Inlägg från: Digestive |Visa alla inlägg
  • Digestive

    Har du förtroende för regeringen?

    KillBill skrev 2019-05-23 22:49:41 följande:

    Jag snackar inte om Angela Merkel, jag pratar om KD ett parti som vill göra det tillåtet för religiös vårdpersonal att vägra behandla kvinnor som vill genomgå abort och som har höga partitoppar som röstar nej till att fördöma länder som nekar våldtagna småflickor abort. 


    Och det är alltså kriterierna för att vara religiös/kristen/ett kristet/religiöst parti i din värld?

    Angela Merkel är ledare för ett kristdemokratiskt parti precis som Ebba Busch Thor (KD).

    Vad jag har förstått så vill KD införa en allmän samvetsfrihet... inte exklusivt för religiösa... men du har väl aldrig varit noga med detaljer - och speciellt inte om kryddorna smakar bra på tungan, då slängs både det ena och det andra ner i soppa.

    Samvetsfrihet är normen bland Europas länder så exemplet med Italien är något missvisande. Prova istället Norge, exempelvis.

    Det är dock kul att se hur din sida plötsligt är rädd för att bli som alla andra i Europa. Tänk om ni hade verkat för att få behålla ankdammen de senaste 30 åren istället för tvärt om.

    Det är lätt att var efterklok när det är alldeles försent.
  • Digestive
    KillBill skrev 2019-05-23 23:24:55 följande:

    Samvetsfrihet är  vanligt i länder som inte är lika sekulariserade som i Sverige länder där kyrkan har haft mer makt över samhällsutvecklingen. Det är i den riktningen som KD vill föra Sverige, och du kallar  KD för ett sekulariserat parti, well..


    Det är intressant hur du agnar din egen slutledningsförmåga här. Är det dig själv du försöker övertyga?

    Ja, i teokratin Norge har man på kyrkans order infört samvetsfrihet. Liksom i Danmark och i alla övriga länder i Europa förutom en handfull.

    KD är sekulära. Det enda riksdagspartiet som inte ställer upp i kyrkovalet, exempelvis. Religion är och ska förbli någonting personligt i en sekulär stat, anser en kristdemokrat - till skillnad från övriga riksdagspartier som kör fram cirkusen till kyrkovalet vart fjärde år.

    Men, men... det går alltid att låtsas som att kristdemokrati och kristendom är samma saker. Det är dock FDFMGA:s paradgren. Du kan istället låtsas som att alla Europas länder förutom Finland, Island, Tjeckien, Bulgarien och Sverige... är jättereligiösa.

    Så, vad blir din röst i kyrkovalet? S-linjen är iallfall som vanligt - att förhindra SD-inflytande. Kom ihåg att din röst behövs... då ditt parti (vilket det än må vara förutom KD) anser att kyrkan är en förträfflig plats för partipolitik samt för politiskt liksom religiöst utbyte.

    Tycker du att vi ska ha partipolitik i moskéerna också?
  • Digestive
    KillBill skrev 2019-05-24 07:01:34 följande:

    I Sverige har vi organisations och föreningsfrihet och en organisation kan själv välja hur den ska styras.  Detsamma gäller exempelvis kyrkor och moskéer. Om en moské i likhet med svenska kyrkan skulle utlysa val av förtroendevalda och om människor väljer att engagera sig politiskt i ett sådant val så är det inte en fråga som staten ska lägga sig i utan det är en demokratisk rättighet.


    Så kyrkan har krävt partipolitik varav alla partier förutom KD vart nödgade att ställa upp eller vad försöker du säga?

    Jag tycker att det är självklarheter att man inte har partipolitiska kyrkoval i en sekualiserad stat. Tror du inte att det pågår ett politiska spel och förhandlingar även i kyrkovalet? - men mellan politiska respektive religiösa intressen.

    Ber i övrigt om ursäkt för taskig ton i ren allmänhet. Du förtjänar utan tvivel bättre.
  • Digestive
    FDFMGA skrev 2019-05-24 11:24:02 följande:

    Ja, jag förstår att du anser det vara rationellt och sekulärt att anse att sjukvårdspersonal, t ex barnmorskor, ska kunna vägra utföra arbetsuppgifter som abort.

    Det är en uppfattning som inte delas av barnmorskor eller sjukvården. 

    Det förvånar dock inte att ett kristet ickesekulärt parti som KD är angelägna om att den kristna värdegrunden ska få styra vården.

    Det ska bli intressant att se hur KD kommer att hantera Adaktussons agerande i EU-parlamentet - om det räcker med att hans åsikter kritiserats av tre tunga företrädare - eller om det behövs mer för att väljarna ska se dem som ett parti som i huvudsak är hyfsat anpassade till svensk värdegrund.


