• Anonym (raia)

    köttätning känns som ett psykopatiskt drag

    Är själv vegan sen födseln och i verkliga livet är jag positiv och försöker inspirera folk på ett bra sätt med saklig info och goda recept, men här är jag anonym. Alla vet vad köttproduktion innebär: ett djur växer upp, göds till orimliga proportioner, lever oftast i misär, ser aldrig solen eller får vistas utomhus. HHönorna övergöds såpass tt de knappt kan gå, grisarna bor så trångt att de utvecklar galna beteenden och bla biter av varandra svansarna. För att undvika detta knipsar de sonika av svansen hoskultingarna utan bedövning. Tuppkycklingar mals ned levande och blir djurfoder. Kor går ständigt dräktiga och lakterande från 1-2 års ålder och kalven tas ifrån dom det första dygnet, andra om det är en ekogård. Sen slaktas de vid fem år, trots att deras naturliga livslängd är 15-20 år.

    Detta är bara ett fåtal exempel på hur köttet produceras. Med all denna fakta kan jag inte låta bli att tänka att folk som vet detta som ändå fortsätter äta kött, ägg och mjölk måste ha nåt fel i huvudet.

    Hur kan nån rationalisera det? Det är dessutom enormt skadligt för människor att äta kött. Kan nån förklara? (Att bacon är gott är inte en anledning, nej...)

  • Svar på tråden köttätning känns som ett psykopatiskt drag
  • Mandel

    Något som är otroligt viktigt att särskilja är svenskproducerat kött och utländskt.
    Både när det gäller hur man behandlar djuren och djurens miljöpåverkan.

    Är man lite intresserad går det att läsa på om hur mycket växthusgaser som betande djur hjälper till att binda och omvandla. Vår shopping av heminredning och godis bidrar till mer utsläpp än svenska betande kor.

    Med tanke på klimatet i Sverige skulle det aldrig gå att föda hela befolkningen på vegansk kost utan import. Alltså utnyttjar vi våra marker optimalt genom att odla vall och ge till våra djur.
    All hagmark som betas av får och kor skulle växa igen och där går inte att odla rotfrukter. Finns en anledning till att det är hagar...

    Återigen. Lär skillnaden på svenskt och utländskt!


    Den vise talar om vad han ser, dåren om vad han hört.
  • Flash Gordon
    Mandel skrev 2015-11-19 08:34:54 följande:
    Något som är otroligt viktigt att särskilja är svenskproducerat kött och utländskt.
    Både när det gäller hur man behandlar djuren och djurens miljöpåverkan.
    Allt svenskt är inte bra. Allt utländskt är inte dåligt.

    Det går inte att bara gå på "svenskt kött" och tro man gjort någonting smart.
  • Anonym (Hmmm)

    Finns det någon vegan/vegetarian i tråden som INTE äter kosttillskott?

  • Anonym (Another)
    Anonym (raia) skrev 2015-11-18 10:13:37 följande:

    Är själv vegan sen födseln och i verkliga livet är jag positiv och försöker inspirera folk på ett bra sätt med saklig info och goda recept, men här är jag anonym. Alla vet vad köttproduktion innebär: ett djur växer upp, göds till orimliga proportioner, lever oftast i misär, ser aldrig solen eller får vistas utomhus. HHönorna övergöds såpass tt de knappt kan gå, grisarna bor så trångt att de utvecklar galna beteenden och bla biter av varandra svansarna. För att undvika detta knipsar de sonika av svansen hoskultingarna utan bedövning. Tuppkycklingar mals ned levande och blir djurfoder. Kor går ständigt dräktiga och lakterande från 1-2 års ålder och kalven tas ifrån dom det första dygnet, andra om det är en ekogård. Sen slaktas de vid fem år, trots att deras naturliga livslängd är 15-20 år.

    Detta är bara ett fåtal exempel på hur köttet produceras. Med all denna fakta kan jag inte låta bli att tänka att folk som vet detta som ändå fortsätter äta kött, ägg och mjölk måste ha nåt fel i huvudet.

    Hur kan nån rationalisera det? Det är dessutom enormt skadligt för människor att äta kött. Kan nån förklara? (Att bacon är gott är inte en anledning, nej...)


    Du har helt rätt. Tyvärr är människor sällan bättre än det samhälle denne föds in i. De flesta är inte kritiska tänkare på riktigt utan bara där det är bekvämt. Jag själv är ett exempel, men att äta fyrfotingar och tvåfotingar, det klarar jag inte av. Det är ju också busenkelt att leva utan detta, folk har bara en massa föreställningar om att det ska vara svårt och hittar på en massa struntorsaker till att de ska fortsätta vara vanvårdsivrare. För min egen del handlar det dock inte om vanvården, jag har minst lika svårt att (i tanken) dräpa ett lyckligt liv med total livsvilja.
  • Anonym (Another)
    Anonym (Hmmm) skrev 2015-11-19 08:47:40 följande:

    Finns det någon vegan/vegetarian i tråden som INTE äter kosttillskott?


