Fridayyy skrev 2010-07-25 08:32:34 följande:
Det är väl ingen fara med fryst ris??? Varför skulle det vara det? Mat håller länge i frysen men smaken är ju inte densamma kanske.
Jag är mer orolig nu för rötmånaden och att affärerna inte sköter sin kötthantering, hur gör ni? Något ni undviker? Jag köper INTE utländsk kött, färdigkryddat eller marinerat kött. Helst ska det vara många dagar kvar innan det datumet går ut.
Jag köper kött direkt från en bonde/slaktare så jag handlar aldrig det i affärer, litar inte alls på affärer och deras hantering av kött!
Cachou skrev 2010-07-25 11:00:07 följande:
Men rötmânaden har ju i stort sett redan varit...
Det är högre risk för röta dâ värmen och luftfuktigheten är hög, precis som det varit i Sverige den senaste mânaden. Och har de inte sagt att vädret nu skall bli kallare? Sâ du kan nog vara ganska lugn pâ den punkten. Bara du fortsätter att behandla din mat som du gjort nu i juli.
Ris kan ibland ha en viss bakterie (B.cereus) i sig som antingen kan ge diarre eller kräkningar beroende pâ vilket toxin som den utsöndrar. Diarren fâr man om man inte värmt riset tillräckligt för toxinet förstörs av hög värme. Det andra toxinet som bakterien avsöndrar (det som man kräks av) klarar dock värmen, sâ dâ spelar det ingen roll om man värmt upp riset eller inte. Det handlar om att inte varmhâlla riset under en längre period och kyla ner det snabbt (som vid vanlig mathantering helt enkelt).
Fast det märks väl att det är rötmånad nu, matvarorna håller inte alls så länge som dom ska (även om vi har väldigt kallt i kylen) och som sagt får vi dom äckliga fluglarverna i sopkärlet, det har vi bara under rötmånaden...
Läste för ett par dagar sen hur det kommer sej med rötmånad... Det var förr i tiden, efter den varmaste tiden som gjorde att jordkällaren blev varmt och maten blev dålig fort.
Förr planerade dom väl inte operationer heller eftersom såren läker dåligare nu?