• Anonym (Förbannad)

    Känner mig dömd av mitt barns rektor

    Tycker ni att man inte kan sätta gränser och inte klarar av att uppfostra sitt barn om ens barn som har skolplikt är hemmasittare? Jag kom nyss från ett möte med mitt hemmasittande barns rektor och är skitförbannad.
    Att vårat barn är hemmasittare beror enligt honom på att vi inte klarar av att sätta gränser och uppfostra vårt barn. När jag frågade varför vi inte fått mer hjälp ifrån skolans håll säger han att vi visst fått all hjälp dom kan erbjuda och sen föreslår han oss föräldrar att gå nån jädra familjeutbildning. Då röt jag ifrån för tycker man får så mycket skit som förälder men då sa han att det är för att hjälpa oss att hjälpa vårt barn. 
    Får det gå till såhär att en rektor får säga såna här saker? Det kändes som om rektorn dömde ut oss som typ världens sämsta föräldrar och som om inte skolan har nåt ansvar. 

  • Svar på tråden Känner mig dömd av mitt barns rektor
  • Anonym (Vilken är rätt ände?)
    Anonym (123) skrev 2024-11-21 15:00:12 följande:
    Tro mig, föräldrar till hemmasittare gör oerhört mycket mer än andra föräldrar. 

    Grundorsaken är ofta en diagnos, autism och add är absolut vanligast. "Vanlig" adhd verkar inte vara lika vanligt bland de som drabbas. Och där har man självklart hjälp av vården för att hantera det. Men som sagt, skolan behöver göra sitt pckså. Det är ingen som argumenterar för att allt ansvarar ligger på skolan, men det är inte så att inget ansvar ligger på skolan.
    Tack för att du korrigerar dig. 
    I och med detta är vi ju i stort överens.

    Men jag tycker det är fel av dig att så grovt generalisera gällande gruppen föräldrar till hemmasittare. Det är nog mera sant att det också i den gruppen finns både mer och mindre engagerade och ansvarstagande föräldrar. Alla är självfallet inte lika, inte heller inom denna grupp föräldrar.
  • Anonym (123)
    Anonym (Vilken är rätt ände?) skrev 2024-11-21 15:18:40 följande:
    Tack för att du korrigerar dig. 
    I och med detta är vi ju i stort överens.

    Men jag tycker det är fel av dig att så grovt generalisera gällande gruppen föräldrar till hemmasittare. Det är nog mera sant att det också i den gruppen finns både mer och mindre engagerade och ansvarstagande föräldrar. Alla är självfallet inte lika, inte heller inom denna grupp föräldrar.
    Vet inte om jag korrigerar mig, har aldrig skrivit att skolan är enda problemet men ett stort problem är att skolan inte vill ta något ansvar alls. Den här typen av trådar och frustration startas när det bara är skolan kvar i ledet av ansvarstagande.

    Och självklart är föräldrar olika bra. Men att så tvärsäkert slå fast att det är föräldrarna som brister och att man minsat arbetat så mycket bättre med sina egna barn och det är därför det funkar för dom är djupt okunnigt.

    Föräldrar till hemmasittare är i grunden precis lika som alla andra föräldrar där allt funkar bra. Men till det så har nog de flesta läst otaliga böcker om barnuppfostran plus gått varenda föräldrautbildning man kan komma över eftersom att det ibte räcker att bara vara vanlig förälder, man behöver vara mycket mer.

    Av de jag känner som har barn som har hemmasittare så har de också andra barn som inte har några problem alls. 
  • Anonym (Mor till fd hemmasittare)
    Anonym (Vilken är rätt ände?) skrev 2024-11-21 09:06:01 följande:
    Ingen kan övertyga mig om att skolan är den enda, eller ens den viktigaste, bakomliggande orsaken.

    Det finns säkert många, både föräldrar och andra, t ex BUP, som kan komma med krav, synpunkter eller önskemål gällande vad skolan kan eller bör göra.
    Men i alla dessa sammanhang får man inte glömma att näst intill alla inblandade individer börjar alltid aktivt söka efter andra förklaringar och orsaker för att själv slippa stå där med ansvaret.
    Det är en fullkomligt normal och naturlig reaktion som sker naturligt och automatiskt hos i princip alla människor när man som individ ställs inför svåra och jobbiga problem.

