• abuelita

    Bor du i Göteborgsområdet och funderar på att donera ditt barns navelsträngsblod ? Läs det här först!!!

    Informationen som går ut till gravida i Göteborg om donation av navelsträngsblod (gemensamt namn för blodet i moderkaka och navelsträng)  är  direkt vilseledande:
    "Kan mitt barn påverkas av att navelsträngsblod sparas?
    Nej, det finns inga risker för ditt barn eller dig att donera blodet. Moderkakan och navelsträngen fyller ingen funktion för ditt barn eller dig efter att du har fött ditt barn utan moderkakan slängs i vanliga fall. Oavsett om Du väljer att donera moderkakan eller inte tas Du och Ditt barn omhand på samma sätt."


    Att navelsträngen och moderkakan inte fyller någon funktion efter födseln är ren lögn eftersom ca hälften av barnets blod fortfarande  finns kvar i moderkakan  och ska pulsera över till barnet under de första ca 3-5 minuterna, ibland t.o.m. över en halvtimme, samtidigt som det försörjer barnet med syre medan  lungorna gör sig  redo att  ta över  andningen.  Vilket chefen för Nationella biobanken för navelsträngsblod på Sahlgrenska  faktiskt känner till. Redan sommaren 07 skickade  jag nämligen länkar  till honom om moderkakans viktiga funktion efter födseln, vilka  jag i min tur fått från några av världens ledande experter på det här området..
    Dessutom innehåller ju  det här blodet som bekant stamceller och annat viktigt skydd mot sjukdomar (det är därför forskarna vill åt det) som alltså barnet borde få behålla själv.


    Om inte annat vore det verkligen på sin plats att chefen för blodbanken efter att nationella riktlinjerna för avnavling presenterades 23:e oktober förra året  (http://www.lakartidningen.se/07engine.php?articleId=10609 )  hade gjort ett tillägg i texten, ungefär i den här stilen:


    "Svenska riktlinjer, liksom  Världshälsoorganisationen (WHO)  och International Federation of  Obstetrics  and  Gynecology (IFOG)  rekommenderar sen avnavling,  men vid donation av navelsträngsblod krävs avnavling före första andetaget, därför fortsätter vi med det i Göteborg. Men om du inte vill donera ditt barns blod har du naturligtvis rätt att begära sen avnavling, "

    Artikeln om nationella riktlinjerna avslutas så här :
    ” Amerikanska riktlinjer om bankning av navelsträngsblod, »cord blood banking«, har nyligen publicerats [34]. I rapporten rekommenderas att man inte bör ändra avnavlingsrutiner med hänvisning till insamling och bankning av navelsträngsblod.”

    Det är bara att lägga ihop 2+2 för att förstå att samma sak gäller för  Nationella
    biobanken för navelsträngsblod , och att det alltså är därför förlossningspersonalen på Göteborgssjukhusen ”sticker sig i fingrarna” när de ska ta pH-provet med spruta från pulserande navelsträng  och därför istället fortsätter att klampa navelsträngen  direkt när barnet kommit ut, trots att förlossningspersonal på övriga sjukhus utan problem tar det här provet från intakt navelsträng.. 


     
    Varken mvc-  eller förlossningspersonal upplyser om det här, så har du frågor är du hjärtligt välkommen att ställa dem här  och/eller  i  tråden  Sen avnavling – Barnets födslorätt (8:e tråden),  som förstås är öppen för alla intresserade.  
    www.familjeliv.se/Forum-2-13/m47483576.html  


    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2009-11-28 18:03
    Har du redan hunnit skriva på papper om donation så har du ändå rätt att ändra dig.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2009-11-30 00:57
    Mer info finns i inlägg nr 1.
    Och här är två av mina gamla blogginlägg som handlar om socialminister Göran Hägglunds inblandning i det här.

    blogg.aftonbladet.se/15613/2009/03/1143809

    blogg.aftonbladet.se/15613/2009/03/1146495

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-01-16 13:51

    Läs även tråden Viktig info om förlossningen som din bm inte brukar ta upp
    www.familjeliv.se/Forum-2-13/m49525723.html

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-04-23 11:17
    Ett par inlägg här på FL, värda att fundera över:

    ? Nu ska ni få höra något så ni sätter kaffet i halsen!
    Jag var hos min barnmorska idag och fick redan på något väldigt konstigt. Jag har tidigare tagit upp detta med sen avnavling med henne. Hon har inte jobbat på förlossningen på väldigt länge så hon svarade att det tillämpar de på SÄS Borås där jag ska föda.
    Men efter vissa indikationer på att det inte var så ringde hon till förlossningen på SÄS och frågade. Vet ni vad barnmorskan på SÄS sa!?
    - Vi har tillämpat tidig avnavling under tio års tid och planerar att fortsätta med det om patienten inte särskilt ber om sen avnavling!
    Vidare informerar hon min BM om att så länge hennes gravida inte frågar om sen avnavling så får hon inte informera de blivande mammorna om det positiva med sen avnavling och att de har rätten att be om det på förlossningen!
    SKANDAL! ?

