• abuelita

    Bor du i Göteborgsområdet och funderar på att donera ditt barns navelsträngsblod ? Läs det här först!!!

    Informationen som går ut till gravida i Göteborg om donation av navelsträngsblod (gemensamt namn för blodet i moderkaka och navelsträng)  är  direkt vilseledande:
    "Kan mitt barn påverkas av att navelsträngsblod sparas?
    Nej, det finns inga risker för ditt barn eller dig att donera blodet. Moderkakan och navelsträngen fyller ingen funktion för ditt barn eller dig efter att du har fött ditt barn utan moderkakan slängs i vanliga fall. Oavsett om Du väljer att donera moderkakan eller inte tas Du och Ditt barn omhand på samma sätt."


    Att navelsträngen och moderkakan inte fyller någon funktion efter födseln är ren lögn eftersom ca hälften av barnets blod fortfarande  finns kvar i moderkakan  och ska pulsera över till barnet under de första ca 3-5 minuterna, ibland t.o.m. över en halvtimme, samtidigt som det försörjer barnet med syre medan  lungorna gör sig  redo att  ta över  andningen.  Vilket chefen för Nationella biobanken för navelsträngsblod på Sahlgrenska  faktiskt känner till. Redan sommaren 07 skickade  jag nämligen länkar  till honom om moderkakans viktiga funktion efter födseln, vilka  jag i min tur fått från några av världens ledande experter på det här området..
    Dessutom innehåller ju  det här blodet som bekant stamceller och annat viktigt skydd mot sjukdomar (det är därför forskarna vill åt det) som alltså barnet borde få behålla själv.


    Om inte annat vore det verkligen på sin plats att chefen för blodbanken efter att nationella riktlinjerna för avnavling presenterades 23:e oktober förra året  (http://www.lakartidningen.se/07engine.php?articleId=10609 )  hade gjort ett tillägg i texten, ungefär i den här stilen:


    "Svenska riktlinjer, liksom  Världshälsoorganisationen (WHO)  och International Federation of  Obstetrics  and  Gynecology (IFOG)  rekommenderar sen avnavling,  men vid donation av navelsträngsblod krävs avnavling före första andetaget, därför fortsätter vi med det i Göteborg. Men om du inte vill donera ditt barns blod har du naturligtvis rätt att begära sen avnavling, "

    Artikeln om nationella riktlinjerna avslutas så här :
    ” Amerikanska riktlinjer om bankning av navelsträngsblod, »cord blood banking«, har nyligen publicerats [34]. I rapporten rekommenderas att man inte bör ändra avnavlingsrutiner med hänvisning till insamling och bankning av navelsträngsblod.”

    Det är bara att lägga ihop 2+2 för att förstå att samma sak gäller för  Nationella
    biobanken för navelsträngsblod , och att det alltså är därför förlossningspersonalen på Göteborgssjukhusen ”sticker sig i fingrarna” när de ska ta pH-provet med spruta från pulserande navelsträng  och därför istället fortsätter att klampa navelsträngen  direkt när barnet kommit ut, trots att förlossningspersonal på övriga sjukhus utan problem tar det här provet från intakt navelsträng.. 


     
    Varken mvc-  eller förlossningspersonal upplyser om det här, så har du frågor är du hjärtligt välkommen att ställa dem här  och/eller  i  tråden  Sen avnavling – Barnets födslorätt (8:e tråden),  som förstås är öppen för alla intresserade.  
    www.familjeliv.se/Forum-2-13/m47483576.html  


    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2009-11-28 18:03
    Har du redan hunnit skriva på papper om donation så har du ändå rätt att ändra dig.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2009-11-30 00:57
    Mer info finns i inlägg nr 1.
    Och här är två av mina gamla blogginlägg som handlar om socialminister Göran Hägglunds inblandning i det här.

    blogg.aftonbladet.se/15613/2009/03/1143809

    blogg.aftonbladet.se/15613/2009/03/1146495

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-01-16 13:51

    Läs även tråden Viktig info om förlossningen som din bm inte brukar ta upp
    www.familjeliv.se/Forum-2-13/m49525723.html

