Anonym (fd handläggare) skrev 2009-04-18 20:15:39 följande:
Inget betygssystem är helt rättvist, men trots det så är gymnasiebetgen den bästa indikatorn vi har för hur väl en person kommer klara sina högskolestudier (bättre än högskoleprovet enligt de undersökningar jag sett - undantaget är till vissa yrkesutbildningar där man har inträdesprov som bättre indikator). Att avfärda gymnasiebetygen som något slumpmässigt stämmer helt enkelt inte. Givetvis kan en enskild person med låga gymnasiebetyg klara en högskoleutbildning lika bra som någon med höga betg, men sannolikheten är betydligt lägre. Och jo, VHS upptäcker förfalskningar. Inte alla, men många.
Alltså, ni beter er ju som om TS hade begått ett mord. Visst tycker jag att man ska göra allt för att inte hamna i kriminalregisteret, med i övrigt... Kom igen. Allt han/hon vill är ju att studera!! Vad är det som är så hemskt med det? Jag har hört talas om värre saker.
Trots att jag själv gick ut med högsta betyg och kunde komma in på i princip vad jag ville tycker jag att det är bullshit att ens gymnasiebetyg ska avgöra om kan läsa vidare på högskolan.
Vaddå indikator? Varför behövs det? I ett demokratiskt samhälle borde väl alla som vill kunna och ha möjlighet att läsa vidare?
I Frankrike, till exempel, får vem som helst med studentexamen börja på tex läkarlinjen. Det är bara att dyka upp på första föreläsningen. Första året är det istället ganska trångt i föreläsningsalarna, tuffa prov och många som hoppar av. Bara de mest motiverade blir kvar. Det är väl den bästa "indikatorn" av alla?