Inlägg från: Fantasia78 |Visa alla inlägg
  • Fantasia78

    Ge mig dina bästa städtips! Total oordning här hemma...

    Ms H skrev 2012-01-08 15:33:13 följande:
    Ättika i tvättmaskinen! Hälls i tvättmedelsfacket eller direkt inne i trumman. Funkar jättebra och dessutom blir tvättmaskinen fräsch också. Brukar ta ca 1 dl.
    Ska genast ta fram ättika och testa. Hur stor maskin har du till 1 dl ättika?
  • Fantasia78
    Ms H skrev 2012-01-08 15:37:13 följande:
    Ännu bättre är att ringa till de företag som man får kataloger från och be dem att ta bort en ur deras adressregister. Då slipper man bära massa kataloger man inte ens tittar i till pappersåtervinningen. Sparar miljön också.  Jätteskönt att slippa dem tycker jag.
    Ja, det är ännu smartare. Fast det jobbigaste tycker jag har varit s k obeställd direktadresserade reklam, t ex från olika lotterier och annat skräp. Har idag upptäckt att man kan avbeställa sådant genom Nix-adresserat m m.
    Har ringt dit idag och får en blankett på posten (en blankett per familjemedlem) att fylla i, för var och en. Ska bli roligt att få färre papper att slänga.
  • Fantasia78
    Fantasia78 skrev 2012-01-08 15:49:58 följande:
    Ska genast ta fram ättika och testa. Hur stor maskin har du till 1 dl ättika?
    Helena B: Jag såg att mina smileys försvann på vägen. Mitt svar till dig såg därför lite korthugget ut. Inte min mening. Solig
  • Fantasia78
    Ms H skrev 2012-01-08 16:18:51 följande:
    Absolut ingen fara, jag reagerade inte ens på det. Glad 

    Men vad är det för strul med sidan, det hoppar fram meddelanden som jag inte sett innan (trots att jag läst "allt") och desstuom såg det jättekonstigt ut ett tag. Därav mitt ättika-svar fast det tydligen redan var många som hade svarat på det, jag fick inte fram de svaren... mysko. Men som svar på maskinstorlek; Ingen aning, vanlig hushållstvättmaskinsstorlek? Inte jättestor men inte liten heller Flört
    Ja, jag såg också att sidan såg konstig ut tidigare idag. Men nu ser den ok ut igen, vad jag kan se... Glad

    Skulle tro att din tvättmaskin är lika stor som min. Minns inte exakt hur stor min är, men har för mig att den är 4-5 kg.
    Jag får skjuta upp tvätten till imorgon, för min ättika var slut, visade det sig. Håll gärna tummarna så att det funkar även för mig att få bort lukten. Drömmer
  • Fantasia78
    Mamma 04 och 06 skrev 2012-01-08 17:28:36 följande:
    Tackar för sopptipsen . Grejen är att jag tycker det är jättegott med bönor, men att jag sedan aldrig kommer till skott... Därav påsarna med bönor som ständigt fanns i frysen...

    Ett tips kan vara att samla all uddamat på en hylla. När den har en viss mängd grejer på sig så kan du ha köpstopp tills du testat all spännande mat som du redan har hemma .   
    Ja, det är nog en klok ide att samla all annorlunda mat på en hylla. Fast jag har köpstopp redan; har för mycket på många hyllor och tillåter mig bara att köpa det absolut nödvändigaste: mjölk, yoghurt, frukt och grönsaker och bröd (ifall jag inte råkar orka baka, men lär väl inte hinna det nu när det är dags att börja jobba igen på allvar)...

    Hur som helst, så SKA mitt kök bli fint igen när jag är klar. Har rensat där idag, men det är mycket kvar att gå igenom.
    Bland annat åkte kaffepetter ut. Ska ställa den tillsammans med några ugnformar m m uppe på vinden, så får barnen lite av detta när de flyttar hemifrån så småningom. Tomte
  • Fantasia78
    Kinya skrev 2012-01-17 13:21:58 följande:
    Mitt bästa städtips är att speed-städa 1 gång om dagen i 10 minuter. Ställ en timer på 10 minuter och starta. Sen städar du som fasen tills timern ringer. Man hinner jättemycket på 1 minuter om dagen!

    En annan sak jag infört hemma, förutom speed-städningen, är att ha ett helgprojekt. Stort eller litet spelar ingen roll så länge det blir gjort!

