• Anonym (TS)

    Skolans/förskolans uträkning av näringsrik mat?

    Vad räknar egentligen skolorna och förskolorna på när dom säger att dom serverar näringsrika måltider? 


    Har barn både i förskolan och skolan. Det kan serveras typ en kycklingbit, ren pasta och sedan en gräddfilsbaserad sås och ett salladsbord på isbergssallat, tomat, majs och gurka. 


    Förstår om det inte ser likadant ut på alla förskolor och skolor. 


    Men handlar detta om att man gjort en uträkning enbart utifrån protein, fett och kolhydrater? 


    För mig handlar det mer om att ge massa vitaminer och mineraler. 

    Att man har varierade grönsaker och grönsaker som är näringsrika 

    Hemma serverar vi minst 30 olika grönsaker i veckan. Jag har både tillagade grönsaker och syrade grönsaker och grönsaker är en del av måltiden. Jag ser till att regelbundet servera både lax och röding då exempelvis torsk inte innehåller den omega 3:n man ska ha. Och ja, jag serverar självklart torsk också men knappast för att ge barnen omega 3. Så vad menar skolan/förskolan egentligen? Jag ser deras mat som direkt skräpmat och näringsfattig. 

  • Svar på tråden Skolans/förskolans uträkning av näringsrik mat?
  • Anonym (TS)
    EpicF skrev 2024-11-13 12:00:01 följande:
    Som inte alla barn äter och då skulle många barn inte äta skolmaten. Mer än vad det är idag.

    Att 20% av alla svenskar lider av fetma är inte heller för att de äter för lite grönsaker. Det är för att det äts mer i förhållande till hur mycket man rör sig under dagen. 
    Om du äter grönsaker så har det vanligtvis betydligt mindre kalorier än exempelvis pasta och gräddfil. Så du kan äta dig mätt på färre kalorier och ändå ha en stor volym på tallriken 
  • EpicF
    Anonym (TS) skrev 2024-11-13 11:56:14 följande:
    Barn kommer aldrig lära sig att äta syrade grönsaker om dom aldrig får detta. Och alla föräldrar har inte heller råd eller tid att erbjuda detta. Vissa föräldrar har inte heller lärt sig att äta grönsaker 
    Nej, och de barnen kommer förmodligen aldrig att äta syrade grönskar och de dör inte av det heller.

    Precis som de finns barn som inte äter pizza, för att de aldrig fått det hemma och de dör inte heller. 

    Skolan och förskolan serverar grönsaker, så de barn som inte får grönsaker hemma (säkert ett väldigt litet antal barn) får möjlighet till det i skolan. 

    Fetma och övervikt kommer inte av maten som serveras i skolan. 
  • EpicF
    Anonym (TS) skrev 2024-11-13 12:03:34 följande:
    Om du äter grönsaker så har det vanligtvis betydligt mindre kalorier än exempelvis pasta och gräddfil. Så du kan äta dig mätt på färre kalorier och ändå ha en stor volym på tallriken 
    Ja, absolut. Men skolan kan inte tvinga i barn grönsaker. Skolans/förskolans ansvar är att barnent får den näringen de behöver för att orka dagen i skolan och förskolan. Inte att ge barnen färre kalorier.

    Personligen så äter jag grönsaker varje dag, har alltid gjort det. Med det är för att man föräldrar hade och har det som en vana. Inte för att skolan serverade grönsaker. 
  • EpicF
    Anonym (TS) skrev 2024-11-13 12:03:34 följande:
    Om du äter grönsaker så har det vanligtvis betydligt mindre kalorier än exempelvis pasta och gräddfil. Så du kan äta dig mätt på färre kalorier och ändå ha en stor volym på tallriken 
    Däremot så äter jag absolut inte syrade grönsaker som ex surkål. Inte för att jag inte smakat utan för att jag helt enkelt inte tycker om det. Serverer förövrigt inte det till mina barn heller. 
  • Agda90
    Anonym (TS) skrev 2024-11-13 11:12:43 följande:

    Man ska äta minst 500 g frukt och grönt per dag. En liten andel människor i Sverige gör detta. Allt handlar dessutom om hur man lagar maten. Man kan ugnsrosta kikärtor så dom blir krispiga och servera med en dipp med mycket smak gjort på ärtor. Ärtdippen är även god att ha på ett knäckebröd. 

    Det handlar om att ge god och smakrik mat. Och hur lyckas man hemma få i 500 g grönsaker och frukt bara på kvällen Och morgonen? Blir ju 250 g fördelat på två tillfällen. 


    Dessutom uppmuntras man ju att äta betydligt mer egentligen men eftersom folk inte ens klarar 500 g så blir det svårt att uppmuntra till ännu mer. 


