-
Hej på er!Jag har varit tillsammans med min flickvän i drygt 3 år. Hon vill väldigt gärna skaffa barn, helst igår. Känslan om att vara ung förälder har sakta men säkert vuxit starkare inom mig med.Hon går fortfarande i gymnasiet men jobbar helger. Jag har fast jobb där jag trivs väldigt bra. Hon får ut mellan 4-5 tusen i månaden och jag runt 27 tusen. Inga lån, vi har sammanlagt runt 250 tusen i sparade pengar. Vi är fortfarande särbos.Mina vänner och min familj avråder mig ifrån att skaffa barn så här tidigt. De säger att jag ska passa på att "leva" och vänta tills jag är äldre, runt 30-32. Det känns som en evighet för mig och verkligen inget som min flickvän vill vänta på.Jag har funderat länge på vad jag vill göra innan jag skaffar barn men jag kan verkligen inte säga vad det skulle vara... Jag gillar inte att festa eller resa, jag har alltid varit lite "unggammal" av mig. Det är snarare att jag längtar till att få ha en egen son eller dotter som jag kan få spendera min tid med, helst några stycken!Jag behöver lite råd av er föräldrar, kanske t.om unga föräldrar som kan ge mig verklighetsbaserade tips på om jag och min flickvän ska pröva för barn eller varför vi inte bör göra det. Jag kan inte riktigt prata med mina vänner eller familj för att det är så vinklat. Men det kanske är förståeligt, eller?
-
Svar på tråden Råd till ungt par som vill skaffa barn? 18/22
-
Bra utvecklat, jag tänker precis likadant. Flera av de faktorer många av oss hänvisat till i våra svar gäller ju oavsett ålder så att säga.Anonym (Gea) skrev 2021-09-09 15:44:49 följande:Om hon varit 30 och du 34 så hade absolut rådet om att bo tillsammans kvarstått.
Om hon hade haft den låga lön hon har nu så hade också rådet kvarstått, förutsatt att hon på något sätt inte var sjuk och aldrig kommer kunna arbeta och därför aldrig kommer få högre inkomst än så.
Om ni hade varit ihop bara 6 månader i den åldern så hade jag också rått er att vänta några år.
Separation och sjukskrivning måste man alltid ha med i beräkningen. Du får en fästning och borrelia och är sjukriven flera månader? Vad som helst kan hända, du kan bli sjuk för resten av livet.
Ni måste klara er om du är sjukriven, eller för den delen blir av med arbetet och går på a-kassa
Jag tror inte nödvändigtvis att ni kommer separera för att ni är unga, utan detta är något man måste räkna med u alla relationer.
Om ni varit 35 och 39 så hafe jag nog kunnat börja tycka att det kan vara smart att skaffa barn oavsett förutsättningar om man nu faktiskt inte vill riskera att aldrig kunna få barn. -
Väldigt bra punkter.cosinus skrev 2021-09-09 16:01:42 följande:
Saker jag tycker man bör ha gjort innan man (planerat) skaffar barn.
*Flytta hemifrån och gärna bo själv i minst ett halvår
*Ha jobbat 8 månader, inte nödvändigtvis en fast anställning men så att man iaf får ut mer än bara lägstanivådagarna från FK.
*varit sambos en tid
Jag ser inga som helst problem med att skaffa barn när man är 22 eg, då kan man utan problem hunnit med alla punkter men är din flickvän 18 så tycker jag hon behöver skaffa sig lite stå-på-egna-ben-poäng först innan hon satsar på att bli förälder.
Alla vill inte resa och fara runt som unga och skaffar man barn när man är under 25 så har man både pengar och tid att resa med lite större barn eller själv när man är kring 40. Allt har sina för och nackdelar men just att gå från sitt föräldrahem till en ny familjebildning utan att ha fått erfarenheten av att stå på helt egna ben tror jag är dumt om det kan undvikas.
Sen är det ju väldigt ologiskt att flytta hemifrån till egen lägenhet, när man inget hellre vill än att bo ihop. Men själva grejen att faktiskt göra massa vuxen-grejer innan man försöker få barn är faktiskt rätt viktig.
För jag fattar absolut att du inte vill vänta tills du är 30 och det tycker jag inte heller du behöver sikta på. Däremot kan det vara väldigt bra att se till att ev. mamma till ditt/dina barn faktiskt hunnit växa upp tillräckligt och att hon inte bara drömmer om barn och faktiskt är en person som faktiskt inte riktigt förmår att vara en tillräckligt god förälder.
