• rallarrosen

    Vilka skäl TROR ni att folk har för att inte välja adoption?

    Jag tror inte att det är så många som "fastnar" i IVF-karusellen, och inte heller så många som gör jättejättemånga IVF-försök. Det låter på många här som om det är så. De flesta gör några få försök. En del lyckas tack och lov. Men de som inte lyckas, som bara provat. Och de som väljer bort både IVF och adoption men säger sig ha stark barnlängtan?
    Att så många av dessa inte väljer att adoptera har jag svårt att förstå, har inga såna runtom mig och har inte hört deras skäl. Jag är nyfiken på hur de tänker det tänker jag inte hymla om.

    Jag kan tänka mig;

    Att de inte känner nån adopterad/adopterare och därför känns det främmande.

    Att de inte tror sig klara en utredning. De tror man ska vara helt perfekt för att adoptera.

    Att de inte vill sticka ut, de vill "vara som alla andra".

    De tror på massmedias dåliga bild av hur det går för adopterade.

    De tror att det kostar mer än vad det gör/ eller de har inte råd.

    De tror inte på internationell adoption som sådan. Typ - man ska inte ta barn från deras ursprungskultur.

  • Svar på tråden Vilka skäl TROR ni att folk har för att inte välja adoption?
  • Sally

    Men Carmen80, Asbergers är ju per definition en empati-störning. Även min en mild Asbergers, kan man inte förstå sig på andra personer, det är liksom vad det betyder. Jag kan inte riktigt heller säga att jag tycker det är bästa förutsättningar för att bli adoptivförälder. Kan man behandla det? Endast medicinskt?

    ADHD är en annan sak. Det går att behandla dessutom. Jag tycker inte man ska blanda ihop Asbergers och ADHD.

  • Cerdrica
    Isis skrev 2008-02-23 05:04:58 följande:
    Cedrica, vad menar du?Citat: "Jag beundrar Isis som orkar argumentera EMOT att hon själv ska få adoptera i den här tråden, självklart är det fruktansvärt tråkigt för den som inte kan få biologiska barn och som av olika orsaker inte kan adoptera fast de vill. MEN, dessa barn har redan mist en uppsättning föräldrar."Argumenterar jag EMOT att jag själv ska få adoptera???? Jag vet inte vad du åsyftar på, men förklara dig gärna. Jag väntar barn via adoption!
    Haha, jag blandade ihop dig med någon annan i tråden som inte kunde adoptera pga sjukdom.  Sorry!
    Den som lever får se
  • Cerdrica
    Carmen80 skrev 2008-02-22 23:30:38 följande:
    Har du någon gång tänkt att det kanske finns rädlor att inte duga til som förälder, de som inte kan få barn har nog rätt mkt att jobba med när det gäller den biten redan och sen kanske få i huvudet att du inte är lämplig pga en generell regel som inte borde vara generell.Klart mste det vara noggrant utvalt, det borde det vara till ala barn och mer eller mindre döende borde självklart inte adoptera...Det jag reagerade på var att folk generell inte tycte kan borde få adoptera för om man har aspergers, adhd till exepel och grundar det på att de har de och de problemen, vilket man borde veta, om man jobbar inom psykiatrin, att det lånt ifrån är ett problem för alla...Specieltt inte i en föräldraroll...Det är en stor grej att adoptera, ett stort beslut och man måste ha vissa bitar på plats som givetvis prövas, såklart är det extra känsligt för deras bio föräldrar har å något sätt övergett dem.Fråga till er som adopterat:Tror ni det påverkar ert sätt att fostra och leva med era barn att de är adopterade?Jag menar, han kien jag pratade med, på mitt jobb, hans föräldrar skämde bort honom väldigt, var liksom överbeskyddande.Nu på äldre dagar tycker han det var lite jobbigt, det var en av orsakerna han kände att han inte var som alla andra, för föräldrarna tillät inte det riktigt..Var lite "mjäkiga" med honom.Vad tycker ni om det och hur ser ni på det?Glöm sen inte att jag frågar för jag tycker det är intressant och roligt att höra.Behöver inte ta det som ett attentat mot adoption, det är superbra för alla inblandade tycker jag :)
    Men det är ju inte VI som sätter reglerna. Inte du, inte jag. Ingen här. Det gör myndigheter här och i länderna där barnen finns. Vi bara förklarar varför vi tycker det är rätt att göra det.
    Jag kan mycket väl tänka mig att en del är rädda att inte klara en hemutredning men är man ett "normalt" par så gör man det! Har man någon sjukdomsbild, nu eller bakom sig, så är det bara att ringa sin kommun och be att få prata med någon om ens chanser att få göra en hemutredning. Det är inte säkert att det blir nej. Det finns även möjlighet för adoptionsorganisationerna att skicka en förfrågan till ett land om de skulle kunna tänka sig låta en person med tex aspergers adoptera ett barn (men man måste ha en färdig hemutredning för att de ska göra det). Kanske blir det ett ja! Men man måste förstå att när folk köar i tre-fyra år för att få adoptera ett barn så har ju länderna "råd" att välja friska föräldrar, helt enkelt för att de inte vill chansa. Det är jättetråkigt för den som har epilepsi och med medicinering så klart blir en utmärkt förälder. Men i många länder är detta en svårt sjukdom (barn adotperas bort för att de har just epilepsi) och då vill man inte att de nya föräldrarna ska ha sådana sjukdomar. Vilket jag förstår.
    Den som lever får se
  • MBert

