• abuelita

    Bor du i Göteborgsområdet och funderar på att donera ditt barns navelsträngsblod ? Läs det här först!!!

    Informationen som går ut till gravida i Göteborg om donation av navelsträngsblod (gemensamt namn för blodet i moderkaka och navelsträng)  är  direkt vilseledande:
    "Kan mitt barn påverkas av att navelsträngsblod sparas?
    Nej, det finns inga risker för ditt barn eller dig att donera blodet. Moderkakan och navelsträngen fyller ingen funktion för ditt barn eller dig efter att du har fött ditt barn utan moderkakan slängs i vanliga fall. Oavsett om Du väljer att donera moderkakan eller inte tas Du och Ditt barn omhand på samma sätt."


    Att navelsträngen och moderkakan inte fyller någon funktion efter födseln är ren lögn eftersom ca hälften av barnets blod fortfarande  finns kvar i moderkakan  och ska pulsera över till barnet under de första ca 3-5 minuterna, ibland t.o.m. över en halvtimme, samtidigt som det försörjer barnet med syre medan  lungorna gör sig  redo att  ta över  andningen.  Vilket chefen för Nationella biobanken för navelsträngsblod på Sahlgrenska  faktiskt känner till. Redan sommaren 07 skickade  jag nämligen länkar  till honom om moderkakans viktiga funktion efter födseln, vilka  jag i min tur fått från några av världens ledande experter på det här området..
    Dessutom innehåller ju  det här blodet som bekant stamceller och annat viktigt skydd mot sjukdomar (det är därför forskarna vill åt det) som alltså barnet borde få behålla själv.


    Om inte annat vore det verkligen på sin plats att chefen för blodbanken efter att nationella riktlinjerna för avnavling presenterades 23:e oktober förra året  (http://www.lakartidningen.se/07engine.php?articleId=10609 )  hade gjort ett tillägg i texten, ungefär i den här stilen:


    "Svenska riktlinjer, liksom  Världshälsoorganisationen (WHO)  och International Federation of  Obstetrics  and  Gynecology (IFOG)  rekommenderar sen avnavling,  men vid donation av navelsträngsblod krävs avnavling före första andetaget, därför fortsätter vi med det i Göteborg. Men om du inte vill donera ditt barns blod har du naturligtvis rätt att begära sen avnavling, "

    Artikeln om nationella riktlinjerna avslutas så här :
    ” Amerikanska riktlinjer om bankning av navelsträngsblod, »cord blood banking«, har nyligen publicerats [34]. I rapporten rekommenderas att man inte bör ändra avnavlingsrutiner med hänvisning till insamling och bankning av navelsträngsblod.”

    Det är bara att lägga ihop 2+2 för att förstå att samma sak gäller för  Nationella
    biobanken för navelsträngsblod , och att det alltså är därför förlossningspersonalen på Göteborgssjukhusen ”sticker sig i fingrarna” när de ska ta pH-provet med spruta från pulserande navelsträng  och därför istället fortsätter att klampa navelsträngen  direkt när barnet kommit ut, trots att förlossningspersonal på övriga sjukhus utan problem tar det här provet från intakt navelsträng.. 


     
    Varken mvc-  eller förlossningspersonal upplyser om det här, så har du frågor är du hjärtligt välkommen att ställa dem här  och/eller  i  tråden  Sen avnavling – Barnets födslorätt (8:e tråden),  som förstås är öppen för alla intresserade.  
    www.familjeliv.se/Forum-2-13/m47483576.html  


    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2009-11-28 18:03
    Har du redan hunnit skriva på papper om donation så har du ändå rätt att ändra dig.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2009-11-30 00:57
    Mer info finns i inlägg nr 1.
    Och här är två av mina gamla blogginlägg som handlar om socialminister Göran Hägglunds inblandning i det här.

    blogg.aftonbladet.se/15613/2009/03/1143809

    blogg.aftonbladet.se/15613/2009/03/1146495

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-01-16 13:51

    Läs även tråden Viktig info om förlossningen som din bm inte brukar ta upp
    www.familjeliv.se/Forum-2-13/m49525723.html

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-04-23 11:17
    Ett par inlägg här på FL, värda att fundera över:

    ? Nu ska ni få höra något så ni sätter kaffet i halsen!
    Jag var hos min barnmorska idag och fick redan på något väldigt konstigt. Jag har tidigare tagit upp detta med sen avnavling med henne. Hon har inte jobbat på förlossningen på väldigt länge så hon svarade att det tillämpar de på SÄS Borås där jag ska föda.
    Men efter vissa indikationer på att det inte var så ringde hon till förlossningen på SÄS och frågade. Vet ni vad barnmorskan på SÄS sa!?
    - Vi har tillämpat tidig avnavling under tio års tid och planerar att fortsätta med det om patienten inte särskilt ber om sen avnavling!
    Vidare informerar hon min BM om att så länge hennes gravida inte frågar om sen avnavling så får hon inte informera de blivande mammorna om det positiva med sen avnavling och att de har rätten att be om det på förlossningen!
    SKANDAL! ?

    ?Jag tror att det handlar om att många, som det ju ofta är, är rädda att stöta sig med någon. Detta är uppenbarligen ett mycket känsligt ämne, speciellt här i v:a götaland... När vi pratade om det, så frågade jag om hon kunde se ngn nackdel med sen avnavling (för det borde det finnas om förlossningarna inte vill göra det ) hon sa: "Nej, absolut inte- men vad "de" säger är ju att de har svårt att ta blodprovet, dock har man klarat utmärkt att lära sig detta i resten av landet, så du kanske vill fundera själv?" Jag sa: "Hmmm, tror du att biobanken i gbg kan ha ngt med det att göra? " Då log hon och sa- "lite så jag tänker..."
    Jag förstår att hon inte vill hamna emellan i ngt tjafs, men jag tror att hon faktiskt är en av dem som arbetar för att vända det. ?

    Och här är länken till min tråd Viktig info som MVC och förlossningspersonal brukar hoppa över.
    www.familjeliv.se/Forum-2-13/m51523086.html

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-12-09 21:38
    Den 3:e december 2010 publicerades följande TT-artikel i de flesta svenska dagstidningar. Bl.a GP

    "Klämma om navelsträngen kan vänta
    Barnmorskorna bör inte ha bråttom med att sätta en klämma om navelsträngen när ett friskt fullgånget barn är framfött. Om blodet får fortsätta att pulsera en stund minskar risken att barnet drabbas av järnbrist - utan att för den skull öka risken för gulsot, enligt en studie som presenteras på läkarstämman i Göteborg. I studien ingick 400 barn som lottades till att antingen bli avnavlade efter kortare tid än tio sekunder eller efter mer än tre minuter."
    / TT
    www.gp.se/nyheter/sverige/1.503311-klamma-om-navelstrangen-kan-vanta

    Det är alltså avnavlingsstudien i Halmstad som presenterades på läkarstämman i Göteborg.
    Men redan under Perinataldagarna 22-23 oktober 09 presenterades denna studie .

    F11. OBSTETRISKA EFFEKTER AV TIDIG JÄMFÖRT MED SEN AVNAVLING ? EN
    RANDOMISERAD STUDIE.
    www.blf.net/program/Abstracts_PNmote09.pdf

    abstrakt.sls.se/viewSam.asp
  • Svar på tråden Bor du i Göteborgsområdet och funderar på att donera ditt barns navelsträngsblod ? Läs det här först!!!
  • abuelita
    feelings skrev 2010-02-23 15:50:41 följande:
    Ingen av mina barn tog skada av det och vi kommer göra likadant denna gång...
    Eftersom DNA visar att blodet i moderkakan tillhör barnet är det alltså barnets blod, och inte mammans,  som föräldrarna uppmanas att donera. Men se det är inte tillåtet det. Man kan nämligen inte donera andras blod och organ, framför allt inte barns. Dessutom stämmer nästan inga av de övriga kraven för donation in på ett nyfött barn.
     