    Du tror att barn biologiskt bara gillar sån där mat eller vad är grejen? Det är inte något fel på att servera kyckling eller pasta, men det är liksom som ett tillbehör till en måltid, det ska inte vara själva måltiden. Har man massa alternativ på röror, växtbaserade såser så får man en näringsrik och smakrik tallrik. 


    Och där tappade du mig helt. Sorry men växtbaserade mat är långt ifrån närkningsrik så som man skulle vilja önska. Gör du allt själv så kommer du en bit på vägen men köper du det färdigt - nej, då är det totalt skräp.

    Kyckling är det inget fel på. Det är en bra protein källa. 

    Det jag menade med skräp mat är pasta, Bröd, deras veganska och vegetariska alternativ, mamma Scans köttbullar och annan mat som man bara öppnar förpackningen på och värmer.
  • Anonym (TS)
    Agda90 skrev 2024-11-13 12:27:00 följande:
    Och där tappade du mig helt. Sorry men växtbaserade mat är långt ifrån närkningsrik så som man skulle vilja önska. Gör du allt själv så kommer du en bit på vägen men köper du det färdigt - nej, då är det totalt skräp.

    Kyckling är det inget fel på. Det är en bra protein källa. 

    Det jag menade med skräp mat är pasta, Bröd, deras veganska och vegetariska alternativ, mamma Scans köttbullar och annan mat som man bara öppnar förpackningen på och värmer.
    Jag pratar ju självklart om röror man gör själv. Och nej jag äter inte bara växtbaserat. Finns massa vitaminer och mineraler som inte går att få från växter. 

    Titta på medelhavskost. Det är olika röror och grönsaker som är tillagade på olika sätt. Aubergineröra, kikärtsröra, röror med linser, paprika och alla möjliga röror. 

    Och nej, det är inte så att man bara sitter och äter röror. Men det är med som små klickar på tallriken och så tar man lite kyckling, kött eller fisk. Men det är inte en måltid att äta falukorv och makaroner. falukorv och makaroner kan finnas med på en sådan tallrik men det är som vilket tillbehör som helst. Det är inte måltiden. 
  • Anonym (xxx)
    Anonym (TS) skrev 2024-11-13 11:23:14 följande:
    Detta handlar inte om enstaka skolor eller förskolor. 
    OK, då förstår jag inte vad du är ute efter.

    Om du vill att skolor ska servera bättre mat så är det ju skolor du ska vända dig till. Ingen här kan påverka vad skolorna serverar.

    Men du vill kanske bara visa dig präktig och duktig?
  • Anonym (TS)
    Anonym (xxx) skrev 2024-11-13 12:40:54 följande:
    OK, då förstår jag inte vad du är ute efter.

    Om du vill att skolor ska servera bättre mat så är det ju skolor du ska vända dig till. Ingen här kan påverka vad skolorna serverar.

    Men du vill kanske bara visa dig präktig och duktig?
    Spelar det någon roll om just mitt barns skola får bättre mat? Eller att vissa skolor redan har bra mat. 
  • Anonym (xxx)
    Anonym (TS) skrev 2024-11-13 12:42:36 följande:
    Spelar det någon roll om just mitt barns skola får bättre mat? Eller att vissa skolor redan har bra mat. 
    Jag frågade vad du är ute efter med din trådstart? Vad är syftet?
  • EpicF
    Anonym (TS) skrev 2024-11-13 12:33:15 följande:
    Jag pratar ju självklart om röror man gör själv. Och nej jag äter inte bara växtbaserat. Finns massa vitaminer och mineraler som inte går att få från växter. 

    Titta på medelhavskost. Det är olika röror och grönsaker som är tillagade på olika sätt. Aubergineröra, kikärtsröra, röror med linser, paprika och alla möjliga röror. 

    Och nej, det är inte så att man bara sitter och äter röror. Men det är med som små klickar på tallriken och så tar man lite kyckling, kött eller fisk. Men det är inte en måltid att äta falukorv och makaroner. falukorv och makaroner kan finnas med på en sådan tallrik men det är som vilket tillbehör som helst. Det är inte måltiden. 
    Så i din värld är det normala tillbehöret, som kan innehålla olika röror, sallad, grönsaker etc, huvudmåltiden och ex korv och makaroner bara ett sk tillbehör? 

    För normala folk är krov och makaroner själva måltiden, och röror, sallad etc tillbehör. 

    Hur svenska barn tror du ens äter aubergineröra, kikärtsröra, röror med linser, paprika och andra typer av röror? 

    Alla olika röror och grönsaker är tillbehör. Även i medelhabskost är det tillbehör till huvudmålet som ofta består av fisk, skaldjur och kött. Medelhavskost kost innebär också ett stort intag av bla pasta, i tillägg till grönsaker, frukt, fisk, kött och skaldjur. 
Svar på tråden Skolans/förskolans uträkning av näringsrik mat?