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-04-23 11:17
    Ett par inlägg här på FL, värda att fundera över:

    ? Nu ska ni få höra något så ni sätter kaffet i halsen!
    Jag var hos min barnmorska idag och fick redan på något väldigt konstigt. Jag har tidigare tagit upp detta med sen avnavling med henne. Hon har inte jobbat på förlossningen på väldigt länge så hon svarade att det tillämpar de på SÄS Borås där jag ska föda.
    Men efter vissa indikationer på att det inte var så ringde hon till förlossningen på SÄS och frågade. Vet ni vad barnmorskan på SÄS sa!?
    - Vi har tillämpat tidig avnavling under tio års tid och planerar att fortsätta med det om patienten inte särskilt ber om sen avnavling!
    Vidare informerar hon min BM om att så länge hennes gravida inte frågar om sen avnavling så får hon inte informera de blivande mammorna om det positiva med sen avnavling och att de har rätten att be om det på förlossningen!
    SKANDAL! ?

    ?Jag tror att det handlar om att många, som det ju ofta är, är rädda att stöta sig med någon. Detta är uppenbarligen ett mycket känsligt ämne, speciellt här i v:a götaland... När vi pratade om det, så frågade jag om hon kunde se ngn nackdel med sen avnavling (för det borde det finnas om förlossningarna inte vill göra det ) hon sa: "Nej, absolut inte- men vad "de" säger är ju att de har svårt att ta blodprovet, dock har man klarat utmärkt att lära sig detta i resten av landet, så du kanske vill fundera själv?" Jag sa: "Hmmm, tror du att biobanken i gbg kan ha ngt med det att göra? " Då log hon och sa- "lite så jag tänker..."
    Jag förstår att hon inte vill hamna emellan i ngt tjafs, men jag tror att hon faktiskt är en av dem som arbetar för att vända det. ?

    Och här är länken till min tråd Viktig info som MVC och förlossningspersonal brukar hoppa över.
    www.familjeliv.se/Forum-2-13/m51523086.html

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-12-09 21:38
    Den 3:e december 2010 publicerades följande TT-artikel i de flesta svenska dagstidningar. Bl.a GP

    "Klämma om navelsträngen kan vänta
    Barnmorskorna bör inte ha bråttom med att sätta en klämma om navelsträngen när ett friskt fullgånget barn är framfött. Om blodet får fortsätta att pulsera en stund minskar risken att barnet drabbas av järnbrist - utan att för den skull öka risken för gulsot, enligt en studie som presenteras på läkarstämman i Göteborg. I studien ingick 400 barn som lottades till att antingen bli avnavlade efter kortare tid än tio sekunder eller efter mer än tre minuter."
    / TT
    www.gp.se/nyheter/sverige/1.503311-klamma-om-navelstrangen-kan-vanta

    Det är alltså avnavlingsstudien i Halmstad som presenterades på läkarstämman i Göteborg.
    Men redan under Perinataldagarna 22-23 oktober 09 presenterades denna studie .

    F11. OBSTETRISKA EFFEKTER AV TIDIG JÄMFÖRT MED SEN AVNAVLING ? EN
    RANDOMISERAD STUDIE.
    www.blf.net/program/Abstracts_PNmote09.pdf

