• rallarrosen

    Vilka skäl TROR ni att folk har för att inte välja adoption?

    Jag tror inte att det är så många som "fastnar" i IVF-karusellen, och inte heller så många som gör jättejättemånga IVF-försök. Det låter på många här som om det är så. De flesta gör några få försök. En del lyckas tack och lov. Men de som inte lyckas, som bara provat. Och de som väljer bort både IVF och adoption men säger sig ha stark barnlängtan?
    Att så många av dessa inte väljer att adoptera har jag svårt att förstå, har inga såna runtom mig och har inte hört deras skäl. Jag är nyfiken på hur de tänker det tänker jag inte hymla om.

    Jag kan tänka mig;

    Att de inte känner nån adopterad/adopterare och därför känns det främmande.

    Att de inte tror sig klara en utredning. De tror man ska vara helt perfekt för att adoptera.

    Att de inte vill sticka ut, de vill "vara som alla andra".

    De tror på massmedias dåliga bild av hur det går för adopterade.

    De tror att det kostar mer än vad det gör/ eller de har inte råd.

    De tror inte på internationell adoption som sådan. Typ - man ska inte ta barn från deras ursprungskultur.

  • Svar på tråden Vilka skäl TROR ni att folk har för att inte välja adoption?
  • MBert

    Rasberry - för att återknyta till trådstarten.
    Vad är er anledning att inte gå vidare med adoption om ni inte kan få biologiska barn, eller är ni på väg i de tankarna?

  • Raspberry81

    Flytta fokus bort från familjerätten, för det är inte hos dom felet ligger. Det du vill komma till rätta med att möjligheten att ställa en korrekt prognos. Och där ligger bollen hos läkarna. Det är som sagt trist om man inte kan göra en rättvis bedömning i dagsläget. Men detta är inte rätt forum att disskutera detta.

  • mammatillvictor
    Carmen80 skrev 2008-02-23 13:43:50 följande:
    Tycker du verkat sitta inne med jättemkt fakta kring adoptionen, men man måste få tycka att saker är fel kring den processen.Det är och fins mångaregler kring allt i denna värld, håller inte med i alt och tycker vissa regler borde ses över ändå.
    SJÄLVKLART får man tycka att det finns felaktigheter i processen! Jag tycker heller inte att allt är toppenbra. Jag tycker tex att det är konstigt att man har två olika BMI-krav beroende på vilket land man väljer, att det är konstigt att kommunerna har olika kriterier eller åtminstone gör de väldigt olika i sina bedömningar i vilka som blir nekade och godkända, att det är olika regler kring åldern på adoptivföräldrarna varierar från kommun till kommun, det finns mycket krav som länderna ställer på oss men som Sverige godtar och man kan tycka det är konstigt eller rent av fel men det kvittar vad man tycker, det är inte vi adoptanter som bestämmer vad det är för krav. Jag har aldrig sagt att du inte får tycka något om någonting vad gäller adoption, alla har rätt att tycka vad de tycker, det jag säger är att jag (och tydligen många här) har förståelse för att de diagnoser vi pratar inte får adoptera men visst kan jag tycka att man kanske kunde se mer till individens problem/icke problem precis som jag tycker att det är fel att neka dem med kraftig övervikt att ens få genomgå en utredning för att sedan ta ställning till om det kan bli ett medgivande eller ej trots övervikten och ge dem chansen till att få ge en helhetsbild kring vilka de är och vilka förutsättningar de har att bli föräldrar till adoptivbarn, för det är adoptivbarn vi pratar om, inte barn generellt. För det ÄR skillnad på att adoptera än att få biologiska barn som jag har uttryckt tidigare.
  • mammatillvictor
    Thalis skrev 2008-02-23 13:54:00 följande:
    Carmen: Håller med dig om att vissa regler borde ses över MEN bara om det är för barnens bästa.Som flera redan skrivit så ska adoption ske för barnen skull och inte för föräldrarnas,då barn inte är någon rättighet MEN att ha föräldrar och en familj är en rättighet.Vad jag reagerar på i dina inlägg är det som att du verkar tro att ALLA har rätt till barn, bara för att de önskar sig familj, och adoptionsvärlden funkar inte så(tack och lov).Jag tycker att det är skitbra att du är nyfiken och vill veta lite mer om adoption(det är ju inte lätt att veta allt om något man kanske inte ens tänkt på innan) MEN du måste också förstå att JAG som adoptivmamma kanske reagerar starkt på dina synpunkter,som inte alls är förenliga med vad adoption verkligen handlar om(enligt mig). Förstår du vad jag menar? Ibland så låter det jag skriver bättre i min hjärna som är grötig just nu
    Mycket bra skrivet!
  • Raspberry81

    Vi är mitt uppe i äggdonationsbehandling och adoption är inte aktuellt i ännu.

    Här disskuteras det i nuet rädsla för att inte bli godkänd i hemutredningen som ett skäl att inte välja adoption.

