• Anonym (Fråga från)

    Har alla överviktiga sjukliga problem?

    Jag vet, provocerande rubrik. 


    men jag undrar varför så många överviktiga har så svårt att hålla vikten. 


    jag har gått ner 20 kg detta år genom att tänka på kaloriintaget, jag har inte behövt gå hungrig heller. Gör t.ex. potatisgratäng med mjölk, äter mkt grönsaker, potatis. Äter inte en massa chips och godis men vid enstaka tillfällen så. Dricker alkohol som innan. 


    Men till frågan, JA jag vet att att vissa har fysiska besvär av alla dess slag, problem med pcos,missbruk, underfunktion av sköldkörteln och en rad andra problem. 


    men har man inte dessa problem fattar jag inte hur man kan kämpa sig ner i vikt för att sen gå upp allt igen. Om jag äter mkt en helg t.ex. får jag hålla igen kommande dagar. Hur svårt kan det vara? 


    eller det kanske är så att nästan alla tjockisar har en enorm hunger sen även när som gått ner. Jag har t.ex. typ1 diabetes och insulinet gör att jag lättare läger på mig, så jag har inte heller det så enkelt. 


    jag får lågt blodsocker så fort jag rör på mig mer eller mindre och måste äta både innan och efter. Vilket gör det svårt att håll vikten. Men då får man hitta alternativ som t.ex. apelsinjuice, då det innehåller få kalorier. 


    varför går nästan alla upp efter att dom vart duktiga och gått ner? 

  • Svar på tråden Har alla överviktiga sjukliga problem?
  • Anonym (annat)
    Anonym (Aaaa87) skrev 2024-07-20 15:53:20 följande:
    För 50 år sen var extremt få överviktiga eller hade fetma. Varför KAN så otroligt många fler inte hålla vikten nu mot då?

    vad är det som förändrats så monumentalt i människors biologi/beteende på 50 år
    Min teori är att det är pga ultraprocessad mat och lightprodukter och fettskräcken. De tre sakerna exploderade på 80-talet. För övrigt har svenskar i snitt blivit 7 kg tyngre sedan 1980. Det har tippat vågen till övervikt för män, från bmi 24 till bmi 26, medräknat att de även blivit 3 cm längre i snitt. 

    Svenskar äter mest ultraprocessad mat i EU, trots att vi gärna klappar oss på axeln med hur nyttigt vi äter.
  • Anonym (Aaaa87)
    Anonym (annat) skrev 2024-07-20 16:13:21 följande:
    Min teori är att det är pga ultraprocessad mat och lightprodukter och fettskräcken. De tre sakerna exploderade på 80-talet. För övrigt har svenskar i snitt blivit 7 kg tyngre sedan 1980. Det har tippat vågen till övervikt för män, från bmi 24 till bmi 26, medräknat att de även blivit 3 cm längre i snitt. 

    Svenskar äter mest ultraprocessad mat i EU, trots att vi gärna klappar oss på axeln med hur nyttigt vi äter.
    Folk är ännu fetare än i Sverige i nästan alla europeiska länder så den förklaringen håller inte.

    vi äter mkt mer och rör oss mkt mindre. Blir så parodiskt när alla ska komma på kreativa förklaringar förutom det
  • Anonym (Alla dessa bortförklaringar)
    Anonym (Aaaa87) skrev 2024-07-20 15:54:17 följande:
    Fanns nästan inga överviktiga förr. Hur kan det då vara genetiskt?

    70-talets alla halvfabrikat är betydligt sämre än det folk äter idag
    Bra fråga.

    När jag gick i skolan på 80-talet så var ytterst fä barn överviktiga, kanske en eller högst två i varje klass.

    Men det var tiden före snabbmatsrestauranger, 1/2-kilos chipspåsar och 600 olika godissorter i lösvikt.

    Läsk i 2-literflaskor och energídrycker var också något okänt på den tiden.

    Du blir vad du äter. Så enkelt är det. Hoppa över bortförklaringarna.
  • Anonym (Abc)
    Anonym (Fråga från) skrev 2024-07-20 15:59:04 följande:

    För min del är jag normalviktig nu för att "jag har karaktär" har min genetiska uppsättning ändrats plötsligt i samband med minskningen av kalorier vid 45 år? Knappast. Känner flera som gjort samma sak men först när dom börjar äta för mkt går dom upp, annars ner  


    sen vet jag att det handlar om det i vissa fall. Har en kompis som inte har nåt fett alls på kroppen knappt och hennes son ser likadan ut. Båda äter mycket. 


    sen känner jag två tvillingar varav ena föddes stor och den andra var smal. Så har det sett ut hela livet, hon har en större hunger men han har också ätit mkt utan att gå upp. 


     


    Det var en vidareutveckling på mina tidigare inlägg. Att du har karaktär är tydligt. Inlägget var mest för att du inte ska känna att du har dålig karaktär om du börjar gå upp igen.
  • Anonym (Abc)
    Anonym (Aaaa87) skrev 2024-07-20 15:54:17 följande:
    Fanns nästan inga överviktiga förr. Hur kan det då vara genetiskt?

    70-talets alla halvfabrikat är betydligt sämre än det folk äter idag
    Det är självklart en kombination av den nya typen av mat och genetik.

