Varför äter inte fler veganskt?
Som titeln lyder? Undrar varför inte fler äter veganskt då det är bättre både för djuren, hälsan och miljön?
Som titeln lyder? Undrar varför inte fler äter veganskt då det är bättre både för djuren, hälsan och miljön?
För att jag inte mår bra av mycket av det som är basen i vegansk kost. Baljväxter går bort, de flesta sorters nötter går bort, all råkost går bort.
Tycker tofu är vidrigt.
Dessutom älskar jag grädde, smaken av grädde, tycker smör är gott. Avskyr de oljebaserade smörgåsmargarinsorterna (typ Lätta, becel och sådant).
Gör jag tomatsoppa eller broccolisoppa, så har jag alltid grädde i.
Jag är ganska nybliven vegan, ser att tråden redan har många svar så det jag säger har nog nämnts, men jag kan tänka mig att det beror på:
1. man lär sig äta kött och mjölkprodukter dagligen sedan barnsben
2. många ser protein som något som exklusivt kommer från djur
3. när man väl vill försöka äta veganskt så är det svårt, mjölkprodukter finns nästan i allt
4. det är helt enkelt lättare att bara fortsätta äta som alla andra gör och som matbutikerna är utformade efter, det är ju dessutom så "självklart", när proffs ger näringsråd så ingår fisk, kyckling med mera i en "bra kost".
Att förstå att det är bättre för miljön att sluta äta kött, och bättre för hälsan att äta mindre kött, tror jag inte att det är många som tänker på alls, det nämns då och då men varvas med goda recept på kötträtter, så om man vill bry sig så måste man i princip läsa vidare på egen hand.
5. en del älskar kött och ost och hatar grönsaker och tycker därmed att det är helt otänkbart.
För att jag tycker om kött, fisk, kyckling, grädde, smör osv osv osv.
Jag är ganska nybliven vegan, ser att tråden redan har många svar så det jag säger har nog nämnts, men jag kan tänka mig att det beror på:
1. man lär sig äta kött och mjölkprodukter dagligen sedan barnsben
2. många ser protein som något som exklusivt kommer från djur
3. när man väl vill försöka äta veganskt så är det svårt, mjölkprodukter finns nästan i allt
4. det är helt enkelt lättare att bara fortsätta äta som alla andra gör och som matbutikerna är utformade efter, det är ju dessutom så "självklart", när proffs ger näringsråd så ingår fisk, kyckling med mera i en "bra kost".
Att förstå att det är bättre för miljön att sluta äta kött, och bättre för hälsan att äta mindre kött, tror jag inte att det är många som tänker på alls, det nämns då och då men varvas med goda recept på kötträtter, så om man vill bry sig så måste man i princip läsa vidare på egen hand.
5. en del älskar kött och ost och hatar grönsaker och tycker därmed att det är helt otänkbart.
Därför att många är oerhört själviska, och ser inte längre än näsan räcker. Samt verkar ha missat rönen om att kött är cancerframkallande (dvs de skiter i jorden OCH sina och sina barns kroppar).
Jag undantar här de som har någon sjukdom eller är för allergiska för att få en fullgod kost medelst grönsaker.
Däremot föräldrar som säger att de äter kött pga att barnen inte äter några grönsaker.... eller vuxna som har 'svårt för paprika'....
Om barnet inte har en diagnos som tex autism så svälter barnet inte ihjäl. Tids nog äter ett hungrigt barn. Och att äta veganskt, eller vara vegetarian, pescetarian eller flexitarian behöver man ofta vänja sig vid. Så är det med ovana smaker.
Vi har gått från flexitarianer, till vegetarianer och nu veganer. 3 barn. De äter dock kött i skola/dagis-där vi bor lagar inte skolkocken veganskt: de enda undantagen är religion och allergi. Trist.
