Inlägg från: Digestive |Visa alla inlägg
  • Digestive

    Har du förtroende för regeringen?

    FDFMGA skrev 2019-07-17 18:39:06 följande:

    En fråga bara - brukar du verkligen notera om dina eller andras inlägg har gillats elelr ogillats? I så fall ligger det ju i linje det där jag skrev om att man inte ska snegla på vad andra tycker.

    Testa gamla Familjeliv, snabbare, enklare och garanterat tumfritt

    Till saken. Nej, det finns ingen anledning till att Sverige ska tumma på sekularismen bara för att KDSD så önskar.


    Haha, tror du att samvetsfriheten är religiös? Vi pratar om humanism... du vet, vad de mänskliga rättigheterna har sprungit ur.

    Men jag förstår likheterna - modern humanism springer i sin tur (i kronologisk ordning) ur religion, teologi och filosofi - liksom jag förstår din förvirring, då ganska många hamnar där. Inte alla har ett genuint intresse för dessa saker, men jag råkar ha det...

    Och om det har glömts bort så bygger den moderna kristdemokratin - som alltså förespråkar dessa besynnerliga, humanistiska mänskliga rättigheter - på den nästan 2000 år gamla sloganen: Tro, Hopp och Kärlek.

    Och i Sverige en garant för sekularism. KD är det enda riksdagspartiet som vill skilja staten från kyrkan... helt. Hur ser det ens ut när vi ska prova på mångkultur och framförallt har en salig blandning av religioner - samtidigt som vi har partipolitiska kyrkoval inom Svenska Kyrkan?! Hur har man ens tänkt där.. om alls?

    Vill etablissemanget ens integrera befolkningen eller är alltihop bara ett godståg lastat med dåligt kedjade tunnor?

    OFFTOPIC

    Tycker nya Familjeliv fungerar utmärkt. Kommer knappt ihåg den gamla...

    Angående frågan så ja, visst kan jag göra det. Ibland träffar en tumme upp eller dito ner både rätt och fel. Men det handlar väl mest om dagsformen...

    ...fler frågor som vi annars borde ta i mail?
  • Digestive
    KillBill skrev 2019-07-17 21:48:58 följande:

    Länken i inlägg #12237. Du har själv länkat från samma text.   Ett flertal KD politiker bl.a. Lars Adaktusson propagerar i likhet med Sverigedemokraterna för att samvetsfriheten ska vara lagstadgad. i Inlägg #12237 finns flera exempel. 

    En lagstadgad samvetsfrihet innebär att arbetsgivare på en kvinnoklinik inte har rätt att neka någon anställning p.g.a. av att den anställde har religiösa/samvetsskäl att inte utföra aborter trots att aborter kan vara en vanligt förekommande uppgift på en kvinnoklinik.  Så fungerar det tex i Italien och Norge. Det är inte europakonventionen eller FN:s deklaration om mänskliga rättigheter som hindra norska  arbetsgivare att tacka nej till personal som åberopar samvetsklausuler. Rätten till samvetsfrihet är inskriven i den norska abortlagen (lov om svangerskapsavbrudd) och där återfinns en samvetsklausul som ger hälso- och sjukvårdspersonal en rätt att på grund av samvets­betänkligheter vägra att medverka vid eller utföra bl.a. abort, vilket i norsk rätt benämns som s.k. reservasjonsrett. Sverigedemokraterna och flera Kristdemokrater bl.a. Lars Adaktusson anser att Sverige i likhet med Norge ska lagstifta om samvetsfrihet.

    Här kan du läsa om ett aktuellt Norskt rättsfall där en husläkare vägrade hjälpa en kvinna med preventivmedel. Husläkaren överklagade och Högsta domstolen i Norge kom fram till att uppsägningen var felaktig och att arbetsgivaren måste respektera samvetsfriheten. 

    www.katolsktmagasin.se/2018/10/21/ratt-till-samvetsfrihet-i-norge/

    Kan du tänka dig problemen som kan uppstå på mindre orter om en husläkare, distriktsläkare eller skolläkare vägrar att utföra arbetsuppgifter som är kopplade till preventivmedel? På mindre arbetsplatser är det inte alltid lätt att få verksamheten att fungera om inte alla anställda kan utföra alla arbetsuppgifter.


    Ja, de propagerar för samvetsfrihet men du har fortfarande inte insett vad samvetsfrihet innebär eller för den delen dess konsekvenser.

