• Anonym (Djurvän)

    Djurvänligt med mera vegetariskt på julbordet

    Jag tycker synd om alla de grisar som just nu i denna stund - pga svensk mattradition vid jultid- sänks ned i koldioxidschakten för att gasas med koldioxid, Jag tycker synd om de långor (långan tillhör torskfiskarna) som blir till lutfisk, och de nötkreatur o grisar som blir köttbullar och korv.  Miljarder viltfångade fiskar kvävs långsamt ihjäl enligt tidningen Djurskyddet. Över 1000 miljarder fiskar viltfångas per år (en biljon-alltså svensk biljon-1000 gånger mer än engelska ordet "billion" som betyder miljard).


    Det finns en hel del gott/spännande vegetariskt att pröva.Jag var själv "animaliefantast förr" men gick över till vegetabiliebaserat och saknar inget. Det går att göra ett helt vegetariskt julbord med många goda rätter eller åtminstone ett delvis/mera vegetariskt än många andra. Jag tycker det är positivt och mer djurvänligt med mer vegetabiliebaserade produkter än att ha mycket animalier som det ofta är på julbord.

  • Svar på tråden Djurvänligt med mera vegetariskt på julbordet
  • Anonym (Hej)
    Anonym (M) skrev 2025-01-05 10:53:44 följande:
    Vart kan man få tag på det? Jag hade gärna testat.
    Jag hade med kunnat tänka mig att testa. Då kan man odla fram ren muskelmassa utan fett, brosk och senor. Glad
  • Anonym
    Anonym (Hej) skrev 2025-01-05 11:01:10 följande:
    Jag hade med kunnat tänka mig att testa. Då kan man odla fram ren muskelmassa utan fett, brosk och senor. Glad
    Det 3D-printade "köttet" är helt vegetariskt och absolut att föredra dock.
  • Anonym (M)
    Anonym skrev 2025-01-05 11:07:11 följande:
    Det 3D-printade "köttet" är helt vegetariskt och absolut att föredra dock.
    Fast frågan är om det verkligen är det, jag kunde inte hitta några siffror på näringsinnehåll. Jag skulle ju också vilja se siffror som visar på att det faktiskt är bättre än kött om man ser till vad som går åt för att producera det kontra animaliskt kött. Sådana beräkningar är ofta bristfälliga och missar gärna viktiga aspekter och delar i produktionskedjan vilket gör beräkningarna missvisande. 

    Utav det jag kan hitta finns det bara på pinchos restauranger i Sthlm området. Lite för långt bort för mig att åka och testa. 
  • välbärgad man i mina bästa år
    Anonym skrev 2025-01-04 18:40:22 följande:
    Och jag upplever det precis tvärtom.

    JAg struntar i vad andra äter, men hos mig bjuds inte på kött.
    Och som du säger, duger inte det jag bjuder på så ta med eget eller ät tillbehören.

    Det värms dock inget i mitt kök som tagit omvägen förbi slakthuset.
    Självklart respekterar jag, eller snarare accepterar jag, att det finns vegetarianer och veganer i Sverige. Inget snack om det. Om man sedan tror att de mår bättre av detta, dvs att EJ ÄTA KÖTT, FISK OCH FÅGEL är naturligtvis upp till dom.

    Man kan ju se valet att bli vegetarian och vegan ur två synvinklar - antingen att man tror att det är bättre för människokroppen att avstå från att äta kött, fisk och fågel? ELLER att man tycker så oerhört synd om berörda djur, fiskar och fåglar så det är av den anledningen de inte vill äta upp dom???????

    Då blir ju frågan vad vi ska göra med alla nötkreatur... ca 1,5 miljoner idag? Och alla andra djur som vi äter som svin, får mm? För att inte tala om alla fjäderfän?

    Att släppa dom bara vilt ute i naturen förstår säkert tom en icke kött- och fågelätare att det inte fungerar. Vi har fullt upp med att skjuta av med älg, hjort, rådjur och vildsvin för att minska dödsolyckorna ute på vägarna och för att rädda skogen.

    Nej, vegetarianerna och veganerna får nog tacka en lycklig stjärna att vi har så många kött-, fisk- och fågelätare i Sverige... och på vår planet. För övrigt är det väl bara en kort tidsfråga innan alla världshaven är utdöda på grund av MILJÖFÖRSTÖRING. Men det har inte de här nissarna nämnvärt mycket åsikt om. Demon
  • Anonym
    Anonym (M) skrev 2025-01-05 12:04:01 följande:
    Fast frågan är om det verkligen är det, jag kunde inte hitta några siffror på näringsinnehåll. Jag skulle ju också vilja se siffror som visar på att det faktiskt är bättre än kött om man ser till vad som går åt för att producera det kontra animaliskt kött. Sådana beräkningar är ofta bristfälliga och missar gärna viktiga aspekter och delar i produktionskedjan vilket gör beräkningarna missvisande. 

    Utav det jag kan hitta finns det bara på pinchos restauranger i Sthlm området. Lite för långt bort för mig att åka och testa. 
    Jag har ätit det i en mindre småstad i en annan del av landet, också på Pinchos.

