Inlägg från: Fantasia78 |Visa alla inlägg
  • Fantasia78

    Ge mig dina bästa städtips! Total oordning här hemma...

    sirisdotter skrev 2011-08-14 21:46:35 följande:
    Hej  "syster" !

    Ska vi ta till oss alla entusiastiska  tillrop om att rena fönster ger inspiration? 

    Hej "systrar"! Här är en till som väntat med fönstren... Kommer inte dit så ofta, särskilt inte när det gäller fönster som är svåra att komma åt. Badrumsspegeln däremot tar jag ganska ofta..., i förbifarten när jag ändå väntar på något (t ex på att barnen ska gå att övertala att gå och lägga sig)...
    :)
  • Fantasia78

    Hej på er,

    skulle behöva lite tips om vinterförvaring på vinden (av t ex kläder, som ju inte tål att förvaras fuktigt). Hur gör ni? Jag har kört med kartoner som jag satt stora sopsäckar om, och förslutit. Har sedan märkt upp varje kartong, och har en lista med vad som finns i varje kartong.
    Det funkar ju i och för sig bra, men är lite bökigt när man väl behöver grejerna igen.

    Mina grannar (som också har en oisolerad vind) har testat med klädpåsar som man försluter med blixtlås, men de fick slänga massor av kläder som möglat...tyvärr.

    Så frågan är om det finns något alternativ som fungerar.
    Vi har inga planera på att isolera vinden de närmaste åren, men vill samtidigt gärna kunna använda utrymmet.
    Visst, vi kan ha lite Tupperware-grejer eller extraporslin där, men porslin går ju lätt sönder om man ska bära det uppför en smalvindstrappa och ta genom en liten vindslucka. Kläder är inte lika ömtåligt och hade egentligen varit perfekt...

    Tacksam för tips!

    {#emotions_dlg.flower}

  • Fantasia78
    Nyfiken gul skrev 2011-09-11 12:21:34 följande:
    har ni liksom jag "aldrig något att ta på mig" ?

    Det kan i många fall bero på att man har mycket kläder+ dålig koll på VAD man faktiskt har för kläder.

    Jag har kommit på ett fungerande system som gör att jag full koll på kläderna + att jag automatiskt använder mig av precis allt också i garderoben.

    Maken och jag lessnade på att hela tiden använda/tvätta samma kläder hela tiden fast det dräller av dom i garderoben.

    Så här gör jag:  När rena kläder läggs in i garderoben lägger jag dom LÄNGST NER i högen - samt att den redan befintliga högen vänds på så nedersta plagget kommer överst.

    när det gäller toppar/kjolar/klänningar och sånt som ska hängas så kör jag renast längst in och tar man en kjol på sig så tar jag den som hänger längst ut.

    På så sätt får man ruljangs på kläderna och man får en bra överblick på vilka kläder jag faktiskt använder mig av - märker jag att jag bläddrar förbi samma tröja för 7:e gången - då tar jag bort den och slänger/ger bort nästa gång jag tar ett plagg.

    Det här är inte bara smart utan även miljövänligt  eftersom mina favoritkläder håller längre eftersom jag inte bosätter mig i dom på samma sätt som tidigare. = mindre att shoppa och mindre att slänga
    Tack för många bra tips...! Har också testat att lägga det nyaste underst, och det funkar rätt bra. Fast jag skulle ändå behöva hänga undan sommarkläder nu när det är vinter (och vice versa) för att få plats och överblick. Se tidigare tråd här ovanför.

    MEN i garderoberna kan jag bara hänga rena kläder - aldrig blanda rent och använt. Risken finns annars att man får mal i kläderna. Det är min farmor som lärt mig det, men du hittar mer på Anticimex sida:
    http://www.anticimex.com/se/Privat/Skadedjur/Skadedjurskategorier1/Angriper-mat--textil1/Malfjarilar/

    I hallen har vi i och för sig en garderob där vi kan hänga sådan som är använt en gång eller två (kavajer, regnjackor e.d.). Men vi blandar alltså aldrig rent med använt i en och samma garderob. Är viktigt om man vill slippa mal (för sådant är ju inte så kul).
  • Fantasia78
    Nyfiken gul skrev 2011-09-11 13:22:06 följande:
    Fast rent är ju rent även om man bara provat ett plagg - anticimex i all ära men man ska inte gå till överdrift.

