• Anna Paulita

    Varför ALLTID studiedagar precis första dagen/dagarna på en ny termin?

    Alltså, jag har full förståelse för att lärare behöver dagar att planera sin verksamhet. Absolut.

    Vad jag däremot inte förstår är varför den jämt är förlagd precis de två första dagarna på en ny termin? Nästa vecka har lärarna på min dotters skola planering måndag och tisdag, i höstas var de de två första hösttermindagarna. Och ja, jag vet att lärare har 45,5 timmars arbetsvecka eller vad det är och arbetar in tid. Men med sportlov, påsklov, sommarlov, höstlov, jullov är det väldigt mycket tid som man "ska" vara ledig med sina barn och då ä faktiskt 4 semesterdagar rätt värdefulla och jag tycker det är riktigt segt att tvingas lägga dem på planeringsdagar som jag tycker lärare kan ha innan skolan sätter i gång till hösten och våren.  

    Hur ser det ut på andra skolor?   


  • Svar på tråden Varför ALLTID studiedagar precis första dagen/dagarna på en ny termin?
  • aldrigmer

    Jag har under ett par år vikarierat som vårdlärare och så mycket har jag aldrig, vare sig förr eller senare, jobbat! Hatten av för lärarna! De är väl värda sin inarbetade och betalda ledighet! Samt högre lön!

  • altevi

    Helt OT, men får man ha fler nick på FL?

  • aldrigmer
    altevi skrev 2012-01-08 11:28:46 följande:
    Helt OT, men får man ha fler nick på FL?
    Vilka nick menar du då?
  • altevi
    aldrigmer skrev 2012-01-08 11:33:39 följande:
    Vilka nick menar du då?
    Jag menar, får man ha fler användarnamn och skriva som fler personer än en?
  • cloudberry79
    altevi skrev 2012-01-08 11:55:13 följande:
    Jag menar, får man ha fler användarnamn och skriva som fler personer än en?
    Tror inte det, om du misstänker nåt sånt kan du prova göra en anmälan till moderatorerna.
    If you love me - please don't feed me!
  • TomMon

    Ojojoj vilken okunskap det finns om lärares arbetstid. Och att ett inlägg genererat så många diskussionssidor får mig att undra om vårt yrke är det mest ifrågasatta?! Känns ju inte direkt som att det finns ett förtroende för att vi faktiskt har en yrkesstolthet och ett enormt ansvar hängande över oss.

    Kanske kan den nya lärarlegitimationen plus gärna en höjd lön öka yrkets status eftersom det för tillfället verkar som att alla oavsett utbildning har en åsikt i hur vårt arbete bör skötas.

  • elmadumle
    Panda87 skrev 2012-01-06 23:41:12 följande:
    Vårterminen börjar inte förrän den 11 januari!
    Däremot så börjar lärarna att arbeta två dagar tidigare.Lika så har lärarna två-tre arbetsdagar efter det att eleverna gått på sommarlov.  Alltså, dessa planeringsdagar är förlagda på skollov.

    Eleverna har ett vist antal skoldagar per läsår och det är upp till skolan/kommunen att fördela dessa under läsåret. 

    Om eleverna skulle börja på måndag så skulle det innebära att skolan skulle sluta tidigare till sommaren eller ha fler studiedagar under terminens gång.

    På vissa skolor är även fritids stängda ibland alt öppna med vikarier.

    Hoppas detta var till någon "hjälp".
    Här börjar vårterminen på tisdag, den 10:e. Alla börjar och slutar inte samtidigt.
  • Majsansarne
    Natulcien skrev 2012-01-08 10:08:01 följande:
    Så du tror att lärarens arbetstid enbart består av lektionerna????????????????

    Herregud människa! Har du bott under en sten!!!??? Förvånad
    Haha.Just att lärarnas tider enbart består av lektionerna som e ju planerar för (de har ju 5 min mellan varje klass) är den vanligaste kommentaren av alla arbetare jag känner. Ickeakademiker förstår inte planering och reflektion, de går ju bara till sitt jobb (typ säljer skor eller annat osmart) och sen går de hem. De fattar inte att det finns dom som har mer ansvarsfulla tjänster. De tror också att sjuksköterskorna enbart jobbar när de är ute bland patienterna, i övrig tid så filar de naglarna och dricker kaffe (skriver inga journaler, pratar m läkare, har konferens).
  • AW76
    CocoC skrev 2012-01-08 10:35:53 följande:
    Det är skillnad på föräldrapenning och TILLFÄLLIG föräldrapenning. Tillfällig föräldrapenning får man INTE ta i samband med studiedagar eftersom de endast får tas vid vård av sjukt barn. Föräldrapenning däremot får man ta om barnet är under 8 år och om man har dagar kvar. På tal om okunnighet.....
    Jag menade föräldrapenning, inte tillfällig. Missade t:et om ni skrev tfp. Ursäkta så hemskt mycket!
  • Jenny825200

    Men vaddå "ska" vara ledig på alla lov osv? Har man behov av omsorg finns ju fritids etc och på många skolor är det på loven man gör alla roliga aktiviteter man annars inte skulle göra med barnen som utflykter osv o barnen har jätteroligt. Jag skulle aldrig ödsla semesterdagar för något annat än när vi ska ha semester. Nu har mitt skolbarn som tur är ändå fördelen att vi har varit föräldralediga i ett stöp i c:a 1,5 år och kommer att vara det c:a 1,5 år till, och jag har gratis ledigt på klämdagar och julledigt i mellandagar, men resten av tiden får han faktiskt gå på fritids om sem. dagar eller föräldradagar inte räcker till. Det är ju inte som att de tvingas sitta och göra barnarbete och gå utan mat en hel dag bara för det är lov och jobbar man så gör man...

Svar på tråden Varför ALLTID studiedagar precis första dagen/dagarna på en ny termin?