För man kan absolut plugga vidare även som förälder, man kan köpa hus när barnen är några år, man kan resa med barn osv. Men man kan inte byta ut den person man fick barnet/barnen med. -
Jag vill också fråga dig ts vad din partners dröm består i?
Barnlängtan är stor, betyder det också att hon gärna vill ha fler barn tätt eller vara hemma länge med barnet? Isf är det ännu mer relevant att hon faktiskt arbetat heltid med en okej lön i 8 månader. För då kommer hon ha föräldrapenning en lång period innan hon kan börja arbeta -
Hej TS!
Vi var också unga föräldrar, men väntade ändå några år efter 18!
Vi blev ett par när vi var 17 respektive 18 år (jag den yngre). Vi båda var sugna på barn redan då, men förstod att det var smartast att vänta några år så det skulle bli en bra start. Det gjorde att vi fattade väldigt genomtänkta beslut som syftade till att kunna skaffa barn tidigt.
Vi arbetade båda under hela gymnasietiden och la undan det mesta. Vi tog båda körkort snart efter 18-årsdagen. Vi köpte en liten BR som vi hade under studierna. Arbetade under tiden. Gifte oss. Min man tog examen vid 21 år och fick tillsvidareanställning direkt. Jag tog också examen vid 21 och fick tillsvidareanställning. Vi sålde BR-lägenheten och köpte en villa. Jag blev gravid!
Nu är vi 26 resp. 27 år. Vi har fyra barn. Vi har båda gjort bra ifrån oss karriärmässigt. Vi har sålt huset med LÖJLIGT bra vinst, och flyttat så stort att vi skulle kunna skaffa tre barn till. Vi har varit föräldralediga lika mycket, och inte behövt skola in några små ettåringar.
Allt det, för att vi VÄNTADE några år, och kämpade på just för att kunna skaffa barn tidigt
Jag skulle råda er att försöka göra samma sak. -
Hon ska ha utbildat sig färdigt för ett yrke, anser jag är grundkravet.
Under tiden tycker jag ni ska fundera lite över upplevelser ni önskar och som försvåras med små barn. Kanske resa lite, ha en hejdundrande fest med alla kompisar, fjällvandra, genomföra ett större hobby- eller renoveringsprojekt, en hel sommar med grillkvällar, utflykter mm varje helg.
Sedan bör ni skaffa en bra och gemensam bostad med plats för barnet/barnen. -
Mina råd:
1. På med kondomen även om ni har annat preventivmedel, så hon inte "råkar" bli gravid.
2. Ta med flickvännen till en psykolog och red ut vad som är fel. Saknas något? Har hon ett bekräftelsebehov? -
roligapappan skrev 2021-09-09 13:48:44 följande:Varför skulle vi separera?
Visst, jag kan ju bli sjukskriven men majoriteten av folk som jobbar är nästan aldrig sjuka en längre tid.
Det är ju flera tusentals som blir tillsammans och skaffar barn efter 6 månader när de är 30+ utan jobb eller sparade pengar men då helt plötsligt löser det sig.
Ursäkta min tråkiga ton men känner bara att om jag var 34 och hon 30 så hade ingen gett mig dessa råden...Dessa råd är generella och är bra oavsett ålder:
Var FL när du vill och tag ut FP när du har en full SGI.
Dvs i ert fall bör ni ha en rejäl buffert så att ifall ni vill att hon ska vara föräldraledig innan hon har full SGI ( har jobbat heltid 8 månader eller mer) så tar hon ingen FP (föräldrapenning) alls från försäkringskassan.
Hur ni tar ut FL och FP kan ni sedan anpassa, en rimlig tanke är såhär:
Barnet föds innan hon hunnit jobba 8 månader heltid.
De första 3-6 månaderna är ni båda helt lediga och tar hand om barnet tillsammans. Ni kan få in pengar genom att du tar först dina 10 pappadagar (= 2 första veckorna) sen tar du 5 veckors semester eller mer om du har fler sparade veckor, sen tar du ut FP från försäkringskassan så att ni överlever tex 2-7 FP-dagar varje vecka.
När den första nyföddhetstiden/spädbarnstiden är ledig så kanske någon av er behöver arbeta för att öka inkomsterna? Då är den andre FL med barnet, för man får inte lämna på förskola före 1 års ålder.
