• rallarrosen

    Vilka skäl TROR ni att folk har för att inte välja adoption?

    Jag tror inte att det är så många som "fastnar" i IVF-karusellen, och inte heller så många som gör jättejättemånga IVF-försök. Det låter på många här som om det är så. De flesta gör några få försök. En del lyckas tack och lov. Men de som inte lyckas, som bara provat. Och de som väljer bort både IVF och adoption men säger sig ha stark barnlängtan?
    Att så många av dessa inte väljer att adoptera har jag svårt att förstå, har inga såna runtom mig och har inte hört deras skäl. Jag är nyfiken på hur de tänker det tänker jag inte hymla om.

    Jag kan tänka mig;

    Att de inte känner nån adopterad/adopterare och därför känns det främmande.

    Att de inte tror sig klara en utredning. De tror man ska vara helt perfekt för att adoptera.

    Att de inte vill sticka ut, de vill "vara som alla andra".

    De tror på massmedias dåliga bild av hur det går för adopterade.

    De tror att det kostar mer än vad det gör/ eller de har inte råd.

    De tror inte på internationell adoption som sådan. Typ - man ska inte ta barn från deras ursprungskultur.

  • Svar på tråden Vilka skäl TROR ni att folk har för att inte välja adoption?
  • MBert

    Det finns alltid en rädsla för det okända och en rädsla att falla utanför det "normala".

  • Raspberry81

    Hej

    Tack för boktipset! Det här med adoption är inget man bestämmer över en natt. Vissa dagar är vi tvärsäkra, andra tvekar man lite eftersom det är ett annorlunda föräldraskap (inte sämre, men annorlunda).

    Jag har läst en hel del redan.

    Det som skrämde mig var den här kvinnan i en känd dagstidning som skrev om hur det inte alls blev som hon hade tänkt. Hon har även skrivit en bok, tror att det var "reklam" för den i tidningen. Den där kärleken till adoptivsönerna infann sig inte. Hemska tanke! Men det finns väl undantag överallt, och att inte kunna älska ett adoptivbarn är nog ett undantag.


    Sally skrev 2008-02-23 15:28:44 följande:
    Raspberry - jag har inte läst alla inlägg här (det är så många!) men vet inte riktigt om ni har grund för att oroa er om att inte bli godkända - är man någorlunda frisk och inte har prickar i brottsregister är det relativt lugnt (gift måste man visserligen vara, men det är lätt botat!). Som adoptivförälder är man i första hand förälder - jag är helt övertygad att det mesta vi gör, görs av alla andra föräldrar med sina bio-barn. Men man måste ta extra hänsyn till barnets ev. bagage och separationsångest, och vara beredd att satsa extra hårt under den första tiden med anknytningprocessen. Sedan att man känner sig hemma med 'obekvama' frågor som barnet kan eventuellt ställa någon dag och behandla barnets biologiska rötter med respekt. Och vara beredd att man får kanske extra blickar från främmande människor (allt från leende blickar till skeptiska blickar till stackar-er-blickar).Det låter kanske som mycket, men när man väl är där och uppfattar att ens älskade barns verkar ha lite extra behov av kärlek, närhet, trygghet, mm, så känns det inte alls tungt! Men huruvida adoption är för er eller inte, kan endast ni veta. Det är kanske lite väl tidigt för er att tänka på adoptivföräldrautbildning, mm, men om ni har några som helst tankar, kan det vara en bra början att läsa lite. Kerstin Weigls bok Längtansbarnen är riktigt bra, och skrivit av hennes egna erfarenheter och är således ganska lättläst. Ett antal andra bra böker finns naturligtvis. Bestämmer ni att adoption inte är för er, är det inga som dömer er för det (inga av oss i alla fall, tror jag).
  • Elli47
    MBert skrev 2008-02-23 16:05:34 följande:
    Det är ju bara det att adopterade barn också blir ens egna. De känslorna är inte annorlunda bara för att inte barnet är genetisk avkomma.Men det kanske är svårt för vissa att förstå?Jag tycker liknelsen med den man älskar är bra. För visst kan man älska någon trots att man inte är biologiskt släkt? Annars hade det varit ont om älskande par Min man är lika mycket min man som ett adopterat barn är mitt barn
    Håller fullständigt med dig! Men vissa kan inte förstå det. Min syster adopterat en pojke från Colombia och väldigt sällan tänker man på att han inte är deras biologiska barn, man ser ju hur lik han är den ene och andre i släkten... min yngste son t ex har likadana ögon! Skrattande
  • Sally
    Carmen80 skrev 2008-02-23 16:04:03 följande:
    Hur lång tid brukar det ta, är det inte jobbigt att vänta?Vilka länder är vanligast?
    För vissa av oss, gick det på under ett år, men vanligare nu är 4-5 år från det allra början till att man fått barn (för oss, 22 månader). Vi upplevde det skitjobbigt att vänta, men naturligtvis är vår son värd varenda minut av väntan.

    Kina är trots allt störst fortfarande, men antal barn från Kina minskar rejalt. Sydkorean, Sydafrika, Vietnam, Polen, Columbia, Etiopien är också rätt vanliga länder. Ryssland har fram till förra året (då det blev stopp) också varit populär. Men det finns fler - Thailand, Taiwan, Bolivia, Bulgarien m fl.
  • mammatillvictor
    Carmen80 skrev 2008-02-23 16:02:32 följande:
    Nä, supermänniskor varken tror jag eller har jag trott att ni är, faktiskt.Men det är nu bra att det gör helt individuelle bedömingar, det jag svarade på var mest er inställnig till att man inte ska få adoptera när man har en diagnos.Är det inte så i själva processen är det ju bra, då har jag missuppfattat.Då förstår jg inte varför ni skrev att ni tyckte det var bra att de inte fick, om så nu inte alls är fallet..Men men..
    Alltså, du har i flera inlägg uttryckt dig som att ni som adopterar har en fläckfri bakgrund etc, vilket jag syftade på i det jag skrev, men jag har väl missuppfattat dig i vad du menar med fläckfri bakgrund då....

