Anonym (gott) skrev 2017-03-29 22:15:57 följande:
Dom gör väl olika rätter för att alla barnen ska kunna välja vegetariskt om dom vill. Då är det trist om det är nästan samma som kötträtten antar jag. På min lunchrestaurang finns det alternativ med och utan kött och då har dom såklart inte lasagne på båda.
Nej det fungerar inte riktigt så. Alla skolor av salladsbord som alla ska kunna ta av (kanske inte om man är baljväxtallergiker alltid). Där är allt vegetariskt, glutenfritt, fläskfritt och mjölkfritt.
Den finns det tre vagnar med olika typer av mat: fläsk, fläskfri och vegetarisk. Har man allergier eller andra kostval såsom veganism (som är en minoritet) får man mat i egna kantiner med namn pga av kontaminering.
Det är inte fritt att välja vilken mat man vill ha utan skolköken lagar antal rätter utifrån hur många som är anmälda till fläskkost, fläskfri och vegetarisk. Likadant gäller under fritids (frukost + mellanmål) och vid utflykter. Det är för att man inte ska laga mer mat än vad som behövs, en miljö- och ekonomisk fråga.
Skollunchen är ett avbrott under skoldagen mellan lektionerna för att fylla på energin, inte en restaurang.