• innana

    Fick ni smisk?

    Hallå. En liten allmän fråga, vi diskuterade på jobbet idag.

    Vi som är födda på 60-70-talen, var smisk förekommande då som bestraffningsmetod? Vet ju att lagen kom i slutet på 70-talet, men innan och däromkring?

    Fick det aldrig själv och kan inte minnas att mina kompisar nånsin talade om att de fått det heller. Så ni som är i min ålder idag: Fick ni smisk? Och hörde ni om andra som fick det? Känns så overkligt...

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2006-04-17 16:08:05:
    Oj då, den här tråden var endast avsedd som en gallup för hur det låg till DÅ, och inte vad man anser om barnaga nu för tiden. Endast retrospektivt.

  • Svar på tråden Fick ni smisk?
  • Lola Jämtland

    Född -74, aldrig fått smisk.

    Aldrig hört om nån som fått det heller......men det kan ju ha förekommit.

  • lövet2

    Jag fick det inte, men mina kompisar fick någon dask i rumpan som små, och även smäll på fingrarna. Någon örfil var inte heller helt ovanligt för de större barnen ....

  • Pallas

    Ja, jag fick. Inte direkt som straff eller att det användes som hot för att jag skulle uppföra mig men fysiskt våld förekom titt som tätt.

    Idag är jag 32 och det är reflexen att slå som sitter i ryggmärgen när mina egna barn driver mig till vansinne... Jag jobbar hårt med detta och har så gjort i över tio år.

  • TheBlueRose

    Hahaha,,jag fick EN enda dask på rumpan då jag hade lekt frissa med våran grannes flicka (min lek kompis) ..

    Hon skulle till fotografen under dagen å jag tyckte att hon var för lånhårig

    (Hon hade dom mest finaste korkskruvar/lockar man kan ha))

    ALLA dessa klippte jag bort ...

    Mamman till min kompis kom hon gråtandes å var helt förstörd över vad jag hade gjort...

    Pappa skällde som en bandhund å gav mig en dask på rumpan (sved som fan ). Blev uppskickad till mitt rum å där fick jag vara resten av dan,, fick bara komma ner då det var midda....

  • sky1208

    japp, mest på rumpan och armen. orfil.. flera ggr som nu har orsakat 'konstigheter' i mellanörat.

  • rasajj

    Minns att jag blev tagen hårt i armen vid olika tillfällen.. Men inte smisk, så att jag fick på rumpan, vad jag minns...

  • innana

    Det känns lite ovanligt ja, att man i Sverige gjorde så, smiskade barn i rumpan...vet att vissa föräldrar kunde hota med det, men det var alltid på skoj och det hände aldrig vad jag vet.

  • julmusten

    Jag ar fodd 76 och fick inte smisk, och kanner nog ingen som har fatt det heller.

    Min man som ar uppvuxen i USA och en ratt sa "stord" familj fick darimot kanna pa bade det ena och andra.

    Aga har ar norm och jag hade i borjan av min tid har en massa konversationer om hur onodigt jag ansag att aga var, men jag kanner ju inga yxmordare och de har alla blivit agade, sa det var nog inte direkt ratt publik att forsoka overtyga!!

  • MariaTussen

    Jag är född 84 och fick"stryk" när jag var liten. Men det ligger mkt med att göra med min pappas egna uppfostran ingen ursäkt för de stryk jag fick några gånger men det är någ bakgrunden till det. Jag fick stryk en gång så pass mycket att jag inte kunde gå till skolan på en vecka, detta var när jag var 15 men det var för att jag hade fallit för grupp tryck och snattat i en affär. ingen ursä'kt för att få stryk men men.. men enligt min pappa så slåg man vett i ungen när denne inte ville fatta..
    men än idag har jag inte förlåtit honom för det och vi pratar med varandra.

    Men däremot så tycker jag att det inte ä'r nått fel med att skaka till ett lite större barn eller ta i armen o så eller en liten dask i rumpan på blöjbarn.. assåå nu menar jag inte spädbarn men ni fattar .. men jag skulle aldrig kunna slå mina barn så som när jag fick stryk.

  • Legewiel

    Ja, det fick jag när jag var liten, under 12 år ungefär. Är född -84. Har faktiskt lite svårt att förlåta min pappa för det, har mycket minnen från den tiden och minns framför allt att jag var rädd för att göra honom arg

    Jag kommer inte att slå mina barn, men som Mariatussen tycker inte jag heller att det är fel att daska till ett lite större barn, inte så det gör ont utan mera som en varning.
    Därifrån till regelrätt stryk är det ett långt steg.

Svar på tråden Fick ni smisk?