Inlägg från: Fantasia78 |Visa alla inlägg
  • Fantasia78

    Ge mig dina bästa städtips! Total oordning här hemma...

    lövet2 skrev 2011-12-27 10:42:36 följande:
    Jag blir så trött i bland. Vi har drivor med julklappspapper och plast efter julklapparna, och jag har sorterat nästan allt för att slänga det - och så har de inte tömt på Återvinningen! Det är proppfullt där och går inte att kasta någonting alls. Där får man för att man försöker vara lite duktig ...

    Samma här... Fast det är oftast bara i containern med förpackningar (mjölkpaket, julklappspapper etc) som det är fullt där jag bor. Oftast går det bra att ändå slänga metall och plast. Fast det är ju just förpackningar som man har mängder av...


    Känns snopet att behöva åka hem igen, i oförrättat ärende.


     

  • Fantasia78

    (Av någon anledning fungerar det inte att citera inlägg just nu, men detta är hur som helst svar på inlägg # 1470):

    Helena B: tack för tips och uppmuntran. Lustig, jag har tänkt att ringa dem och får väl göra slag i saken idag. Det har varit stora problem med just möjlighet att lämna in förpackningar (mjölkkartonger och kartong).

    Jag hoppas det löser sig. :) Tack för att du tänker på mig när jag kämpar på här med vardagssysslorna. Solig

  • Fantasia78
    Vickanflickan skrev 2011-12-27 20:53:38 följande:
    här har stormen dragit fram, var utan ström i nästan två dygn. tur att min mor & far inte blev av med strömmen så vi kunde flytta in hos dom. blir lite kallt när man är beroende av el för att pannan skas funka. 11 grader var vi nere i när vi fick tillbaka strömmen. inte kul med småbarn. men nu verkar det ha ordnat sej så jag kan ta tag i röjande och har inga ursäkter för att låta bli. Jag antar utmaningen Majsan!!!

    jag har inte ens försökt ta mej till återvinningen med allt julklappsskräp än lövet, jag vet att det alltid brukar vara fullt där dagarna efter jul så det känns lönlöst att försöka. iofs brukar det nästan alltid vara fullt men den här tiden btukar det vara rekord 
    OK, har precis loggat in och antar utmaningen. Här SKA bli riktigt fint och trivsamt så småningom när jag är klar. Nu ska jag hitta 10 saker att slänga och 10 saker att ge bort/sälja eller låna ut. Bara för mig att sätta igång med andra ord. Måste dock jobba hemifrån ett par timmar också, men så snart jag kan ta paus ska jag fortsätta att städa. Och efter jobbet förstås.

    (PS. Nu fungerar det att citera inlägg igen... Det var ju bra. Solig)
  • Fantasia78
    frökenelisabeth skrev 2011-12-28 16:27:56 följande:
    Bästa städtipset är att inte ha så mycket prylar Gör en deal med att varje gång du köper nytt måste du slänga något annat. Varje gång man sparar ett vykort måste man slänga ett. Osv.... 

    Sortera saker i lådor och korgar, lägg lite tanketid på att försöka få till ett bra och enkelt system så att det framöver blir lätt att sortera in saker där de hör hemma (och se till att det finns marginaler så att inte alla förvaringsplatser är proppfyllda redan från början). Det är väldigt mycket lättare och roligare att städa och sortera om garderober, hyllor och annat är välorganiserade, luftiga och prydliga.

    Saker du inte vill slänga men inte använder så ofta ska packas i flyttlådor och ställas ner i källaren, eller i ett förråd. Ha så lite som möjligt i själva bostaden. (Om sommaren kan man slänga ner alla vinterkläder i flyttkartong i källaren, och omvänt t ex. ) Korgar i hallen för mössor och halsdukar, kanske en för varje familjemedlem, eller en för vantar, en för mössor osv. Bara det att ha sina saker i lådor eller korgar gör genast att det ser mindre rörigt ut. 

