Inlägg från: Fantasia78 |Visa alla inlägg
  • Fantasia78

    Ge mig dina bästa städtips! Total oordning här hemma...

    SockerStinn skrev 2012-03-02 22:19:02 följande:
    Köpt specialmedel i elekrtonik-affär, finns lite överallt och kostar en hundring ca och räcker flera år. Går så mycket lättare och blir renare än fuktad trasa. Använder till TV, iPad ochtelefonerna.
    Vi har sådan på jobbet, och jag läste på innehållsdeklarationen att de innehåller iso-propanol. Samma som finns i min fönsterputs. Så jag tar lite fönsterputs på en trasa och torkar av TV-skärmen här hemma när det behövs.
    Känns bättre för miljöm att inte ha onödigt många flaskor med specialrengöringsmedel hemma. Det är ju samma medel, men på det här viset beöver jag inte köpa en extra flaska. Spar pengar och plats och miljö!
  • Fantasia78
    Fantasia78 skrev 2012-03-04 13:53:25 följande:
    Vi har sådan på jobbet, och jag läste på innehållsdeklarationen att de innehåller iso-propanol. Samma som finns i min fönsterputs. Så jag tar lite fönsterputs på en trasa och torkar av TV-skärmen här hemma när det behövs.
    Känns bättre för miljöm att inte ha onödigt många flaskor med specialrengöringsmedel hemma. Det är ju samma medel, men på det här viset beöver jag inte köpa en extra flaska. Spar pengar och plats och miljö!
    PS. Dock får man ju läsa på innehållsdeklarationen på fönsterputsen, så att det är propanol och inte ammoniak i den.
  • Fantasia78
    Nancie skrev 2012-03-04 14:10:05 följande:
    Tips på att få arslet ur vagnen och börja städa: Fantisera om att soc. ska komma imorgon och dom tar dina barn om det ser ut som det gör nu!
    Hu vilken hemsk tanke. Men om det kan skapa lite extra energi pga den adrenalinkick jag kan tänka mig att man får så kan kanske även detta tips vara värt att testa... Ifall man, efter att man testat, tycker det känns alltför hemskt att göra som du föreslår, så kan man ju alltid återgå till sina tidigare rutiner (d v s de städrutiner som funkar + krydda med babysteps enligt FlyLadys sida).
  • Fantasia78
    Analoga skrev 2012-03-08 20:19:56 följande:
    Längesen jag tittade in här! Städat samt varit sjuk så jag har inte haft tid

    Håller fortfarande på med dotterns rum, men nu är båda hyllorna rensade och klara, samt hennes skrivbord och fönsterbräda där hon hade diverse prylar som "kommit fel".

    Nu har vi några lådor kvar bara att gå igenom så är det rummet klart

    TYVÄRR dock, så verkar det inte bättre än att hon ärvt min separationsångest inför "döda ting"   Knappt något hon ville slänga/skänka/sälja och jag i min tur har ju inte hjärta att tvinga henne; nostalgisk som jag är själv. Borde ha någon som pushar på oss att inte vara så blödiga och nostalgiska Drömmer

    Men det är iallafall ordning och redo och alla sakerna har sina bestämda platser. Har noggrannt präntat in i henne nu att alltid lägga tillbaka sakerna på sina platser så behöver vi aldrig hålla på rensa så här mer, utan bara hålla efter med städning. 

    Sedan återstår alla andra rum i hemmet, men jag har bestämt mig för att det får ta den tid det tar. Rom byggdes inte på en dag, även om jag skulle vilja ha en trollstav så allt blev perfekt på en gång          
    Jag råkade se ett program på TV som heter "Extrema samlare", där man hjälpte en mamma som hade svårt att slänga "döda saker". Man hjälpte även en av hennes döttrar med samma problem, genom att samtala etc. Tror att det går i flera avsnitt... (Visserligen var detta ett hus med en extrem röra, så det skiljer sig säkert på den punkten från din situation. Men kanske kan man hitta några tips ändå för hur man förhåller sig till saker som faktiskt kan slängas, säljas eller skänkas bort.) Har haft samma problem själv när jag var liten, men har lättare att hiva saker nu. :)
  • Fantasia78
    Analoga skrev 2012-03-08 20:39:22 följande:
    Ni som inte har överkast på era sängar:

    Om ni vill lägga er och vila en stund, lägger ni er då med kläder o allt direkt på sängkläderna? Eller ni kanske aldrig vilar i er säng, utan bara använder den till nattsömn?