    Fallet du hänvisar till följer mina punkter mer än väl.

    Vad du dock inte berättar är att det här fallet handlar om att läkaren inte ville sätta in spiraler. Läkaren i fråga var även anställd så det slutar stödja en hel del av dina påståenden redan här...

    ...och som redan anställd kände arbetsgivaren till läkarens samvetsbetänkligheter i allmänhet, men godtog inte att gränsen gick redan vid sprial (vars preventiva funktion tar död på det befruktade ägget).

    Du har en hel kontinent som fullständigt domineras av länder som upprätthåller rättigheten till samvetsfrihet... har du svårt att hitta fall som stödjer din sak? Borde det inte sprudlar av exempel så som du målar upp det?

    Emellertid påstår Norge (som har betydligt bättre vård på området än Sverige, både för anställd och patient) och Danmark att de inte har några som helst problem med samvetsfrihet... och den här artikeln är väl intressant:

    >>Det är rent absurt av RFSU att påstå att samvetsfrihet leder till försämrad tillgång till abort. Inom EU och bland Europarådets medlemsländer är det endast ett ytterst fåtal länder som inte har lagstadgad samvetsfrihet för vårdpersonal. Menar RFSU på allvar att tillgången till abort är dålig i nästan samtliga övriga länder i Europa? Den rädsla för att ens öppna för diskussionen om samvetsfrihet i Sverige, som uppvisats den senaste veckan, visar hur lite man vet om situationen i våra grannländer.<<

    www.svd.se/samvetsfrihet-inget-problem-i-grannlanderna

    Nå... KillBill, anser du att tillgången till abort är dålig till miserabel i ---> ALLA <--- EU:s länder förutom fyra (Sverige medräknat)?
  • Digestive
    FDFMGA skrev 2019-07-17 22:56:21 följande:

    Inte mig du frågar och du vet väl redan vilken hans tes är - att vi svenskar är extrema och att vi behöver normaliseras samt att detta kan ske under KDSD:s vägledning.

    Texten nedan behandlar World Values Survey och rubriken är "Sverige, världens mest extrema land".  


    Nah, det var inte min tes. Men det är väl bara att acceptera att du troligen aldrig kommer att inse poängerna med att ha 1.) en liberal syn på varandras olikheter, 2.) ta hänsyn till varandras olikheter samt 3.) forma samhället efter varandras olikheter...

    ...även om du bor i ett land samt stödjer ett parti som prestigesamlar på olikheter.

    Ditt och gelikars teismhat - speciellt bland vänsterblockets gräsrötter - är en käpp i hjulet för den integration som ni själva efterfrågar.

    Som om samvetet inte kommer i olika former när vi talar om en befolkning från världens alla hörn.

    Vet du själv hur betydelsefullt en människas samvete är för sådant som självkänsla och välmående? Själv läser jag beteendevetenskap och har en slags uppfattning iallafall...

    ...men du tar ingen hänsyn till samveten som skiljer sig från ditt, inte sant? Folk från främmande länder och kulturer - som du genom din röst och ditt politiska stöd har lett till Sverige - samt övriga (läs: ALLA) ska helt enkelt rätta sig efter ditt och gelikars samvete även om människor så lider på kuppen...

    ...för det är ju viktigt att just era (poänglös?) principer står fast.

    Vi vet nog alla hur lättsamt det är att ha sådär fruktansvärt dåligt samvete att man i princip hamnar i djup depression en period. Den där känslan av att aldrig kunna förlåta sig själv som man borstar av så lätt. Det är inte mycket begärt att be främlingar att lägga sådant åt sidan för det svenska etablissemangets skull...

    ...för vad är känslan av att ta livet av någonting ovärderligt, känslan av att få ha kvar yrket man hade i landet som familjen flyttade eller flydde ifrån, känslan av fler händer i vården åt både personal och patient...

    ...jämfört med eran förnöjsamma känsla av att slå fast principer på andra för blott förnöjsamhetens skull? - för någon annan/högre poäng med att inskränka denna rättighet finns det väl inte... eller är du kanske med på RFSU:s tåg och menar att tillgången till abort är under all kritik i ALLA medlemsstater i EU förutom fyra?

    Låt mig även gissa att du annars brukar klaga på assimileringspolitik(?)... medan inte ens SD vill leka rättesnöre åt människors samveten.