Barnen tycker inte allt veganskt är gott. Men de vänjer sig. Och det finns en hel del man kan göra för att få veggo att likna traditionell svensk barnmat och det är så att barnen har det svårt med grönsaker i början. Tex tomatsås med mixade kikärter eller bönor blir förvillande likt köttfärssås till pastan. Är de kinkigare än så, lägg i quornfärs.
Vi har bjudit svärföräldrarna på deras favorit- pulled pork. Har de trott; det har varit pulled mushroom...
Köp en vegetarisk kokbok och botanisera (Cecilia Blankens tex). Man kan variera sig mycket mer med grönsaker än kött.
Eller bli åtminstone flexitarianer (äta mindre kött och när man gör det är det ekologiskt, närodlat och frigående). Gör någonting! Det känns lite hopplöst att ha tagit steget att bli veganer för att hjälpa till med klimatproblemet när det är så himla många som inte orkar bry sig.
Vi är en familj på 5, varav 3 barn från förskoleålder till mellanstadiet. Jag har en obotlig hjärntumör och har ett antal problem i vardagen pga detta (samt kämpar lite med deppighet pga ovanstående). Vi har det inte lättare än någon annan och kan vi så kan andra också!!
En stor tumme upp till er som precis som vi försöker göra något. Jag är beredd på påhopp från er som inte bryr er.
Därför att många är oerhört själviska, och ser inte längre än näsan räcker. Samt verkar ha missat rönen om att kött är cancerframkallande (dvs de skiter i jorden OCH sina och sina barns kroppar).
Jag undantar här de som har någon sjukdom eller är för allergiska för att få en fullgod kost medelst grönsaker.
Däremot föräldrar som säger att de äter kött pga att barnen inte äter några grönsaker.... eller vuxna som har 'svårt för paprika'....
Om barnet inte har en diagnos som tex autism så svälter barnet inte ihjäl. Tids nog äter ett hungrigt barn. Och att äta veganskt, eller vara vegetarian, pescetarian eller flexitarian behöver man ofta vänja sig vid. Så är det med ovana smaker.
Vi har gått från flexitarianer, till vegetarianer och nu veganer. 3 barn. De äter dock kött i skola/dagis-där vi bor lagar inte skolkocken veganskt: de enda undantagen är religion och allergi. Trist.
Barnen tycker inte allt veganskt är gott. Men de vänjer sig. Och det finns en hel del man kan göra för att få veggo att likna traditionell svensk barnmat och det är så att barnen har det svårt med grönsaker i början. Tex tomatsås med mixade kikärter eller bönor blir förvillande likt köttfärssås till pastan. Är de kinkigare än så, lägg i quornfärs.
Vi har bjudit svärföräldrarna på deras favorit- pulled pork. Har de trott; det har varit pulled mushroom...
Köp en vegetarisk kokbok och botanisera (Cecilia Blankens tex). Man kan variera sig mycket mer med grönsaker än kött.
Eller bli åtminstone flexitarianer (äta mindre kött och när man gör det är det ekologiskt, närodlat och frigående). Gör någonting! Det känns lite hopplöst att ha tagit steget att bli veganer för att hjälpa till med klimatproblemet när det är så himla många som inte orkar bry sig.
Vi är en familj på 5, varav 3 barn från förskoleålder till mellanstadiet. Jag har en obotlig hjärntumör och har ett antal problem i vardagen pga detta (samt kämpar lite med deppighet pga ovanstående). Vi har det inte lättare än någon annan och kan vi så kan andra också!!
En stor tumme upp till er som precis som vi försöker göra något. Jag är beredd på påhopp från er som inte bryr er.
Det är gott, nyttigt och behövligt med kött och fisk etc. Varför ens tänka tanken att inte äta dessa produkter.
Åh, jag blir lika irriterad varje gång någon skriver, ett barn svälter inte ihjäl. Vet du, det finns barn som äter så lite och så dåligt att deras hälsa riskeras.
I ett land med matbrist så märks det inte, men i ett välfärdsland så ska inte ett barn behöva svälta för att "det äter när det blir hungrigt", för äter man för lite, så förlorar man även hungerkänslorna.