• Anonym (raia)

    köttätning känns som ett psykopatiskt drag

    Är själv vegan sen födseln och i verkliga livet är jag positiv och försöker inspirera folk på ett bra sätt med saklig info och goda recept, men här är jag anonym. Alla vet vad köttproduktion innebär: ett djur växer upp, göds till orimliga proportioner, lever oftast i misär, ser aldrig solen eller får vistas utomhus. HHönorna övergöds såpass tt de knappt kan gå, grisarna bor så trångt att de utvecklar galna beteenden och bla biter av varandra svansarna. För att undvika detta knipsar de sonika av svansen hoskultingarna utan bedövning. Tuppkycklingar mals ned levande och blir djurfoder. Kor går ständigt dräktiga och lakterande från 1-2 års ålder och kalven tas ifrån dom det första dygnet, andra om det är en ekogård. Sen slaktas de vid fem år, trots att deras naturliga livslängd är 15-20 år.

    Detta är bara ett fåtal exempel på hur köttet produceras. Med all denna fakta kan jag inte låta bli att tänka att folk som vet detta som ändå fortsätter äta kött, ägg och mjölk måste ha nåt fel i huvudet.

    Hur kan nån rationalisera det? Det är dessutom enormt skadligt för människor att äta kött. Kan nån förklara? (Att bacon är gott är inte en anledning, nej...)

  • Svar på tråden köttätning känns som ett psykopatiskt drag
  • Anonym (LCHF-tjej)

    Jag har varit vegan på prov i 2 månader. Går aldrig tillbaka till det, mådde dåligt och maten smakade skit. Första biffen efter denna period smakade som himmelriket. Behöver köttprotein för att må bra (tränar mycket). Försöker välja närproducerat och ekologiskt kött och äter även en hel del vilt kött.

    Som vegan får du inte i dig b12 vitamin heller. En diet där man kan dö utan tillskott tror jag inte är hälsosam.

  • Anonym (#####)
    Mandel skrev 2015-11-18 20:09:40 följande:

    Och jag tycker precis tvärt om! 

    En bra råbiff, en bit oxfilé som smälter i munnen....

    Till skillnad från tradiga bön och linsrätter som bara är mjöliga och gryniga. Har försökt mig på massor av vegetariska rätter på restauranger, men jag har än så länge inte hittat något som jag tyckt har varit gott. quorn kan gå ann, men denna sojafärs och annat sojatrams är inte tjänligt som människoföda!

    Och med tanke på regnskogen som skövlas för att odla soja...


    Regnskogen som skövlas i Sydamerika för sojaodlingar gör det framförallt pga den ökade köttkonsumtionen, då I stort sett all soja som odlas där används till djurfoder. Den soja som används i olika vegetariska produkter odlas nästan uteslutande i Nordamerika/USA. Över 90% av all soja som importeras till Sverige används i djurfoder.
  • elmadumle

    Jag har kaninuppfödning och vi slaktar överskottet, ingen djurfabrik och inga plågade djur, jag vet vad de har ätit och de mår bra. Givetvis köper vi kött i affären också och ingenting kan få mig att sluta äta kött, fisk och skaldjur. 

  • elmadumle
    Anonym (#####) skrev 2015-11-18 20:46:00 följande:
    Regnskogen som skövlas i Sydamerika för sojaodlingar gör det framförallt pga den ökade köttkonsumtionen, då I stort sett all soja som odlas där används till djurfoder. Den soja som används i olika vegetariska produkter odlas nästan uteslutande i Nordamerika/USA. Över 90% av all soja som importeras till Sverige används i djurfoder.
    Då kan ju ni vegetarianer föregå med gott exempel och inte använda detta som försvar till att ni äter era sojaprodukter. 
  • Anonym (#####)
    Mandel skrev 2015-11-18 20:03:45 följande:

    Du får vara vegan om du vill, men vart har du varit och sett djuruppfödning? Inte i Sverige verkar det som.

    Jag har både nötkötts-, svin- och hönsuppfödare i mitt närområde och den bild du målar upp stämmer inte ett dugg på deras uppfödning.

    Det finns lagar i Sverige som säger att nötkreatur ska gå ute ett visst antal dagar om året. Det finns lagar som reglerar utrymme och stimulans även för svin och fjäder.

    I Sverige klipper man inte av några knorrar. Skulle det komma fram att någon gör så så mister den uppfödaren sina tillstånd och certifikat och får inte leverera. Vad vinner uppfödaren då på det?

