• Anonym (TS)

    Skolans/förskolans uträkning av näringsrik mat?

    Vad räknar egentligen skolorna och förskolorna på när dom säger att dom serverar näringsrika måltider? 


    Har barn både i förskolan och skolan. Det kan serveras typ en kycklingbit, ren pasta och sedan en gräddfilsbaserad sås och ett salladsbord på isbergssallat, tomat, majs och gurka. 


    Förstår om det inte ser likadant ut på alla förskolor och skolor. 


    Men handlar detta om att man gjort en uträkning enbart utifrån protein, fett och kolhydrater? 


    För mig handlar det mer om att ge massa vitaminer och mineraler. 

    Att man har varierade grönsaker och grönsaker som är näringsrika 

    Hemma serverar vi minst 30 olika grönsaker i veckan. Jag har både tillagade grönsaker och syrade grönsaker och grönsaker är en del av måltiden. Jag ser till att regelbundet servera både lax och röding då exempelvis torsk inte innehåller den omega 3:n man ska ha. Och ja, jag serverar självklart torsk också men knappast för att ge barnen omega 3. Så vad menar skolan/förskolan egentligen? Jag ser deras mat som direkt skräpmat och näringsfattig. 

  • Svar på tråden Skolans/förskolans uträkning av näringsrik mat?
  • EpicF
    Anonym (TS) skrev 2024-11-13 13:08:29 följande:

    Kolla på hur mycket av detta som finns i en gurka. Vi älskar gurka hemma. Vi kan äta 1-2 gurkor under en middag för hela familjen?. Men vi äter det för att det är gott. Morötter är bättre uppvärmt även om det är gott rått också. Jag är inte nitisk. Handlar om att få i sig minst 30 olika grönsaker och servera en rik variation av grönsaker. 


    Vi kan t o m ha ananas på tallriken, fikon, melon, päron, blåbär och äpplen i en sallad. Granatäpple är en favorit också. 


    Handlar om att det ska vara variation och vara gott och fräscht. 


    Känner nog ingen som serverar 30 olika grönskar per vecka. Inte ens alla grönsaker/frukter finns i affärerna hela åren. 

    Eftersom du serverar dina barn en rik variation av grönsaker hemma så spelar det det ingen roll att det inte finns så mycket av det på förskolan/skolan. 
    Anonym (TS) skrev 2024-11-13 13:10:28 följande:
    Du verkar medvetet vilja vantolka det jag säger. Om det inte finns något att lägga upp, då lägger man inte upp. På förskolan får barnen en liten salladsskål per bord där det räcker till en gurkskiva per barn? handlar inte om att tvinga barn till saker? Handlar om att erbjuda. Barn lär sig äta det som erbjuds. 
    Kan vara att de serverar en liten salladsskål per bord för att barnen inte äter och då slipper de kasta så mycket mat. 

    Och barnen lär sig äta det som erbjuds i skolan. Men vill de inte ha ex pizzasallad så tar det inte även om det finns. 
  • elmadumle
    Anonym (TS) skrev 2024-11-13 11:12:43 följande:

    Man ska äta minst 500 g frukt och grönt per dag. En liten andel människor i Sverige gör detta. Allt handlar dessutom om hur man lagar maten. Man kan ugnsrosta kikärtor så dom blir krispiga och servera med en dipp med mycket smak gjort på ärtor. Ärtdippen är även god att ha på ett knäckebröd. 

    Det handlar om att ge god och smakrik mat. Och hur lyckas man hemma få i 500 g grönsaker och frukt bara på kvällen Och morgonen? Blir ju 250 g fördelat på två tillfällen. 


    Dessutom uppmuntras man ju att äta betydligt mer egentligen men eftersom folk inte ens klarar 500 g så blir det svårt att uppmuntra till ännu mer. 


    Du tror att barn biologiskt bara gillar sån där mat eller vad är grejen? Det är inte något fel på att servera kyckling eller pasta, men det är liksom som ett tillbehör till en måltid, det ska inte vara själva måltiden. Har man massa alternativ på röror, växtbaserade såser så får man en näringsrik och smakrik tallrik. 


    Kycklingen och pastan är måltiden, grönsaker är ett tillbehör för att få en komplett måltid. 
  • Anonym (TS)
    elmadumle skrev 2024-11-13 13:17:52 följande:
    Kycklingen och pastan är måltiden, grönsaker är ett tillbehör för att få en komplett måltid. 
    Du ser inte varför folk äter för lite grönsaker då? Många forskare skulle inte hålla med dig 
  • Anonym (TS)
    EpicF skrev 2024-11-13 13:15:39 följande:
    Känner nog ingen som serverar 30 olika grönskar per vecka. Inte ens alla grönsaker/frukter finns i affärerna hela åren. 