    Jag vill upprepa att jag förstår rädslan man kan ha inför det man inte vet så mycket om, men samtidigt återigen säga att det inte krävs några supermänniskor för att få medgivande för adoption. De allra flesta som vill adoptera får också medgivande att göra det!
    Att givarländerna sen börjat ställa allt högre krav är en annan sak. När efterfrågan ökar och de har fler föräldrar att välja på vill de kunna sålla.

  • Kalinka
    Vietnammamma skrev 2008-02-22 21:09:39 följande:
    Det är helt fritt att tycka som du gör, jag anser att det är rätt att hela tiden utgå ifrån barnets rätt än till föräldrars rätt till barn och ser man inte skillnaden på att det ställs andra krav på adoptivföräldrar än på föräldrar till biologiska barn så är man inte särskilt insatt i vad en adoption innebär.
    Amen!
  • Thalis
    Vietnammamma skrev 2008-02-23 10:22:37 följande:
    Thalis, jag kan inte skriva till dig i din inbox, men jag har ett "privat" meddelande till dig, kan du adda mig på msn? silvanadelcarmen@hotmail.com">silvanadelcarmen@hotmail.com kram
    Men suck nu blev jag nyfiken!! Du är addad men du kan ju skriva till min inkorg!!
    Bättre ensam än i dåligt sällskap
  • mammatillvictor
    Thalis skrev 2008-02-23 11:28:02 följande:
    Men suck nu blev jag nyfiken!! Du är addad men du kan ju skriva till min inkorg!!
    Nä, jag var spärrad Men jag gör ett nytt försök
  • Manchester
    Carmen80 skrev 2008-02-22 22:55:18 följande:
    Jag har inte agt att vem som helst ska få adoptera och har absolut inte uttryckt att adoptivbarn ska ta de föräldrar de får.Tycker inte adoptionsbarn är mindre värda på något sätt, tycker dock inte de är mer värda än biobarn på något sätt heller!
    Du har redan fått många bra svar, men jag svarar också. Jag har alltså fått barn på båda sätten. Jag har en dotter som tillbringade sina första 15 månader på ett barnhem där hon tvingades byta avdelning - och därmed vårdare - flera gånger. Som om inte det räckte låg hon på sjukhus i flera perioder och då var det förstås åter andra personer som tog hand om henne. Nu är hon vår dotter sedan nästan fyra år tillbaka. Hon har knutit an bra till oss föräldrar och vet att hon är älskad både av oss och av många andra. Ändå finns den där första tiden kvar i hennes bakgrund. Hon har svårt med separationer och är tydligt mammigare och pappigare än de flesta av sina jämnåriga. Rent intellektuellt vet hon att hon inte kommer att bli övergiven igen, men hennes känslominnen säger något annat och därför behöver hon oss lite mer än andra barn.