Är det mamman som är hemma tar hon inte ut FP alls eller tar hon ut lågnivådagar tills de är slut.
Sen borde mamman slutföra gymnasiet om det inte redan är avklarat och arbeta heltid 8 månader för att få upp sin SGI. Då kanske du är hemma mer med barnet på heltid eller på deltid om barnet fyllt 1 år och ni vill börja skola in på förskolan. Det är inte det mest optimala att en 1-åring är där heltid så det är bra om du tex jobbar halvtid och tar FP/FL på halvtid.
När mamman jobbat heltid 8 månader så har hon full SGI = dags för henne att börja ta ut sina FP-dagar. Är barnet van vid förskolan så kan det vara bra att tex jobba halvtid och vara halvtids FL, så det blir kortare veckor/dagar på förskolan för barnet.
Så era 245 dagar per man kan fördelas såhär tex:
Hon tar inga dagar första året, men är hemma heltid. Andra året jobbar hon heltid eller avslutar sista kurserna på gymnasiet och sen jobbar 8 månader heltid. Barnets tredje år tar hon ut halvtid FL och då går det åt ca 100 FP-dagar, även fjärde året jobbar hon deltid och använder FP-dagar för att inte bli av med sin SGI. Några dagar sparas till senare för att lägga in strödagar med FL.
Du tar så lite dagar som möjligt under första året, men kanske behöver ni en inkomst? Om du tar ut 5 dagar/vecka och är hemma 6 månader så går det åt 130 FP-dagar. Sen jobbar du halvtid under barnets andra år = det går åt ca 100 FP-dagar till. Då har du inte många dagar kvar att ta ut under barnets tredje år. Så därför inser du att en rejäl buffert behövs! Bäst om du kan vara helt ledig 3-6 månader och sen kanske jobba 50-75% under första året, utan att ta ut någon FP alls. Så om ni kan ha en halv årslön sparad till dej + något liknande till henne så är det extra bra och ger er stor frihet att leva som ni vill med en nystartad familj.
KLarar ni detta i unga år är det absolut inga problem att skaffa barn tidigt!
Annars får ni lägga upp en sparplan, vänta ut tiden och kanske ändra era ledighetsplaner -
Detta blev nog rörigt och jag anser att din text är svår att hänga med i?.nnnnnnnn skrev 2021-09-09 19:28:52 följande:
Dessa råd är generella och är bra oavsett ålder:
Var FL när du vill och tag ut FP när du har en full SGI.
Dvs i ert fall bör ni ha en rejäl buffert så att ifall ni vill att hon ska vara föräldraledig innan hon har full SGI ( har jobbat heltid 8 månader eller mer) så tar hon ingen FP (föräldrapenning) alls från försäkringskassan.
Hur ni tar ut FL och FP kan ni sedan anpassa, en rimlig tanke är såhär:
Barnet föds innan hon hunnit jobba 8 månader heltid.
De första 3-6 månaderna är ni båda helt lediga och tar hand om barnet tillsammans. Ni kan få in pengar genom att du tar först dina 10 pappadagar (= 2 första veckorna) sen tar du 5 veckors semester eller mer om du har fler sparade veckor, sen tar du ut FP från försäkringskassan så att ni överlever tex 2-7 FP-dagar varje vecka.
När den första nyföddhetstiden/spädbarnstiden är ledig så kanske någon av er behöver arbeta för att öka inkomsterna? Då är den andre FL med barnet, för man får inte lämna på förskola före 1 års ålder.
Är det mamman som är hemma tar hon inte ut FP alls eller tar hon ut lågnivådagar tills de är slut.
Sen borde mamman slutföra gymnasiet om det inte redan är avklarat och arbeta heltid 8 månader för att få upp sin SGI. Då kanske du är hemma mer med barnet på heltid eller på deltid om barnet fyllt 1 år och ni vill börja skola in på förskolan. Det är inte det mest optimala att en 1-åring är där heltid så det är bra om du tex jobbar halvtid och tar FP/FL på halvtid.
När mamman jobbat heltid 8 månader så har hon full SGI = dags för henne att börja ta ut sina FP-dagar. Är barnet van vid förskolan så kan det vara bra att tex jobba halvtid och vara halvtids FL, så det blir kortare veckor/dagar på förskolan för barnet.