    I helgen var jag jätteduktig och rensade, slängde och omorganiserade mitt nattduksbord, underklädeslåda och städskrubb! Så nu går både dammsugare och strykbräda in i städskrubben. Innan stod de i klädkammaren som är överfull. Den är mitt nästa projekt. Det får bli till helgen. Min mans projekt är att köra skräp (läs: det jag rensar ut) till tippen så vi blir av med det.

    Den här helgen är mitt helgprojekt att jag ska slänga minst 1 påse med saker vi inte behöver som ligger i klädkammaren.
    Åh, det påminner om hur jag gör (dels speed-städningen - även om jag lägger 15 minuter och ibland 15 x 2 minuter om jag har tillfälle). Jag kör också städprojekt på helgen, och tycker också att det är bättre att välja antingen stort eller litet projekt (beroende på vad som känns rimligt just den helgen). Huvudsaken är ju att det blir gjort.
    Kul att se att vi är fler. Solig
  • Fantasia78
    Ms H skrev 2012-01-18 12:45:14 följande:
    Jag brukar reklampausstäda, det gillar jag. Enda nackdelen är att man ibland missar när programmet börjar igen
    Hihi, som jag då... Fast jag missar alltid när programmen börjar, men får gengäld mer tid över. Har nästan slutat att titta på TV sedan några år tillbaka... Ett sätt att få mer tid kvar till det man verkligen vill. Fast ibland, om det är något riktigt intressant på TV, så är det klart jag tittar - ifall jag råkar vara hemma och kan sätta mig.
  • Fantasia78
    Ms H skrev 2012-01-19 17:24:49 följande:
    Är det någon som har nått smart tips på hur man gör rent i tvättmaskinen, på "väggarna" runt där tvättmedelsfacket sitter? Själva tvättmedelsfacket går ju att ta ur och blötlägga/göra rent under kranen, men det kan jag ju knappast göra med hela tvättmaskinen
    Vi brukar först spraya med allrengöringsmedel, sedan torka rent och därefter skölja. Sedan upprepar vi genom att spraya med Klorin, torka rent och skölja. Om det behövs kan man göra om något av stegen.
  • Fantasia78
    Ms H skrev 2012-01-19 18:25:49 följande:
    Fast det släpper liksom inte...
    Är det avlagringar (som av kalk, menar jag)? Eller snarare unken lukt/mögeltendens?
  • Fantasia78
    mrsjossie skrev 2012-02-06 22:02:32 följande:
    Svärmor tipsade mig en gång om att, innan man sätter ner rumpan i soffan, plocka runt om i huset/bostaden i 15 minuter, gäller båda föräldrarna.
    Jag har gjort så i 10 år nu o det fungerar väldigt bra

    När det gäller disk, även fast man är trött/övermätt eller vad det nu må vara, ta alltid hand om disken ändå. Den som lagar mat här hemma, 90% min man, så tar den andre hand om disken.
    Behövs det strykas så brukar jag avlägga lite tid för det också, eller min man.

    Nu hör till saken att jag gillar o ha hand om den övriga städningen, dammar och dammsuger varje dag osv. men just när det gäller barnens leksaker och annat som strös runt i huset så är 15minuters "regeln" att tipsa om, trots att vi bor på 320m2 så är det effektiva minuter!
    Jag brukar också plocka undan saker på kvällarna, (fast jag hinner egentligen nästan aldrig sätta mig i soffan - det är saker att göra mest hela tiden eller så är jag för trött och går och lägger mig istället).
     
    För oss vore det fantastiskt att ha lite fler kvadratmeter. Vi har 109 m2, och väldigt ont om plats eftersom det inte finns bra förvaringsmöjligheter från början. Vi har försökt ordna förvaring på olika sätt, och det går ju framåt.
    När vi renoverar köket ska vi t ex ha sockellåder i de fall där det är möjligt, och även skåpinredning ända upp till taket (för att slippa en "damm-hylla" överst). Jag har utdragbara lådor under sängarna, och även under kökssoffan.
    Jag försöker även att rensa ut så mycket som möljigt för att få det mer lätt-städat. Men det underlättar ändå vardagsstädningen att också ha genomtänkta förvaringsutrymmen på de platser där det fungerar.

    Kanske har ni fler tips på bra förvaring? Mottages tacksamt. :)
Svar på tråden Ge mig dina bästa städtips! Total oordning här hemma...