HLC skrev 2014-02-15 00:07:36 följande:
Usch... Hela dagen har varit underbar. Ett fint "gravid 2-3 veckor" på testet i morse innan jag äntligen fick ringa kliniken och berätta att jag är gravid. Alla hjärtans dag, fina blommor och super mysig middag med maken. Nykära och lyckliga! Firade att jag nu skulle ta sista Lutinusen.
Tar den och de kommer lite, lite rosa... Världen rasar... Hoppas så innerligt att det inte betyder att vår pärla gett upp... Vilket skitslut på en fantastisk dag!
Förstår om du blir deppig och orolig. Men 30 % av alla gravida upplever blödning i tidig graviditet enligt 1177 och upp till 50 % upplever det av dem som gjort IVF/ÄD, så misströsta inte.
Genombrottsblödning
Ibland kan det komma en mindre blödning vid samma tid som man skulle haft mens, fast man är gravid. Det är vanligast under de första 14 veckorna även om det kan ske ända till graviditetsvecka 16 och beror på att kroppen inte fullt ut anpassat sig till graviditeten. När moderkakan är färdigutvecklad och hinnorna fyller ut hela livmodern brukar man inte få sådana blödningar.
Blödningar från livmodern, fosterhinnorna eller moderkakan
Före graviditetsvecka 16 fyller fostret, fostervattnet och hinnorna inte ut hela livmodern. Det kan därför komma en liten blödning från den del av livmoderslemhinnan som ännu inte är täckt av den inre hinnan.
Man kan också få en blödning från moderkakan men det är ovanligt under tidig graviditet. Moderkakan kan ha lossnat i kanten och blödningen kan komma därifrån. Att en del av moderkakan lossnar behöver inte vara allvarligt, det kan läka och fostret har då inte mått dåligt av blödningen. Men är det en större del som lossar beror det ofta på en infektion, det är allvarligt och leder då alltid till missfall.
Utomkvedshavandeskap
Vid ett utomkvedshavandeskap har det befruktade ägget fäst någonstans utanför livmodern, oftast i äggledaren. Utomkvedshavandeskap brukar leda till att man får kraftiga smärtor långt nere i buken, på ena eller andra sidan av livmodern. Oftast får man en mindre blödning från slidan.
Vid blödningar i tidig graviditet brukar man genomgå en ultraljudsundersökning. Om den visar att det finns ett foster i livmodern är det mycket sällsynt att det också förekommer ett utomkvedshavandeskap. Om det inte går att se något foster med hjälp av ultraljud kan det behövas ett blodprov som mäter graviditetshormon. Det är då lättare att avgöra om det rör sig om en tidig normal graviditet, missfall eller utomkvedshavandeskap.
Druvbörd
Druvbörd, eller mola som det också kallas, är en graviditet där det aldrig har blivit något foster, utan livmodern innehåller en samling av vätskefyllda blåsor. Det är en ovanlig anledning till att man blöder under tidig graviditet. Om man gör det är blödningen ofta riklig, som en mens eller mer. Druvbörd behandlas med skrapning. Det görs även en noggrann uppföljning.
Infektion
Blödningar under graviditeten kan även bero på en infektion i slidan eller livmodertappen. Oftast har man då också tidigare märkt av en flytning från slidan.
Blödningar från livmodertappen
Under graviditeten ökar genomblödningen i livmodertappen och slemhinnan från livmoderhalskanalen kan växa ut en bit på livmodertappen. Detta gör att den lättare börjar blöda. Det är vanligt att denna typ av blödning kommer efter samlag.
En liten blödning efter ett samlag är ganska vanligt under graviditeten. Detta beror på att livmodertappen under en graviditet är extra känslig och lättblödande. Denna typ av blödning är i regel helt ofarlig och påverkar inte barnet på något sätt.
Polyp
Polyper på livmodertappen kan orsaka blödningar under graviditeten. En polyp är en utväxt från en slemhinna. Polyp i livmoderhalskanalen är en ganska vanlig och ofarlig anledning till blödning. Eftersom man ofta blir orolig om man blöder under en graviditet, tas polypen ibland bort för att slippa blödningar senare under graviditeten. Polypen sitter oftast på en tunn stjälk, är lätt att ta bort och ingreppet är så gott som smärtfritt.
Cellförändringar
Att det är en cancertumör som orsakar blödningen under graviditeten är mycket ovanligt. Tumör på livmodertappen är sällsynt eftersom de flesta kvinnor går på de cellprovtagningar som man blir kallad till vart tredje år.