    abstrakt.sls.se/viewSam.asp
  • Svar på tråden Bor du i Göteborgsområdet och funderar på att donera ditt barns navelsträngsblod ? Läs det här först!!!
  • abuelita
    lovecats skrev 2010-01-13 18:44:46 följande:
    Har läst i denna tråden några gånger och även kollat upp lite länkar och googlat på detta med sen avnavling. Och jag kan inte fatta att man inte fått information om detta inför förlossningen. På min andra förlossning frågade barnmoskan om jag ville lagra blod från navelsträngen för framtiden och självklart sa jag JA då de inte nämnde något alls om vad det innebar för barnet. Men vår dotter var endå kry och jätte pigg så var först när jag läste denna tråden som jag började fundera. Min första förlossning var som den skulle och tog verken lång eller kort tid. Och allt var som det skulle fram tills dess att vår dotter kom ut. hon avnavlades precis när hon kommit men hon skrek inte. Hon var inte pigg och sov lätt. Hon tittade lite emellan åt men somnade om efter det. Hon sov 99% av sina 3 först veckor. Hon skrek första gången när hon var runt 2 1/2 vecka. De kollad allt som går att kolla och hittade inget fel på henne. Så nu i efterhand skulle ju detta med avnavlingen kunna varit den bidragande orsaken till att hon var så trött. Och när nästa barn ska födas så tänker jag redan innan säga till att jag vill ha en senare avnavling.
    Hej Lovecats! 
    Nej det är verkligen inte klokt att man inte får någon information om detta inför förlosssningen. Jag kan inte komma på någon annan förklaring än att det är en överenskommelse mellan förlossningecheferna och blodbanken.

    Pigga och fullgångna barn klarar sig oftast bättre än för tidigt födda och de som föds  medtagna. Men de utsätts förstås för  kraftig blodförlust, går minste om syreförsörjngen från navelsträngen under de första kritiska minuterna i livet medan  lungorna gör sig redo att ta över andningen från moderkakan , och de förlorar sina egna stamceller i moderkaksblodet, som skulle skydda mot sjukdomar under livet.

    De som jobbar på sjukhus där det är tidig avnavling som gäller tror i regel att den blodmängd barnet har då är den normala mängen och att de ska vara så där bleka och slöa. Sent avnavlade barn är  friskt rosiga i färgen, mer pigga och alerta och kommer snabbare igång  med amningen än tidigt avnavlade barn.
  • Vitulina

    Du tycker att jag ska svara på de kommentarer du ger, men de frågor jag ställt har du själv valt att ignorera. Det kallar inte jag att föra en diskussion. Och jag är inte intresserad av att föra en diskussion. Jag vill se till att du inte slänger ur sig vad för skit som helst om biobanken bara för att det passar dig.

    Säg att din älskade dotterdotter blev sjuk och behandlingen krävde en allogen stamcellstransplantation. Den bästa tillgängliga donatorn kommer från en navelsträngsbiobank. Skulle du då ta emot den och känna tacksamhet för de föräldrar som valt att donera, eller skulle du vägra med tanke på vad du anser om sådana banker?

  • abuelita
    Vitulina skrev 2010-01-13 20:12:42 följande:
    Du tycker att jag ska svara på de kommentarer du ger, men de frågor jag ställt har du själv valt att ignorera. Det kallar inte jag att föra en diskussion. Och jag är inte intresserad av att föra en diskussion. Jag vill se till att du inte slänger ur sig vad för skit som helst om biobanken bara för att det passar dig. Säg att din älskade dotterdotter blev sjuk och behandlingen krävde en allogen stamcellstransplantation. Den bästa tillgängliga donatorn kommer från en navelsträngsbiobank. Skulle du då ta emot den och känna tacksamhet för de föräldrar som valt att donera, eller skulle du vägra med tanke på vad du anser om sådana banker?
    Om det stämmer som du uppgett att du själv väntar barn är jag uppriktigt ledsen om jag gjort dig upprörd, eftersom det då även påverkar ditt barn. . 
    Jag kan  förstå att det känns frustrerande för dig att det du jobbar med kanske inte är så barmhärtigt som du tidigare trott.  Men varken du eller jag vet det säkert. Jag tvivlar inte på att ni som jobbar på biobanken handlar i god tro, men jag litar inte på er chef eller  på förlossningscheferna.
      Jag  tycker att ni på biobanken borde ta och undersöka om de patienter ni botar själva har blivit berövade sitt navelsträngsblod  när de föddes. Det vore väl inte så svårt att kolla upp?
    Men även om det skulle visa sig att det finns personer bland era patienter som blev sent avnavade  så är det fortfarande ett mycket allvarligt övergrepp på nyfödda att beröva dem  deras blod, och  det är även ett  allvarligt brott av  mvc och förlossningen att smussla bakom  ryggen på intet ont anande blivande föräldrar och undahålla dem information om vad avnavlingsstudier kommit fram till och att både WHO, IFOG och svenska riktlinjer därför rekommenderar sen avnavling, och att de har rätt att välja det till sitt barn. 

