Barnet vårt är nu 14 månader och vi har gått över till att alla i familjen oftast äter samma mat (eller nästan samma, eftersom hon är mjölkalergiker och vi älskar ost). det känns faktiskt riktigt skönt! Saltar lite mindre bara och försöker att inte ge henne soja speciellt ofta. Tofu får hon dock ibland, fast hon är inte jätteförtjust i det.
Det hör väl inte riktigt hemma i en vegetarisk mattråd, men vi har också börjat ge henne fisk faktiskt.
Kändes lite sådär i början men hon älskar det och är det rätt sortts fisk är det ju väldigt nyttigt.
Hennes farmor har lärt oss laga en riktig enkel rätt med hoki och dill. Det är just nu en absolut favorit.
Fisken kan såklart bytas ut mot annan valfri proteinkälla, tex quorn, tofu, bönor etc.
smält maragrin/smör, vispa ut lite mjöl. Spä på med vatten och/eller grädde (efter smak) och krydda med fond eller buljong och dill. koka några minuter och i med proteinet Klart!
Servera med tex potatis och gröna ärtor.
För övrigt bör fisken vara tinad när man her i den, och är klar när den är vit rakt igenom (lyft upp en bit och skär i den för att se). Går på några minuter!
Den andra absoluta favoriten är palt.
För den som inte är så bevandrad inom den norrländska gourmetmaten är palt en smet av riven potatis och mjöl som formas till bollar och kokas. Det är rätt jobbigt att göra dock, mycket potatis som ska skalas och rivas. Hittade dock en färdig mix från kungsörnen! LYCKA! bara att blanda med vatten och koka. Finns i någorlunda välsorterade matbutiker i hyllan med bakmix.
Äts med gröna linser, lök, lingonsylt (får dock ej barnet) och smör.
Halleluja.