    Jag lägger mig oftast på sängen om jag t ex ska läsa el vila en stund, och jag använder överkastet för att hålla sängkläderna fräscha.  Vill inte ligga med kläder på dem.    
    Jag vilar hellre på soffan, men om jag är sjuk eller så och behöver vila på dagen så byter jag om så att jag aldrig har jeans eller så när jag vilar på sängen. Känns inte kul att lägga sig på rena lakan med jeans på sig.

    Har inte överkast till vår dubbelsäng ännu, men har funderat på att skaffa. (Har dock ont om plats, så jag måste fundera över var jag lägger överkastet när det är hopvikt.)
  • Fantasia78

    Rensar vårt stökigaste rum. Emellanåt är det ju lite tråkigt, men jag försöker peppa mig att fortsätta för jag vill ha hela rummet fint! Har hunnit igenom halva rummet nu. Sorterar upp i flyttkartonger för att inte "högarna" ska ramla omkring. En del ska ut till förrådet, en del ska kastas eller återvinnas.... Kanske hittar jag något att ge bort också...
    :)

    Heja alla städkompisar! :)  

  • Fantasia78
    Linthe skrev 2012-07-19 13:47:36 följande:

    De såg ju jättebra ut, lock dessutom. Står att de bör ej förvaras utomhus men det kanske främst är på vintern om det blir kallt? Åh var nyss på IKEA men sugen på att åka en vända till, behöver mer förvaring då allt jag köpte gick åt till dotterns leksaker.

    Ja, det är nog främst på vintern om det är kallt.
    De är lite luriga att torka rena invändigt, p g a att det kan vara svårt att komma åt. Men det går förstås. :)
    Har haft sådana för förvaring av återvinningsmaterial.
      
  • Fantasia78
    Fins Mamma skrev 2012-08-25 20:38:05 följande:
    Hur lång tid ska det ta egentligen att plocka upp när man flyttat? Jag ahr bott här sen 16/7 nu och vi är inte klara, har 8 lådor och all textil kvar att plocka upp.. sjukt! Men vill ha en grundordning. PÅ onsdag ska jag nog ta och skriva ut en massa lappar så allt blir lättsorterat för alla.

    Hur ser er hallförvaring ut?
    Vår hall är liksom i samband med köket (som ett rum liksom....) så jag har inte så många ställen att hänga saker på. skor har vi till en förbannelse tydligen... Skohyllan kasserades i flytten då den var hemskt trasig. HAr inte hittat någon bra än, kanske måste bygga en egen så jag får den som jag vill ha den ;)

    Det tog mycket längre tid för oss, säkert ett halvår. Delsvis för att det inte fanns något isolerat förråd eller bra förvaringsskåp (nästan inga garderober bland annat), dels för att så mycket i huset behövde bytas akut bara efter några månader (värmepanna, vitvaror i köket som gav upp etc).
    Så jag tror du har kommit ganska långt ändå...! Äpple 
    Letar också efter en bra skohylla. Tipsa gärna om du hittar någon! Solig 
  • Fantasia78

    Loggar in här lite mer sällan nu, för att få tid med allt som måste göras hemma. Har faktiskt lyckas komma en bit till med städning och rensning här hemma.
    Blir inspirerad av alla bra tips från er alla.

    Idag ska jag försöka rensa bort leksaker som barnen vuxit ifrån, lägga i kartonger och skriva ner i en lista vad som finns i varje kartong. Blir nog en kartong för varje barn till att börja med, och då har jag inte räknat med gosedjur och lego. Har inte bestämt mig än om jag verkligen ska packa ner legot; sonen skäms över att ha det framme när kompisarna kommer (så det talar väl för att packa ner det), men samtidigt tror jag att vi vill använda det när vi är lediga (d v s när jag eller min man bygger tillsammans med honom). Vi kan kanske ha det i en kartong i klädkammaren, att plocka fram när andan faller på...