    Gör det till en vana att få undan disken åtminstone varje kväll. Ett diskschema kanske, så att det delas upp på olika i familjen? 

     
    Måste bara få passa på att understryka att det här är en samling med jättebra tips. Kunde inte ha skrivit det bättre själv. Strävar efter att leva efter dessa motton själv, men har en bit kvar... Drömmer
  • Fantasia78
    moln och sol skrev 2011-12-29 11:58:43 följande:
    Vad är det för saker ni kastar? Jag tycker att jag försöker rensa, men hittar ofta på anledningar till att spara det jag står i begrepp att kasta... Det går lite bättre nu än förrut, eftersom jag insett att såhär kan det inte se ut hemma.
    Jag vet inte riktig vad det är jag "borde" kasta och vad som är dumt att kasta, som jag sen kommer att ångra. Jag vill ju inte kasta saker som jag senare kommer att ha nytta av. Det känns ibland som att jag nog skulle kunna kasta en massa saker. Men hur skulle det bli sen, om jag kom på att jag slösat genom att slänga massa saker jag köpt? Eller om jag kastar saker jag har fina minnen kring. Tänk om jag ångrar mig!  
    Att ställa undan saker i ett halvår och sen kasta lådan utan att titta i den, vet jag inte om jag skulle våga. På ett sätt är det ju lättare att bestämma sig för att kasta saken och sen åka direkt till soptippen med saken, innan man får chansen att ångra sig. Jag är lite så när det gäller köp i affären också, funderar över mitt köp tills "Öppet köp tiden" gått ut och det liksom är "försent" att ändra sig.
    Jag har överlag svårt att fatta beslut. Ju mer "avgörande" desto svårare och ju mer skjuter jag upp beslutet. Jag antar att för att bryta det mönstret, måste jag våga gå emot min "rädsla" och göra på ett nytt sätt. Tex inte ge mig själv chansen att utnyttja "Öppet köp tiden". Köpt är köpt. Som jag gör nu hamnar jag ju i ett läge där beslutet hänger över mig i en längre tid, vilket blir ännu jobbigare...förstår jag ju, men hur bryter jag trenden?!
    Så här gör jag just nu:
    - jag väljer 10 saker att slänga eller ge bort
    - jag väljer 20 saker att lägga på sin plats (ibland 40 saker om jag har en hel kväll hemma)
    - plus gärna minst 10 saker per vecka att sälja
    Belöningen består av känslan att ha kommit en bit till i mitt jätteprojekt "städa hela huset". Fast jag brukar även unna mig en stund med något jag tycker om ( att läsa några sidor i en bra bok eller ta en kopp te t ex), som extra belöning.

    Jag är ungefär likadan som du när det gäller städning, d vs jag har svårt att kasta saker om det finns risk att jag senare skulle behöva den, eller om det finns minnen förknippade med saken. Faktum är att jag i så fall oftast inte kastar den alls. Däremot har jag kommit så långt att jag säljer barnkläder som barnen vuxit ifrån och som det inte finns affektionsvärde i. Sådant som det finns affektionsvärde i lånar jag ibland ut till min bror, och får tillbaka när det är urvuxet i hans familj.

    I mitt fall är det än så länge så att jag KAN hitta sådant som jag faktiskt vill kasta. Det är nog mer en fråga om att jag för några år sedan hamnade lite efter med städningen eftersom min man var sjuk och jag hade heltidsjobb och barn och hus att tänka på. Allt hanns inte med helt enkelt, och ligger man lite efter med städningen är det lättare att hitta sådant man faktiskt kan kasta. Det jag hittills kastat är barnsaker som gått sänder (t ex en insats till toasitsen för barn, som spruckit medan vi hade den på vinden). Jag har även gått igenom skor och stövlar och kastat ett par gummistövlar som torkat sönder och går att använda mer. Hittade även ett par tygskor vars sula var så sliten att det var ett hål genom sulan. Den åkte direkt i sopkorgen. Är mest förundrad över att vi har saker som faktiskt visat sig vara ett litet hål på eller spruckit som vi inte redan slängt. Men man ser inte alltid detta direkt. (Toasitsen låg på vinden och förmodligen har vi missat det när vi lade upp den, eller också har den väl spruckit (?) på vinden då...)

