Inlägg från: Fantasia78 |Visa alla inlägg
  • Fantasia78

    Ge mig dina bästa städtips! Total oordning här hemma...

    Flickmamma skrev 2011-03-05 07:49:53 följande:
    Problemet är var den ska stå och var vi ska torka tvätten. Vi bor i en fyra på 92 kvm.
    Vi har en tvättreda, som går att fälla ihop när den inte används. Det finns dels en sådan som man ställer på golvet (tar nästan ingen plats hopfälld, dels en som går att sätta högt upp på väggen i t ex ett badrum och sedan "dra ut", så att man får fram tvättlinor att hänga tvätt på.

    Om man har tvättmaskin i lägenheten/villan så kan man tvätta en tvätt per dag eller en tvätt varannan dag, och då brukar det gå bra att hänga upp det mesta på en tvättreda. Ibland får en nytvättad handduk hängas upp i badrummet tills den är torr, för att jag tillfälligt inte har någon annanstans att hänga den, men annars ryms i princip allt på tvättredan.

    (Jag har däremot aldrig använt torktumlare, bortsett från om man har tvättat en dunjacka e.d. som måste torktumlas för att inte bli förstörd. Torktumlare drar dessutom energi, som lufttorkning inte kräver. Om man vill tänka på miljön är ju även det en aspekt att ha med sig.)
  • Fantasia78
    Nyfiken gul skrev 2011-03-05 11:11:40 följande:
    *kläder som används nån gång ibland tex en klänning, en kjol eller en kavaj, vädras och hängs in igen i garderoben. Behöver inte tvättas såvida den inte luktar svett eller är fläckig.   Automatiskt mindre tvätt att hålla ordning på!
    Jättebra tips allihop. Fast jag skulle vilja tillägga att det är viktigt att man inte blandar rena kläder och sådana som använts 1-2 gånger. Vi har en garderob i hallen, där man kan hänga in sådant som t ex en jacka eller en kavaj som använts någon gång men som inte behöver tvättas ännu.
    DÄREMOT i alla andra garderober finns bara REN tvätt. Viktigt för att undvika mal i kläderna. Solig
  • Fantasia78
    Juno skrev 2011-03-07 08:23:59 följande:
    Nu har jag kört de nya rutinerna en vecka och är helt frälst. Kunde aldrig tro att det var så enkelt att ha lite ordning. På en vecka har vi gått från skita golv, grejor överallt, drivor av viktvätt och högar av disk till hyfsade renlighet, få saker framme och kontoll i tvättstugan. Dessutom har jag börjat angripa de överfulla skåpen och ett av flera överfulla "skräprum". Fem minuter om dagen, det tar några dagar innan rummet eller skåpet är klart men det blir inte övermäktigt.

    Idag ska jag
    Morgon: bädda sängen, starta en maskin tvätt, tömma diskmaskinen, två minuter hotspot (rensa i högarna på hallbord, köksbänk, vid matplats och TV-bord), torka av toan och handfat
    Kväll: Ställa in i diskmaskinen, torka bänkar och bord, 2 min hotspot, 5 min i "skräpskåp" i köket, 5 min i hallen på övervåningen där massa saker samlats, 15 min för damsugning, 15 min i tvättstugan

    På en timme får jag ett helt fungernade hem. Jag har inte mått så här bra på länge. Visst ser det ut som h-vet i vissa rum men där vi är ser det okej ut.
    Blir glad när jag läser ditt inlägg. Jag har också börjat testa flylady-tipsen och har fått det lite bätte i ordning här hemma, även om det fortfarande är mycket kvar. Men just detta att jag ser att det GÅR att förändra och att det inte är så övermäktigt som man kanske tror till en början, gör mycket. Fast det är verkligen fruktansvärt stökigt fortfarande i åtminstone 2 av våra rum... Men jag får se det som en utmaning.
    Solig
  • Fantasia78

    Har varit mycket nu under våren, så jag ligger förstås ganska back med städningen i flera rum. Ser hyfsat ut på en del håll i huset, men ostädat i andra rum. Gäller att komma igång nu. Ska försöka sätta igång imorgon efter jobbet och göra fint i köket.
    Problemet är dels att det är ont om tid, dels att vi har för mycket saker och för lite bra förvaringsutrymmen. Men jag måste gå i land med mitt städprojekt. Känner att det tar för mycket energi och att vi inte mår bra av att ha det för stökigt.