    Igår när jag städade lade jag allt i prydliga högar på min säng, men sedan kom kvällen och jag hade ännu inte hunnit skapa några bra platser för mina "högar". Måste rensa i arbetsrummets hylla för att få plats med senaste räkningarna i pärm etc. Så - hemska tänke - igår kväll fick jag sova på soffan och halva dubbelsängen (min halva) var fylld med mina "högar". Hur bra är det för samlivet?? Jag måste STÄÄDA hela dagen idag, känner jag, Tillbaka till livet med stormsteg...!

  • Fantasia78
    Ms H skrev 2012-10-21 10:54:15 följande:
    Att halva dubbelsängen är full med saker kan väl vara bra för samlivet, bara man låter bli soffan

    Haha, jag det har du ju rätt i. Tänkte inte på det igår när jag var trött... Drömmer
  • Fantasia78
    Nyfiken gul skrev 2012-10-24 15:26:32 följande:
    har haft en veckas skön semester i turkiet men innan jag åkte iväg fick jag ett ryck och städade ur en av våra "klädkammare/förråd/garderober" som vi har i huset.. ni vet alla dom där utrymmena under snedtak man har i gamla hus...

    Nu har en av dom blivit en helt egen walk-in-closet och herrejösses vad fint det blev och vad prylar jag fått dit utan att det blev förråd av det igen..

    Skruvat upp enkla skruvkrokar på väggen och hängt upp mina finaste klänningar direkt med galge på väggen, radat upp mina 22 par skor snyggt längs med väggen/golvet, vikt och lagt in mina stickade tröjor på en hylla , hängt upp mina handväskor på fina krokar på väggen och avslutat med en stor fet spegel på dörren... Så nöjd!  


    Åh, så skulle jag också vilja ha. Tror tyvärr vi har för ont om plats hemma, för att lyckas med det.


    Är lite nyfiken här - hur många kvadrat har du hemma? Drömmer

  • Fantasia78
    Nyfiken gul skrev 2012-10-25 21:20:01 följande:
    lever i ett hus byggt 1948 och har 140 kvadrat boyta att pyssla och fixa med

    90 kvadrat biyta varav 50 av dom är källaren... resten är alltså fördelat på vind,flera klädkammare och annat  (vinklar, vrår, dödutrymmen) .

    vinden är faktiskt en yta som inte används men jag har funderingar på att göra något av det också en vacker dag.. vinden är kanonfin och synd att det inte utnyttjas. 

    Låter härligt med så gott om plats.
    Då är det ju mycket lättare att få överblick och skapa ordning. Har 4 rum och kök i vårt hus, så jag ska inte klaga, men det är bara ett litet, litet förråd och skulle behöva fler bra förvaringsutrymmen för att kunna skapa ytor för välbefinnandet...
    Drömmer
  • Fantasia78

    Länge sedan jag var inloggad nu. Har faktiskt fokuserat på att städa här hemma, flytta bort saker, röja, rensa och så vidare.
    Nu är huset i så pass bra skicka att jag kan ta hem grannarna på spontanbesök om jag vill. :) Puh.
    Märker redan att min man och mina barn påverkas positivt också.

    Förut skämdes man ju för att det var så mycket saker framme. Lite har jag väl framme under dagarna nu också; det är oundvikligt. Men har försökt göra det mer lättstädat. Tänk att jag faktiskt lyckats ta mig igenom det jätteprojekt som skapades av olika anledningar (maken sjuk under många perioder, särskilt när barnen var små => mycket som inte hanns med).

  • Fantasia78
    josen 1 skrev 2013-08-04 10:55:31 följande:
    Vi hade smittskyddsinspektion på jobbet, och fick höra att man kan köra disktrasan från köket i diskmaskinen. Man kan även lägga dem i vasken och hälla kokande vatten över för att de ska bli rena.
    Ja, det stämmer.
    Man kan även köra köks-wettex-trasan i tvättmaskinen men då vid minst 60 grader (fast självklart inte ihop med tygblöjorna; urk). Känns ju trevligare att därför köra den i diskmaskinen eller som du skriver ovan lägga dem i vasken och hålla kokande vatten över för att få dem rena.

    Om man även vill använda Wettex-trasa i badrummet är ett tips att märka upp ordentlig, en till utsidan av toaletten (insidan tar man ju ändå toa-borsten till, ej wettex), märkt toastol, och en till övrigt porslin (handfat, badkar) - som också märks t ex med handfat, badkar.

