• Anonym (TS)

    Skolans/förskolans uträkning av näringsrik mat?

    Vad räknar egentligen skolorna och förskolorna på när dom säger att dom serverar näringsrika måltider? 


    Har barn både i förskolan och skolan. Det kan serveras typ en kycklingbit, ren pasta och sedan en gräddfilsbaserad sås och ett salladsbord på isbergssallat, tomat, majs och gurka. 


    Förstår om det inte ser likadant ut på alla förskolor och skolor. 


    Men handlar detta om att man gjort en uträkning enbart utifrån protein, fett och kolhydrater? 


    För mig handlar det mer om att ge massa vitaminer och mineraler. 

    Att man har varierade grönsaker och grönsaker som är näringsrika 

    Hemma serverar vi minst 30 olika grönsaker i veckan. Jag har både tillagade grönsaker och syrade grönsaker och grönsaker är en del av måltiden. Jag ser till att regelbundet servera både lax och röding då exempelvis torsk inte innehåller den omega 3:n man ska ha. Och ja, jag serverar självklart torsk också men knappast för att ge barnen omega 3. Så vad menar skolan/förskolan egentligen? Jag ser deras mat som direkt skräpmat och näringsfattig. 

  • Svar på tråden Skolans/förskolans uträkning av näringsrik mat?
  • Anonym (a)
    Anonym (TS) skrev 2024-11-13 16:43:06 följande:
    ch en gurkskiva är inte grönsaker? det går mina barn och plockar själva ur kylen och käkar på? med eller utan min tillåtelse?
    är gurkan en häst då?
  • Anonym (Mia)
    Anonym (TS) skrev 2024-11-13 16:54:12 följande:
    Jo men om man ska fördela 500 g till frukost och middag bara så blir det kämpigt För dom riktigt små barnen.
    Har de inte fruktstund eller frukt och grönt till mellis? Där har du ju 100-200 gram. Ge en banan på väg till eller från förskolan så har du ytterligare typ 100 gram. Och 200-300 gram grönt bör inte kännas överväldigande att klämma in i frukost och middag, eller?

    Med det sagt, så håller jag med om att en gurkskiva och fyra majskorn per barn ÄR för lite för lunch och jag hade själv frågat förskolan om de kunde prioritera grönsakerna lite mer än så.
  • Anonym (Ja)
    Anonym (Ja) skrev 2024-11-13 16:49:09 följande:
    Du menar på allvar att varje barn fick EN gurkskiva var och FYRA majskorn var...? För det första tror jag inte på dig, för det andra borde du väl ha pratat med rektorn om portionerna är så minimala.
    Svar på detta ts??
  • Limajo
    Anonym (TS) skrev 2024-11-13 10:56:42 följande:
    Skolans/förskolans uträkning av näringsrik mat?

    Vad räknar egentligen skolorna och förskolorna på när dom säger att dom serverar näringsrika måltider? 


    Har barn både i förskolan och skolan. Det kan serveras typ en kycklingbit, ren pasta och sedan en gräddfilsbaserad sås och ett salladsbord på isbergssallat, tomat, majs och gurka. 


    Förstår om det inte ser likadant ut på alla förskolor och skolor. 


    Men handlar detta om att man gjort en uträkning enbart utifrån protein, fett och kolhydrater? 


    För mig handlar det mer om att ge massa vitaminer och mineraler. 

    Att man har varierade grönsaker och grönsaker som är näringsrika 

    Hemma serverar vi minst 30 olika grönsaker i veckan. Jag har både tillagade grönsaker och syrade grönsaker och grönsaker är en del av måltiden. Jag ser till att regelbundet servera både lax och röding då exempelvis torsk inte innehåller den omega 3:n man ska ha. Och ja, jag serverar självklart torsk också men knappast för att ge barnen omega 3. Så vad menar skolan/förskolan egentligen? Jag ser deras mat som direkt skräpmat och näringsfattig. 