    Ja, det var i övrigt den studien som jag hade i åtanke. Menar dock inte att vi ska normaliseras i någon större bemärkelse men det kanske gör saker och ting lite enklare i dagens situation - om folk från världens alla hörn och som är här i Sverige, inte behöver rätta sig efter mänsklighetens extremer på väldigt intima punkter.

    Är du ens positiv till/för mångkultur?
  • Digestive
    KillBill skrev 2019-07-17 21:55:54 följande:

    Nu förstår jag inte. Det är framförallt kristna som strider för samvetsfrihet. Behöver dessa kristna integreras? Samvetsfriheten är framförallt kopplad till kvinnokliniker. Tycker du att det är lämpligt att vi bemannar upp landets kvinnokliniker med kristna abortmotståndare? Är det inte bättre att de jobbar på alla andra avdelningar där samvetsfrihet inte är något problem?


    Du gör det väldigt enkelt för dig... rättigheten springer ur humanism. Skaran som anser att samvetsfrihet är en hörnsten i ett demokratiskt samhälle, är långt fler och en betydligt mer brokig och varierad skara... än den som vill inskränka rättigheten.

    Annars är det ganska självklart att det framförallt är kristna och/eller kristdemokrater som syns och propagerar för samvetsfrihet. De mänskliga rättigheterna är nämligen ett europeiskt verk och Europa en kristen kontinent som har väldigt gott om kristdemokratisk politik...

    ...och jag tror inte att du blir förvånad om man inte propagerar för en europeisk kulturprodukt lika framträdande i exempelvis Saudiarabien, Kenya eller Taiwan.

    Nej. Varför skulle jag finna det lämpligt att bemanna upp landets kvinnokliniker med kristna abortmotståndare? Knepig fråga. Arbetsgivaren/personalansvarig ansvarar för att personalstyrkan är funktionell... vilket blir en svår uppgift om ingen utför aborter överhuvudtaget.

    Klart att folk kan byta yrke men man ska inte underskatta vad ett yrke kan betyda för en människa. Och jag vågar påstå att vi är i betydligt större behov av att ha fler händer i det aktuella vårdområdet än att inskränka en mänsklig rättighet.
  • Digestive
    KillBill skrev 2019-07-18 11:50:37 följande:

    Det är just innebörden av samvetsfrihet och dess konsekvenser som gör att jag tycker som jag gör.

    För mig är det centralt allt alla kvinnor som besöker kontaktar vården för att diskutera svåra frågor ska vara säker på att få ett bra mottagande utan att riskera att mötas av någon som av moraliska aspekter inte kan hjälpa till. 

    För mig så är det centralt att alla som jobbar i vården ska vara beredd att behandla och ge vård till alla patienter. Patienten komma före det egna samvetet. 

    Personal som av moraliska aspekter inte vill hjälpa till med aborter eller preventivmedel får jobba på andra typer av avdelningar inom vården där denna typ av uppgifter inte förekommer (dvd merparten av  arbetsplatser inom sjukvården är tillgänglig för denna grupp).


    Du lever som i en annan värld där dina principer ska hållas lika högt som adekvat sjukvård.

    Är en arbetsgivare så förbannat korkad att hen anställer barnmoskor/läkare/sjuksköterskor som åberopar samvetsfrihet för att sedan sätta dem i uppgifter som tär på respektive personal som patient - så ska idioten ha sparken. Det är inte svårare än så...

    Du har som sagt en hel kontinent att referera till och jag ser inte riktigt hur du befogar dina farhågor när exempel på dem... lyser helt och hållet med sin frånvaro. Vart har du alla exempel på vårdpersonal som sitter och predikar sin personliga moral och övertygelse för patienter (något som alltså är förbjudet i de flesta relevanta länder för att inte säga i västvärlden)?

    Du känner inte alls att det räcker med den policy som vi har inom vården och som rakt upp och ner förbjuder dina farhågor? Är fenomenet/problemet så stort och överhängande här i Sverige att vi behöver ha extraordinära åtgärder som knappt praktiseras någon annanstans på kontinenten och som kränker våra mänskliga rättigheter?

    Visa exempel som befogar både dina farhågor liksom propertionerna av dem.
  • Digestive
    KillBill skrev 2019-07-18 11:56:11 följande:

    Jag har en fråga till dig. Du skriver att samvetsfriheten inte är religiös och att den bottnar i humanism.