  • Fantasia78
    Ramborg skrev 2013-07-29 22:49:25 följande:
    Jag tvättar wettex som används i köket i 60 grader tillsammans med lakan och handdukar. Iom att de aldrig används till annat än köksbord och köksbänkar känns det ok för mig. Har många, byter ofta. När jag tycker de ser slitna ut nedgraderar jag dem till städa badrums-trasor. Samtidigt tar jag befintliga städa-badrums-trasan och klipper av ett hörn på dem, då blir de städa-toalettstols-trasor. Och befintlig toalett-trasa slängs.

    Tre nivåer på trasor alltså. Rena och hyfsat fräscha, hyfsat rena och slitna, och läskiga wc-trasor. Har lite toalettnoja så jag måste ha olika till att rengöra handfat och wc. Att klippa av ett hörn funkar för mig, då behöver jag inte hålla reda på färger.
    Smart. Ska testa detta! Tack för tipset! :)
  • Fantasia78
    Nyfiken gul skrev 2013-07-15 11:03:25 följande:
    kom också ihåg att bara ha saker i rummet du verkligen använder...   Ditt rum ska du bo i och inte använda som förråd... 

    Plocka ut det du inte använder och som bara tar en massa plats.  Tryck inte in 50 par jeans i garderoben om du hela tiden bara använder ett och samma par gympabrallor tex.  

    Samma gäller böcker o prydnadssaker, tidningar, cd-skivor, dvd-filmer och annat småplock.   rensa ur .

    Kanske läge att fundera på att hyra ett förråd nånstans?   Det kan vara värt nån hundring i månaden för att få tillgång till ett bra förråd.  Om du inte har möjlighet att förvara i huset/lägenheten där du bor.

    Sälj det du inte måste ha , det du vill spara får du lägga undan i förrådsutrymmen.  Förvara bara det du verkligen använder i ditt rum. 
    I stan är förråd ganska dyrt (900 kr kostar mitt pyttelilla), men det är verkligen VÄRT det! :) Så skönt att ha fått ordning här hemma.
    Maken är på mycket bättre humör nu, och vi andra också. :) *njuter*

  • Fantasia78
    81missan skrev 2013-03-22 06:31:18 följande:
    haha, tror tyvärr inte det är någon bra idé, dumt att starta krig på ett sånt sätt kanske. Helst skulle jag vilja hitta en sån där "sladdsamlare". Min svåger löste sladdproblemet på något sätt för att slippa utbrott från frun, ska jag kanske be honom om hjälp?
    Ja, sladdsamlare är bra. Städa när karl'n sover, så märker han kanske inte att du varit framme. Eller faktiskt får vi hoppas att han märker det; vore väl bra om han visade lite uppskatting för att du städat. Men visst måste man vara försiktigt så att man inte förstör något. Det förstår han nog att du också förstår. (Fast man kan ju undra om han inte vill att du ska städa...)

    Bra idé att prata med svågern! :)


  • Fantasia78
    Vafalls skrev 2013-11-02 23:01:35 följande:
    Vid städning används en ansenlig del av tiden till att göra rent disktrasorna, som är det enda redskap förutom svampar undertecknad använder, när jag ska städa toaletter och andra ytor där det är lämpligt. Både tiden det tar att gå/resa sig till närmaste handfat fram och tillbaka, och själva tiden det tar att vrida ur samt spola rent upplevs som en tidstjuv. Det avbryter också arbetet mitt i.  

    Det är främst när det fastnar diverse ludd, damm och annan synligt smuts på trasorna som jag känner att jag måste skölja, annars fastnar de ju bara på nästa yta som ska göras rentFoten i munnen! Dvs det är inte så mycket så att jag stör mig på att det inte är rent på en mikroskopisk nivå som gör att jag sköljer så ofta. 

    Och saken är den att jag går igenom en trasa väldigt snabbt (känns det som, har inga referenser). Minnet är färskt från dagens städning av båda badrummen. 2-4 "swipes", och jag upplever att trasan måste sköljas. Är detta normalt? Nu var det en månad sedan dem blev städade, så det var förvisso riktigt skitigt, med tidigare nämnda synliga smuts som hela tiden måste sköljas bort.

    Har testat att ha en hink med mig och doppa trasorna i, men vattnet blir ju smutsigt så snabbt. Det accepterar jag i och för sig när det kommer till golvet med svabben.... är det bakteriellt osunt att doppa disktrasorna i en hink med vatten? Eller dödas dem av rengöringsmedlet (i mitt fall såpa), dvs trasan bara "ser" smutsig ut, men för ändamålet spelar det ingen roll?

