Anonym (Djurvän) skrev 2025-01-03 11:52:22 följande:
Jag är djurrättsaktivist och inte miljöaktivist. Jag är höger-djurrättsman (långt åt höger) och vegan av främst djurrättsskäl , inte miljöskäl och inte hälsoskäl (Men som bonus har jag dock ändå tyckt mig uppleva klart förbättrat blodflöde i kroppen/ renare blodkärl i samband med att jag blev vegan.)
Något som är synd är att djurrättsfrågan är helt bortglömd. för idag talas det bara miljö. Alltid när det tals vegetariskt eller veganskt skall det kopplas till klimatet, och jag som verkligen brinner för djurrätt tycker det är synd. Jag tycker att mer än en fråga åt gången skall kunna beaktas och vara aktuell i ett samhälle.
Jag säger inte alls att det är generellt fel med import/export av livsmedel, Jag säger inte alls att allt måste vara svenskproducerat. Däremot använder tex Gogreen svenska råvaror, så proteingrödor odlas faktiskt i Sverige och det vill jag utveckla - verkligen.
Själv har jag ingen princip om att generellt välja ekologiskt. Jag tror varken att det alltid är bäst miljömässigt eller djurrättsmässigt. Jag har faktiskt tex valt bort ett stort företags grå förpackningar med havremjölk, då dessa är ekologiska och har sagts vara gödslade med benmjöl( även om DR har ansett det som en vegansk produkt, då jag i det sammanhanget är radikalare än Djurens Rätt). jag är på sikt för en successiv utfasning av uppfödning av kött- o mjölkdjur o av fisket. Jag tror att med en långsiktig övergång så måste det inte bli sådana "hemska" konsekvenser som du talar om.
Det finns alternativa användningar för betesmark. Ja t.ex. har inte alls något emot mer skog i Sverige på lång sikt. Jag tycker om skogsmiljöer och skog kan ge stora inkomster, bla exportinkomster,
Biogas kan produceras på olika sätt, bla från sopor och rötslam. Sedan vill jag absolut understryka att jag INTE föreslår TVINGANDE LAGSTIFTNING . Jag säger inte "förbjud producentledet". Istället säger jag att jag vill vara med och påverka värderingar och efterfrågemönster i konsumentledet - och detta mycket långsiktigt. Jag vill tex gärna vara med och sprida och popularisera goda veganska recept. Det kan väl inte vara så fel? Eller...?.
En omställning till ett i huvudsak veganskt samhälle går inte över en natt, utan det handlar i så fall om en successiv förändring enligt tillgång och efterfrågan, alltså de ekonomiska lagarna- inte statens rent juridiska lagar (som jag ser det).
Jag har ingen princip om att allt måste vara småskaligt eller närproducerat, Jag är så långt från miljöpartistisk ideologi man bara någonsin kan komma-i typ alla frågor.
Jag känner en inre glädje och mer frid i förhållande till djur när jag nu inte längre efterfrågar uppfödande och dödande av djur - som jag gjorde på den tiden jag själv var en inbiten storkonsument, till och med frossare, i animalier. På den tiden tänkte jag att jag "är typ den siste i hela världen som blir vegetarian". Och här är jag nu-blev först laktovegetarian och senare efter ett antal år vegan. 
Jo men hållbarhetsaspekten går ju inte att bortse ifrån oavsett om man pratar miljömässigt eller ekonomiskt. Du bortser från det mesta jag tar upp med svaret att du inte pratar om miljömässiga frågor. Det faktum att djuren är en del av det cirkulära systemet som lantbruk generellt bygger på är inte något man bara kan bortse ifrån. Vi har också det faktum att jordhälsan skulle bli sämre utan djurhållning. Det är bevisat eftersom konstgödsel inte är en ren ersättning av naturgödsel utan bara ett tillskott av de kortsiktigt viktigaste näringsämnena, långsiktigt utarmar det jorden.
De produkter som skulle behöva odlas mer av är generellt också grödor (exempelvis balj- och oljeväxter) som inte går att odla intensivt på samma plats till följd av växtsjukdomar vilket begränsar möjligheterna till den ökade produktionen som skulle krävas. Dessutom är många utav dessa grödor rätt så specifika med vilken jordart de växer i vilket gör det till en olönsam gröda på många platser till följd av dåliga skördar.
Vi vill ha hållbara jordbruk där man tar tillvara så mycket som vi kan, att vi använder kött och benmjöl att gödsla med är ett utmärkt sätt att ta tillvara på restprodukter. Ja skog är bra, men att få ut mycket mat på mark som vi inte kan odla mat på (betesmark) tycker jag är viktigare i ett samhälle med ökad befolkning och där vi faktiskt borde tänka på beredskap för eventuella kriser. Dessutom pratar man ju om att odla skog på åkermark, som kanske för länge sedan var skog som sannolikt den mesta marken var för riktigt länge sen om man ska vara sån. Det är ju vad man ska göra i Danmark nu. Hur håller det ihop med en ökad befolkning men minskad matproduktion? Att vall (foder) är något som stöds utav forskningen för en förbättrad jordhälsan bl.a. här har vi en del i det cirkulära systemet där alla delar i jordbruket stöttar upp varandra. Dessutom borde vi vara riktigt rädda om och ta hand om vår matjord får annars kommer vi till slut inte ha mat alls.
Att man redan idag dessutom pratar om att maten är dyr så är det inget mot vad som skulle hända om vi skulle gå över till det du förespråkar. Detta skulle som alltid drabba de som har det sämst ställt, att vi har kött och mjölkprodukter gör det förhållandevis enkelt och hyfsat billigt att se till att folk får näringsriktig mat. För faktum är att för att en vegetarisk kost långsiktigt ska fungera för gemene man behövs en avsevärt ökad kunskap för att folk skulle veta hur man äter rätt för att få i sig alla näringsämnen som behövs.
Behovet av kosttillskott skulle också öka, då vi normalt får i oss vitamin B 12, D vitamin och järn via animaliska livsmedel. Så vi skulle sannolikt se ett ökat problem med näringsbrist i samhället.
Skulle något dessutom hända i världen som begränsa importen av mat skulle vi dessutom blir ännu mer sårbara eftersom det är väldigt svårt att leva på endast vete, morötter och socker, som är det enda vi är självförsörjande på idag men vi ligger rätt bra till vad gäller mejeriprodukter, ägg och griskött så med det som komplement skulle vi sannolikt klara oss bra mycket bättre.
I ett land som Sverige där vi är begränsade av en kort odlingssäsong och annat jag tagit upp är det inte realistiskt. Sen är jag inte emot vegetarisk eller vegansk kost som så, och äter själv vegetariskt ibland som en del i en varierad kost, man behöver ju inte äta kött varje dag såklart.