    Eftersom du serverar dina barn en rik variation av grönsaker hemma så spelar det det ingen roll att det inte finns så mycket av det på förskolan/skolan. 
    Anonym (TS) skrev 2024-11-13 13:10:28 följande:
    Du verkar medvetet vilja vantolka det jag säger. Om det inte finns något att lägga upp, då lägger man inte upp. På förskolan får barnen en liten salladsskål per bord där det räcker till en gurkskiva per barn? handlar inte om att tvinga barn till saker? Handlar om att erbjuda. Barn lär sig äta det som erbjuds. 
    Kan vara att de serverar en liten salladsskål per bord för att barnen inte äter och då slipper de kasta så mycket mat. 

    Och barnen lär sig äta det som erbjuds i skolan. Men vill de inte ha ex pizzasallad så tar det inte även om det finns. 
    Det är rätt lätt att få i sig så mycket. Du får ju räkna med färsk ingefära, vitlök, chili, rödlök, gul lök, rödkål, vitkål, blomkål, broccoli, morot, äggplanta, squash, tomat, rödbeta, gulbeta, spenat, fänkål, rättika, palsternacka, brysselkål, majs, gurka, persilja, oliver, ärtor, koriander, dill.
  • EpicF
    Anonym (TS) skrev 2024-11-13 13:35:45 följande:
    Du ser inte varför folk äter för lite grönsaker då? Många forskare skulle inte hålla med dig 
    Vilke forskare skulle anse att pasta och kyckling inte är måltiden?

    Du har inte tänkt på att alla människor inte tycker om grönsaker och därför äter väldigt lite eller inget alls... 
  • Anonym (xxx)
    Anonym (TS) skrev 2024-11-13 13:35:45 följande:
    Du ser inte varför folk äter för lite grönsaker då? Många forskare skulle inte hålla med dig 
    Varför svarar du inte på frågan?

    Vad är syftet med denna tråd? 
  • Anonym (TS)
    EpicF skrev 2024-11-13 13:43:09 följande:
    Vilke forskare skulle anse att pasta och kyckling inte är måltiden?

    Du har inte tänkt på att alla människor inte tycker om grönsaker och därför äter väldigt lite eller inget alls... 
    kostråden idag är att först välja ut det gröna, man väljer ut det som huvudmålet och sedan lägger man till kolhydrat och protein. Det tidigare har varit att man utgår från proteinet eller kolhydraterna och utifrån det skapat en måltid. Så handlar mer om ett tankesätt just för att man inte bara ska ha 40 g grönt på tallriken 
  • Anonym (Py)
    Anonym (TS) skrev 2024-11-13 14:09:15 följande:
    kostråden idag är att först välja ut det gröna, man väljer ut det som huvudmålet och sedan lägger man till kolhydrat och protein. Det tidigare har varit att man utgår från proteinet eller kolhydraterna och utifrån det skapat en måltid. Så handlar mer om ett tankesätt just för att man inte bara ska ha 40 g grönt på tallriken 
    Var hittar du detta? 
  • Anonym (TS)
    Anonym (Py) skrev 2024-11-13 14:15:54 följande:
    Var hittar du detta? 
    Ja när dietister exempelvis talar om hur folk ska tänka för att få i sig mer grönsaker, frukt och bär. En väldigt liten andel får i sig 500 g per dag. Det säger Livsmedelsverket bland annat. Många pratar även om att det ska vara en stor variation och dessa är forskare inom kost och hälsa. Du kan hitta lätt information av att bara titta på tv. Om du inte vill läsa tjocka böcker. 
  • Anonym (Py)
    Anonym (TS) skrev 2024-11-13 14:22:00 följande:
    Ja när dietister exempelvis talar om hur folk ska tänka för att få i sig mer grönsaker, frukt och bär. En väldigt liten andel får i sig 500 g per dag. Det säger Livsmedelsverket bland annat. Många pratar även om att det ska vara en stor variation och dessa är forskare inom kost och hälsa. Du kan hitta lätt information av att bara titta på tv. Om du inte vill läsa tjocka böcker. 
    Så du kan alltså inte hänvisa till någon källa när du hävdar att kostråden formuleras som att grönsaker ska väljas först? Ska jag berätta varför du inte kan det? För att kostråden inte är formulerade så!
Svar på tråden Skolans/förskolans uträkning av näringsrik mat?