    Alla tycker vi väl att det skulle vara både bra, bekvämt och befriande om någon annan tog ansvaret?
    Den där "någon" som alla alltid talar om i alla sammanhang, så snart ett behov eller ett problem uppstår...

    Självfallet önskar föräldrar och alla, t ex BUP i ditt fall, att rektorn i det här fallet skulle vara denna "någon" som ska fixa problemet.
    Men vad är rektorns uppdrag?
    Det är självfallet att ansvara för hela skolan, för alla elever, att ta hänsyn till krav och önskemål från alla elevers föräldrar. Och i Sverige där vi har demokrati och där nästan alla människor hävdar att rättvisa ska råda så ska rektorn givetvis behandla alla lika, vara rättvis, och i så fall ge lika mycket av sin tid till varje elev och till varje förälder till alla elever.
    Hur ska rektorn kunna uppfylla krav och önskemål om rättvisa om rektorn ska ta fullt ansvar för en elev, eller ett mycket litet fåtal elever, som har jättestora särskilda behov?
    Hur kommer t ex vissa föräldrar reagera när deras barn, såväl alla "genomsnittsbarn" som också de allra duktigaste eleverna, inte ägnas någon tid alls och inta alls får något stöd?
    Är detta demokratiskt och rättvist?

    Hur ska samhället och Sveriges medborgare i allmänhet, alla skattebetalare, se på saken att ingen tid, inga resurser, ägnas åt de allra duktigaste och mest begåvade eleverna? De elever som så småningom ska bli de viktigaste och bästa samhällsbärarna, de som ska dra in alla skattepengar till landet, om dessa inte får lika mycket tillgång till tid och resurser från rektor och alla andra?
    Kommer dessa elever verkligen kunna bli de viktiga samhällsbärarna, de som ska skapa resurser och försörja de som har särskilda behov, sjuka och gamla, om de inte prioriteras, inte får rättvis och demokratisk tillgång till resurser under utbildningstiden?

    Vad är demokratiskt och rättvist?
    Det är fullkomligt självklart i verkligheten att rektors tid och möjligheter inte räcker för att ge alla lika mycket tid och resurser som ts barn behöver, hur ska då prioriteringarna se ut? Vilka barn ska rektor välja bort? Vem har rätt att bestämma, vilken är människan av kött och blod som äger ansvaret, för att rätt prioriteringar görs, på så sätt att det blir både demokratiskt och rättvist?

    Om det skulle vara skola och rektor som är de främsta och viktigaste bakomliggande orsakerna så skulle det självfallet innebära att alla elever, eller väldigt många, skulle ha samma problem som ts barn. Eller hur?
    Skola och rektor är självfallet inte den viktigaste bakomliggande orsaken.

    Men faktum kvarstår att det har varit fullkomligt självklart för mitt barns rektor att göra de anpassningar som behövdes, och tack vare det är mitt barn inte längre hemmasittare. 


    Att skolan behöver anpassa betyder inte att skolan är dålig. Betydligt oftare beror det på att hemmasittaren har någon form av funktionsnedsättning. Skolan har alltså inte orsakat problemet - det föddes barnet med - men det är skolan som behöver göra anpassningar. Och barnen har rätt till det enligt svensk lag. Och även om barnets problem beror på föräldrarna, tex missbruk, så är skolan skyldig att hjälpa barnet att klara av skolgången. 

  • Anonym (N)

    Klent virke för framtiden. 

  • Anonym (Mor)
    Anonym (Mamma till 3) skrev 2024-11-21 09:31:13 följande:

    Föräldraransvaret ligger i att få barnet TILL skolan, skolans ansvar börjar när barnet är I skolan.

    Så vh måste lämna barnet till skolan och skolan bör göra anpassningar för att få barnet att stanna och trivas i skolan.

    Är det annan problematik så är det inte alltid till barnets bästa och då tycker jag att man tar hjälp och ordnar en lots. Jag har tagit hjälp av soc för att få skolan att agera och möta barnets behov i skolan.