    Vi hittade jättebra info då, när vi åt det. Tyvärr sparade jag inte detta och ids inte leta igen. JAg har redan fått svaren jag behövde.

    Jag har klarat mig utan kött i så många år så för näringsinnehållets del skulle det, för mig personligen, inte spela någon roll. Detta åt jag mest av nyfikenhet men hade gärna fortsatt äta det om det fanns att köpa i butiker i min stad.

    Fick först nys om detta på "Sveriges Mästerkock" i TV4. Leta gärna efter det programmet om du är intresserad.
  • Anonym (Djurvän)
    välbärgad man i mina bästa år skrev 2025-01-04 13:59:04 följande:
    Mitt inlägg kanske blev lite felvinklat men förstå mig om jag uttrycker det så här. Det är betydligt fler vegetarianer och veganer som kritiserar kött, fisk och fågelätare än vad det är kött fisk och fågelätare som kritiserar vegetarianer och veganer. Gråter

    Själv skulle jag nog kalla mig för ALLÄTARE!

    Det kan vara fler. Där kan du har rätt - men jag möter i debatten ofta ganska "hårda"/"argsinta" omnivorer.


    Sedan förespråkar jag vegetariskt, men en skillnad är ju att djur är upplevande varelser på ett sätt som, vad jag vet, inte växter är. (Jag vill vara deras röst som får betala det yttersta priset för animalierna, och inte kan tala för sig själva.) Dessutom-om växter också skulle vara upplevande organismer-så är det så att man vill värna dem är det   nog ett utmärkt val att äta vegetariskt-för det går åt massor av växter till djuruppfödning - och det glöms ofta,

  • Anonym (Djurvän)
    Tow2Mater skrev 2025-01-04 18:25:50 följande:

    Vad tycker du TS om labbodlat kött? Själv tycker jag det är en bra ide som borde drivas vidare.


    Det är en intressant idé och OM man inte behöver föda upp och döda några dur för att få fram näringsmediet till odlingen ser jag positivt då på sån forskning.

    De 2 sakerna tror jag kan vara ett +. Dock tror jag att jag hörd/läste någonstans att man kan använda komponenter från kalvblod (och då "faller " det i mina ögon, som icke vegetariskt, men om man har  vegetabiliskt näringsmedium är jag för sån forskning och framtida producerande.)


    Dock är ju detta mycket likt produkter från faktiska djur, och kan tänkas ha liknande fysiologiska effekter, Och jag tycker mig ha upplevt ett bättre blodflöde i den perioden jag blev vegan, och undrar om jag hade gjort det om jag ätit mycket av odlat kött.

  • Anonym (Djurvän)
    Anonym (M) skrev 2025-01-05 10:52:23 följande:
    Jo fast att uppfödda djur inte är naturligt känner jag blir ett ganska irrelevant argument eftersom det mesta i människans sätt att leva idag är mer eller mindre onaturligt. Med den logiken bör vi heller inte ha någon produktion alls, inga städer m.m. m.m.

    och hur ser du på husdjur? Jag menar hund och katt är ju karnivorer de bör ju få äta kött, det är ju det naturliga för dem och vad deras kroppar är gjorda för. 

    Jo jag vet att man jobbar på att skapa konstgödsel som är gjort utan fossila bränslen, hur det går vet jag inte, eller hur hållbart det faktiskt är om man går in djupare på det. Har inte orkat fördjupa mig i frågan. Men vi har ju det faktum att det krävs mer än kväve, fosfor och kalium (som dessa gödselmedel normalt innehåller) för en hälsosam jord. Man har ju visat att mångfalden av mikroorganismer i jord som är odlad ekologisk är större, generellt är jorden friskare och därmed också växterna man odlar. Inte för att jag tycker att alla borde odla ekologiskt, men jordhälsan är ju viktigt för långsiktig hållbarhet, och det som visar bäst resultat bör vi fortsätta med. 

    Jag håller helt med om att vi på sikt borde satsa på att minska befolkningen och blir ärligt talat frustrerad på politikerna som försöker få det till någon slags kris att vi föder "för få" barn. Det, precis som när Sverige försöker hävda sig globalt som duktiga i miljöfrågor, bör man ju göra detsamma i denna frågan. Det bör vara något att satsa på och göra till något positivt. Självklart inte i för hög takt, men skulle vi inte ta in människor från andra länder skulle Sveriges befolkning minska, men knappast så drastiskt att det skulle bli en kris. 

    Nja jag är inte emot kosttillskott som så, mer det faktum att en helt vegansk kost skulle kräva en helt annan medvetenhet från gemene man om vad man äter för att få i sig det som krävs. Jag tror inte det är något alla klarar, eller heller har råd med. Mjölk och ägg exempelvis är ju jättebra och förhållandevis billiga i förhållande till näringstäthet, enkla råvaror. Det finns ju inte riktigt samma motsvarighet i vegansk kost. 