    Alla tips emottages med tacksamhet...!
    Solig

  • Fantasia78
    Analoga skrev 2011-04-28 19:46:59 följande:
    Är det några som hänger i denna tråd, som har gjort/håller på med rensning hemma??

    Måste bara få tipsa om ett toppenbra formulär jag skickat efter från www.wangborgshem.se som heter "Rensa ditt hem på 30 dagar".

    Här är länken till själva formuläret:

    wangborgshem.se/sida11.html

    Fick det igår och har tittat igenom det och det verkar ju hur bra som helst Man blir guidad rum för rum inkl förråd och rubbet i sitt hem!  Precis den struktur och guidning jag behöver för att komma igång och få det gjort! Dessutom rutor för varje punkt så man kan pricka av allt eftersom.

    Såklart kommer det inte ta bara 30 dagar, jag har så fruktansvärt mkt i mina gömmor Skäms så jag betar nog inte av det så snabbt och så vill jag inte hålla på rensa 30 dagar i-ett-sträck heller!

    Men jag känner mig himla sugen och inspirerad att komma igång Det får ta den tid det tar helt enkelt, men jag har ju tagit första steget nu iaf genom att ha beställt formuläret, som för övrigt kostar 125 kr.

    Någon som vill hänga på?? Så kan vi stötta o peppa varandra här i tråden
    Jag hänger gärna på. Tycker dock att 125 kr är rätt dyrt faktiskt, men jag har börjat sätta samman en egen lista sedan tidigare, där jag tänkt igenom vad som bör göras "rum-för-rum". Det blir lättare så, för då kommer jag ihåg vad jag tänkt göra, och vad jag behöver be andra i familjen att ta tag i.
    Sedan finns ju även flera bra böcker som man kan bläddra i, där man säkert kan hitta mycket matnyttigt också.
    Jag ska försöka börja imorgon kväll efter jobbet.
  • Fantasia78
    Analoga skrev 2011-04-28 20:44:39 följande:
    Jag tycker formuläret var värt varenda krona

    Kul att du hänger på :))
    Ja, det är det säkert... Fast jag vill börja med att testa min egen lista för att se om den räcker. Ifall den inte gör det så köper jag nog samma formulär som du tipsat om. Solig
    Jag ska börja med köket imorgon kväll..., förutom det dagliga plocket, disken, tvätten etc.

    Vad är ditt nästa steg i din städplan?
  • Fantasia78
    Analoga skrev 2011-04-28 21:01:25 följande:
    Inlägg nr 720
    Analoga: Hur har det gått för dig med sovrummet? Berätta gärna.

    Har i eftermiddags och ikväll skjutsat barn och fixat fredagsmys och lagat middag. Återstår då att "städa i köket", d v s diska, plocka undan på köksbordet, och rensa bort gamla tidningar med mera.
    Men klockan är ju nu 21 och fredagskvällen har liksom redan börjat. Hur gör man då för att FÅ MER TID att städa här hemma? Jag unnar mig inte att sätta mig i TV-soffan ens från början, utan jag går här och plockar, städar, kör igång en tvättmaskin och försöker ösa båten. Ändå känner jag att tiden inte räcker. 
    Ska nu ta en paus med en kopp te åtminstone, och fortsätta en liten stund till sedan. På vardagskvällarna är det ju även läxläsning och en massa annat. Det gäller att ta vara på den lilla tid som finns och försöka få den att räcka till allt som ska göras.

    Fast snart får det vara bra för idag. Måste ju få njuta lite av fredagen också!
  • Fantasia78
    Analoga skrev 2011-04-30 13:45:46 följande:
    Idag rensade jag balkongen, i synnerhet förvaringsboxen som står där ute. Gick igenom dotterns uteleksaker och kastade det som var trasigt. Hittade t o m en trasig adventsstake (!) där som åkte i soporna, samt lite annat smått och stort som bara var att slänga. Så nu ligger allt prydligt och ordnat där i, och tjejen har sina saker samlade på ett ställe i en plastkorg. Ska fortsätta med övriga balkongen ikväll kanske.