    Lycka till


    Men om man som vh under lång tid med stor möda  lyckats få varnet till skolan de flesta dagarna, men det inte alls fungerat i skolan då? Barnet mått jättedåligt vid efter skolan. Ofta avvikt och gått hem. Föräldern gjort allt möten med skolan, kopplat in vårdkontakter mm

    Till slut har det inte gått att få iväg varnet längre.Hur kan det vara föräldrns fel?

    Byta skola? Om alla skolor jobbar likadant och det inte finns resursskolor i kommunen. Inte så lätt att byta skola heller om skoltaxi inte beviljas. Ska barnr gå i en skola i en anna del av stan eller några kilometer bort så krävs skoltaxi för att ta sig dit. Flräldrar kan inte förväntas säga upp sitt arbete och flrsörjning för att stjutsa och hämta. Utan flrsörjning kommer föräldern ändå inte ha råd att ha kvar bilen och även svårt att få råd med bussresor fram och tillbaka till barnet skola. Någon privat vård kan man heller inte betala om man står utan inkomst. Alla kan inte jobba hemma eller välja arbetstider.
  • Anonym (Anonym)

    För att kunna svara på din fråga behöver vi veta varför ditt barn völjer att vara hemma istället för att gå till skolan.

  • Anonym (Förbannad)
    Anonym (Anonym) skrev 2024-11-24 14:56:25 följande:

    För att kunna svara på din fråga behöver vi veta varför ditt barn völjer att vara hemma istället för att gå till skolan.


    Hon har en ADHD diagnos 
  • Anonym (Förbannad)

    Jag ser att det är många som har svarat och jag har inte hunnit läsa alla svar men ska försöka göra det. Ingenting nytt har hänt sedan sist jag skrev mer än att vi haft ett samtal med BUP.

  • Anonym (Förbannad)
    Anonym (Mor) skrev 2024-11-22 09:59:43 följande:
    Men om man som vh under lång tid med stor möda  lyckats få varnet till skolan de flesta dagarna, men det inte alls fungerat i skolan då? Barnet mått jättedåligt vid efter skolan. Ofta avvikt och gått hem. Föräldern gjort allt möten med skolan, kopplat in vårdkontakter mm

    Till slut har det inte gått att få iväg varnet längre.Hur kan det vara föräldrns fel?

    Byta skola? Om alla skolor jobbar likadant och det inte finns resursskolor i kommunen. Inte så lätt att byta skola heller om skoltaxi inte beviljas. Ska barnr gå i en skola i en anna del av stan eller några kilometer bort så krävs skoltaxi för att ta sig dit. Flräldrar kan inte förväntas säga upp sitt arbete och flrsörjning för att stjutsa och hämta. Utan flrsörjning kommer föräldern ändå inte ha råd att ha kvar bilen och även svårt att få råd med bussresor fram och tillbaka till barnet skola. Någon privat vård kan man heller inte betala om man står utan inkomst. Alla kan inte jobba hemma eller välja arbetstider.
    Hon har bytt skola och vi trodde att det skulle bli bättre, och det blev det ett tag. Men nu är det precis som som förut att hon inte vill gå till skolan. Vi har haft ett samtal med bup nu så jag hoppas att vi kan få nån sorts hjälp därifrån. Skolan bryr sig inte ett skit och rektorn gör inget.
  • Anonym (Förbannad)
    Anonym (Mor till fd hemmasittare) skrev 2024-11-21 18:02:36 följande:

    Men faktum kvarstår att det har varit fullkomligt självklart för mitt barns rektor att göra de anpassningar som behövdes, och tack vare det är mitt barn inte längre hemmasittare. 


    Att skolan behöver anpassa betyder inte att skolan är dålig. Betydligt oftare beror det på att hemmasittaren har någon form av funktionsnedsättning. Skolan har alltså inte orsakat problemet - det föddes barnet med - men det är skolan som behöver göra anpassningar. Och barnen har rätt till det enligt svensk lag. Och även om barnets problem beror på föräldrarna, tex missbruk, så är skolan skyldig att hjälpa barnet att klara av skolgången. 


