Råd till ungt par som vill skaffa barn? 18/22
![Rynkar på näsan Rynkar på näsan](https://www.familjeliv.se/bundles/flmtinymce/vendor/tiny_mce/plugins/emotions/img/smiley-frown.gif)
Visst, jag kan ju bli sjukskriven men majoriteten av folk som jobbar är nästan aldrig sjuka en längre tid.
Det är ju flera tusentals som blir tillsammans och skaffar barn efter 6 månader när de är 30+ utan jobb eller sparade pengar men då helt plötsligt löser det sig.
Ursäkta min tråkiga ton men känner bara att om jag var 34 och hon 30 så hade ingen gett mig dessa råden...
Dessa råd är generella och är bra oavsett ålder:
Var FL när du vill och tag ut FP när du har en full SGI.
Dvs i ert fall bör ni ha en rejäl buffert så att ifall ni vill att hon ska vara föräldraledig innan hon har full SGI ( har jobbat heltid 8 månader eller mer) så tar hon ingen FP (föräldrapenning) alls från försäkringskassan.
Hur ni tar ut FL och FP kan ni sedan anpassa, en rimlig tanke är såhär:
Barnet föds innan hon hunnit jobba 8 månader heltid.
De första 3-6 månaderna är ni båda helt lediga och tar hand om barnet tillsammans. Ni kan få in pengar genom att du tar först dina 10 pappadagar (= 2 första veckorna) sen tar du 5 veckors semester eller mer om du har fler sparade veckor, sen tar du ut FP från försäkringskassan så att ni överlever tex 2-7 FP-dagar varje vecka.
När den första nyföddhetstiden/spädbarnstiden är ledig så kanske någon av er behöver arbeta för att öka inkomsterna? Då är den andre FL med barnet, för man får inte lämna på förskola före 1 års ålder.
Är det mamman som är hemma tar hon inte ut FP alls eller tar hon ut lågnivådagar tills de är slut.
Sen borde mamman slutföra gymnasiet om det inte redan är avklarat och arbeta heltid 8 månader för att få upp sin SGI. Då kanske du är hemma mer med barnet på heltid eller på deltid om barnet fyllt 1 år och ni vill börja skola in på förskolan. Det är inte det mest optimala att en 1-åring är där heltid så det är bra om du tex jobbar halvtid och tar FP/FL på halvtid.
När mamman jobbat heltid 8 månader så har hon full SGI = dags för henne att börja ta ut sina FP-dagar. Är barnet van vid förskolan så kan det vara bra att tex jobba halvtid och vara halvtids FL, så det blir kortare veckor/dagar på förskolan för barnet.
Så era 245 dagar per man kan fördelas såhär tex:
Hon tar inga dagar första året, men är hemma heltid. Andra året jobbar hon heltid eller avslutar sista kurserna på gymnasiet och sen jobbar 8 månader heltid. Barnets tredje år tar hon ut halvtid FL och då går det åt ca 100 FP-dagar, även fjärde året jobbar hon deltid och använder FP-dagar för att inte bli av med sin SGI. Några dagar sparas till senare för att lägga in strödagar med FL.
Du tar så lite dagar som möjligt under första året, men kanske behöver ni en inkomst? Om du tar ut 5 dagar/vecka och är hemma 6 månader så går det åt 130 FP-dagar. Sen jobbar du halvtid under barnets andra år = det går åt ca 100 FP-dagar till. Då har du inte många dagar kvar att ta ut under barnets tredje år. Så därför inser du att en rejäl buffert behövs! Bäst om du kan vara helt ledig 3-6 månader och sen kanske jobba 50-75% under första året, utan att ta ut någon FP alls. Så om ni kan ha en halv årslön sparad till dej + något liknande till henne så är det extra bra och ger er stor frihet att leva som ni vill med en nystartad familj.
KLarar ni detta i unga år är det absolut inga problem att skaffa barn tidigt!
Annars får ni lägga upp en sparplan, vänta ut tiden och kanske ändra era ledighetsplaner