    Är samvetsfriheten obegränsad d.v.s. ska anställda ha rätt att vägra medverka i allt som den anställdes moral sätter stopp för? Jag tänker exempelvis på Jehovas vittnen  som anser att det är det strider mot religionen att ta emot blod. Om ett Johevas vittne påtalar att det strider mot den egna moralen att ge blod anser du då att ett Jehovas Vittne ska ha rätt att vägra att utföra den typen av arbetsuppgifter?


    Du borde redan vara införstådd med svaret:

    >>2. Friheten att utöva sin religion eller tro får endast underkastas sådana inskränkningar som är föreskrivna i lag och som i ett demokratiskt samhälle är nödvändiga med hänsyn till den allmänna säkerheten eller till skydd för allmän ordning, hälsa eller moral eller till skydd för andra personers fri- och rättigheter.<<

    (PDF-fil) www.google.se/url&source=web&rct=j&url=www.manskligarattigheter.se/dm3/file_archive/020521/bb9e3648d3ba4bc99876ca6c6485a221/europa_501104.pdf&ved=2ahUKEwiwvtrVv7zjAhUjyKYKHQJFDzwQFjAEegQIAxAB&usg=AOvVaw0egKjFDTsVPnf77IFNlOGi

    Vad är det som inte framgår högst tydligt här egentligen? Patientens säkerhet kommer alltid först...

    ...men jag kan förstå farhågorna om man utgår från att både arbetsgivaren och personalen är svagt förståndshandikappade.

    Hur kan du ens få för dig att en arbetsgivare inom vården är såååååååååå korkad att hen placerar ett Jehovas Vittne (som inte ens markerar problematiken trots rätten att göra det) i praktiskt arbete på exempelvis en dialysavdelning?

    Liksom, va?! Vart händer sådant här, KillBill? Du har som sagt en hel kontinent att referera till...
  • Digestive
    KillBill skrev 2019-07-18 12:10:43 följande:

    Råkade posta inlägget för tidigt, här kommer en kompletterande fråga. 

    Hur ser du på önskemål om anpassningar av arbetsinnehållet som kan komma från andra religioner/ ny etik/ ny moral? I vilken mån ska dessa anställdas önskemål beaktas vid anpassande av arbetsuppgifterna? 


    Det ingår redan...

    Du har många grubblerier men det räcker enbart med attreflektera över den här frågan:

    - Är tillgången till abort, preventivmedel liksom information om bådadera UNDER en duglig och funktionell standard... i alla utom fyra av EU:s länder?

    När svaret på den frågan är ett solklart, skinande och positivt NEJ så är det tämligen onödigt att gå in och gräva i farhågor som i samma stund kan bortfärdas.
  • Digestive
    KillBill skrev 2019-07-18 13:14:08 följande:

    Lars Adaktusson argumenterar för att samvetsfriheten måste lagstadgas genom att hänvisa till fallet Ellinor Grimmark (barnmorskan som stämt landstinget i Jönköping för kränkning av samvetsfrihet, efter att hon förlorat tre utlovade jobb för att hon inte velat utföra aborter). Lars Adaktusson anser att det är fel att arbetsgivare kan neka personer anställning pga. av samvetsfrihet.

    www.varldenidag.se/nyheter/adaktusson-utesluter-inte-lag-om-samvetsfrihet/cbbodB!VJ2EHDcE4raic6JY3QtvFw/

    Fråga är därför varför du kallar arbetsgivare för korkade som skulle anställa barnmorskor/läkare/sjuksköterskor som åberopar samvetsfrihet? Med Lars Adaktusson förslag skulle det inte vara tillåtet att neka personal anställning pga. samvetsfrihet (det skulle betraktas som kränkning av samvetsfrihet/diskriminering om samvetsfriheten var reglerad i lag).

    Som jag sagt tidigare så är det centralt att alla som jobbar i vården ska vara beredd att behandla och ge vård till alla patienter. Patienten ska komma före och vem som gör vad i vården ska inte styras av de anställdas religion och personalens egna övertygelser. 


    Att diskutera med dig är som att åka runt i en cirkel. Kan vi inte röra oss frammåt istället?

    Jag har redan efterfrågat politiska dokument för ett sådant förslag men du presenterar inga... istället ska man förhålla sig till tidningsartiklar och vad de påstår.

