• Anonym (raia)

    köttätning känns som ett psykopatiskt drag

    Är själv vegan sen födseln och i verkliga livet är jag positiv och försöker inspirera folk på ett bra sätt med saklig info och goda recept, men här är jag anonym. Alla vet vad köttproduktion innebär: ett djur växer upp, göds till orimliga proportioner, lever oftast i misär, ser aldrig solen eller får vistas utomhus. HHönorna övergöds såpass tt de knappt kan gå, grisarna bor så trångt att de utvecklar galna beteenden och bla biter av varandra svansarna. För att undvika detta knipsar de sonika av svansen hoskultingarna utan bedövning. Tuppkycklingar mals ned levande och blir djurfoder. Kor går ständigt dräktiga och lakterande från 1-2 års ålder och kalven tas ifrån dom det första dygnet, andra om det är en ekogård. Sen slaktas de vid fem år, trots att deras naturliga livslängd är 15-20 år.

    Detta är bara ett fåtal exempel på hur köttet produceras. Med all denna fakta kan jag inte låta bli att tänka att folk som vet detta som ändå fortsätter äta kött, ägg och mjölk måste ha nåt fel i huvudet.

    Hur kan nån rationalisera det? Det är dessutom enormt skadligt för människor att äta kött. Kan nån förklara? (Att bacon är gott är inte en anledning, nej...)

  • Svar på tråden köttätning känns som ett psykopatiskt drag
  • Anonym (Hmmm)

    Jag har låga järnvärden också så det får bli mycket sånt i veckomatsedeln.

  • Aikido
    Anonym (Hmmm) skrev 2015-11-19 09:05:06 följande:
    Jag har låga järnvärden också så det får bli mycket sånt i veckomatsedeln.
    Dr. T. Röstlös rekommenderar 1 spik i äpplet om dagen (men glöm inte ta ut spiken innan du äter äpplet). Använd inte rostfri eller galvad spik.
  • Flash Gordon
    Anonym (Another) skrev 2015-11-19 08:56:26 följande:
    Varför är det intressant? Sedan undrar jag vad som är kosttillskott och vad som hör till den vanliga matplaneringen. Sallad är ofta ett tillskott för mig eftersom det inte är något jag spontant blir sugen på. Nötter kan för mig vara ett medvetet tillskott som jag dock gillar att äta. Är det ett "tillskott" att äta ett algpreparat men inte att tillaga algerna själv, i mat? Allt handlar om hur "lat" man är. De flesta vanliga bristämnena har veganer/vegetarianer så det räcker och blir över av.
    Därför att behövs kosttillskott så faller argumentet att vegansk kost skulle vara någonting "naturligt".
  • Inteutanproblem

    Att äta kött i stora mängder skall väl vara skadligt för oss. Och då speciellt rött kött. Men att säga att människor som äter kött måste vara psykopater, det tycker jag låter lite märkligt. Rent biologiskt så är vi allätare, och utan kött hade vi aldrig utvecklats till det vi är idag. Människan har varit jägare och fiskare sedan urminnestider. Så att vi äter kött är inte något stört beteende i sig. Sen kan man ju så klart ha åsikter om hur djuren föds upp och behandlas, och där kan man faktiskt välja att köpa rätt kött idag. Men det blir då dyrare och kanske lite besvärligt att få tag på om man måste åka långt för att hitta en gårdsbutik som säljer egenproducerat. Om man nu känner att det inte bara räcker med "från svenska gårdar" märkningen ute i butik.

    Personligen äter jag kött, varje dag, men sällan några stora mängder. Köper svenskt kött, och föredrar vitt kött framför rött. Fisk tycker jag om men det blir sällan, situationen i våra hav bekymrar mig. Sedan så jagar mannen också, och viltkött är något av det mest ekologiska och naturligaste kött du kan äta.

  • Anonym (Another)
    Anonym (Hmmm) skrev 2015-11-19 09:03:22 följande:

    Om människan är gjord för att enbart äta vegetarisk kost borde man kunna få i sig alla näringsämnen man behöver utan att till exempel äta B12-tabletter. Min kille är allergisk mot nötter så det måste vi stryka från listan, men ge mig en veckomatsedel där alla näringsämnen finns med så kan vi testa att äta vegetariskt en månad.