    ?Jag tror att det handlar om att många, som det ju ofta är, är rädda att stöta sig med någon. Detta är uppenbarligen ett mycket känsligt ämne, speciellt här i v:a götaland... När vi pratade om det, så frågade jag om hon kunde se ngn nackdel med sen avnavling (för det borde det finnas om förlossningarna inte vill göra det ) hon sa: "Nej, absolut inte- men vad "de" säger är ju att de har svårt att ta blodprovet, dock har man klarat utmärkt att lära sig detta i resten av landet, så du kanske vill fundera själv?" Jag sa: "Hmmm, tror du att biobanken i gbg kan ha ngt med det att göra? " Då log hon och sa- "lite så jag tänker..."
    Jag förstår att hon inte vill hamna emellan i ngt tjafs, men jag tror att hon faktiskt är en av dem som arbetar för att vända det. ?

    Och här är länken till min tråd Viktig info som MVC och förlossningspersonal brukar hoppa över.
    www.familjeliv.se/Forum-2-13/m51523086.html

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-12-09 21:38
    Den 3:e december 2010 publicerades följande TT-artikel i de flesta svenska dagstidningar. Bl.a GP

    "Klämma om navelsträngen kan vänta
    Barnmorskorna bör inte ha bråttom med att sätta en klämma om navelsträngen när ett friskt fullgånget barn är framfött. Om blodet får fortsätta att pulsera en stund minskar risken att barnet drabbas av järnbrist - utan att för den skull öka risken för gulsot, enligt en studie som presenteras på läkarstämman i Göteborg. I studien ingick 400 barn som lottades till att antingen bli avnavlade efter kortare tid än tio sekunder eller efter mer än tre minuter."
    / TT
    www.gp.se/nyheter/sverige/1.503311-klamma-om-navelstrangen-kan-vanta

    Det är alltså avnavlingsstudien i Halmstad som presenterades på läkarstämman i Göteborg.
    Men redan under Perinataldagarna 22-23 oktober 09 presenterades denna studie .

    F11. OBSTETRISKA EFFEKTER AV TIDIG JÄMFÖRT MED SEN AVNAVLING ? EN
    RANDOMISERAD STUDIE.
    www.blf.net/program/Abstracts_PNmote09.pdf

    abstrakt.sls.se/viewSam.asp
  • Svar på tråden Bor du i Göteborgsområdet och funderar på att donera ditt barns navelsträngsblod ? Läs det här först!!!
  • Lurifax
    abuelita skrev 2010-01-15 13:50:04 följande:
    Men det var ju jättebra att du berättade i den här tråden, eftersom den vänder sig till Göteborgare Och nu la istället jag in ditt inlägg i den andra tråden, som du kanske såg?  Ville att alla skulle få ta del av denna goda nyhet
    Ja, jag såg det =) Jättebra tycker jag=)
  • abuelita

    "A SIN, done to our children."   Kort protestvideo mot tidig avnavling och blodbankning.


    ">

  • oväntatväntatgravid

    Hej, förlåt men kan någon förklara vad ni menar med att de "sticker sig i fingrarna" och måste klampa??

    Jag vill ha väldigt sen avnavling, så det var väldigt intressant att läsa det här.

  • abuelita
    oväntatväntatgravid skrev 2010-01-15 19:30:17 följande:
    Hej, förlåt men kan någon förklara vad ni menar med att de "sticker sig i fingrarna" och måste klampa?? Jag vill ha väldigt sen avnavling, så det var väldigt intressant att läsa det här.
    Hej!  Det pH-prov som tas rutimässigt på i princip alla  barn som föds på svenska sjukhus går att ta med spruta från den fortfarande pulserande navelsträngen istället för att ta det från tidigt klampad och avklippt navelsträng. Men de ansvariga inom förlossningsvården i VG-regionen har uppget som skäl till att de måste fortsätta att klampa och klippa tidigt, trots att riktlinjerna rekommenderar sen avnavling,  är för att det är för tekniskt svårt att de det från pulserande navelsträng,  bl.a att undersköterkorna (det är oftast de som sköter avnavlingen och provtagningen) "sticker sig i fingrarna".