    Hur tror du att man odlar dina veganråvaror utan någon som helst inblandning av animalier?

    Sedan hände det något med den mänskliga hjärnan under människans evolution när man kom på att man kunde tillaga köttet istället för att äta det rått. Då hände det grejor bra mycket fortare än tidigare. 

    Fortsätt gärna att vara vegan och ät svenskproducerade råvaror, men ta reda på fakta och lagar innan du smutskastar andras val. Blir svårt att ta dina argument på allvar annars.


    Det är väl jättebra om du har vettiga uppfödare i din närhet? Dock så är det ju ett faktum att det med jämna mellanrum uppdagas diverse skandaler inom svensk djurhållning trots strikta lagar, och med tanke på mängden importerat kött som konsumeras är det väl självklart att många äter kött från djur som haft det precis som TS skriver.
  • Anonym (#####)
    elmadumle skrev 2015-11-18 20:52:06 följande:

    Då kan ju ni vegetarianer föregå med gott exempel och inte använda detta som försvar till att ni äter era sojaprodukter. 


    Va?
  • Flash Gordon
    Anonym (Snälla tänk) skrev 2015-11-18 20:02:05 följande:

     


    Jag är så dålig på att inte vara en sån där jobbig vego, men känner nästan att jag måste säga ifrån lite. Speciellt vad det gäller argumentet att "det är naturligt att äta kött. Det är fel. Under 90% av människans utveckling har vi ätit växter och insekter. Kött är något vi börjat äta relativt nyligen. 


    Hominider har ätit kött i minst 2,6 miljoner år:
    http://www.nature.com/scitable/knowledge/library/evidence-for-meat-eating-by-early-humans-103874273

    Människan som vi känner henne idag (homo sapiens sapiens) har "bara" funnits i en 200000 år, sisådär så jo, kött har alltid varit en naturlig del av människans (homo sapiens sapiens) diet och vi är anpassade biologiskt därefter.

    Insekter är för övrigt också Animalisk föda, sk Animal Source Food (ASF).
    Anonym (Snälla tänk) skrev 2015-11-18 20:02:05 följande:

    Att äta kött är förövrigt onyttigt. WHO listar kött som cancerframkallande.



    Nä, det gör de inte.
    Anonym (Snälla tänk) skrev 2015-11-18 20:02:05 följande:

    Att äta kött är förövrigt onyttigt. WHO listar kött som cancerframkallande. Precis som i mjölk och smör, så innehåller det en massa kolestrol, vilket ens kropp inte kan ta hand om, därmed hjärt- och kärlsjukdomar. Becel är exempel på nyttigt smör!


    Allt skall ätas med måtta men att äta kött/animalisk föda är både nyttigt och naturligt.
  • Anonym (#####)
    elmadumle skrev 2015-11-18 20:52:06 följande:

    Då kan ju ni vegetarianer föregå med gott exempel och inte använda detta som försvar till att ni äter era sojaprodukter. 


    Ok ett lite mer seriöst svar än "va?" :

    1. Om jag är vegetarian eller inte har mycket lite med sakfrågan att göra.

    2. De sojaprodukter som vegetarianer konsumerar kommer inte ens upp i en promille av den miljöpåverkan som sojaodlingar står för. Faktum är att soja (när den odlas på ett bra sätt vilken den görs i Nordamerika) är väldigt "klimatsmart" förutsatt att vi människor äter den istället för att utfodra köttdjur med den.
  • Anonym (Fellow Vegan)

    Jättebra att du tar upp det här!

    Är också djurvän och därmed självklart VEGAN! 

  • Anonym (#####)

    Jag tror inte veganism är något som alla klarar av, jag fattar att det känns avlägset och det är inte rätt väg för alla. En del behöver annan kost av hälso- eller medicinska skäl.

    MEN. Stor men. Dagens köttkonsumtion är inte hållbar. Den knäcker miljön. 85 kilo per person och år är genomsnittet i Sverige, en ökning med 40% sen 90-talet. Det är mer än 200 gram kött per dag och person. Det håller inte. Fisk och skaldjur är dessutom inte inräknat.

    Ät kött om det känns nödvändigt. Men minska på det! Välj era tillfällen. Välj bra kött, köp inte den importerade danska grisen. Välj närproducerat, välj småskaligt. Var medveten och blunda inte för den skit som köttproduktion faktiskt i stort innebär.

Svar på tråden köttätning känns som ett psykopatiskt drag