    Va? Det dör måste ni givetvis klura på, och testa ut, själva. Ska en random person på nätet vara den som avgör huruvida ni ska testa vegetariskt eller ej?
  • Anonym (Jag)
    Anonym (Hmmm) skrev 2015-11-19 09:03:22 följande:
    Om människan är gjord för att enbart äta vegetarisk kost borde man kunna få i sig alla näringsämnen man behöver utan att till exempel äta B12-tabletter. Min kille är allergisk mot nötter så det måste vi stryka från listan, men ge mig en veckomatsedel där alla näringsämnen finns med så kan vi testa att äta vegetariskt en månad.
    Jag skulle kunna göra det, men har ingen lust att lägga så mycket tid som det krävs för att övertyga dig som inte vill bli övertygad. Gick iaf naturvetenskapligt på gymnasiet och gjorde där som ett eget arbete (motsvarande 20 timmar) om mig och min vegetariska kost. Hur jag skulle täcka mina behov av vitaminer/mineraler och så med bara kost och inga tillskott. Hade då en vegansk kost med små inslag av mjölkprodukter. Lyckades och fick högsta betyg på arbetet. Hade gjort matsedel och räknat på den. Gick vidare till universitetet och läste kemi som huvudämne, andra året läste vi näringslära och hade där en kosttudie som min lärare analyserade. Jag var vegan och åt tillskott, hans svar efter den studien var att jag borde sluta med tillskott för de behövdes inte. Då åt jag B12 berikad sojamjölk.
  • Anonym (Another)
    Flash Gordon skrev 2015-11-19 09:12:28 följande:

    Därför att behövs kosttillskott så faller argumentet att vegansk kost skulle vara någonting "naturligt".


    Nu äter jag inte veganskt, och jag vet inte om alla veganer behöver tillskott eller om man rekommenderar det för säkerhets skull eftersom olika individer har olika bra upptag av olika ämnen. Mitt tips vore, om duvunge bara är inställd på att vara negativ, att du tar detcstegvis och börjar ta bort köttet, sedan känner du på vilken nivå du vill stanna, om du är beredd att dumpa även ägg och mjölkprodukter eller inte.
  • Anonym (Jag)
    Flash Gordon skrev 2015-11-19 07:17:46 följande:
    Med all respekt: Det har du inte en aning om.

    Inte ens livsmedelsföretagen själva vet nämligen alltid exakt varifrån deras soja kommer.
    Det ska de veta, annars blir jag som livsmedelsinspektör inte glad... Vi har spårbarhet, vilket gör att man ska kunna spåra tillbaka till gården (ibland några gårdar). Livsmedelsföretagarnas ansvar är dock bara att kunna spåra tillbaka ett led (deras grossist) och ett led framåt om de säljer till andra företag. Skulle en produkt visa sig inte vara bra kan man därför spåra tillbaka och se var det gått fel och stoppa den gården. 
    Det brukar stå flera länder ibland på märkningen, men det beror på att företagen inte kan justera etiketten för varje ny leverans
  • Flash Gordon
    Anonym (Me) skrev 2015-11-19 08:59:08 följande:

    Enligt miljösynvinkel är kor som lever fritt farligare för miljön än kor som bor inomhus pga av metan gaser kor avger som är enormt stor del till miljöförstöringen och den globala uppvärmningen.


    Kor producerar inte mer, eller mindre, "avgaser" för att de lever utomhus eller inomhus.

    Det som gör inomhusuppfödning till ett sämre miljöval är all den energi som går åt till kraftfoder, uppvärmning och lyse.
    Anonym (Me) skrev 2015-11-19 08:59:08 följande:

    Javisst grottmänniskor åt nog kött.... Men knappast 365 dagar om året... Dom åt det nog endast på vintern, eller om dom fick tag på ett byte. Annars var det mest bär, rötter grönsaker och saker du kunde odla och annat du kunde hitta som var mer tillgängligt och lättfångat och som heller inte ruttna eller vart dåligt. 


    Människan har ätit kött när hon kommit åt det. Om det sedan varit 365 dagar om året eller färre berodde bara på tillgång.