    Så, problemlösning: Vad kan jag göra för att effektivisera eller eliminera detta? Är öppen inför att inhandla andra redskap.

    Efter egen obligatorisk-efterforskning-innan-forumfråga har jag kommit fram till att nedanstående eventuellt (det står inte uttryckligen att de löser det jag upplever som en tidstjuv) skulle kunna lösa/lätta problemet:
    Använda torkdukar istället Använda handdukar istället Egna tankar:
    Köpa fler disktrasor, så kan jag gå igenom 10-15 st för att sedan göra rent alla samtidigt (= endast en transport till närmaste handfat). Kanske i badkaret med duschhuvudet också, då det har större spridningseffekt än kranen. Testade detta idag och det hjälpte väl. Vika och dra trasorna på ett smartare sätt för att isolera exponeringen till en liten del av trasan, så att den går att använda längre
    Jag har separata och uppmärkta Wettexdukar och skurtrasor till badrummen och helt andra Wettexdukar och skurtrasor till övriga rum. Dessutom ytterligare separata (och uppmärkta) trasor och skursvampar till toaletten, så att man bara använder den trasa om är märkt toalett till just toaletten.

    Jag börjar med de renaste ytorna i varje rum. I badrummet är det t ex torkning av badrumsskåp, handfat etc. Därefter väggar, duschväggar, badkar och allra sist golvet och toaletten.

    Jag brukar ha en skurhink (märkt TOALETT) med såpvatten där jag sköljer av trasan som jag svappar toalettgolvet med. Trasor till renare ytor brukar jag skölja i handfatet med jämna mellanrum.

    Hur ofta man byter skurvatten beror på hur smutsigt det blir, men jag brukar byta vatten åtminstone 1 gång.

    Vanliga disktrasor som används i köket kan man tvätta i tvättmaskin (60 grader) tillsammans med handdukar och lakan. De trasor som används i badrummet tvättar jag i det rena skurvattnet (innan vattnet blivit använt till sista skurningen).

    Till damning har jag fuktade mikrofibertrasor. Tvättas med jämna mellanrum (utan sköljmedel).

    Jag har flera mikrofibertrasor, uppmärka efter ändamål: t ex en som bara används för att putsa speglar och damma av lampskärmar av glas etc. En som används för dammtorkning av möbler (t ex i vardagsrum, sovrum etc), en som används enbart för att damma av porslin i badrum (men ej toaletten; där har jag en separat skursvamp märkt TOALETT) etc. Trasorna tvättas i minst 60 grader regelbundet. Trasor och svampar som används i badrum/toalett förvarar jag i en låda intill den skurhink som endast används till badrum/toalett.

    Sedan har jag en skurhink till som används till övriga utrymmen.

    Mitt inlägg ger kanske inte svar på alla de frågor du hade, men bidrar kanske ändå något? Kan tillägga att genom att ställa fram skurhinken med rent skurvatten i det rum där man dammar får man en praktisk plats att skölja av trasor och behöver inte springa så många extra gånger till badrummet för att skölja av trasor. Jag brukar undvika att skölja trasor i badkaret eftersom det lättare blir stopp där då (damm och ludd kan bidra till att sätta igen avloppet, åtminstone efter ett tag). Sedan byter jag skurvatten igen innan det är dags för nästa rum.
  • Fantasia78

    Den här tråden är ju för bra för att vara vilande.... :) Funderar på hur jag ska komma igång och städa igen. Är rätt trött idag, men ska försöka sätta igång och städa lite vårfint senare i eftermiddag. Först deklaration bara... Bestämde mig just för att även deklarationen får räknas till min städning /av skrivbordet (så känns det mer som om jag kommit igång).

  • Fantasia78

    Tycker vi kör igång den här tråden igen. Den är ju för bra för att vara vilande. Ska jobba idag hemifrån, men försöker peppa mig själv för att ändå hinna med ett köra åtminstone en tvätt, en diskmaskin (redan startad :) ) och gärna lite dammsugning i köket åtminstone. Skulle vilja hinna plocka undan också.

    :)

Svar på tråden Ge mig dina bästa städtips! Total oordning här hemma...