    Det finns en del saker i t ex plast och gummi som faktiskt åldras.

    Har nu när jag städade hittat en Tupperware-burk som är så gammal att plasten blivit lite "oljig". Då är ju frågan om jag ska vara ordentlig och ta reda på hur man kontaktar Tupperware och åberopa den "livstidsgaranti" som de har på sina saker, eller om jag ska städa snabbare och helt enkelt kasta burken. Jag vill ju tänka miljövänligt och känner intuitivt att jag borde kontakta Tupperware. Detta tar tid men känns mycket bättre. I just det fallet är det magkänslan som avgör, så jag ska försöka ro fram en adress och ett telefonnummer dit jag vänder mig för att returnera burken. Ja, nu inser ni att min städning tar en hel massa tid för jag vill ju städa på ett sätt som känns rätt... Kanske fler som känner igen sig, men jag mår inte bra av att bara slänga saker som kan bytas mot nytt. Jag kan ju ge bort den nya ersättningsburken till min son, som är i behov av bra matlådor... Tomte

    Sammanfattningsvis funkar det ganska bra att välja ut 10 saker att sälja eller ge bort (bland sådant jag köpt när jag var yngre, t ex parfym eller vissa böcker och ibland kläder). Kläder ger jag dock bort; tar oftast för mycket tid att försöka sälja dem.

    Vissa kvällar när jag gett mig sjutton på att slänga 10 saker men inte tycker att jag hittar något får jag ibland nöja mig med att räkna in den tomma stommen till toarullen på toaletten, för att känna att jag har en chans att komma upp i totalt 10 saker. Det är sådana kvällar när jag har lite ont om tid. Det viktiga är att dels känna att jag faktiskt lyckas (=belöning inombords), dels se till att nästa gång tar jag med "riktiga saker" på min lista över 10 saker att slänga/ge bort. Ibland är det lättare att ge bort saker (t ex till någon som flyttar hemifrån) eller att skänka bort till Myrorna eller liknande. Man kan fylla kassar med sådant man vill ge bort, och så boka in en dag när man kör iväg det (eller när t ex Myrorna hämtar, ifall det är riktigt mycket).

    Berätta gärna hur det går, och vilka funderingar du har. Jag tror att vi har mycket gmemensamt i sättet att tänka när det gäller städning, och jag tar gärna del av dina tips och erfarenheter. Har t ex fortfarande ett rum som ser hur stökigt ut som helst, där jag tänker sortera upp saker i flyttkartonger för att komma vidare. (Som det nu är, är det en "gång" in i rummet, och saker längs med bokhyllorna). Ser inte så kul ut, men är något jag måste göra något åt så snart jag kan.)
    DrömmerÄpple
    Däremot har jag kommit vidare med städningen i hall och vardagsrum, så att där är jättefint. Håller nu på att göra i ordning köket, så att även där ska bli fint. Finns för mycket saker i köket, särskilt eftersom vi fått ta ner en hel hylla då den inte längre höll ihop. Köper inget nytt dit förrän vi renoverat, och därför måste jag ta bort lite saker därifrån. Lättare sagt än gjort, då det är grejer man använder. Men ska försöka minska mängden livsmedel på hyllorna lite, så att jag får lite mer plats i skafferiet för t ex burkar med spaghetti och sådant som stod på den andra hyllan tidigare.

    Lycka till ni alla. Ska städa vidare ikväll efter jobbet. :)
  • Fantasia78
    DrömmerNyfiken gul skrev 2011-12-29 17:14:23 följande:
    Mitt bästa tips när det gäller att spara/slänga saker - sluta analysera - för i slutändan kommer man aldrig att kunna slänga något i så fall.

