• rallarrosen

    Vilka skäl TROR ni att folk har för att inte välja adoption?

    Jag tror inte att det är så många som "fastnar" i IVF-karusellen, och inte heller så många som gör jättejättemånga IVF-försök. Det låter på många här som om det är så. De flesta gör några få försök. En del lyckas tack och lov. Men de som inte lyckas, som bara provat. Och de som väljer bort både IVF och adoption men säger sig ha stark barnlängtan?
    Att så många av dessa inte väljer att adoptera har jag svårt att förstå, har inga såna runtom mig och har inte hört deras skäl. Jag är nyfiken på hur de tänker det tänker jag inte hymla om.

    Jag kan tänka mig;

    Att de inte känner nån adopterad/adopterare och därför känns det främmande.

    Att de inte tror sig klara en utredning. De tror man ska vara helt perfekt för att adoptera.

    Att de inte vill sticka ut, de vill "vara som alla andra".

    De tror på massmedias dåliga bild av hur det går för adopterade.

    De tror att det kostar mer än vad det gör/ eller de har inte råd.

    De tror inte på internationell adoption som sådan. Typ - man ska inte ta barn från deras ursprungskultur.

  • Svar på tråden Vilka skäl TROR ni att folk har för att inte välja adoption?
  • Gnista

    Tillägg: Det står tom i vår utredning att "x och y vill adoptera ett så litet barn som möjligt i åldern 0-24 månader." Detta var ingenting vi stod för utan något som utredarna tyckte. Sen fick vi en son som var 23 mån, tji fick dom

  • Fru hemlig
    Gnista skrev 2008-02-25 15:14:51 följande:
    Cerdrica (med flera): Vi var ett sånt par där utredarna inte ville ge högre medgivande än 0-12 månader. Eftersom vi i princip hade bestämt oss för Colombia (som kräver lägst 0-24 mån) fick vi "tjata" till oss detta. De menade att vi var så unga så vi skulle ha ett lågt medgivande. Vi hittade även ett barn på "barn söker föräldrar" som var fem år som vi ville adoptera, men detta var alltså helt otänkbart för utredarna att godkänna.
    Det måste ha varit dig jag läste om då Känner helt igen berättelsen nu. Horribelt tycker jag!
  • Cerdrica
    Gnista skrev 2008-02-25 15:14:51 följande:
    Cerdrica (med flera): Vi var ett sånt par där utredarna inte ville ge högre medgivande än 0-12 månader. Eftersom vi i princip hade bestämt oss för Colombia (som kräver lägst 0-24 mån) fick vi "tjata" till oss detta. De menade att vi var så unga så vi skulle ha ett lågt medgivande. Vi hittade även ett barn på "barn söker föräldrar" som var fem år som vi ville adoptera, men detta var alltså helt otänkbart för utredarna att godkänna.

    Tragiskt! Helt otroligt faktiskt och framför allt så är det ju få länder där man kan ha -0-12 mån och det är ju inte säkert man passar in på dessa länder. Fast när vi gjorde vår hemutredning uppfattade jag det som om hemutredarna inte alls hade koll på länderna, alltså inte en susning. Däremot när jag nu pratade med vår hemutredare inför uppförljningsrapporterna sa hon att de haft möte om just adoptioner, länder mm eftersom det går så trögt nu och de måste förnya (japp, hon använde ordet förnya -  som en kommentar till en annan diskussion som varit här) så många medgivanden som hinner gå ut medan folk väntar.


    Vi hade gärna haft en lägre begränsning nästa gång, tex 18-36 mån eller något då vi helst inte vill att det ska vara för stor åldersskillnad på barnen men jag har förstått att man inte längre kan få sådana medgivanden utan de måste börja på noll, alltså 0-36 mån. Lite dumt, många vill ju adotpera de riktigt små barnen och finns det då de som INTE vill det av olika anledningar så borde det ju vara bra med medgivanden som angav en lägre gräns.


    Bara för att förtydliga; skulle vi få en bebis när vi ansöker om syskon kommer vi självklart att älska det barnet gränslöst mycket också. Självklart.