Så era 245 dagar per man kan fördelas såhär tex:
Hon tar inga dagar första året, men är hemma heltid. Andra året jobbar hon heltid eller avslutar sista kurserna på gymnasiet och sen jobbar 8 månader heltid. Barnets tredje år tar hon ut halvtid FL och då går det åt ca 100 FP-dagar, även fjärde året jobbar hon deltid och använder FP-dagar för att inte bli av med sin SGI. Några dagar sparas till senare för att lägga in strödagar med FL.
Du tar så lite dagar som möjligt under första året, men kanske behöver ni en inkomst? Om du tar ut 5 dagar/vecka och är hemma 6 månader så går det åt 130 FP-dagar. Sen jobbar du halvtid under barnets andra år = det går åt ca 100 FP-dagar till. Då har du inte många dagar kvar att ta ut under barnets tredje år. Så därför inser du att en rejäl buffert behövs! Bäst om du kan vara helt ledig 3-6 månader och sen kanske jobba 50-75% under första året, utan att ta ut någon FP alls. Så om ni kan ha en halv årslön sparad till dej + något liknande till henne så är det extra bra och ger er stor frihet att leva som ni vill med en nystartad familj.
KLarar ni detta i unga år är det absolut inga problem att skaffa barn tidigt!
Annars får ni lägga upp en sparplan, vänta ut tiden och kanske ändra era ledighetsplaner
Men oavsett så kan vi inte ta för givet att flickvännen faktiskt får ett arbete när hon avslutat sin föräldraledighet.
Flickvännen kan heller inte ta ut lägstanivåfagar innan någon av den tagit ut 180 dagar föräldrapenning på sgi-nivå -
För att det är väldigt vanligt, kanske?? Det är absolut något man ska ha i åtanke.roligapappan skrev 2021-09-09 13:48:44 följande:
Varför skulle vi separera?
Ursäkta min tråkiga ton men känner bara att om jag var 34 och hon 30 så hade ingen gett mig dessa råden...
Ni ÄR INTE 34 och 30, så därför får ni dessa råd. Det är en enorm skillnad. -
Jag blev gravid när jag var 19 år, det var inte planerat och jag och pappan hann göra slut innan jag visste att jag var gravid så jag var ensam med barnet från början. Jag hade ingen bostad, jobbade bara extra och hade inga sparade pengar men när jag fick veta att jag var gravid blev jag bara så lycklig och hade aldrig en tanke på annat än att behålla barnet. Jag var ensamstående och levde på existensminimum eftersom jag inte hade någon föräldrapenning och sedan pluggade jag stor del av hennes uppväxt. Har haft dålig ekonomi och fått slita hårt. Men det löste ju sig ändå, idag är min dotter vuxen och har lyckats bra i livet med utbildning och ett välbetalt jobb.
Jag ångrar absolut inte min dotter men jag skulle inte frivilligt ha satt mig i den situationen om jag inte hade blivit gravid av misstag.
Min brorson och hans tjej skaffade också barn väldigt tidigt, hon var knappt 18 och han var 20 år och gick fortfarande på gymnasiet när de blev föräldrar. Där var det också tjejen som absolut ville få barn så de blev gravida med flit. Tyvärr har det inte gått så bra för dem. Min brorson fick slita som en hund för att försörja familjen, hon hade ingen inkomst och det blev aldrig av att hon skaffade en utbildning. Min brorson gick en yrkesutbildning till kock som han älskade och gärna ville jobba med, men hon tyckte inte om att han jobbade på kvällarna så han tvingades ta jobb som chaffis istället och nu har han jobbat med det hela livet, hans dröm om jobb och framtid gick i kras. Några år senare tog förhållandet slut och han får fortfarande betala höga underhåll för båda barnen (de skaffade en till sen) eftersom hon aldrig skaffade sig jobb och utbildning medan han sitter fast på ett jobb han inte gillar och en väldigt trist grå vardag.
Mitt absoluta råd till dig är att vänta med att skaffa barn tills ni båda åtminstone har gått klart skolan och har jobbat ett år så ni kan börja livet med en vettig ekonomisk situation. Allt behöver inte vara klart och perfekt, det kanske inte är drömjobbet ni landar som första jobb, men ha någon slags grund att stå på.
Det är underbart att få barn och det finns fördelar med att vara ung förälder också, man är flexibel och en rolig förälder tror jag (min dotter var alltid stolt över sin unga mamma när kompisarnas mammor var medelålders tanter) men ni är unga föräldrar även om ni väntar tills hon är 22 när ni skaffar barn.
Varför har hon så bråttom?