trittir skrev 2016-05-24 14:26:04 följande:
Ingen vill ha någon på köpet men ibland får man det inte precis som man vill. Även överkompenserade skilsmässobarn bör lära sig detta. För mig är det helt otänkbart att ställa så enorma krav på sin omgivning. Man får som separerad förälder acceptera att man separerat och därigenom valt åt barnen att de ska hoppa mellan sina föräldrar. Väljer man att ta in en ny partner i bilden (vilket de flesta av naturliga skäl gör) är det väl föga osannolikt att man tror att den relationen ska bli bättre för barnet än den relation man separerade ifrån? Kompensationstänket bör ju upphöra snarast, tänker jag. Ingen ska känna som att den är en belastning men skilsmässobarnen (liksom alla andra, såväl barn som vuxna) får finna sig i att de inte är första prioritet i exakt alla lägen. Såväl barn som vuxna är människor. Att förvänta sig att den nya partnern ska förstå att man inte är den enda för sin partner känns som ett konstigt sätt att tänka. Och om så är, varför inte lära barnet att den inte är den enda i världen för föräldern?
Den alldeles överhängande skillnaden är att barn är i beroendeställning till sina föräldrar och egentligen alla vuxna. Barn har ytterst små möjligheter att påverka sin situation vare sig det handlar om föräldrar eller föräldrars partners som brister i sitt vuxenskap.
Partner till en förälder däremot har alla möjligheter i världen att påverka sin situation, så även föräldern. Det finns inget som säger att en förälder behöver ha en ny partner som inte kan hantera att föräldren är just förälder. Och ingen kan heller tvinga någon att vara tillsammans med en förälder och sedan bete sig så att barnet får ta konsekvenserna av att "vara på köpet".
Det är inte ett kompensationstänk, tvärtom tror jag att de flesta skilsmässobarn inte får någon som helst kompensation för att de har föräldrar som separerat och sedan inte kan vara mogna nog att välja partners som accepterar barnen.
Det handlar inte heller om att alltid vara prioritet, det handlar om att som vuxen ta ansvar för de barn man satt till världen och att som partner ta ansvar för att det finns barn i relationen och att de är människor med samma rätt till respekt och egenvärde som vuxna.
Jag är av åsikten att det är min sambo och hans ex (nåja..) som har ansvar för barnet. Så länge min sambo lever i en relation med mig så vet han vad som gäller. Jag utgår även från att han, i egenskap av förälder, tar bra beslut. Skulle någonting inte vara bra för barnet så utgår jag från att han åtgärdar det. Inbegriper det att han inte kan leva i en relation med mig, må så vara. Jag kommer aldrig i vår relation att ta i beaktande vad som är bäst för barnet. Eller låt mig säga såhär. Självklart gör jag det ifrån ett barnperspektiv - barnets bästa ska vara i fokus. Men, upplever min sambo att det inte fungerar för honom/hans barn att jag håller mig undan umgängen och inte hänger mig som förälder, så får det stå för honom. Jag lämnar inte relationen för att jag inte kan vara förälder till barnet. Alla vuxna har ett vuxenansvar att se till så att barn inte far illa, men i sådana här frågor som handlar mycket om personliga värderingar/preferenser så går det inte att säga något definitivt. Passar det inte att jag inte är förälder till hans barn så är det således han som får säga ifrån, jag trivs med den icke-roll som jag har.