    Att vi började äta kött för 2,6 miljoner år sedan är en av huvudorsakerna till att vi överhuvudtaget utvecklades vidare från ap-stadiet.
    Anonym (Me) skrev 2015-11-19 08:59:08 följande:

    Köttindustrin gör saker enkelt. Dom gör grov jobbet, som att döda, flå, rensa. Skulle du själv göra det på dina egna djur eller på din bondgård? Jag skulle aldrig kunna döda ett djur och flå det, rensa på den och sen steka och äta det..  



    Jag tror nog du kan döda djur utan att tänka särskilt mycket på det. Flugor och mygg är också djur.

    Så det är knappast dödandet i sig som är problemet. Snarare är det väl någon slags "gullighetsfaktor" som spelar in. Ju gulligare djur, desto svårare att döda.

    Men det är sant att avlivandet av djuren har flyttat ifrån oss. Det har uppstått ett glapp, en okunskap, i vårt medvetande kring matproduktion. Då frodas lätt felaktigheter om vad denna matproduktion egentligen innebär.
    Anonym (Me) skrev 2015-11-19 08:59:08 följande:

     


    . Och det känns rätt hel hjärtat.


     



    Ja, det är väl det som det handlar om? Känslor.




  • Mandel
    Anonym (Me) skrev 2015-11-19 08:59:08 följande:

    Enligt miljösynvinkel är kor som lever fritt farligare för miljön än kor som bor inomhus pga av metan gaser kor avger som är enormt stor del till miljöförstöringen och den globala uppvärmningen.


    Det snälla mot djuren är att ha dom leva fritt, Dock behövs inte mängden som det är på kor i dagens läge. Ska man både vara djurvän, och miljövän. Så måste de betande djuren speciellt kor minskas drastiskt för våran jord skull. För att andra djur inte ska dö ut, för att den globala uppvärmningen ska stanna av lite och för att våra kommande generationer ska kunna leva.


     


    Javisst grottmänniskor åt nog kött.... Men knappast 365 dagar om året... Dom åt det nog endast på vintern, eller om dom fick tag på ett byte. Annars var det mest bär, rötter grönsaker och saker du kunde odla och annat du kunde hitta som var mer tillgängligt och lättfångat och som heller inte ruttna eller vart dåligt.


    Och jo båda mina barn är vegetarianer. Av flera skäl.


    Mina barn har aldrig gillat kött, ingen av dom, inte ens när det blivit serverat.


    Dom vill inte äta djur. Lika lite som dom vill äta hundar, fiskar, björnar, fåglar,hamstrar,lamm,kalvar. För mina barn kommer det inte "Naturligt" att äta kött, det är något vuxna lär dom. Om ett barn får välja helt själv, väljer den "OFTAST" att äta vegetariskt hellre och vara vän med djuret än att äta kon eller dylikt.


    Köttindustrin gör saker enkelt. Dom gör grov jobbet, som att döda, flå, rensa. Skulle du själv göra det på dina egna djur eller på din bondgård? Jag skulle aldrig kunna döda ett djur och flå det, rensa på den och sen steka och äta det.. 


    Och jag kan också säga att jag har kollat alla mina vitaminer, mineraler osv likaså min make och mina barn. Och vi är fullt friska, inte vitaminbrist alls.


    Jag tror det är vanligare att få vitaminbrist på en bit kött, 2 potatis, och gräddsås och pytte lite grönsaker (Vanlig husmanskost). Än när man äter varierat med grönsaker, bär,frukt, baljväxter, bönor och massa annat .Jag hade iallafall vitaminbrist innan jag vart vegetarian. Och jag mår bättre både i samvete och kropp när jag tänker på att jag inte äter någon levande varelse. Jag bidrar inte till miljöförstöringen i samma utsträckning, jag stödjer inte köttindustrin. Och det känns rätt hel hjärtat.


     


    Du vet att alla växter "äter" växthusgaser för att växa? När en ko äter gräs så måste gräset växa och växa och behöver då mer och mer växthusgaser. Så summa summarum är ungefär +-0 i utsläpp för gräsbetande djur.


    Djur som däremot står uppstallade och föds upp på enbart kraftfoder är en helt annan femma.Kraftfoder är inte ens kossans naturliga föda utan det är gräs. Kossor är gjorda för att käka cellulosa.


    Den vise talar om vad han ser, dåren om vad han hört.
Svar på tråden köttätning känns som ett psykopatiskt drag