• rallarrosen

    Vilka skäl TROR ni att folk har för att inte välja adoption?

    Jag tror inte att det är så många som "fastnar" i IVF-karusellen, och inte heller så många som gör jättejättemånga IVF-försök. Det låter på många här som om det är så. De flesta gör några få försök. En del lyckas tack och lov. Men de som inte lyckas, som bara provat. Och de som väljer bort både IVF och adoption men säger sig ha stark barnlängtan?
    Att så många av dessa inte väljer att adoptera har jag svårt att förstå, har inga såna runtom mig och har inte hört deras skäl. Jag är nyfiken på hur de tänker det tänker jag inte hymla om.

    Jag kan tänka mig;

    Att de inte känner nån adopterad/adopterare och därför känns det främmande.

    Att de inte tror sig klara en utredning. De tror man ska vara helt perfekt för att adoptera.

    Att de inte vill sticka ut, de vill "vara som alla andra".

    De tror på massmedias dåliga bild av hur det går för adopterade.

    De tror att det kostar mer än vad det gör/ eller de har inte råd.

    De tror inte på internationell adoption som sådan. Typ - man ska inte ta barn från deras ursprungskultur.

  • Svar på tråden Vilka skäl TROR ni att folk har för att inte välja adoption?
  • VulgusProfanum
    Carmen80 skrev 2008-02-23 15:33:39 följande:
    Ja, finns där någon åldersgräns och gäller de då man ställer sig i kö eller kan man passera den gränsen under tiden man väntar?
    Det vore intressant att veta
    Beauty fades Dumb is forever!
  • MBert

    I Sverige finns ingen laglig övre åldersgräns för att få medgivande för adoption utan det ska bedömas individuellt, men i samband med den adoptionsutredning som gjordes för några år sedan fanns det ett förslag på en åldersgräns på 42 år, och det går många utredare efter. Det lagförslaget gick som sagt inte igenom och en tidigare rekommendation sa att gränsen bör ligga på 45 år, då man får sitt medgivande för adoption (gäller i 2 år). Så där någonstans kan man väl säga att den övre åldersgränsen ligger.
    Men det ska som sagt bedömas INDIVIDUELLT.

  • Sally
    VulgusProfanum skrev 2008-02-23 15:34:29 följande:
    Det vore intressant att veta
    Instämmer med MBert, och att rekommendationerna är för att få medgivande, vilket gäller i 2 år. Har man skickat in sina handlingar till ett land och måste förnya sitt medgivande under väntan, kan det vara problem att få det förnyat, men kanske inte helt uteslutat - då är bedömning väligt individuellt, skulle jag tro.
  • Carmen80

    Okej, så det är individuellet, tycker det är bra.
    Ett medgivande gäller i 2 år, men om man inte får ett barn tills dess då, vad händer då?


    MBert skrev 2008-02-23 15:39:01 följande:
    I Sverige finns ingen laglig övre åldersgräns för att få medgivande för adoption utan det ska bedömas individuellt, men i samband med den adoptionsutredning som gjordes för några år sedan fanns det ett förslag på en åldersgräns på 42 år, och det går många utredare efter. Det lagförslaget gick som sagt inte igenom och en tidigare rekommendation sa att gränsen bör ligga på 45 år, då man får sitt medgivande för adoption (gäller i 2 år). Så där någonstans kan man väl säga att den övre åldersgränsen ligger.Men det ska som sagt bedömas INDIVIDUELLT.
  • MBert

    Jag tror det står någonstans att utredarna ska bedöma framtidsutsikterna att ta hand om ett adopterat barn i 15-20 år frammåt.
    stackarna, de skulle ju behövt en glaskula...

  • Carmen80

    Ja, det kan inte bli lätt alls.
    Det kan man nog aldrig avgöra till 100%


    MBert skrev 2008-02-23 15:44:52 följande:
    Jag tror det står någonstans att utredarna ska bedöma framtidsutsikterna att ta hand om ett adopterat barn i 15-20 år frammåt.stackarna, de skulle ju behövt en glaskula...
  • MBert

    Om man inte får ett barn innan medgivandet går ut ska man ansöka om ett nytt medgivande...

  • Carmen80

    är det en likadan utredning då, lika stor?


    MBert skrev 2008-02-23 15:46:23 följande:
    Om man inte får ett barn innan medgivandet går ut ska man ansöka om ett nytt medgivande...
  • MBert

    Det är lätt att vara "åldersblind" när man är över 40 år och gärna vill ha barn, men ska man tänka på att man har ansvaret att ta hand om honom/henne i 20 år så inser man att man då är rätt nära pensionen. Och det vill till att man orkar ta hand om tonårsbekymren när man själv är i klimakteriet

  • mammatillvictor
    Carmen80 skrev 2008-02-23 15:22:53 följande:
    För det första hoppas jag inte att det är bara BMI dessa itgår ifrån?För vissa har en större, tyngre benstomme än andra och det är vetenskapligt att BMI är väldigt missledande.Så jag hoppas ju att man gör en lite mer ingående utredning på det isf, annars tycker jag det är märkligt.Det är skillnad på att adoptera och få biobarn, det blir inye mer skillnad för att vi säger det fler gånger.Klart att det är en stor skillnad, det förnerkar jag verkligen inte!Vad jag däremot säger är att man måste titta mer ingående på individen, för att de kan tom vara lämpligare än familjen Larsson utan en fläck i sitt livÄr det så märkligt att jag tycker att de borde bedömas individuellt?Tycker man det ska vara en generell bedömning så är man enligt mig, lite träig, ja!
    Jo, det är faktiskt så att flera blir nekade att ens komma dit och påbörja en utredning, det räcker alltså med att de ser den överviktiga och nekas utan att känna till denna person. Men du hakar upp dig på att man ska ha ett fläckfritt förflutet, det har INGEN kan jag påstå av de som blir godkända för adoption. Tro mig, jag vet! Man gör många individuella förfrågningar i rättsliga rådet som tar det slutgiltiga beslutet om man får adoptera, även om utredaren är tveksam, just för att se om ev sjukdomar/diagnoser, livssituationer etc. De flesta människor har gått igenom jobbig period i livet, varit sjuk själv eller haft närstående som dött och man kanske har gått igenom en kris iom det och kanske varit långtidssjukskriven av olika anledningar, haft cancer tidigare, anorexia, har en ekonomi som varit urusel men den har blivit bättre, gått igenom skilsmässa, förlorat barn, gått igenom många missfall som gjort att man mått dåligt, varit utbränd osv, osv, jag tror ingen av de som har adopterat levt ett problemfritt liv helt igenom, snarare tvärtom. Det är trots allt rätt ovanligt att man faktiskt får avslag men kriterierna och reglerna har hårdnat de senare åren. Så att de som blir godkända för att få adoptera är långt ifrån problemfria, vad du fått det ifrån att vi adoptanter är supermänniskor vet jag inte men det är långt ifrån sant.
Svar på tråden Vilka skäl TROR ni att folk har för att inte välja adoption?