    Om jag har missat  några frågor du har ställt så påminn mig, för jag svarar så gärna.  Jag tycker visseligen jag har svarat på allt, men kan ju förstås ha missat något.
  • abuelita
    lovecats skrev 2010-01-13 18:44:46 följande:
    Har läst i denna tråden några gånger och även kollat upp lite länkar och googlat på detta med sen avnavling. Och jag kan inte fatta att man inte fått information om detta inför förlossningen. På min andra förlossning frågade barnmoskan om jag ville lagra blod från navelsträngen för framtiden och självklart sa jag JA då de inte nämnde något alls om vad det innebar för barnet. Men vår dotter var endå kry och jätte pigg så var först när jag läste denna tråden som jag började fundera. Min första förlossning var som den skulle och tog verken lång eller kort tid. Och allt var som det skulle fram tills dess att vår dotter kom ut. hon avnavlades precis när hon kommit men hon skrek inte. Hon var inte pigg och sov lätt. Hon tittade lite emellan åt men somnade om efter det. Hon sov 99% av sina 3 först veckor. Hon skrek första gången när hon var runt 2 1/2 vecka. De kollad allt som går att kolla och hittade inget fel på henne. Så nu i efterhand skulle ju detta med avnavlingen kunna varit den bidragande orsaken till att hon var så trött. Och när nästa barn ska födas så tänker jag redan innan säga till att jag vill ha en senare avnavling.
    Borde man inte kunna stämma mvc och förlossningen för  undanhållande av viktig information??

    Hälso- och sjukvårdslagen (HSL) säger:

    *Vården ska bygga på respekt för patientens självbestämmande och integritet.

    *Vården och behandlingen skall så långt det är möjligt utformas och genomföras i samråd med patienten.

    *Patienten skall ges individuellt anpassad information om sitt hälsotillstånd och om de metoder för undersökning, vård och behandling som finns. Om informationen inte kan lämnas till patienten skall den i stället lämnas till en närstående till patienten.

    *Den som vänder sig till hälso- och sjukvården skall när det är lämpligt ges upplysningar om metoder för att förebygga sjukdom eller skada.
  • lovecats
    abuelita skrev 2010-01-14 10:21:33 följande:
    Borde man inte kunna stämma mvc och förlossningen för  undanhållande av viktig information??Hälso- och sjukvårdslagen (HSL) säger:*Vården ska bygga på respekt för patientens självbestämmande och integritet. *Vården och behandlingen skall så långt det är möjligt utformas och genomföras i samråd med patienten.*Patienten skall ges individuellt anpassad information om sitt hälsotillstånd och om de metoder för undersökning, vård och behandling som finns. Om informationen inte kan lämnas till patienten skall den i stället lämnas till en närstående till patienten.*Den som vänder sig till hälso- och sjukvården skall när det är lämpligt ges upplysningar om metoder för att förebygga sjukdom eller skada.
    Skulle kanske vara  idé att stämma dem men känns som om det skulle göra mer skada än nytta för oss just nu. Försöker få det till ett avslutat kapitel. Men kommer helt klart vara en gnällig och grinig morsa sen när vi väntar vårt 3:e barn.
  • abuelita
    lovecats skrev 2010-01-14 13:45:49 följande:
    Skulle kanske vara  idé att stämma dem men känns som om det skulle göra mer skada än nytta för oss just nu. Försöker få det till ett avslutat kapitel. Men kommer helt klart vara en gnällig och grinig morsa sen när vi väntar vårt 3:e barn.
    Kan förstå att man inte orkar  , för sånt kan ju vara jättejobbigt.  Skulle i så fall vara om man gick ihop ett gäng föräldrar och drev den här frågan tillsammans.