    Jag står fast vid att jag tycker det är bra att vissa diagnoser anses vara för riskabla ja. Av skälen i alla inlägg som jag skrivit tidigare och även andra som uttalaat sig kring just Asperberger särskilt. Tex om man lider av MS så är det ju olika hur illa man är drabbad av sjukdomen men den blir man väl inte bättre i heller så tyvärr så är det ju vissa sjukdomar som man säger nej till direkt, och jag förstår att om man lider av någon av dessa sjukdomar och inte får chansen att bli utredda och godkända så känns det orättvist. Men återigen, man utgår ENDAST ifrån barnets rätt till friska föräldrar, inte föräldrars rätt att få barn. Och DET är det rätta.
  • Carmen80

    Över hela välden med andra ord.Häftigt,hur vet man vilket land amn ska välja, kan man välja alla?

    Hur gammal brukar barnet vara?


    Sally skrev 2008-02-23 16:11:26 följande:
    För vissa av oss, gick det på under ett år, men vanligare nu är 4-5 år från det allra början till att man fått barn (för oss, 22 månader). Vi upplevde det skitjobbigt att vänta, men naturligtvis är vår son värd varenda minut av väntan.Kina är trots allt störst fortfarande, men antal barn från Kina minskar rejalt. Sydkorean, Sydafrika, Vietnam, Polen, Columbia, Etiopien är också rätt vanliga länder. Ryssland har fram till förra året (då det blev stopp) också varit populär. Men det finns fler - Thailand, Taiwan, Bolivia, Bulgarien m fl.
  • Carmen80

    Nu tycker jag det är du som fastnat faktiskt.
    Jg menar at det finns kanske folk som har haft dokumenterade misstag, de som har det får de inte adoptera trots at det var längesedan och de lever som du och jag i nuläget...sen släpper vi det tycker jag ;)


    Vietnammamma skrev 2008-02-23 16:12:23 följande:
    Alltså, du har i flera inlägg uttryckt dig som att ni som adopterar har en fläckfri bakgrund etc, vilket jag syftade på i det jag skrev, men jag har väl missuppfattat dig i vad du menar med fläckfri bakgrund då....Jag står fast vid att jag tycker det är bra att vissa diagnoser anses vara för riskabla ja. Av skälen i alla inlägg som jag skrivit tidigare och även andra som uttalaat sig kring just Asperberger särskilt. Tex om man lider av MS så är det ju olika hur illa man är drabbad av sjukdomen men den blir man väl inte bättre i heller så tyvärr så är det ju vissa sjukdomar som man säger nej till direkt, och jag förstår att om man lider av någon av dessa sjukdomar och inte får chansen att bli utredda och godkända så känns det orättvist. Men återigen, man utgår ENDAST ifrån barnets rätt till friska föräldrar, inte föräldrars rätt att få barn. Och DET är det rätta.
  • Sally
    Raspberry81 skrev 2008-02-23 16:08:31 följande:
    Hej Tack för boktipset! Det här med adoption är inget man bestämmer över en natt. Vissa dagar är vi tvärsäkra, andra tvekar man lite eftersom det är ett annorlunda föräldraskap (inte sämre, men annorlunda). Jag har läst en hel del redan.Det som skrämde mig var den här kvinnan i en känd dagstidning som skrev om hur det inte alls blev som hon hade tänkt. Hon har även skrivit en bok, tror att det var "reklam" för den i tidningen. Den där kärleken till adoptivsönerna infann sig inte. Hemska tanke! Men det finns väl undantag överallt, och att inte kunna älska ett adoptivbarn är nog ett undantag.
    Hej!
    Tycker inte man ska bli alltför skrämd av sådana historier - det förekommer skrämmande ofta barnmisshandel av föräldrarnas biologiska barn, och det skrämmer inte många från att skaffa dem! Men visst ska man reflektera över sina egna känslor. Som du sade, är det snarare undantag än regeln att man inte älskar sitt adoptivbarn, precis om med ens biobarn.
  • Carmen80

    Och nej, jag tycker att det finns massa med adhd som inte borde uteslutas pga deras diagnos, i vissa fall vad det gäller aspergers med....Adhd med rätt hjälp kan leva så bra som du eller någon annan adoptivförälder..


    Vietnammamma skrev 2008-02-23 16:12:23 följande:
    Alltså, du har i flera inlägg uttryckt dig som att ni som adopterar har en fläckfri bakgrund etc, vilket jag syftade på i det jag skrev, men jag har väl missuppfattat dig i vad du menar med fläckfri bakgrund då....Jag står fast vid att jag tycker det är bra att vissa diagnoser anses vara för riskabla ja. Av skälen i alla inlägg som jag skrivit tidigare och även andra som uttalaat sig kring just Asperberger särskilt. Tex om man lider av MS så är det ju olika hur illa man är drabbad av sjukdomen men den blir man väl inte bättre i heller så tyvärr så är det ju vissa sjukdomar som man säger nej till direkt, och jag förstår att om man lider av någon av dessa sjukdomar och inte får chansen att bli utredda och godkända så känns det orättvist. Men återigen, man utgår ENDAST ifrån barnets rätt till friska föräldrar, inte föräldrars rätt att få barn. Och DET är det rätta.
Svar på tråden Vilka skäl TROR ni att folk har för att inte välja adoption?