    Det är riktigt roligt när man väl börjar; för man får verkligen ny energi när man börjar göra sig av med saker man inte använder eller som är trasigt! Gäller bara att stålsätta mig nu när jag ska rensa igenom saker som kan vara nostalgiska för mig....
    Bra gjort! Heja på! Känner igen det där med att man får energi av att rensa. Har precis som du lite problem med att kasta sådant som är nostalgiskt. Så jag börjar med att slänga/ge bort/sälja det som inte har affektionsvärde för någon i familjen...

    Men måste ut och handla lite mat nu...

    Trevlig valborg, alla!
  • Fantasia78
    Analoga skrev 2011-05-01 18:48:57 följande:
    Ja det känns så himla skönt Har känt mig piggare i helgen, och det var länge sedan. Jag är jämt trött annars; det är väl röran som gör att energin stagnerar. Tror fullt o fast på Feng shui!

    Hoppas du/ni hade en bra Valborg!
    Ja, att ha stökigt omkring sig är helt klart en energitjuv. Jag tror också på Feng Shui...!

    Valborgshelgen har varit fin. Hade hoppats hinna städa mer, men det har mest blivit bland papper jag hunnit städa... Kanske hänger samman med att det är deklarationstider, vad vet jag. Har i alla fall lyckats sortera ut lite papper som åkt i återvinningsbingen.

    Annars är det mest tvätt, diskning och undanplockning jag hunnit med. Skulle ju behöva komma längre med de andra delarna av städningen här hemma, ni vet det där berget av saker och papper som ligger på arbetsbordet och som skriker efter att sorteras upp och rensas. Har sorterat upp alla (?) aktuella papper i 4-5 plastbackar (sådana där förvaringsbackar i A4-format som finns på ICA Maxi). Funkar kanonbra. Gäller nu bara att orka ta tag i det som finns på arbetsbordet också (lite äldre papper, som antingen kan slängas eller behöver sättas i pärm). Hoppas på att hitta lite gammal reklam eller så nästa gång jag städar där, för det går så SNABBT och LÄTT att slänga. Inget affektionsvärde alls. (Vi har satt upp en ingen-reklam-skylt på dörren sedan ett par år tillbaka, men det händer fortfarande att jag hittar någon gammal klädkatalog eller så när jag rensar)....

    Får väl vara glad åt det jag hunnit, även om det bara är en liten del av vad jag skulle behöva få gjort... Nu är det dags att krypa till kojs. Sov gott, allihop!
    Solig
  • Fantasia78
    Nyfiken gul skrev 2011-05-02 10:27:19 följande:
    En viktig detalj att tänka på när man ska rensa och röja är att aldrig påbörja något en em eller kväll. Du blir bara stressad av det och du fuskar dig igenom uppgiften och lik förbannat ser det eländigt ut efteråt.
    Ja, du har nog egentligen rätt. Fast i mitt fall, som är trippelarbetande (barn, familj, heltidsjobb och en mamma som jag hjälper med städning etc), så finns ibland bara eftermiddagar/kvällar att ta till. De är bättre än ingenting, och om jag sätter ett delmål där jag avgränsar att DET HÄR SKA bli gjort ikväll, så brukar det fungera. Mitt största problem är att jag har svårt att få tiden att räcka, och då gäller det att ta vara på varje stund, men också att prioritera och att koncentrerat städa en del av huset på den tid man har. Varje uppgift jag tar mig an ska vara anpassade till det tidsutrymme som finns...
    (Fast så har jag också väldigt mycket som behöver städas, så jag skulle nog behöva ditt tänkande mer än vad jag har. Kruxet är ju att tidiga morgnar behöver användas till annat, som inte kan göras på kvällen, som distansarbete medan barnen sover t ex.)
Svar på tråden Ge mig dina bästa städtips! Total oordning här hemma...