Inlägg från: Fantasia78 |Visa alla inlägg
  • Fantasia78

    Ge mig dina bästa städtips! Total oordning här hemma...

    Ramborg skrev 2011-10-02 16:05:48 följande:
    Mitt bästa städtips är: Bjud hem folk ofta. Minst varje helg. Då städar man vare sej man känner för det eller inte.

    (Det slog mig när jag sitter här och tittar på mitt ovanligt välstädade vardagsrum. Vi har haft folk hemma fyra av de senaste sju kvällarna. Aha! Det är därför!)
    Ja, det stämmer! Solig Det är lättare att hålla det städat ju oftare man bjuder hem folk...!
  • Fantasia78
    samban skrev 2011-10-12 00:26:30 följande:
    Hmm, ja jag fegtvättar ju alltid allt, förutom handdukar och sängkläder som jag tvättar i skållheta 60 grader, haha. Kanske får testa att riva av  60-gradersprogrammet på mina stinkande kläder. 
    Jag tvättar i gemensam tvättstuga så jag låter aldrig tvätten ligga kvar i maskinen, utan den får alltid torka helt i torkskåp. Jag tror det bästa är om jag testar tvätta i 60 grader. Går det åt skogen så gör det, jag kan ju ändå knappt använda kläderna eftersom de stinker på en gång. Tack för dina tips! :)  
    Även tvättmedlet kan ha betydelse. Det finns en del tvättmedel som är bättre än andra. Kolla på Råd och Röns tester eller Konsumentverket. (Jag får kanske inte nämna här vilket tvättmedel jag tycker är bäst, för det kanske klassas som reklam då...?)
  • Fantasia78
    samban skrev 2011-10-12 12:13:42 följande:
    Har haft olika sorters tvättmedel, både parfymfria och parfymerade. Få höra ditt tips, värt att testa! :)
    Jag använder Oceans tvättmedel som tillverkas i Sveriges och är miljövänliga. De är faktiskt kanonbra. De har fått höga betyg i tester.
    Jag använder mest deras flytande tvättmedel nu. Finns även ett hand- och fintvättmedel som ska klara t ex ylle och silke vid 30 grader, och det tvättar RENT (d v s ingen jobbig lukt som fastnar).
  • Fantasia78
    Nyfiken gul skrev 2011-10-26 17:07:35 följande:
    Vädring är A och O hemmavid, jag tycker det är äckligt när det luktar instängt och gammalt matos.

    På toaletten och i badrummet har jag såna här doftblock från Glade eller liknande företag som jag håller fräscha och byter ut med jämna mellanrum.
    Toalettblock ger inte bara en ren toa utan också en fräsch doft.

    Inte bara vädring är viktigt - det är också viktigt att luften inomhus får en chans att dra runt  - öppna alla rumsdörrar och se till att luften cirkulerar överallt - öppna alla såna här spjäll och runda hål som finns i taket  i bostaden

    Använd alltid spisfläkt och låt den stå på minst 10 min efter du slutat använda spisen.

    Köp gärna såna här doftkulor och häll i i dammsugaren så får du en bra doft - du kan också använda dig av vanlig typ kanel och hälla ner i påsen.

    Jag har placerat goda doftande tvålar i alla stängda utrymmen som klädkammare, linneskåp,  garderober, vindsförråd och källare osv - då slipper man den unkna instängda doften och man får fräscha kläder och saker.

    Tänd lite rökelse eller doftljus nån gång ibland

    Är man rökare ska man inte försöka inbilla sig att inte rökdoft sprider sig - för det gör det!  sista/första blosset man tar utanför dörren följer alltid med tillbaka in!
    Håller med om att vädring är A och O. Solig Finns det något mer underbart än en nyvädrat (och gärna städat) rum...?
    Däremot är jag stark motståndare till att använda Glade och doftljus. Det är många som inte tål det, och jag vill inte utsätta mina vänner för hostattacker. Samma med rökelse. Huva.
    Men jag är väl känslig för sådant, och har åtminstone ett par vänner som också reagerar.
  • Fantasia78
    Renesme skrev 2011-10-27 08:40:35 följande:
    Jag har en sån sak man sätter i väggutaget som luktar gott. Fungerar perfekt med 3 katter i hemmet.
    Blev lite nyfiken på detta. Vad är det för något?
  • Fantasia78
    Nyfiken gul skrev 2011-10-28 07:29:00 följande:
    kan inte låta bli att citera Nalle Puh angående städning

    "Det bästa är att veta vad man letar efter - Innan man börjar leta"

    Den söta nallen har helt rätt.....
    Åh, vilket härligt citat. Jag blir riktigt glad när jag läser det. Tack för att du delade med dig. Solig
  • Fantasia78
    Thse skrev 2011-10-28 00:02:22 följande:
    Ha inte en massa krimskrams. Röj & släng! Jag städar oerhört sällan, men det märks inte... Vädring gör det mesta. Smart förvaring - vägghyllor, lådor, korgar (t.ex. låda under sängen, sängbord med förvaringsmöjligheter) osv. Ha det som rutin att alltid lägga tillbaka saker på samma plats och se till att alla gör likadant.