    Det spelar ingen roll om du ångrar dig om ett halvår - ett år - det är ju NU du behöver röja elelr hur? 

    alltså, det du inte är i akut behov av just precis här och nu, det kan du slänga bort eller skänka vidare.

    För när det väl kommer till kritan så ärligt talat tror jag inte att du faktiskt använder just precis DEN saken den dagen behovet kanske dyker upp, eller hur? Då köper du nog nytt.

    Så, inga ursäkter. Bara att rensa ut!             
    Skulle önska att jag kunde tänka som du, Nyfiken Gul. Men problemet är ju att jag faktiskt använder ganska många av de grejer som ligger på hyllorna. Jag tar fram det gamla stoppgarnet och lagar vantarna, även om det faktiskt dröjer en vecka ibland. Jag har en hel del material just för att kunna laga och återanvända, och skulle inte fixa att bara slänga för att sedan få köpa nytt. Däremot slänger jag allt som är trasigt och inte går att laga.
    Sedan är det ju en fröjd att kunna gallra för att sälja, ge bort eller skänka. Jag tänker packa några flyttkartonger med sådant som barnen kan få när de flyttar hemifrån. Sonen är ju vuxen nu, så man vet aldrig när han får för sig att flytta (är nog mest en ekonomisk fråga, nu medan han pluggar på högskola). Fast jag är förstås glad så länge han bor kvar.  :)

    Det är väldigt dyrt att köpa nytt, framför allt för barnen när de flyttar hemifrån. Det är ytterligare ett skäl till att jag har svårt att slänga. Har även en mamma jag hjälper med handling och lite städning varje vecka, och hon har det kärvt ekonomiskt. Ifall jag har något jag kan undvara som hon behöver, så ger jag det till henne. Oftast mat, men ibland något hon har nytta av. Kan också bidra till att jag lättare kommer upp i 10 saker att ge bort/slänga eller sälja...
    Solig
  • Fantasia78
    Mamma 04 och 06 skrev 2011-12-30 00:21:02 följande:
    MItt tips är att börja med att slänga eller skänka bort bra-att-ha prylar som du inte har något personligt minne till. De prylarna sparar du ju bara för att inte behöva köpa nytt utifall prylen kommer till användning och det värsta som kan hända är ju att du i stället får köpa nytt igen.

    Jag har ingen aning om din situation, men jag tror överlag att man kan spara pengar på att slänga. Kanske minskar man behovet av störe boende, kanske blir man piggare och kan jobba mera, kanske kommer man att må bättre, kanske kommer man ha mer tid att ta tag i andra saker som minskar andra utgifter, tex engagera sig i att laga billigare mat osv.

    Börja med områden där du garanterat kan köpa nytt i fall att du "slängt för mycket". Tex sånt som finns i köket, badrummet eller i sovrummet. Angrip inga saker som har ett känslomässigt värde förrän du lärt dig slängandets ädla konst .  
    Det här är ett jättebra tips, som jag sparar och gärna använder mig av. Tack, Mamma04och06. Solig
    Jag kommer i och för sig att lägga sådant som vi kanske hittar någon dublett av i köket i en flyttkartong till mina barn, och ställer den på vinden tills de flyttar hemifrån. Tror jag ska kunna få plats där med åtminstone en kartong till dem var. Solig
  • Fantasia78
    samban skrev 2011-12-30 19:09:46 följande:
    För mig är minnen väldigt kopplade till saker. Förra veckan slängde jag ett par trasiga jeans som jag köpt av en kompis för 100 kronor för 6 år sedan. Jag har inte använt dem på mer än tre år. Varför har jag sparat dem? Jo för att de påminde mig om den jag var då, hur mitt liv såg ut och vad jag gjorde. Inte helt vettigt att låta dem ligga i en byrålåda i åratal på grund av detta, det inser jag. Nu när de är borta känns det bra! Annars slänger jag saker som jag inte har känslor för. Böcker jag tror att jag ska läsa någon gång, (om jag vill läsa dem kan jag låna dem på bibblo), enstaka koppar och glas, plastbyttor (jag kommer aldrig bli en sån som gör storkok och fryser ner i dessa byttor), trasiga skor (ja jag spar gärna på trasiga saker... Av någon anledning.), sunkiga kuddar som legat i klädkammaren i väntan på att jag ska sy nya fodral (jag äger ingen symaskin... Har aldrig gjort det heller...), sladdar till uråldriga datorer, fula små värmeljusstakar som jag köpt för att de var så billiga, kapsylöppnare med reklamtryck, pennor som inte fungerar osv. Jag slänger dock sällan saker som inte går att ersätta lätt. Gör mig inte av med mina gamla spice girls-skivor eller om jag har någon ovanlig bok eller så. Ofta tänker jag "men den här kanske jag behöver någon gång" men då säger jag alltid högt "ja, men då köper jag en ny!". Hur ofta behöver man egentligen just den där ljusstaken eller den dör lilla kudden? Aldrig.
    För mig är också en del saker förknippade med minnen, och de vill jag inte slänga. Men som någon skrev tidigare så kan man börja med att fokusera på sådant som inte har affektionsvärde. Bland de sakerna bör man kunna hitta ganska mycket som man kan ge bort, sälja eller slänga.