    Grundkrav för att bli blodgivare
    •   18-60 år
    •   Frisk
    •   Väga minst 50 kilo
    •   Giltig identitetshandling »
    •   Förstå och tala svenska
    •   Svenskt personnummer
     Du får ge blod högst tre (kvinna) eller fyra (man) gånger per år. Och du får inte ge mer än 10% av din totala blodvolym
      (nyfödda förlorar 30-50% vid omedelbar avnavling!!!).
  • Immer

    Ska passa på att hälsa till dej från vår yngste son, som fick en navelsträngskomplikation under förlossningen: han meddelar att han är jätteglad att duktiga barnläkare tog hand om honom direkt efter framfödandet, och att han mår alldeles alldeles förträffligt !!!(trots snabb avnavling)  {#lang_emotions_smile}

  • abuelita
    Immer skrev 2010-02-23 16:43:15 följande:
    Ska passa på att hälsa till dej från vår yngste son, som fick en navelsträngskomplikation under förlossningen: han meddelar att han är jätteglad att duktiga barnläkare tog hand om honom direkt efter framfödandet, och att han mår alldeles alldeles förträffligt !!!(trots snabb avnavling) 
    Och jag ska be att få hälsa från min dotterson som fick navelsträngen söndersliten av en förlossningsläkare i samband med hinnsprängning.  Tack vare att jag var med och larmade när jag såg att min dotter började blöda  var hon inne på operation bara några minuter senare redo att katastrofsnittas. Men hade  inte barnet fått omedelbar blodtransfusion (vilket alla tidigt avnavlade barn borde få)   vete 17 hur det hade gått.  Han är nu tack och lov en ovanligt intelligent och cool kille (fyller snart 9).
  • Immer

    Fenomenet hinnfäste är inget nytt under solen -en malör av Moder Natur, då navelsträngen inte är rätt anlagd. När sådana hinnor brister blöder det, och då är det verkligen en fördel att inte sitta ute i buschen någonstans, utan att ha förlossningspersonal runt sej...

  • abuelita
    Immer skrev 2010-02-23 18:00:43 följande:
    Fenomenet hinnfäste är inget nytt under solen -en malör av Moder Natur, då navelsträngen inte är rätt anlagd. När sådana hinnor brister blöder det, och då är det verkligen en fördel att inte sitta ute i buschen någonstans, utan att ha förlossningspersonal runt sej...
    Nu var det så att det här aldrig hade hänt om inte den där klantiga läkaren hade gjort hinnsprängning (vilket f.ö. inte ens var befogat).

    Men nu  håller vi på att komma ifrån ämnet. Jag hade nämligen tänkt fråga dig vad
    "Syringe method" är för något och om den tillämpas i Sverige. Låter vekligen intressant. Har inte googlat på det än, men läste det här inlägget i samma tråd som jag länkade till i inlägg 303:

    "I have done syringe method cord blood collection several times now. Always after the placenta delivers and the cord has stopped pulsing. We get more stem cells than with immediate cord clamping and using the bag method. Despite the smaller volume of blood collected using the syringe method as described above."
  • Immer
    abuelita skrev 2010-02-23 18:20:02 följande:
    Nu var det så att det här aldrig hade hänt om inte den där klantiga läkaren hade gjort hinnsprängning (vilket f.ö. inte ens var befogat).Men nu  håller vi på att komma ifrån ämnet. Jag hade nämligen tänkt fråga dig vad "Syringe method" är för något och om den tillämpas i Sverige. Låter vekligen intressant. Har inte googlat på det än, men läste det här inlägget i samma tråd som jag länkade till i inlägg 303: "I have done syringe method cord blood collection several times now. Always after the placenta delivers and the cord has stopped pulsing. We get more stem cells than with immediate cord clamping and using the bag method. Despite the smaller volume of blood collected using the syringe method as described above."
    Givetvis hade det blött ordentligt även om hinnorna brustit spontant. (En normal navelsträng kan man inte dra av. Det vet alla pappor som har fått klippa, om inte annat..)
  • abuelita
    Immer skrev 2010-02-23 18:33:20 följande:
    Givetvis hade det blött ordentligt även om hinnorna brustit spontant. (En normal navelsträng kan man inte dra av. Det vet alla pappor som har fått klippa, om inte annat..)
    Läkaren slet loss den från moderkakan.  Ingen på förlossningen där på SÖS kunde förklara hur det kunde gått till, annat än att det måste varit  en missbildning i navelsträngsfästet.