    Vi förvarar sanslösa mängder nostalgiskt skräp i ett förråd. Allt som inte används. I hallen har vi max två par skor och jackor per man - resten förvaras i vakumpåsar i källaren. Halsdukar och dylikt ligger prydligt i färgglada väggkorgar. Vi har massvis med vägghängda byrålådor. T.ex. Glad
    Ja, smart förvaring är A och O.
    Kanske har någon tips på innovativa förvarings-sätt, t ex för böcker och sysaker eller vad det nu kan vara... Alla tips emottages tacksamt.
    Skickar även några från mig:
    Böcker: vi har försökt att satsa på smarta hyllor som utnyttjar de väggar där vi vill ha bokhyllor. Pocketböcker har vi satt på dubbla rader. (Älskar att läsa, så böcker är prioriterat hos oss.)
    Hyllor av olika slag och även väggskåp: tittar efter smarta och praktiska sådana (och gärna även snygga), som kan göra mitt hem mer lättplanerat och praktiskt. Kanske har någon tips om någon hylla eller något väggskåp som ni är nöjda med och som innebär smart förvaring?

    Lådor på hjul under sängarna och under kökssoffan har vi också. Ger lite extra förvaringsutrymme åt en extra filt och kudde i sovrummet, och åt t ex pepparkaksformer eller tupperwareburkar i köket.

    Men jag behöver komma på fler tips och idéer för att få det lite mer lättstädat här.
    Solig
  • Fantasia78
    Pigeon skrev 2011-11-09 14:42:23 följande:
    Det måste ju vara århundradets affärsidé att tillverka sådana! Jag skulle lätt köpa 10-20 stycken. Gärna i olika färger och med en vit lapp där man kan skriva namnet på ägaren/apparaten.
    Ja, antingen syr man dem själv, eller också kan man nog (tills man hunnit sy) använda sådan där små mjuka påsar med dragsko som man får till en del solglasögon... (tills man hunnit sy åtminstone.)
  • Fantasia78

    Har städat i hallen, plockat undan från golvet och dammsugit. Känns fint där nu. Men skulle även behöva hinna till hatthyllan (plocka bort sådant som inte måste höra till vintersäsong, lägga upp på vinden etc). Tyvärr måste jag prioritera golven först, i fler rum.

    Kruxet är ju förstås att en del saker som jag plockat undan från hallen nu står i ett annat rum.
    Har inte plats för allt, men en del nödvändiga saker (i stil med lådan med kommande räkningar som man behöver ha ordning på) får liksom inte plats längre på arbetsbordet. Där är drivor och följande:
    * kläder som ska lagas
    * min symaskin
    * några böcker jag håller på att läsa som inte ryms i bokhyllan
    * papper jag inte hunnit sätta in i pärm
    * en del reklam jag inte hunnit slänga i ÅV-lådan
    * sybehör
    * alla möjliga papper t ex information från barnens skola, utskick från banken, en hel drös med papper (tyvärr både sådant som är viktigt och som inte kan slängas, och sådant som är mindre viktigt och som jag säkert kan rensa bort)
    * sådant jag har tänkt sälja
    * och säkert 50 saker till, i en enda röra

    känns som om jag behöver minst 1 vecka för att bara få ordning på ytan på arbetsbordet. Hur gör ni för att skapa ordning och reda, och dessutom hålla det fint sedan?
    Jag har ett ordningssinne, och tycker egentligen det är kul att städa. MEn har haft det kämpigt genom att närstående varit sjuka, och att jag fått kombinera heltidsjobb med dagishämtning varje dag i perioder, samtidigt som jag försökt att även hinna med städning så gott jag kunnat. Dock är det så att om man en gång börjat hamna totalt efter med städningen så är det inte alldeles lätt att hinna ikapp.

    Tacksam för tips!
    Solig

  • Fantasia78
    vallakra skrev 2011-12-06 07:59:57 följande:

    Ni vet alla de där visitkorten, smålapparna med telefonnummer på, pizzerians meny osv. Förrut drällde de lite varstans helt utan ordning.

    Då kom jag på den lysande (enligt mig själv) idén att använda mig av FOTOFICKOR. Det funkar jättebra! Vi har en liten pärm där vi satt i fotofickor (plastfickor med fyra "avdelningar"), när vi får ett nytt kort eller ny lapp sätter vi genast in den i pärmen. Sedan är det lätt att hitta den lapp man söker, alla ligger så prydligt i sin egen ficka.


    Bra idé. Jag har kört med vanliga plastfickor men de är ju mer praktiska till större papper. Till små lappar och sådant är ju dina fotofickor kanonbra. Varför har jag inte tänkt på det tidigare?? Solig Tackar för tipset! :)
Svar på tråden Ge mig dina bästa städtips! Total oordning här hemma...