    Böcker kastar jag inte, men däremot ger jag bort eller lånar ut på långlån. :)
    När det gäller böcker så kan det vara bra att veta att biblioteken faktiskt gallrar ut bland sina böcker, och att de inte heller har alla böcker. Så alla böcker som jag tycker om behåller jag. Jag  får gallra ut annat istället. Solig
  • Fantasia78
     
    Vickanflickan skrev 2011-12-30 23:35:13 följande:
    jag har en fundering som jag gärna skulle vilja ha synpunkter på gällade sonens garderob. Som det ser ut nu har jag han kläder i en garderob som varit linneskåp. alltså med många hyllplan. Men jag funderar på om det inte vore enklare att ha kläderna i en garderob med klädstång. Att hänga kläderna på galgar. På så sätt behöver man ju inte vika dom när man tar dom från tvätten utan bara hänga upp dom på en galge. Och sen borde man ju lätt kunna se vad det är för tröjor. Vad tror ni. Är det bara onödigt byte? är det kanske ett sämre alternativ tom?
    Med klädstång får du bättre överblick, men oftast också mindre utrymme totalt sett (åtminstone om du har många hyllor från början, som du funderar på att ta bort).
    Det är nog en smaksak. :)
    (Jag skulle ha behållit linneskåpet med hyllorna. Men det är jag, det.) Solig
  • Fantasia78
    Suck och suck skrev 2011-12-30 23:43:35 följande:
    Det där med att man ångrar sig när man kastat/gett bort/sålt saker, det är nog en smärta man får "ta" tror jag. Usch, jag har ångrat mig mycket på sistone.
    En sån där proffs ordningstyp, som jobbade på ett företag, och hjälpte min sambo för ett par år sen sa : "Man får helt enkelt välja. Ska man ha kvar de där prylarna som äter upp ens liv och vardag, och gör att man inte får kontroll på ordningen, eller ska man göra sig av med den (och kanske då ångra sig För det verkar man göra ofta!)? Man måste välja på de två sakerna faktiskt.
    Sen brukar jag tänka, om jag känner att jag går för hårt fram. "Jösses, tänk om det BRUNNIT då. Då hade ju allting försvunnit. Och visst skulle man klara sig...Tror ni inte det?" "Det brinner! Det brinner!!!" brukar jag ha med mig som mantra då när jag rensar.
    Det här är ett annat tips, som jag gärna tar med mig. Ska försöka tänka så när jag rensar... Fast jag börjar nog ändå med de saker som är lättare att göra sig av med, d v s sådant som inte har affektionsvärde. :)
Svar på tråden Ge mig dina bästa städtips! Total oordning här hemma...