    Varför är det intressant? Sedan undrar jag vad som är kosttillskott och vad som hör till den vanliga matplaneringen. Sallad är ofta ett tillskott för mig eftersom det inte är något jag spontant blir sugen på. Nötter kan för mig vara ett medvetet tillskott som jag dock gillar att äta. Är det ett "tillskott" att äta ett algpreparat men inte att tillaga algerna själv, i mat? Allt handlar om hur "lat" man är. De flesta vanliga bristämnena har veganer/vegetarianer så det räcker och blir över av.
  • Morkullan
    Anonym (Hmmm) skrev 2015-11-19 08:47:40 följande:

    Finns det någon vegan/vegetarian i tråden som INTE äter kosttillskott?


    Jag har varit laktovegetarian i 20 år. Äter tillskott under graviditet och amning som de flesta andra. Inte annars. Inga bristsjukdomar.

    Min syster som är vegan sedan 20 år äter B12-tillskott. Inget annat. Medicinsk analys av hennes blod visar att hon har extremt bra och sunda värden, så bra att flera läkare tvivlade på att en vegan kunde ha så bra värden. Så alla prover togs om men de var fortfarande outstanding- alltså mycket bättre än snittet för en lika gammal blandkostare.
  • sextiotalist
    Mandel skrev 2015-11-19 08:34:54 följande:

    Något som är otroligt viktigt att särskilja är svenskproducerat kött och utländskt.
    Både när det gäller hur man behandlar djuren och djurens miljöpåverkan.

    Är man lite intresserad går det att läsa på om hur mycket växthusgaser som betande djur hjälper till att binda och omvandla. Vår shopping av heminredning och godis bidrar till mer utsläpp än svenska betande kor.

    Med tanke på klimatet i Sverige skulle det aldrig gå att föda hela befolkningen på vegansk kost utan import. Alltså utnyttjar vi våra marker optimalt genom att odla vall och ge till våra djur.
    All hagmark som betas av får och kor skulle växa igen och där går inte att odla rotfrukter. Finns en anledning till att det är hagar...

    Återigen. Lär skillnaden på svenskt och utländskt!


    Exakt, vi har väldigt mycket skogsmark och mager mark, som aldrig skulle kunna utnyttjas för odling men däremot perfekt som betesmark.

    Det är inte så att bra odlingsmark används som betesmark, de har blivit golfbanor och annat istället.

    Det är nog (om jag förstått det rätt) svårt att få tag på betande djur till områden som behövs hållas öppna, så vi har snarare sagt brist på betesdjur i Sverige om jag tolkat det rätt.

    Och rent miljöekonomiskt är det bättre att man har kor och får som håller landskapet öppet, de kommer ju utnyttjas till fullo (mjölk och kött), hästar är förvisso mysiga, men de är ju bara ett nöjesdjur numera och när de väl går in i den eviga vilan, så blir de kremerade eller nedgrävda på någon plats.
    Älg och rådjur håller inte landskapet öppet på samma sätt, utan håller sig mer till skogen (och trädgårdar)

    Själv önskar jag lite får och nötkreatur framför oss där vi har vårt sommarhus, där den gamla betesmarken (sedan minst 70 år, troligen längre än så) håller på att slya igen för fullt tyvärr.

     
  • Anonym (Me)
    Anonym (Jiggly) skrev 2015-11-19 06:45:44 följande:

    Inte alla djur föds upp under såna hemska omständigheter, det är ett väldigt svepande påstående du gör.

    Här där jag bor (USA, västra delen) så går det stora flockar med kor precis utanför min tomtgräns, ibland hoppar dom över stängslet och äter min gräsmatta och lämnar fina koskitar lite här och var. Det är alltså hundratals kor som går helt fritt över flera hundratals tunnland, vilket består av en underbart vacker prärie med vår bergkedja som vy. De kommer nästan aldrig i direktkontakt med människor och lever som vilda, föder massor av kalvar på våren och sommaren. Där får de leva i ca 3 år, (kanske 4) sen tas de in för slakt. Kalvar slaktas aldrig. Ibland får cowboysen rycka in och rädda nån ko som ramlat i en å och inte kan komma upp själv eller så får dom dra ut och leta efter nån ko som smitit.

    Dom är riktig gulliga, särskilt kalvarna som är nästan som hundvalpar som små. De skuttar, hoppar och stångas med varandra. De är verkligen lyckliga och lever underbara liv.

    Hade vi människor inte ätit kött hade de inte fått detta liv alls, ingen hade velat föda upp dessa stora djur. Kossor hade väl vart nåt vi hade fått gå till ett zoo för att få oss en titt på.

    Jag avskyr djurmisshandel och jag är väldigt medveten när jag handlar mitt kött som måste vara ekologiskt och humant. Och det är lätt här för vi har stora livsmedelskedjor som säljer endast ekologiska varor som behandlar både människor och djur humant. Jag skulle aldrig kunna leva utan att äta köttproteiner. För det första är det gott, en självklar del av kostcirkeln. Sen är det ohälsosamt att inte äta kött. Vi behöver det för att fungera optimalt. De flesta vegetarianer jag träffat på har haft en eller flera åkommor/sjukdomar och de ser helt enkelt inte friska ut. Våra kroppar behöver kött.