    Men, men... då citerar jag åter igen Lars Adaktusson (KD) i ämnet:

    >>Kristdemokraternas uppfattning har genom åren varit att samvetsfriheten ska respekteras och värnas. Partiet har i olika sammanhang förespråkat lokala överenskommelser där berörda parter möts i konstruktiv dialog och tillsammans kommer fram till vad rätten till samvetsfrihet innebär i det praktiska arbetet.<<

    adaktusson.eu/varna-samvetsfriheten/

    Låter inte riktigt som tvång...

    Men det såklart, vad journalister och du påstår är Lars Adaktussons/KD:s hållning i frågan är givetvis mer relevant och närmare sanningen än hans egna/partiets ord om saken.
  • Digestive
    KillBill skrev 2019-07-18 13:22:53 följande:

    Det finns annan personal på avdelningen som kan hantera blod? Du har ju i flera inlägg propagerat för att en arbetsgivare bör ta emot personer som av samvetsfrihet inte vill utföra vissa arbetsuppgifter och ändå kunna planera verksamheten så att den fungerar. Skulle samvetsfriheten bli reglerad i lag skulle arbetsgivaren får svårare att neka personal anställning även där fet uppenbart skulle vara olämpligt. 


    Ja, precis... så hur är din farhåga här det minsta verklighetsförankrad?

    Nej, det är inget som helst problem att neka olämplig personal. Förstår du inte punkt två som är citerat i inlägget du svarar på?

    >>2. Friheten att utöva sin religion eller tro får endast underkastas sådana inskränkningar som är föreskrivna i lag och som i ett demokratiskt samhälle är nödvändiga med hänsyn till den ALLMÄNNA SÄKERHETEN eller till SKYDD för allmän ordning, HÄLSA eller moral eller till skydd för andra personers FRI- och RÄTTIGHETER.<<

    (PDF-fil) www.google.se/url&source=web&rct=j&url=www.manskligarattigheter.se/dm3/file_archive/020521/bb9e3648d3ba4bc99876ca6c6485a221/europa_501104.pdf&ved=2ahUKEwiwvtrVv7zjAhUjyKYKHQJFDzwQFjAEegQIAxAB&usg=AOvVaw0egKjFDTsVPnf77IFNlOGi

    Samvetsfrihet kan inte åberopas om det skapar risker som beskrivs i punkt två.
  • Digestive
    KillBill skrev 2019-07-18 13:59:48 följande:

    Nej du har fel, varken europakonventionen eller FNs deklaration Mänskliga rättigheter innebär att arbetsgivaren måste specialkontruera tjänster för att passa anställdas religion eller moraliska uppfattningar. 


    Vart har jag påstått att arbetsgivaren måste specialkonstruera tjänster?

    Det övergår mitt förstånd hur du inte kan använda en hel kontinent som referens i den här frågan... utan resonerar som om det vore vettigare att förhålla sig till tankespöken än ett sådant gigantiskt och verklighetsförankrat underlag (för hur samvetsfrihet fungerar i praktik liksom vilka konsekvenser rättigheten skapar).

    Dina tankespöken < verkligheten på vår kontinent.

    Jag tror den här diskussionen kommer att mynna ut i frågan du vägrar svara på:

    - Har alla förutom fyra länder inom EU en undermålig vård på området?

    Vissa problematik finns exempelvis i ett av Europas mest religiösa länder, Italien... men det säger såklart ingenting om hur det skulle se ut i Sverige - ett av Europas mest sekulariserade länder.

    Vi har länder som Norge och Danmark att göra mer relevanta jämförelser med... och där ser du inga anmärkningsvärda problem som inte återfinns i Sverige (som inte har samvetsfrihet) och det finns en betydligt större personalstyrka på vårdområdet i dessa länder (relativt till behovet).

    En barnmorska i Sverige har i genomsnitt ansvar för tre förlossningar samtidigt... i Norge har en barnmorska i genomsnitt ansvarför en enda förlossning åt gången. Den så kallade efterfrågan och tillgången är flera rundor mer balanserad i Norge... till både personalen och patienternas förtjänst.

    Sverige har även en av Europas högsta nativitet numera... varför det är väldigt aktuellt att göra yrket barnmorska - som är ett bristyrke i Sverige - mer attraktivt och därtill få påtagligt stora samhällsgrupper att bli mer intresserade av det.

    Vad är dina poänglösa principer och tankespöken värda när de vägs upp mot en mer välfungerande vård på området i både praktik och verklighet? Absolut ingenting är de värde, i min och drygt 500 000 européers mening...
Svar på tråden Har du förtroende för regeringen?