• Limajo

    Skolans/förskolans uträkning av näringsrik mat?

    Anonym (TS) skrev 2024-11-13 10:56:42 följande:
    Skolans/förskolans uträkning av näringsrik mat?

    Vad räknar egentligen skolorna och förskolorna på när dom säger att dom serverar näringsrika måltider? 


    Har barn både i förskolan och skolan. Det kan serveras typ en kycklingbit, ren pasta och sedan en gräddfilsbaserad sås och ett salladsbord på isbergssallat, tomat, majs och gurka. 


    Förstår om det inte ser likadant ut på alla förskolor och skolor. 


    Men handlar detta om att man gjort en uträkning enbart utifrån protein, fett och kolhydrater? 


    För mig handlar det mer om att ge massa vitaminer och mineraler. 

    Att man har varierade grönsaker och grönsaker som är näringsrika 

    Hemma serverar vi minst 30 olika grönsaker i veckan. Jag har både tillagade grönsaker och syrade grönsaker och grönsaker är en del av måltiden. Jag ser till att regelbundet servera både lax och röding då exempelvis torsk inte innehåller den omega 3:n man ska ha. Och ja, jag serverar självklart torsk också men knappast för att ge barnen omega 3. Så vad menar skolan/förskolan egentligen? Jag ser deras mat som direkt skräpmat och näringsfattig. 


    Jag känner inte igen din beskrivning av skolmaten. På de skolor mina barn gått har det både funnits råa och tillagade grönsaker och rotfrukter och också alltid ett vegetariskt alternativ till huvudrätten. Jag har ett barn som är nyfiken på mat och äter typ allt som brukar blanda hej vilt av det mesta som serveras, och en som är selektiv och behöver få den där rena biten kyckling, ris eller pasta, rivna morötter, enkelt och uppdelat.

    Det låter ju som ni har roligt med matlagningen hemma med rostade kikärtor och goda röror men det hoppas jag du inser inte skulle gå hem hos många barn. Skolas uppgift är att se till att barn får näring och energi att klara skoldagen. Inte uppfostra den till en nyfikenhet och god kosthållning livet ut.
Svar på tråden Skolans/förskolans uträkning av näringsrik mat?