    Vår son är vårt biologiska barn. Han vet inget annat än att det alltid finns en varm famn att krypa upp i. Mamma och pappa kan visserligen försvinna ibland men de kommer alltid tillbaka. Det är närmast en naturlag för honom. Han är självklart också beroende av oss på många sätt, men inte mer än vad som är normalt för åldern.

    I och med detta är min son mycket bättre rustad för eventuella svårigheter i livet. Jag tror inte att min man och jag någonsin kommer att skiljas, men om vi skulle göra det är jag övertygad om att det vore lättare för min son än för min dotter. Om en av oss skulle bli sjuk eller på annat sätt bli ofömögen att fungera som förälder så är det samma sak. Min son har en större grundtrygghet och skulle klara det bättre än min dotter.

    Att det ställs högre krav på föräldrar som vill adoptera än på den som får biologiska barn är därmed inte så konstigt. Det handlar inte om att adopterade barn är mer värda, utan om att de ofta är lite skörare än barn som föds in i familjen. För mig är det jämförbart med att ett barn som sitter i rullstol har rätt till ett hem utan trösklar och med hiss snarare än trappor. Det beror inte heller på att man värderar barn olika, utan på att man försöker möta de särskilda behov ett barn kan ha.

    Angående aspergers och ADHD: Jag är lärare och har haft ett antal elever med dessa diagnoser. I och med att mina elever har klarat att gå i vanlig skola har det troligen inte rört sig om de svåraste formerna. Bland mina asperger-elever finns en som jag möjligen skulle kunna tänka mig i rollen som förälder. Det rör sig om en person som jag haft en viss kontakt med även efter att h'n lämnade skolan och blev vuxen. Tillsammans med en stabil och bra andra förälder tror jag att h'n skulle klara att ta hand om ett barn, men jag skulle inte rekommendera den personen som adoptivförälder. H'n har inte de extra resurser som kan krävas. Av mina elever med ADHD tror jag att de allra flesta skulle klara att vara föräldrar till ett biologiskt barn och någon skulle nog också kunna bli en bra adoptivförälder. Jag håller med Sally om att det finns utrymme för sådana individuella bedömningar när det gäller ADHD, men knappast när det gäller aspergers.
  • mammatillvictor
    Manchester skrev 2008-02-23 12:41:00 följande:
    Du har redan fått många bra svar, men jag svarar också. Jag har alltså fått barn på båda sätten. Jag har en dotter som tillbringade sina första 15 månader på ett barnhem där hon tvingades byta avdelning - och därmed vårdare - flera gånger. Som om inte det räckte låg hon på sjukhus i flera perioder och då var det förstås åter andra personer som tog hand om henne. Nu är hon vår dotter sedan nästan fyra år tillbaka. Hon har knutit an bra till oss föräldrar och vet att hon är älskad både av oss och av många andra. Ändå finns den där första tiden kvar i hennes bakgrund. Hon har svårt med separationer och är tydligt mammigare och pappigare än de flesta av sina jämnåriga. Rent intellektuellt vet hon att hon inte kommer att bli övergiven igen, men hennes känslominnen säger något annat och därför behöver hon oss lite mer än andra barn.Vår son är vårt biologiska barn. Han vet inget annat än att det alltid finns en varm famn att krypa upp i. Mamma och pappa kan visserligen försvinna ibland men de kommer alltid tillbaka. Det är närmast en naturlag för honom. Han är självklart också beroende av oss på många sätt, men inte mer än vad som är normalt för åldern.I och med detta är min son mycket bättre rustad för eventuella svårigheter i livet. Jag tror inte att min man och jag någonsin kommer att skiljas, men om vi skulle göra det är jag övertygad om att det vore lättare för min son än för min dotter. Om en av oss skulle bli sjuk eller på annat sätt bli ofömögen att fungera som förälder så är det samma sak. Min son har en större grundtrygghet och skulle klara det bättre än min dotter.Att det ställs högre krav på föräldrar som vill adoptera än på den som får biologiska barn är därmed inte så konstigt. Det handlar inte om att adopterade barn är mer värda, utan om att de ofta är lite skörare än barn som föds in i familjen. För mig är det jämförbart med att ett barn som sitter i rullstol har rätt till ett hem utan trösklar och med hiss snarare än trappor. Det beror inte heller på att man värderar barn olika, utan på att man försöker möta de särskilda behov ett barn kan ha.Angående aspergers och ADHD: Jag är lärare och har haft ett antal elever med dessa diagnoser. I och med att mina elever har klarat att gå i vanlig skola har det troligen inte rört sig om de svåraste formerna. Bland mina asperger-elever finns en som jag möjligen skulle kunna tänka mig i rollen som förälder. Det rör sig om en person som jag haft en viss kontakt med även efter att h'n lämnade skolan och blev vuxen. Tillsammans med en stabil och bra andra förälder tror jag att h'n skulle klara att ta hand om ett barn, men jag skulle inte rekommendera den personen som adoptivförälder. H'n har inte de extra resurser som kan krävas. Av mina elever med ADHD tror jag att de allra flesta skulle klara att vara föräldrar till ett biologiskt barn och någon skulle nog också kunna bli en bra adoptivförälder. Jag håller med Sally om att det finns utrymme för sådana individuella bedömningar när det gäller ADHD, men knappast när det gäller aspergers.
    Mycket fint och mycket klokt skrivet
  • Carmen80