    Men innan Nationella biobanken för navelsträngsblod öppnade på Sahlgrenska 2006 tog uskorna detta prov från pulserande  navletsträng. Och på de flesta andra svenska sjukhus tas det här provet nu helt utan problem från pulserande sträng.

    Bra att du tänker begära sen avnavling, för det har du rätt till. Om förlossningspersonalen skulle trilskas och säga att de inte kan ta pH-provet då, kan du avsäga dig det helt. Det är nämligen inte till för barnets skull, utan för personalens.  De vill ha det som en kvalitetssäkring av vården; Kan de bevisa med hjälp av provsvaret att barnet mådde bra när det föddes har de ryggen fri om det senare skulle visa sig att barnet fått en förlossningsskada, eller t.o.m. dö.  Att barnet kanske blev skadat, eller dog,  av den enorma blodförlust som tidig avnavling innebär, tas tydligen inte med i beaktningen.
    Ibland uppges som skäl till pH-provet att barnläkaren ska kunna sätta in rätt behandling om barnet mår dåligt. Men provsvaret är sällan färdigt förrän efter 10 minuter, och vid det laget måste de akuta upplivningsåtgärderna redan ha påbörjats.

    Det krävs alltså klampning före första andetaget för att det ska bli tillräckligt mycket blod kvar i moderkakan till biobanken.

    Bor du i Göteborgstrakten? Har du i så fall fått någon information på mvc eller på informationemöte, om avnavling?  Hittills ha de nämligen inte informerat blivande föräldrar om att de enligt hälso- och sjukvårdslagen har rätt att begära sen avnavling, men glädjande nog berättade Lurifax här i tråden i går att bm i föräldragruppen hade tagit upp det självmant, och berättat att barnet mår bäst av sen avnavling och att föräldrarna har rätt att begära det  
  • oväntatväntatgravid
    abuelita skrev 2010-01-15 20:00:25 följande:
    Hej!  Det pH-prov som tas rutimässigt på i princip alla  barn som föds på svenska sjukhus går att ta med spruta från den fortfarande pulserande navelsträngen istället för att ta det från tidigt klampad och avklippt navelsträng. Men de ansvariga inom förlossningsvården i VG-regionen har uppget som skäl till att de måste fortsätta att klampa och klippa tidigt, trots att riktlinjerna rekommenderar sen avnavling,  är för att det är för tekniskt svårt att de det från pulserande navelsträng,  bl.a att undersköterkorna (det är oftast de som sköter avnavlingen och provtagningen) "sticker sig i fingrarna". Men innan Nationella biobanken för navelsträngsblod öppnade på Sahlgrenska 2006 tog uskorna detta prov från pulserande  navletsträng. Och på de flesta andra svenska sjukhus tas det här provet nu helt utan problem från pulserande sträng. Bra att du tänker begära sen avnavling, för det har du rätt till. Om förlossningspersonalen skulle trilskas och säga att de inte kan ta pH-provet då, kan du avsäga dig det helt. Det är nämligen inte till för barnets skull, utan för personalens.  De vill ha det som en kvalitetssäkring av vården; Kan de bevisa med hjälp av provsvaret att barnet mådde bra när det föddes har de ryggen fri om det senare skulle visa sig att barnet fått en förlossningsskada, eller t.o.m. dö.  Att barnet kanske blev skadat, eller dog,  av den enorma blodförlust som tidig avnavling innebär, tas tydligen inte med i beaktningen. Ibland uppges som skäl till pH-provet att barnläkaren ska kunna sätta in rätt behandling om barnet mår dåligt. Men provsvaret är sällan färdigt förrän efter 10 minuter, och vid det laget måste de akuta upplivningsåtgärderna redan ha påbörjats. Det krävs alltså klampning före första andetaget för att det ska bli tillräckligt mycket blod kvar i moderkakan till biobanken. Bor du i Göteborgstrakten? Har du i så fall fått någon information på mvc eller på informationemöte, om avnavling?  Hittills ha de nämligen inte informerat blivande föräldrar om att de enligt hälso- och sjukvårdslagen har rätt att begära sen avnavling, men glädjande nog berättade Lurifax här i tråden i går att bm i föräldragruppen hade tagit upp det självmant, och berättat att barnet mår bäst av sen avnavling och att föräldrarna har rätt att begära det  
    Tusen tack för förklaringen!!
    Vad arg jag blir. Hur kan man som sjukvårdspersonal bete sig så?? Nej, om de inte kan ta ett PH-prov i pulserande navelsträng får de inte ta ett sånt. Gud vad bra att man får lite information om detta, annars är det nog många som råkar ut för detta...
    Jag bor i Sthlm, men om det kommer hit också så är det bra att vara förberedd. Det kanske inte hinner komma innan juni då jag ska föda??
    Jag ska skriva en förlossningsplan och har enda sedan början tänkt låta barnet ha kvar navelsträngen så att blodet hinner komma in i bebisen, dit det ska.
    Biobanken är viktig, men inte på bekostnad av en nyfödd.
  • Cyberdansken

    Angående PH-prov, så kunde dom på SÄS (som inte praktiserar sen avnavling) ta provet från navelsträngen efter att vi fick sen avnavling. Först efter kanske 20 min när navelsträngen varit vit och slap länge blev den klampat, klippt och därefter tog dom provet. Så visst går det att samarbeta även där dom inte brukar göra så.