    Jag hoppas att du inte tvingar på dina eventuella barn med din ideologi utan låter dom få äta kött just när de växer. Sen får dom göra sina egna val. Det är mer psykopatiskt att förstöra ens barns uppväxt med förvridna åsikter än att äta en köttbit. Du borde spendera din tid på att föra kampanjer för att djuren ska behandlas mänskligt istället för att kalla oss köttälskare för diverse otrevliga namn.


    Enligt miljösynvinkel är kor som lever fritt farligare för miljön än kor som bor inomhus pga av metan gaser kor avger som är enormt stor del till miljöförstöringen och den globala uppvärmningen.


    Det snälla mot djuren är att ha dom leva fritt, Dock behövs inte mängden som det är på kor i dagens läge. Ska man både vara djurvän, och miljövän. Så måste de betande djuren speciellt kor minskas drastiskt för våran jord skull. För att andra djur inte ska dö ut, för att den globala uppvärmningen ska stanna av lite och för att våra kommande generationer ska kunna leva.


     


    Javisst grottmänniskor åt nog kött.... Men knappast 365 dagar om året... Dom åt det nog endast på vintern, eller om dom fick tag på ett byte. Annars var det mest bär, rötter grönsaker och saker du kunde odla och annat du kunde hitta som var mer tillgängligt och lättfångat och som heller inte ruttna eller vart dåligt.


    Och jo båda mina barn är vegetarianer. Av flera skäl.


    Mina barn har aldrig gillat kött, ingen av dom, inte ens när det blivit serverat.


    Dom vill inte äta djur. Lika lite som dom vill äta hundar, fiskar, björnar, fåglar,hamstrar,lamm,kalvar. För mina barn kommer det inte "Naturligt" att äta kött, det är något vuxna lär dom. Om ett barn får välja helt själv, väljer den "OFTAST" att äta vegetariskt hellre och vara vän med djuret än att äta kon eller dylikt.


    Köttindustrin gör saker enkelt. Dom gör grov jobbet, som att döda, flå, rensa. Skulle du själv göra det på dina egna djur eller på din bondgård? Jag skulle aldrig kunna döda ett djur och flå det, rensa på den och sen steka och äta det.. 


    Och jag kan också säga att jag har kollat alla mina vitaminer, mineraler osv likaså min make och mina barn. Och vi är fullt friska, inte vitaminbrist alls.


    Jag tror det är vanligare att få vitaminbrist på en bit kött, 2 potatis, och gräddsås och pytte lite grönsaker (Vanlig husmanskost). Än när man äter varierat med grönsaker, bär,frukt, baljväxter, bönor och massa annat .Jag hade iallafall vitaminbrist innan jag vart vegetarian. Och jag mår bättre både i samvete och kropp när jag tänker på att jag inte äter någon levande varelse. Jag bidrar inte till miljöförstöringen i samma utsträckning, jag stödjer inte köttindustrin. Och det känns rätt hel hjärtat.


     

  • Anonym (Hmmm)
    Anonym (Another) skrev 2015-11-19 08:56:26 följande:
    Varför är det intressant? Sedan undrar jag vad som är kosttillskott och vad som hör till den vanliga matplaneringen. Sallad är ofta ett tillskott för mig eftersom det inte är något jag spontant blir sugen på. Nötter kan för mig vara ett medvetet tillskott som jag dock gillar att äta. Är det ett "tillskott" att äta ett algpreparat men inte att tillaga algerna själv, i mat? Allt handlar om hur "lat" man är. De flesta vanliga bristämnena har veganer/vegetarianer så det räcker och blir över av.
    Om människan är gjord för att enbart äta vegetarisk kost borde man kunna få i sig alla näringsämnen man behöver utan att till exempel äta B12-tabletter. Min kille är allergisk mot nötter så det måste vi stryka från listan, men ge mig en veckomatsedel där alla näringsämnen finns med så kan vi testa att äta vegetariskt en månad.
  • Anonym (Hmmm)
    Morkullan skrev 2015-11-19 08:56:39 följande:
    Jag har varit laktovegetarian i 20 år. Äter tillskott under graviditet och amning som de flesta andra. Inte annars. Inga bristsjukdomar.

    Min syster som är vegan sedan 20 år äter B12-tillskott. Inget annat. Medicinsk analys av hennes blod visar att hon har extremt bra och sunda värden, så bra att flera läkare tvivlade på att en vegan kunde ha så bra värden. Så alla prover togs om men de var fortfarande outstanding- alltså mycket bättre än snittet för en lika gammal blandkostare.
    Utan B-12-tillskott hade kanske värdena varit sämre?
Svar på tråden köttätning känns som ett psykopatiskt drag