    Jag känner inte igen din beskrivning av skolmaten. På de skolor mina barn gått har det både funnits råa och tillagade grönsaker och rotfrukter och också alltid ett vegetariskt alternativ till huvudrätten. Jag har ett barn som är nyfiken på mat och äter typ allt som brukar blanda hej vilt av det mesta som serveras, och en som är selektiv och behöver få den där rena biten kyckling, ris eller pasta, rivna morötter, enkelt och uppdelat.

    Det låter ju som ni har roligt med matlagningen hemma med rostade kikärtor och goda röror men det hoppas jag du inser inte skulle gå hem hos många barn. Skolas uppgift är att se till att barn får näring och energi att klara skoldagen. Inte uppfostra den till en nyfikenhet och god kosthållning livet ut.
  • Tow2Mater
    Anonym (TS) skrev 2024-11-13 16:43:06 följande:
    Ursäkta? Jag har ju själv suttit med på lunchen och ser vad skålen räcker till? mina barn värderar inte grönsaker på det sättet. Det är inget tvång. Dom äter det för att jag gör det fint och smakrikt? och en gurkskiva är inte grönsaker? det går mina barn och plockar själva ur kylen och käkar på? med eller utan min tillåtelse?
    Du är ursäktad.

    Kanske dina barn solidariskt borde ge upp sina majskorn och gurkskiva s
    å de barn som är mindre bemedlade i gronsaksätningsvärlden kan få ett litet korn extra, ifall de inte får lika mycket som dina hemma? 
  • EpicF
    Anonym (TS) skrev 2024-11-13 16:43:06 följande:
    Ursäkta? Jag har ju själv suttit med på lunchen och ser vad skålen räcker till? mina barn värderar inte grönsaker på det sättet. Det är inget tvång. Dom äter det för att jag gör det fint och smakrikt? och en gurkskiva är inte grönsaker? det går mina barn och plockar själva ur kylen och käkar på? med eller utan min tillåtelse?
    Och det är i ditt hem, inte på förskolan. 

    Förmodligen så har en liten skål eftersom att alla inte äter och det då räcker till det som vill ha. Då slipper det slänga och det blir mindre matsvinn. 

    Och ja, gurka är en grönsak även om inte du ser det som det. 
  • EpicF
    Anonym (annorlunda) skrev 2024-11-13 16:57:29 följande:

    Förlåt frågan från andra sidan sjön, men ska svenska barn i den åldern verkligen äta 500 g grönsaker? Här är rekommendationen 400 g för barn 4-10 år, och TS nämnde ju daghem så jag ätnker att det är den åldern hän tänker på. Dessutom räknas inte baljväxter dit, eller potatis.

    I våran skolan och daghem får barnen ganska bra med frukt och grönsaker, inklusive fruktpuréer till frukost och mellanmål. Inte sötade alltså, utan bara frukt som mixats på plats samma morgon. En frukt på förmiddagen, grönsaker i och till lunch. Målet är att de ska få minst 150 g frukt, bär och grönsaker i skolan varje dag.


    Det är samma här. Rekommendationerna för barn mellan 4-10 år är det 400g som rekommenderas, men det har nog ts missat. 

    www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/mat-och-dryck/frukt-gront-och-baljvaxter

    Men det är en rekommendation, inte ett måste. 
  • Anonym (TS)
    EpicF skrev 2024-11-13 18:46:04 följande:
    Det är samma här. Rekommendationerna för barn mellan 4-10 år är det 400g som rekommenderas, men det har nog ts missat. 

    www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/mat-och-dryck/frukt-gront-och-baljvaxter

    Men det är en rekommendation, inte ett måste. 

    Det finns olika rekommendationer. Finns ett nordiskt råd som rekommenderar minst 500-800 g frukt och grönt per dag. Sedan ska man inte stå och fixera sig enbart vid mängden. Att bara sitta och äta 500 g päron per dag är inte lika bra som att äta varierat mellan aubergine, grönkål, spetskål, avokado, paprika, morot, tomat, squash och mer variation. Så nej jag har inte missat. Däremot lägger man grunden för barn matvanor tidigt. Om jag bara serverar pasta och köttbullar så kommer ju grönsaker bli något konstigt. Idag har vi ätit aubergine till middag med en köttfärsröra med selleri, paprika, morot, tomat, vitlök, gullök, squash. Och till detta hade vi en grönkålssallad med frukt och blåbär. Så minst 13 frukter och grönsaker till middagen. 