    I min garderob finns det bara rena kläder - om jag anser att ett plagg inte hör hemma där så läggs det givetvis i tvättkorgen på en gång. En kofta eller liknande som jag använder om det är kallt inomhus tex hängs på en krok bakom sovrumsdörren och där hänger den även om det är nytvättat.

    För övrigt använder jag alla kläder året om - förutom dom mest tjockaste stickade plaggen.

    sommarjackor äger jag inga eftersom jag använder mig av långärmade tröjor eller en kofta om det behövs alternativt en riktig regnjacka
    En skinnjacka för höst/vår
    två vinterjackor som jag alternerar mellan.
    Håller med om att överdrift aldrig är bra. Men om man har sett mal bland kläder vill man inte ta risken. Solig

    De rader i ditt tidigare inlägg som jag svarade på var dessa:
    "när det gäller toppar/kjolar/klänningar och sånt som ska hängas så kör jag renast längst in och tar man en kjol på sig så tar jag den som hänger längst ut."

    När du skrev "renast längst in", så trodde jag du menade att du kunde tänka dig att hänga in en kjol tillbaka i garderoben även om du använt den en gång... Så menade du kanske inte?
    Solig
    Hur som helst, det är inte alla som vet att man bör undvika att blanda rent och använt. Jag ville dela med mig av det tipset, för det betyder faktiskt mycket att slippa få mal i kläderna.
  • Fantasia78
    Ramborg skrev 2011-09-11 14:35:38 följande:
    Majsan67, apropå ditt vindsproblem: Jag har sett på TV-shop ett slags förvaringspåsar som man suger ut luften ur med dammsugaren. Det var till för reservkuddar, täcken och sånt och eftersom man tog bort luften tog det väldigt lite plats.

    Eftersom det är lufttätt borde det ju funka på din vind?

    Tyvärr kommer jag inte ihåg vad det heter men det går kanske att googla.
    Tack för tipset. Jag ska kolla efter sådana på ICA Maxi när jag är där nästa gång. Låter helt klart intressant. :)
  • Fantasia78
    Tinko skrev 2011-09-12 07:36:53 följande:
    Vi förvarar våra duntäcken som bara används på vintern i sopsäckar som vi sugit ut luften ur med dammsugaren.Fungerar mins lika bra och mycket billigare

    Funderade just över om man kanske kunde göra så, men då fungerar det alltså bra? Kruxet brukar väl annars vara att även om man först suger ur luften och sedan knyter till, så sipprar det ibland tillbaka lite luft. Men det kanske är så lite att det inte spelar någon roll?


    Har det funkar bra annars, med vinterförvaring av duntäckena på vinden? Inga problem med att de börjar luktar lite annorlunda eller i värsta fall får angrepp av mögel?


    /m

  • Fantasia78
    PrincessOfIce skrev 2011-09-21 11:40:55 följande:
    Nix.. köpte den för att försöka få ren en plåt men den var värdelös där men mycket bättre på rostfritt
    Den bör med andra ord även funka för att rengöra rostfria kastruller med lite fastbränt i botten?
    Vad står det på förpackningen, när det gäller användningsområde för "rengöringssvampen"...?
  • Fantasia78
    Lantani skrev 2011-10-01 07:06:33 följande:
    Hur får man lättast bort den fettiga dammiga hinna som lägger sig uppe på skåp i köket tex?
    Med skurpulver! :) Testa, så får du se...!
  • Fantasia78
    Nyfiken gul skrev 2011-10-01 15:54:15 följande:
    För att SLIPPA den hinnan - när du torkat klart - bre ut gladpack högst upp på dina köksskåp - när du sen städar nästa gång så drar du bara bort gladpacken och lägger dit ny.
    Låter smart, men hur får du gladpacken att "sitta kvar" utan att skrynkla ihop sig...?
  • Fantasia78
    Nyfiken gul skrev 2011-10-02 10:02:03 följande:
    en tejpbit i varsitt hörn får gladpacken att sitta kvar - det viktiga är att det är en hel lång bit gladpack och inte en massa småbitar för då funkar det inte.
    Ok. Låter ju rätt praktiskt. Men om man vill ställa något där, hur funkar det? (Vi har rätt ont om plats i vårt kök, och måste utnyttja varje utrymme...)

    Ovanför spisfläkten kör jag skurpulver. Det enda som jag fått att fungera hittills.
Svar på tråden Ge mig dina bästa städtips! Total oordning här hemma...