    Mina och sambons tankar och tvekan är snarare: Vad är annorlunda med adoption i jämförelse med att ha biologiska barn. Är det ett föräldraskap vi känner att vi kommer klara av. Där ligger vår tvekan.


    MBert skrev 2008-02-23 14:56:13 följande:
    Rasberry - för att återknyta till trådstarten.Vad är er anledning att inte gå vidare med adoption om ni inte kan få biologiska barn, eller är ni på väg i de tankarna?
  • mammatillvictor
    Carmen80 skrev 2008-02-23 14:04:37 följande:
    Håller med och förstår.Jag tycker oxå det ska vara bäst för barnen, men jag menar att det är inget som säger att en människa som begått ett par misstag i livet, har en diagnos inte är värda att titta mer noggrant på för just den saken, noggranhet självklart och bedömningen ska vara för barnets bästa men man kan inte avfärda en hel grupp männskor för som jag skrivit ovan.det barnet kanske går miste om en jättefin uppväxt då och det vore väl dumt tycker jag.Att tycka männsiskor med dessa diagnoser tex inte ska ha adoptivbarn eller barn är för mig ett träigt och okunnigt tänkande.Sen finns det ju grader av allt.Tack för ett nyanserat inlägg!
    Återigen Carmen: Du skriver: Att tycka männsiskor med dessa diagnoser tex inte ska ha adoptivbarn eller barn är för mig ett träigt och okunnigt tänkande.Sen finns det ju grader av allt.Tack för ett nyanserat inlägg!

    Du envisas med att tycka att det gäller ALLA barn, även adoptivbarn, du säger samtidigt att du förstår?! Det ÄR skillnad på att få biologiska barn som inte varit med av den typen av separationer som adopterade varit med om och därför ställs det krav när det gäller att få medgivande för att få adoptera! Adoption handlar ENBART om barns rätt till föräldrar, inte föräldrars rätt till barn!
  • Carmen80

    Som sagt, ALLA har rätt till en individuell utredning.
    Och en läkare, psykiater som haft en kontinuerlig kontakt med patienten kan bedöma det.Vad jag menar är att det är ju självart at en bedömnig ska göras, men att låta den bli gjord innan man avfärdas.en psykiater om haft långvarig kontakt med en adhd patient kan tex utfära intyg till länstyrelsen om körkort för tyngre än B, för har man adhd ä
    r det ingen självklarhet att få ta . Hur ska den läkare kunna bedöma det då?Jo, för de har en kunskap om patienten och kan bedöma det och nej, jag jämför inte barn och körkort;)utan förmågan att bedöma.

  • VulgusProfanum

    Jag kan svara för hur det var för oss.
    Jag har inget emot att adoptera och jag har tre egna biologiska barn. Min make har inga egna.
    När vi av olika anledningar befann oss i IVF-karusellen så tog jag upp detta med att adoptera men han vägrade blankt.
    Han var av den åsikten att han ville ha egna biologiska barn annars fick det vara.
    Vi blev t.om ovänner för jag tyckte att hans resonemang blev konstigt om det nu var barn han så gärna ville ha.
    Vi valde att avsluta IVF p.g.a. min hälsa och således blir det inte fler barn här hos oss. Jag skulle mycket väl kunna tänka mig att adoptera men maken är fortfarande helt emot.


    Beauty fades Dumb is forever!
  • Carmen80

    Nähä, jag trodde detta forum handlade om rädslor och varför man väljer bort att adoptera samt dess anledningar?Som sagt tror jag att anledningen ligger där för en del.


    Raspberry81 skrev 2008-02-23 14:57:43 följande:
    Flytta fokus bort från familjerätten, för det är inte hos dom felet ligger. Det du vill komma till rätta med att möjligheten att ställa en korrekt prognos. Och där ligger bollen hos läkarna. Det är som sagt trist om man inte kan göra en rättvis bedömning i dagsläget. Men detta är inte rätt forum att disskutera detta.
  • Raspberry81

    Men de HAR ju rätt till en bedömning! Varför envisas du med att de blir avfärdade innan de börjat hemutredningen? Känner du dom som blivit avfärdade INNAN läkaren gjort sin bedömning. Förlåt mig, men jag förstår inte riktigt Dig.

    Känner du dom som blivit avfädade är det naturligtvis fel och det kan man ta upp med länsrätten.


    Carmen80 skrev 2008-02-23 15:14:12 följande:
    Som sagt, ALLA har rätt till en individuell utredning.Och en läkare, psykiater som haft en kontinuerlig kontakt med patienten kan bedöma det.Vad jag menar är att det är ju självart at en bedömnig ska göras, men att låta den bli gjord innan man avfärdas.en psykiater om haft långvarig kontakt med en adhd patient kan tex utfära intyg till länstyrelsen om körkort för tyngre än B, för har man adhd är det ingen självklarhet att få ta . Hur ska den läkare kunna bedöma det då?Jo, för de har en kunskap om patienten och kan bedöma det och nej, jag jämför inte barn och körkort;)utan förmågan att bedöma.
Svar på tråden Vilka skäl TROR ni att folk har för att inte välja adoption?