för mig för jag försöker lära mig i förväg hur jag ska agera. Förr eller senare kommer ju situationerna.)

  • mica05

    Men varför ska barnet få ett straff? Det är väl bättre med en "konsekvens" och en hjälp att inte göra om det igen.
    Att ta leksaken fungerar säkert olika på olika barn. Det är väl mer straff än konsekvens iofs. Det jag gillade var att man så tydligt visade barnet att om två dagar så får du tillbaka den. Dvs det var inte slumpmässigt godtycke som styrde.

  • hailey

    TheBlueRose, just nu är hon bara 4 så det funkar jättebra, när hon blir äldre och börjar trotsa även det så får man ju ta till andra metoder.
    Jag skulle givetvist inte hålla på så om det inte fungerade, man måste ju se på varje individuellt barn hur långt man bör gå. Men att ta till fysisk bestraffning skulle jag aldrig göra och det mycket för att jag vet hur mycket hat jag kände mot min pappa när han gjorde det mot mig. Dessutom funkade det aldrig på mig, det fick mig bara att trotsa honom ännu mer.

  • rebeckaa

    tycker ju att det är värre att slå än att säga till ett barn "hejdå nu går jag om du inte lyder". Men det är inte lätt att vara förälder iheller.

  • kela81

    Har inte läst hela tråden, är inte heller född under 60-70 talet (81 som ni säkert ser på mitt namn ) Jag fick mycket stryk som liten...är livrädd för att jag själv ska råka slå mina barn om jag får några Att det ska komma som nån slags "ärvd" grej...

  • musli
    hailey, du gör som jag tänker... självklart säger jag att "nu går jag, ska du med får du komma" om min/a barn lägger sig ner och skriker i affären... vad skulle jag annars göra??? lyfta upp och bära ut dem? ja, om de inte lyder och kommer när jag går så, visst... men det är ju inte det första jag gör... hailey och jag är nog lika i vårat tankesätt vad det gäller den här biten iaf... 
    //heavy metal-mamma...
  • julmusten

    Jog tror inte jag har fattat hur svart folk verkar ha med att se bra konsekvenser av handlanden. Varfor ar det sa svart att utfora??

    Jag tycker inte straff lonar sig, jag gillar inte naughtymats och jag ar totalt mot fysisk disciplin, anda har jag lyckats ha pli pa en massa barn som nanny. (Jag har forresten aldrig stott pa en enda nanny som har anvant sig av en naught mat. Manga anvander sig av en time out spot, men det ar inte ett straff, det ar ett stalle att lugna ner sig pa).

    Uppfor sig barn inte sa ser man till att de inser att det finns en konsekvens till deras uppforande.

    Det ar inte ofta jag har haft nannybarn som ens har fatt utbrott i en affar, men en gang sa fick en kille spel i affaren for att han var trott och ville titta pa nagot pa TV. Jag hotade inte honom med att jag skulle ga och lamna honom, (eller fragade honom om han ville folja med etc.). Jag sag till att alla varor vi hade blev tillbakasatta dar de forst var och sen gick vi hem och sov. Nar han vaknade sa gick vi tillbaka till affaren och kopte det vi behovde that was it. Han fick inte kolla pa TV, men han var trott och nar han vaknade till sa ville han inte ens kolla pa TV sa det blev inget battle som jag behovde ta da. Han var inte jatteglad over att behova ga tillbaka till affaren med mig, men det var ju pga att han behovde sova och inte kunda vanta i tva minuter som vi var tvungna att avbryta shoppandet sa da fick han kanna pa konsekvensen av att bryta av en shoppingtur pa det sattet!!! Det var aldrig nagot krig, jag uppmarksammade att han var trott, och han fattade att han inte hade upptratt helt OK utan hot, daskar och straff!!

    Tog jag bort leksaker sa forsvann de aldrig i en bestamd tid. De kom fram nar barnen bevisade att de kunde leka med dem igen. Det kunde ta en halvtimma eller ett halvar!!

    Varfor masta man straffa for allt fel och belona for allt bra??? Vad lar man barn da???

Svar på tråden Fick ni smisk?