    Vilka anpassningar gjorde eran rektor då? 
  • Anonym (Förbannad)
    Anonym (Mamma till 3) skrev 2024-11-21 09:31:13 följande:

    Föräldraransvaret ligger i att få barnet TILL skolan, skolans ansvar börjar när barnet är I skolan.

    Så vh måste lämna barnet till skolan och skolan bör göra anpassningar för att få barnet att stanna och trivas i skolan.

    Är det annan problematik så är det inte alltid till barnets bästa och då tycker jag att man tar hjälp och ordnar en lots. Jag har tagit hjälp av soc för att få skolan att agera och möta barnets behov i skolan.

    Lycka till


    Vi skjutsar redan till och från skolan och gör flera anpassningar. Men vad ska man göra då Dra ut ungen till bilen? Även i skolan har hon problem som inte hänger med på lektionerna och inte kan koncentrera sig och då är det skolans ansvar eller hur? Så varför skyller rektorn på oss istället för art göra något ifrån skolans håll? Erbjuda en föräldrakurs var som ett stort hån ungefär som att säga att vi är värdelösa föräldrar och behöver gå en kurs för att lära oss att bli bättre föräldrar. 

    Vi har också haft kontakt med soc och BUP och jag hoppas BUP kan göra nåt. Jag berättade precis som det var om situationen och vad rektorn sagt. Dom tyckte inte heller att det var rött väg att gå kanske och att samarbetet mellan föräldrar och skola är viktigt.
  • Xenia
    Anonym (Förbannad) skrev 2024-12-04 17:21:12 följande:
    Vi skjutsar redan till och från skolan och gör flera anpassningar. Men vad ska man göra då Dra ut ungen till bilen? Även i skolan har hon problem som inte hänger med på lektionerna och inte kan koncentrera sig och då är det skolans ansvar eller hur? Så varför skyller rektorn på oss istället för art göra något ifrån skolans håll? Erbjuda en föräldrakurs var som ett stort hån ungefär som att säga att vi är värdelösa föräldrar och behöver gå en kurs för att lära oss att bli bättre föräldrar. 

    Vi har också haft kontakt med soc och BUP och jag hoppas BUP kan göra nåt. Jag berättade precis som det var om situationen och vad rektorn sagt. Dom tyckte inte heller att det var rött väg att gå kanske och att samarbetet mellan föräldrar och skola är viktigt.
    Du tolkar rektorns ord som fan tolkar biblen. VILL du tolka det till det värsta?

    Man kan behöva extra stöd och kunskap som förälder om man har ett barn med funktionsnedsättning som t ex ADHD. Men du påstår att det betyder att skolan anser att ni är "värdelösa föräldrar". Sen om föräldrakursen kan hjälpa med detta problem vet jag inte. Kanske Bup eller Barnhabiliteringen funkar bättre.

    Det finns ju mediciner mot ADHD som förbättrar koncentrationsförmågan, har ni prövat det?
  • Anonym (Mor till fd hemmasittare)
    Anonym (Förbannad) skrev 2024-12-04 17:10:42 följande:
    Vilka anpassningar gjorde eran rektor då? 

    Undervisning i liten grupp, individuellt schema där flera lektioner är bortplockade, äter i tyst rum, blir mött av kuratorn i början av skoldagen, får svårare uppgifter i vissa ämnen för att inte bli uttråkad, fast kuratortid på lektionstid ett par gånger i veckan för att få vila från stöket i klassrummet, möjlighet att skriva prov i grupprum, slipper vara i samma halvklassgrupp som de stökigaste eleverna, möjlighet att få bänk med skärmväggar kring, gör grupparbeten med barn i klassen som känns trygga, får vänta på lektionsstart i klassrummet istället för i korridoren utanför, får gå ifrån lektionen någon minut tidigare för att slippa stöket när alla ska klä på sig. 


    Säkert ännu fler saker som jag inte kommer på eller inte vet om. Det finns massor som de kan göra som inte kostar pengar eller tar särskilt mycket tid. Men kundskapen och viljan måste finnas. Specialpedagogen och kuratorn har varit viktiga pusselbitar. Men de kan bara göra nytta om rektor och lärare är villiga och öppna för att lära sig nytt. 

Svar på tråden Känner mig dömd av mitt barns rektor