  • Vitulina

    Behovet av syra–bas-status och/eller laktat kvarstår


    Barn med låga Apgarpoäng behöver inte ha utsatts för hypoxi under förlossningen. Sykes et al [17] visade att bland barn med Apgarpoäng <7 vid fem minuters ålder uppvisade endast 19 procent metabol acidos (pH 7,10, base deficit >10 mmol/l) medan endast 14 procent av de acidotiska barnen hade låga Apgarpoäng vid fem minuters ålder. I flera studier har man visat samband mellan laktacidos och neonatal morbiditet först vid navelsträngs-pH <7,00 [18–21), vilket betyder att det är nödvändigt att analysera navelsträngsblod för att klargöra om hypoxi förekommit eller inte. Enbart en klinisk bedömning ger inte någon säker vägledning. I första hand bör artärblod analyseras eftersom det speglar barnets syra–basstatus. Vid fetal hypoxi sjunker artärblodets pH tidigare och djupare än navelvenens. Det finns två skäl till att provet ska tas så snart som möjligt efter förlossningen: navelartären kollaberar inom de första 60–90 sekunderna efter födelseln, och vid fördröjning ökar risken för att provtagningen misslyckas.

    www.lakartidningen.se/engine.php
  • SchumiFerrari
    Vitulina skrev 2010-01-16 08:25:50 följande:
    Behovet av syra–bas-status och/eller laktat kvarstårBarn med låga Apgarpoäng behöver inte ha utsatts för hypoxi under förlossningen. Sykes et al [17] visade att bland barn med Apgarpoäng <7 vid fem minuters ålder uppvisade endast 19 procent metabol acidos (pH 7,10, base deficit >10 mmol/l) medan endast 14 procent av de acidotiska barnen hade låga Apgarpoäng vid fem minuters ålder. I flera studier har man visat samband mellan laktacidos och neonatal morbiditet först vid navelsträngs-pH <7,00 [18–21), vilket betyder att det är nödvändigt att analysera navelsträngsblod för att klargöra om hypoxi förekommit eller inte. Enbart en klinisk bedömning ger inte någon säker vägledning. I första hand bör artärblod analyseras eftersom det speglar barnets syra–basstatus. Vid fetal hypoxi sjunker artärblodets pH tidigare och djupare än navelvenens. Det finns två skäl till att provet ska tas så snart som möjligt efter förlossningen: navelartären kollaberar inom de första 60–90 sekunderna efter födelseln, och vid fördröjning ökar risken för att provtagningen misslyckas.www.lakartidningen.se/engine.php?articleId=10...
    Då får uskor snällt lära sig att ta från pulserande navelsträng
    Muppen mars-08 Smurfen aug-09
  • Vitulina

    Det är en sak jag har funderat över. Du skriver i några inlägg (har tyvärr inte tid att hitta dem) att de stamceller som finns i navelsträngsblodet ska se till att barnet i framtiden inte får cancer. Vet du vad en stamcell är och hur de fungerar. Annars skulle jag rekommendera att du tittar lite närmare på det. De är inte någon fantastisk dundermedicin som klarar allt och skyddar oss mot allt. De stamceller som finns i navelsträngsblodet är till viss del redan specialiserade, dvs de har sin framtida uppgift klar. I navelsträngsblodet finns främst hematopoetiska stamceller som kan bli någon form av blodkropp om den får rätt signal. Men det fina med stamceller är ju faktiskt att de kan dela sig ochmogna ut utan att själva förbrukas. Och skulle kroppen tycka att det finns för få när man är liten kompenserar den det så att det finns en tillräcklig mängd. Om det finns för många skickas några i "soporna" av kroppen.

    Det är inte stamcellerna i sig som skyddar oss mot cancer utan deras "barn", dvs de vita blodkropparna. Stamcellen måste alltså nås av rätt signaler från kroppen för att kunna göra någon nytta.

    Nu har jag inte tid med det här längre. Min son behöver mig.

Svar på tråden Bor du i Göteborgsområdet och funderar på att donera ditt barns navelsträngsblod ? Läs det här först!!!