    Men så här förklarade en barnmorska här på FL nyligen för mig :

    "man måste känna efter så att man inte känner navelsträngen när man tar hål på hinnorna. Man känner med fingret först, så man inte känner några pulserande kärl.
    Ibland kan det dock uppstå en blödning ändå, för det händer (men väldigt sällan) att man har kärl i fosterhinnorna, och då kan ett sådant gå sönder när man tar hål på hinnorna, eller när de går sönder spontant. "

    Ska jag börja googla på syringe method, eller tänker du berätta vad det är och om  det görs i  Sverige?
  • Immer

    Missbildningen vid hinnfäste består i att navelsträngen utgår från fosterhinnorna, inte från moderkakan (incidens på 1 av 1000 graviditeter) och det är givetvis ett farligt tillstånd , eftersom det då finns kraftiga kärl i hinnorna och att hinnorna kommer att brista under förlossningen. Sitter navelsträngsfästet högt upp kan det vara helt omöjligt att känna några kärl i hinnorna, så är det bara.
     Självfallet en mycket, mycket obehaglig upplevelse och riskabelt för alla inblandade, men naruren är inte perfekt.

  • abuelita
    Immer skrev 2010-02-23 23:46:54 följande:
    Missbildningen vid hinnfäste består i att navelsträngen utgår från fosterhinnorna, inte från moderkakan (incidens på 1 av 1000 graviditeter) och det är givetvis ett farligt tillstånd , eftersom det då finns kraftiga kärl i hinnorna och att hinnorna kommer att brista under förlossningen. Sitter navelsträngsfästet högt upp kan det vara helt omöjligt att känna några kärl i hinnorna, så är det bara. Självfallet en mycket, mycket obehaglig upplevelse och riskabelt för alla inblandade, men naruren är inte perfekt.
    Visst förekommer missbildningar och annat som kan komplicera förlossningar , men jag har väldigt svårt att tro att Moder natur skulle ha gjort en sån dundertabbe att en helt art  inte kan föda sina ungar utan medicinska  interventioner.   Alltså att  alla människobarn  skulle vara tvungna att navlas av meddetsamma  de föds eftersom deras moderkaksblod plötsligt blivit giftigt för dem då (men fortfarande prima vara för blodbanken).

    Oavsett om det var en missbildning eller ej  som gjorde att mitt barnbarns navelsträng gick sönder så var det viktigt att han fick omedelbar blodtransfusion  (tyvärr inte sitt moderksblod dock, utan blod från en vuxen donator) eftersom det behövs blodvolym för att lungorna ska kunna ta upp syre och det behövs röda blodkroppar för att syret ska kunna transporteras till hjärnan och andra viktiga organ.
     Pigga och fullgångna barn klarar bättre än medtagna barn och prematurer att utsättas för kraftig blodförlust (men de går ändå miste om de viktiga stamcellerna i moderkaksblodet som ska skydda dem mot sjukdomar under livet).

    Mitt barnbarn  föddes 4 veckor för tidigt och hade därför säkerligen inte klarat sig  så bra som han nu gjorde  om han inte hade fått omedelbar  blodtransfusion.
    Jag påminner om det här stycket som jag översatt ur denna artikel http://cat.inist.fr/?aModele=afficheN&cpsidt=21267955  ( detta handlar om barn som föds medtagna), som jag lagt ut tidigare här i tråden :

     ”Förlust av detta blod initierar en inflammatorisk reaktion som leder till kramper, hypoxisk-ischemisk encefalopati (HIE) och hjärnskador eller dödsfall.
    Djurstudier har visat att när humana stamceller från navelsträngsblod injiceras i buken på en råtta med inducerad hjärnskada, kan råttans hjärna skyddas från att utveckla bestående skador.
    För att förhindra skador på nyfödda barn måste barnet få sin hela blodvolym och de stamceller som går förlorade vid tidig avnavling.”

    Här kommer fortsättningen på min översättning ur denna artikel:

    Rekommenderade åtgärder för forskning är:
    (1) återupplivning med intakt navelsträng mellan mammans ben , eller (2) mjölkning av navelsträngen innan klampning, eller (3) transfusion av barnets eget moderkaksblod efter förlossningen, eller (4) snar transfusion av O negativt blod efter födseln, innan kramper har infunnit sig. ”
  • Immer

    Skönt att ditt barnbarn mår bra!!
    Direkt avgörande för detta var att han föddes på ett sjukhus. En oassisterad förlossning med vasa previa slutar inte väl.

Svar på tråden Bor du i Göteborgsområdet och funderar på att donera ditt barns navelsträngsblod ? Läs det här först!!!