    Hittade nu förresten att blödningschock uppstår då patienten förlorat en liter blod eller mer (vuxen).
     Och så här står det i de svenska riktlinjerna för avnavling :

    ”Placentatransfusionen innebär att upp till 35 ml/kg av fosterblodet i placenta överförs till barnet efter födelsen. Det motsvarar totalt cirka 100 ml blod till ett barn som väger 3 kg. Omräknat till en vuxen motsvarar det cirka 1,5–2 liter blod. ”

    Omedelbar klampning, som görs på sjukhuen i VG-regionen,  skulle  alltså innbära blödningschock !!!
  • abuelita
    Vitulina skrev 2010-01-12 21:20:57 följande:
    "Amerikanska riktlinjer om bankning av navelsträngsblod, »cord blood banking«, har nyligen publicerats [34]. I rapporten rekommenderas att man inte bör ändra avnavlingsrutiner med hänvisning till insamling och bankning av navelsträngsblod."Citerat från dig ett par inlägg upp. Jag tolkar det som att det inte är insamlingen som ska styra avnavlingsrutinen utan att det är upp till förlossningsavdelningen..
    Alltså, inte förrän NU inser jag att jag kan ha tolkat det här fel!!! "I rapporten rekommenderas att man inte bör ändra avnavlingsrutiner med hänvisning till insamling och bankning av navelsträngsblod."  hela tiden har jag tolkat det som att man inte ska ändra avnavlingsrutinerna från tidig till sen eftersom det då inte går att samla in navelsträngblod. Men det kanske rent av betyder tvärt om??? Alltså att man inte får anpassa avnavlingsrutinerna efter blodbankningen??
  • Lurifax

    Har läst i tråden tidigare och ville bara nämna att vi var på föräldragrupp nu under denna veckan och barnmorskan tog faktiskt upp det med tidig och sen avnavling. Hon pratade om Östra och Mölndal eftersom det är de sjukhusen som är aktuella för oss.

    Hon informerade oss om att det var vårt val och även om hon inte rakt ut sa att det allra bästa var sen avnavling så poängterade hon att bebisen faktiskt behöver den sista skvätten blod som de vid tidig avnavling går miste om. Hon var även tydlig med att blodet används till forskning vid tidig avnavling. Nu hade jag ju läst om detta innan så jag visste om det, men det var ändå skönt att höra henne berätta och bekräfta det man läst. De andra i föräldragruppen hade inte en aning om det så jag tror att det blev några fler som kommer att välja sen avnavling. Ville bara berätta det =)

  • abuelita
    Lurifax skrev 2010-01-14 17:27:57 följande:
    Har läst i tråden tidigare och ville bara nämna att vi var på föräldragrupp nu under denna veckan och barnmorskan tog faktiskt upp det med tidig och sen avnavling. Hon pratade om Östra och Mölndal eftersom det är de sjukhusen som är aktuella för oss. Hon informerade oss om att det var vårt val och även om hon inte rakt ut sa att det allra bästa var sen avnavling så poängterade hon att bebisen faktiskt behöver den sista skvätten blod som de vid tidig avnavling går miste om. Hon var även tydlig med att blodet används till forskning vid tidig avnavling. Nu hade jag ju läst om detta innan så jag visste om det, men det var ändå skönt att höra henne berätta och bekräfta det man läst. De andra i föräldragruppen hade inte en aning om det så jag tror att det blev några fler som kommer att välja sen avnavling. Ville bara berätta det =)
    Tack snälla Lurifax för att du berättade det här!! Det är ju ortoligt goda nyheter
  • AnAngel

    abuelita: Vet du hur sthlms sjukhusen gör? Eller måste man säga till om man vill ha sen avnavling? Har faktiskt vetat om detta länge, och sa till maken för 2 år sen att han ska vänta 5 min innan han klipper och ingen ska klampa den innan! (fast detta blir vårt första barn men förberett oss länge för de ).

Svar på tråden Bor du i Göteborgsområdet och funderar på att donera ditt barns navelsträngsblod ? Läs det här först!!!