• innana

    Fick ni smisk?

    Hallå. En liten allmän fråga, vi diskuterade på jobbet idag.

    Vi som är födda på 60-70-talen, var smisk förekommande då som bestraffningsmetod? Vet ju att lagen kom i slutet på 70-talet, men innan och däromkring?

    Fick det aldrig själv och kan inte minnas att mina kompisar nånsin talade om att de fått det heller. Så ni som är i min ålder idag: Fick ni smisk? Och hörde ni om andra som fick det? Känns så overkligt...

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2006-04-17 16:08:05:
    Oj då, den här tråden var endast avsedd som en gallup för hur det låg till DÅ, och inte vad man anser om barnaga nu för tiden. Endast retrospektivt.

  • Svar på tråden Fick ni smisk?
  • Eli

    Jag är född 73 och ja, jag fick smisk - eller rättare sagt regelrätt stryk av min mamma ibland. Våld eller hot om våld var en vanlig uppfostringsmetod hemma hos oss. Jag har aldrig blivit slagen så att jag fått bestående men eller allvarliga skador. Men jag tycker självklart inte att det är ok. för det.

    Men nej, jag fattade redan då att det inte var ok. och jag sa inte ett knyst till någon (tyvärr).

  • Eli

    ... kan tillägga att jag aldrig aldrig aldrig någonsin kommer att använda någon form av fysisk bestraffning mot min dotter.

  • Kaktusen

    Född -75 och fick stryk fast min äldre bror råkade värst ut. Har lovat mig själv dyrt och heligt att jag aldrig ska behandla min son så illa som jag själv blivit.

  • Gisse the one and only

    Har aldrig fått stryk, smällar eller örfilar av något slag av mina föräldrar.

    Men, min farmor "luggade" mig ett par gånger för att jag var "snutig".

    Gisse (Skåning)

  • ahlcec

    Född -77 och har hotats med stryk och blivit omkringknuffad ett par gånger av min styvpappa.
    Mamma luggade mig nån gång, eller drog mig i armen, men det är inget jag lider av idag.
    Fast jag skulle aldrig på min tid använda våld mot June. Alsdrig att jag skulle luggas eller dra i armar och ha mig.
    Det blir inga daskar i det här hushållet.

  • kristinah

    född - 72 - och NEJ fick inte smisk av mina föräldrar.

    Kommer däremot ihåg den enda gången mamma slog mig - jag kunde se i hennes ögon att hon inte ville men situationen var sån att hon kände sig pressad att göra nåt inför några andra...men jag minns det så väl och det var en så hemsk känsla att se henne göra nåt så tvärtemot vad hon själv trodde på.

    Jag tror inte på att man kan dra en skillnad på hur stort barnet är eller hur hårt eller löst man tar i....det är lika illa vilket som i mina ögon.

    För misshandel/aga handlar inte om att göra nån illa fysiskt eller inte utan att visa sin makt över en annan person - att förminska den andra och ta en del av den personens självkänsla och tillit.
    INTE ok att slå lite löst eller skaka ett äldre barn...visst kanske man inte alltid klarar av att vara en perfekt förälder - men målet måste väl ändå vara att man ska försöka och inte se det som nåt som är accepterat?

  • kristinah

    MAria ussen - menar du att du tycker att det var ok att din mamma bet en 2-åring?
    Jag blir alldeles kallsvettig.....en 2-åring har väl inte den förmågan att sätta sig in i hur det känns för en annan - de testar gränser men även om de bits skulle jag ALDRIG tycka att det var ok att bita tillbaka....som vuxen ska man väl visa hur man SKA bete sig inte hur men inte ska göra?!

  • Johanna 25

    Mår illa när jag hör att det finns folk som tycker att de kan ge sitt barn dask i rumpan och att det inte är så farligt eller att man kan skaka om eller ta i armen. Det är inte själva smärtgraden det handlar om!!!!!!!!!! Det är jävligt förnedrande och jag tycker det är så jäkla avskyvärt.

    KÄRLEK OCH RESPEKT - SKA DET VARA SÅ JÄVLA SVÅRT? ( från Röda korsets posters)

    Ja uppenbarligen är det det.

  • Liten

    född -87 och blev slagen på fingrarna när jag pillade på saker som jag inte fick röra.
    Skulle aldrig göra så mot min dotter, det är totalt respektlöst!
    Jag tänker som så, att skulle jag inte göra det mot en annan vuxen, ja då gör jag det inte mot ett barn.

Svar på tråden Fick ni smisk?