    Tycker nog att det är du som borde ta det lungt.Jag har lika stor rätt att tycka till om regler ang det som du.Jag har aldrig påstått att jag vet ett dugg om adoption, det vet jag inte vilket du tycks tro är en förutsättning att man är jätteinsatt i för att diskutera, vet inte om du läst hur många frågor jag ställt.Du verkar tro att desa trådar ägs av er som adopterat barn vilket just denna tråden inte handlar om.Denna tråd handlar om vilka skäl folk har för att inte adoptera, kanske en tråd du inte ska lägga ner så mkt energi i om du blir så provocerad för att folk som har frågetecken, undringar och tankar som är negativa ang adoption.Jag skrevi i denna tråd för jag var intresserad att veta lite mer, hur folk resonerade och varför folk inte vil adoptera, det beror ofta på okunnighet, jag är okunnig i detta område och vill veta mer.Tycker det är intressant att se vad andra skriver, tycker det finns massa frågetecken i hur det väljs adoptionsföräldrar osv, vem gav dig rätten att be mig lämna tråden för jag är okunnig i detta?
    Läs trådstarten och tänk igen vad denna handlar om!


    Vietnammamma skrev 2008-02-23 08:51:31 följande:
    Alltså, ta det lilla lugna nu va! Självklart ville vi adoptera för att VI ville ha barn, inte av någon annan anledning. Och vi anmälde oss till Kommunen för att bli utredda och se om vi kunde bli godkända för adoption. Vilket vi blev. Det är självklart inget fel i att vilja adoptera även om man av någon anledning inte kan det för man inte kan bli godkänd enligt de regler som finns och man har rätt att tycka det är orättvist, har aldrig sagt något annat om det. Du skriver  Tycker inte adoptionsbarn är mindre värda på något sätt, tycker dock inte de är mer värda än biobarn på något sätt heller!Vad du inte verkar förstå är att det handlar inte om vilka barn som är mest värda här utan det handlar helt enkelt om att adoptivbarn redan varit med om att förlora sina föräldrar en gång och därför så ska dessa barn inte riskera att hamna i en familj som har problem, sjukdomar som gör att de kanske får lämnas bort igen. Dessa barn har varit med om saker som te x biologiskt födda barn som lever med sina föräldrar inte varit med om. Det ÄR en skillnad. Ser man inte denna skillnaden så förstår man inte vad adoption handlar om, läs på mer och återkom i diskussionen. Jag vet att dessa diagnoser som vi pratat om finns i olika svårighetsgrader, är rätt insatt i detta. Och jag säger inte att om man har te x Asperger eller ADHD så är man en dålig förälder, har ALDRIG påstått det i något inlägg! Men eftersom adoptivbarn redan varit med om att ha varit i en icke fungerande familjesituation så finns det kriterier kring vad som är risk och inte risk, precis som personer med svår fetma blir nekade megivande för adoption, eller med vissa handikapp eller sjukdomar av olika slag! Det är så!
Svar på tråden Vilka skäl TROR ni att folk har för att inte välja adoption?