    Den som lever får se
  • Cerdrica
    MBert skrev 2008-02-25 19:04:55 följande:
    OT Cerdrica - Ja det är skillnad på förNYa och förlänga
    Jag lägger mig inte i den diskussionen utan citerade bara.
    Den som lever får se
  • Herr Johansson

    Ett skäl (det vanligaste?) är väl att det sitter djupt nedärvt att föra sina gener vidare och se likheter mellan sig själv och sina barn.
    Du, jag och alla andra här på jorden är ju resultatet av tusentals generationers gökande.
    Det kan inte vara samma sak att bara betala och få ett slumpvist barn tilldelat sig.
    Antar jag.
    Hoppas att du inte tar illa vid dig, men daet var du som ställde frågan och jag är ganska övertygad om att anledningen här ovan är vanlig.

  • Herr Johansson

    Ett skäl (det vanligaste?) är väl att det sitter djupt nedärvt att föra sina gener vidare och se likheter mellan sig själv och sina barn.
    Du, jag och alla andra här på jorden är ju resultatet av tusentals generationers gökande.
    Det kan inte vara samma sak att bara åka och köpa ett slumpvist barn.
    Antar jag.
    Hoppas att du inte tar illa vid dig, men det var du som ställde frågan och jag är ganska övertygad om att anledningen här ovan är vanlig.

  • mammatillvictor
    Herr Johansson skrev 2008-02-25 21:07:27 följande:
    Ett skäl (det vanligaste?) är väl att det sitter djupt nedärvt att föra sina gener vidare och se likheter mellan sig själv och sina barn.Du, jag och alla andra här på jorden är ju resultatet av tusentals generationers gökande.Det kan inte vara samma sak att bara betala och få ett slumpvist barn tilldelat sig.Antar jag.Hoppas att du inte tar illa vid dig, men daet var du som ställde frågan och jag är ganska övertygad om att anledningen här ovan är vanlig.
    Fast det är långt ifrån alla som känner så, vill bara påpeka att man BETALAR inte bara och får ett barn, man betalar INTE för barnet! Det är ju svårt att uttala sig om om man inte upplevt det om det är samma sak eller inte.....
  • Carmen80

    Hej!När jag tittade och dörjade delta i denna tråden tyckte jag att det verkade intressant att diskutera och prata med olika människor med olika anledningar till att ej adoptera, kanske bolla lite.Men jag upplever lite att ni som adopterat inte riktigt tycker det är ok att skriva vad man känner och varför man inte väljer det.
    Går liksom i försvar, det var väl inte trådens syfte eg?
    Fattar att ni kan ta ite illa vid er och bli lite förbannade rent ut sagt när ni läser vissa inlägg men tråden s syfte är ju just varför man INTE adoptera.Menar inget illa men så fort en enledning kommer upp blir det liksom bemött på ett sätt som om man vore dum i huvudet.
    Inte alla, men...ja, ville bara skriva vad jag tyckte.

  • Cerdrica
    Carmen80 skrev 2008-02-25 22:38:24 följande:
    Hej!När jag tittade och dörjade delta i denna tråden tyckte jag att det verkade intressant att diskutera och prata med olika människor med olika anledningar till att ej adoptera, kanske bolla lite.Men jag upplever lite att ni som adopterat inte riktigt tycker det är ok att skriva vad man känner och varför man inte väljer det.Går liksom i försvar, det var väl inte trådens syfte eg?Fattar att ni kan ta ite illa vid er och bli lite förbannade rent ut sagt när ni läser vissa inlägg men tråden s syfte är ju just varför man INTE adoptera.Menar inget illa men så fort en enledning kommer upp blir det liksom bemött på ett sätt som om man vore dum i huvudet.Inte alla, men...ja, ville bara skriva vad jag tyckte.
    Fast du, om någon hade stått bredvid dig och din treåring och sagt att han inte var ditt "riktiga" barn eller inte ditt "egna" barn, skulle du bara tigit då? Eller om någon påstått att du KÖPT ditt barn för att du betalt dina IVF privat? Det är våra barn ni pratar om! Jag är intresserad av folks anledningar till att inte adoptera, absolut, men vill samtidigt sprida lite mer kunskap om adoption för tro mig, folk vet i allmänhet INGET men har ändå en massa åsikter. Tex om att man inte borde ha sådana utredningar, om vilka som ska få adoptera och om att man köper barn. Så länge det handlar om min son och jag har orken kvar kommer jag fortsätta berätta och upplysa. Sedan är det upp till mottagaren om det sjunker in eller inte. Ibland är det som att slå huvudet i en stenmur gång på gång på gång....
    Den som lever får se
Svar på tråden Vilka skäl TROR ni att folk har för att inte välja adoption?