    Till frukost blev det en brödskiva gjort på havregryn och minimalt med vetemjöl för att kunna jäsa brödet. Sedan rostade vi det och hade på äggröra, avokado och babyspenat och så servera vi detta till kiwi, mango, och apelsin med valnötter och vatten. 


    Mina barn får alltså i sig oavsett ålder mer än 500 g om dagen men jag får verkligen tänka till för att det ska bli varierat. För att det ska bli gott ihop. 

  • EpicF
    Anonym (TS) skrev 2024-11-13 19:40:34 följande:

    Det finns olika rekommendationer. Finns ett nordiskt råd som rekommenderar minst 500-800 g frukt och grönt per dag. Sedan ska man inte stå och fixera sig enbart vid mängden. Att bara sitta och äta 500 g päron per dag är inte lika bra som att äta varierat mellan aubergine, grönkål, spetskål, avokado, paprika, morot, tomat, squash och mer variation. Så nej jag har inte missat. Däremot lägger man grunden för barn matvanor tidigt. Om jag bara serverar pasta och köttbullar så kommer ju grönsaker bli något konstigt. Idag har vi ätit aubergine till middag med en köttfärsröra med selleri, paprika, morot, tomat, vitlök, gullök, squash. Och till detta hade vi en grönkålssallad med frukt och blåbär. Så minst 13 frukter och grönsaker till middagen. 


    Till frukost blev det en brödskiva gjort på havregryn och minimalt med vetemjöl för att kunna jäsa brödet. Sedan rostade vi det och hade på äggröra, avokado och babyspenat och så servera vi detta till kiwi, mango, och apelsin med valnötter och vatten. 


    Mina barn får alltså i sig oavsett ålder mer än 500 g om dagen men jag får verkligen tänka till för att det ska bli varierat. För att det ska bli gott ihop. 


    Svenska rekommendationen som också gäller i de flesta nordiska länderna är 500g frukt och grönsaker per dag. För de över tio. För de under är det rekomendera 400g. 

    Men återigen, det är en rekommendation och inget måste. 

    Varför skulle grönsaker till prata och köttbullar bli konstigt? Är väl utmärkt att ha en sallad, med gurka, tomat, paprika, vad man vill ha i en sallad till pasta och köttbullar. Ser inget konstigt med det. 
  • Anonym (Mia)
    Anonym (TS) skrev 2024-11-13 19:40:34 följande:

    Det finns olika rekommendationer. Finns ett nordiskt råd som rekommenderar minst 500-800 g frukt och grönt per dag. Sedan ska man inte stå och fixera sig enbart vid mängden. Att bara sitta och äta 500 g päron per dag är inte lika bra som att äta varierat mellan aubergine, grönkål, spetskål, avokado, paprika, morot, tomat, squash och mer variation. Så nej jag har inte missat. Däremot lägger man grunden för barn matvanor tidigt. Om jag bara serverar pasta och köttbullar så kommer ju grönsaker bli något konstigt. Idag har vi ätit aubergine till middag med en köttfärsröra med selleri, paprika, morot, tomat, vitlök, gullök, squash. Och till detta hade vi en grönkålssallad med frukt och blåbär. Så minst 13 frukter och grönsaker till middagen. 


    Till frukost blev det en brödskiva gjort på havregryn och minimalt med vetemjöl för att kunna jäsa brödet. Sedan rostade vi det och hade på äggröra, avokado och babyspenat och så servera vi detta till kiwi, mango, och apelsin med valnötter och vatten. 


    Mina barn får alltså i sig oavsett ålder mer än 500 g om dagen men jag får verkligen tänka till för att det ska bli varierat. För att det ska bli gott ihop. 


    Har du hört talas om ortorexi

    Det låter ju verkligen som att du kan servera en härlig och nyttig kost till ditt barn, och det är inget fel i det, men kanske du lägger lite väl mycket energi på att tänka på det?
Svar på tråden Skolans/förskolans uträkning av näringsrik mat?