    Jag sa inte att det bara var det vi odlar i Sverige, utan att det är vad vi är självförsörjande på. Och självklart finns det vegetabiliska proteinkällor vi kan odla här i Sverige, baljväxter. Som är jämförelsevis svårodlade och begränsade. Sen om det nu skulle bli en kris i ett sådant scenario där vi bara äter veganskt, så kan vi ju inte bara gå tillbaka till animalier eftersom vi då inte skulle ha någon sådan produktion i landet.  

    Absolut jag tycker inte heller du ska sluta med vad du tycker om och vad du själv står för. Man kan tycka olika utan att anse att den andre måste ändra sig ;) det är ju bara positivt att du hittat något du mår bra av. Sen som sagt ser vi olika på det hela. Jag är inte emot en större del vegetariskt i kosten, men att gå över till det helt tror jag inte på.

    Tack själv! Jag tycker det är ett intressant ämne för diskussion, och det är roligt med diskussioner där man kan dela sina olika tankar och åsikter utan pajkastning. Man vet aldrig vad man kan lära sig eller få för insikter 😄

    Du missförstod mig. Det var inget argument på det sättet, och jag strävar inte efter "naturlighet", men till de som tycker det är så naturligt med djuruppfödning sa jag att uppfödda djur inte ingår i något naturligt ekosystem. Det var bara en kort replik om den saken.


    Vad gäller carnivora husdjur, speciellt katter, tänker jag så här: Även i ett veganskt samhälle kan det tänkas att en viss begränsad skyddsjakt anses nödvändig, och om människor inte äter från då dödade djur kan där finnas en nisch för carnivora husdjur. Jag har dock inte själv något carnivort husdjur, och det är inte säkert att man behöver föda upp lika många av dem i en avlägsen framtid som det är nu.


    Även kretsloppens funktion tror jag man kan förbättra med tiden vad gäller handelsgödsel och vilka komponenter som ingår.


    I Sverige har olika grupper olika mycket nativitet. Jag är nationalist vill bevara Sveriges nationella identitet och skulle gärna se lite fler barn bland etniska svenskar, och färre bland en del andra grupper. globalt är jag för en minskad nativitet. Det finns vissa länder där det föds i genomsnitt ca 6 barn per kvinna. T.ex Somalia har nästan 10-dubblat sin befolkning sen 1950.Där behövs insatser och hjälp till ekonomisk utveckling och familjeplanering som jag tror.


    Det är sant att en del inte har nog kunskaper i näringslära -tex personer som blev veganer i sina brinnande tonår utan att läsa på först. Jag började först relativt länge som laktovegetarian när jag skippade kött/fisk. Jag tog inte direkt steget till vegan, och jag var cirka 35 när jag slutade med kött/fisk.


    Olika proteingrödor är olika svårt/lätt odlade. Gogreen använder tex svenska råvaror. Bara en sån sak som solrosor som ger solrosfrön är tex relativt lättodlade, samt olika typer av nötter. och linser av sorten "Flora" som går relativt bra på nordligare breddgrader. Kriser får man jobba emot i världen, och jag väljer att verka för mer vegetabiliebaserat före "prepping".


    "Måste och måste"-jag gör inte detta bara för mig själv, utan med djurrätt och andra perspektiv i sikte arbetar jag absolut för fler vegetarianer/veganer i Sverige. Jag var SJÄLV en inbiten animaliekonsument, t.o.m. frossare, och jag är tacksam över dem som inspirerade mig att börja med vegetabiliebaserat i stället, att ta steget ut ur "köttsamhället". Men jag är inte för något yttre tvång. Jag vill inspirera till andra tankar och andra värderingar än de jag hade tidigare som omnivor. Det ger jag inte upp.


    Instämmer i ditt perspektiv om pajkastning! Glad

  • Tow2Mater
    Anonym (Djurvän) skrev 2025-01-05 14:02:28 följande:

    Det är en intressant idé och OM man inte behöver föda upp och döda några dur för att få fram näringsmediet till odlingen ser jag positivt då på sån forskning.

    De 2 sakerna tror jag kan vara ett +. Dock tror jag att jag hörd/läste någonstans att man kan använda komponenter från kalvblod (och då "faller " det i mina ögon, som icke vegetariskt, men om man har  vegetabiliskt näringsmedium är jag för sån forskning och framtida producerande.)


    Dock är ju detta mycket likt produkter från faktiska djur, och kan tänkas ha liknande fysiologiska effekter, Och jag tycker mig ha upplevt ett bättre blodflöde i den perioden jag blev vegan, och undrar om jag hade gjort det om jag ätit mycket av odlat kött.


    Oavsett, om det skulle kunna få köttätare att minska dödandet av djur borde du ju vara positiv till det tycker man.
  • Anonym (Djurvän)
    Tow2Mater skrev 2025-01-05 15:37:10 följande:
    Oavsett, om det skulle kunna få köttätare att minska dödandet av djur borde du ju vara positiv till det tycker man.
    Om det blir en minskning i absoluta tal ser jag positivt på sådant.
Svar på tråden Djurvänligt med mera vegetariskt på julbordet