    Hur dåliga halvfabrikaten var på 70-talet går det inte jämföra med utbudet idag.
  • Anonym (Sjukdom)

    För mig handlar det tyvärr om reumatisk sjukdom samt två autoimmuna sjukdomar samt cellgifter, biologisk medicin samt stor dos kortison. Allt detta gör att jag sväller pga bunden vätska och att jag inte kan röra mig mycket pga smärta i kroppen och risk för att ramla. Går med rullator men den stabiliserar mig inte tillräckligt utan jag har ramlat flera gånger med rullatorn. 

    Pga medicinerna har jag benskörhet och jag vill gärna undvika att ramla och blir därför mer stillasittande.

  • Anonym (Sockerråtta)

    När jag var liten på 80/90 talet så DELADE man på en 33 cl läsk på lördagen och för min veckopeng fick jag sju små godisbitar. Köpe Pizza och McDonlads var lyx.
    Samtidigt var maten ganska dålig och omdeveten, både i skolan och i hemma. Folk åt pannkaka, snabbmakaroner och falukorv utan att skämmas.
    I slutet av 90-talet hände något, samtidigt som folk blev mer medvetna om vad man stoppade i sig, skolmaten skulle vara näringsriktig osv så blev godis och läsk bra mycket billigare. Vår familj köpte läsk i 1,5 liters som dracks upp under en kväll och godis köptes kilovis. Hämt pizza varje vecka och vi tillgång till mer tv underhållning. Jag tror inte jag är den enda som upplevede den här förändringen utan att det var många medel Svenssons som genomgick samma livsstilsförändring i och med att vi fick högkonjunkttur.
    Tyvärr har läsk, godis och chips blivit en del av mångas lägsta levnadsstandard nivå, så förändringen kommer stanna oavsett konjunktu.

  • Nässelfjärilen
    Anonym (Aaaa87) skrev 2024-07-20 17:06:07 följande:
    Folk är ännu fetare än i Sverige i nästan alla europeiska länder så den förklaringen håller inte.

    vi äter mkt mer och rör oss mkt mindre. Blir så parodiskt när alla ska komma på kreativa förklaringar förutom det
    100%

    Jag förstår inte denna rädsla över att faktiskt se sanningen; Folk äter mer än vad de egentligen behöver och rör sig mycket mindre. Det är vad som har lett till dagens samhälle där vi i princip lever i en fetmaepedemi. Det ska hela tiden vara något annat som är orsaken, allt för att slippa ta ansvar. Det är genetik. Det är medicinskt. Det är sjukdomar. Det är hormonellt. Det är lightprodukter (noll belägg btw). Det är ultraprocessad mat. 

    Folk äter för mycket och för näringsfattig mat. Kalorier ut, kalorier in. Det är så basalt. Man skapar inte energi från ingenting. Det finns ingen hormon, genetiskt, medicinskt eller sjukdom som skapar energi från ingenting och ligger du på underskott så kommer du gå ner i vikt. Det är bara det att vi alla har olika förutsättningar och då gäller det att ha koll på dessa förutsättningar. Går du t.ex. på en medicin som påverkar ämnesomsättningen så får du kontrollera ditt intag av mat utifrån den förutsättningen. Och det gäller inte att bara kontrollera mängden kalorier utan även äta näringsrik mat som är bra för kroppen. 

    Hett tips; David Harouns bok "Jag har testat allt: En guide till att tappa fett och forma kroppen". Informativ och pedagogisk bok som dessutom debunkar mycket av vad många influensers och "hälsocoachhumbugs" slänger ur sig.

    Du blir inte fet av lightprodukter. Du blir inte fet av processad mat. Du blir inte fet av kolhydrater. Man blir fet av att äta för mycket, över ens energibehov och jag tror att om fler människor faktiskt ville bilda sig kunskap och förståelse för hur kroppen fungerar så skulle vi ha ett hälsosammare samhälle.
  • Anonym (Aaaa87)
    Anonym (Abc) skrev 2024-07-20 19:37:55 följande:
    Det är självklart en kombination av den nya typen av mat och genetik.

    Hur dåliga halvfabrikaten var på 70-talet går det inte jämföra med utbudet idag.
    Så genetiken har förändrats en massa på 50 år? Från en generation till en annan. Det är ett ganska extremt påstående
  • Anonym (Aaaa87)
    Anonym (Sockerråtta) skrev 2024-07-20 20:09:27 följande:

    När jag var liten på 80/90 talet så DELADE man på en 33 cl läsk på lördagen och för min veckopeng fick jag sju små godisbitar. Köpe Pizza och McDonlads var lyx.
    Samtidigt var maten ganska dålig och omdeveten, både i skolan och i hemma. Folk åt pannkaka, snabbmakaroner och falukorv utan att skämmas.
    I slutet av 90-talet hände något, samtidigt som folk blev mer medvetna om vad man stoppade i sig, skolmaten skulle vara näringsriktig osv så blev godis och läsk bra mycket billigare. Vår familj köpte läsk i 1,5 liters som dracks upp under en kväll och godis köptes kilovis. Hämt pizza varje vecka och vi tillgång till mer tv underhållning. Jag tror inte jag är den enda som upplevede den här förändringen utan att det var många medel Svenssons som genomgick samma livsstilsförändring i och med att vi fick högkonjunkttur.
    Tyvärr har läsk, godis och chips blivit en del av mångas lägsta levnadsstandard nivå, så förändringen kommer stanna oavsett konjunktu.


    Man rör sig också mycket mindre än förr.
Svar på tråden Har alla överviktiga sjukliga problem?