    Adaktussons agerande är väl ditt minsta bekymmer? Enligt dina uträkningar är det största EU-blocket kristet med Angela Merkel i spetsen som - plot twist! - samarbetar med S, ditt eget absolut vurmigaste parti.

    Nåväl. Det som du inte riktigt hänger med i är att kristdemokratin utgår från personalism - varför samtyckefrihet är en självklarhet. Det är även den europeiska normen med blott fem länder som undantag...

    Tänk att det bara finns fem sekulariserade stater i ditt Europa. Vilken grej. Förstår att det känns lite svettigt för dig som är omringad av både Norge och Danmark - som bådadera tillåter samtyckefrihet.

    Jag börjar förstå varför du behöver avreagera dig här. Det hade jag också behövt göra om jag levde mitt i en teokratisk pandemi av kontinental storlek...

    Det är väl ändå en tröst att du helt enkelt har fel.
  • Digestive

    Ur Kristdemokraternas principprogram:

    >>Religion är INTE politik. Politik är heller INTE religion. I många kulturer är emellertid religionen bärare av den människosyn och etik, som genomsyrar samhället. I det avseendet är i vår del av världen kristendomen den tongivande förmedlaren av den människosyn och de grundläggande värden, som motiverar mänskliga rättigheter och skyldigheter. Kristdemokratins etik och människosyn kan förklaras och försvaras såväl teologiskt som filosofiskt. Det kan ske genom den kristna idétraditionen men också genom den filosofiska PERSONALISMEN och NATTURRÄTTEN. Båda sätten är legitima, men i ett sekulariserat samhälle som också präglas av trosmässig mångfald söker kristdemokratin en gemensam grund med förnuftiga skäl för det gemensamma bästa oavsett trosuppfattning. Det är således möjligt att motivera människosyn och grundvärden med samma innebörd UTAN att referera till Gud eller den kristna traditionen. På samma sätt är kristdemokratins etiska grund för politik OBEROENDE av personlig trosuppfattning när det gäller livsåskådning eller religion. Politiken rör människors gemensamma angelägenheter medan religionen dessutom rör människornas relation till Gud. Det FINNS således en distinktion mellan politik och trosliv. Samtidigt finns det alltid en RISK att människor gör politik av sin religion eller gör religion av sin politik.

    [...]

    I den kristdemokratiska IDÉTRADITIONEN är samvetet och SAMVETSFRIHETEN viktiga. Samvetet är en central del av personligheten. Det handlar om vår förmåga att uppfatta och handla utifrån vad som är moraliskt gott och ont, vad som är rätt och vad som är orätt. I traditionell etik och naturrätt är samvetet kopplat till allmänt giltiga värden som till exempel liv, hälsa och sanning.<<

    kristdemokraterna.se/var-politik/ideologi-och-principprogram/

  • Digestive
    FDFMGA skrev 2019-05-24 13:07:09 följande:

    Dett är väl bra att du funnit ett parti vars religiösa föreställningar du kan samtycka med.

    För min egen del så är jag nöjd så länge det inte finns lagar som anger att personer har rätt att motsatt könkräva särbehandling i yrkeslivet på grund av religiösa föreställningar - som att man inte ska handhälsa på personer av eller att barnmorskor ska vägra ge abort eller abortledande rådgivning.

    Kristna partier som KD är inget för mig som sekulär ateist - men det finns ju folk till allt, så även KD hittar ju sina proselyter och alla svenskar är ju heller inte helt anpassade till svensk värdegrund.

    Hoppas att du finner frid med ditt kristna KD - du har ju fladdrat lite mellan anarkism, C, Piratpartiet och KD under dina år på FL


    Har delat med mig av KD:s principprogram och huruvida du förstår vad som står i det citerade är ointressant liksom ditt nattmösseprat ovan

    Nu vet läsarna informationen som du har tagit del av. Utifrån det så handlar det enbart om hur du själv vill framstå... vilket jag inte bryr mig om.

    Gott så. Jag orkar inte skräpa ner tråden mer genom att bemöta ditt oseriöst larv.
  • Digestive

    Ah... och jag fladdrar inte med anarkism. Oavsett vilket politiskt parti jag röstar på så är jag anarkistiskt lagd.

  • Digestive
    FDFMGA skrev 2019-05-24 13:40:59 följande:

    Hm, här försöker jag skriva lugnande till dig men så replikerar du inte desto mindre med att kalla det jag skriver för nattmösseprat

    Jag har inget emot böneutrop, t ex muslimska sådana, bara det inte väsnas så det stör oss sekulära. Detsamma gäller för övrigt kyrkklockor.

    Däremot är det bekymmersamt när vissa religiösa inriktningar kräver att andra religiösa inriktningar ska diskrimineras - som när det kristna partiet KD kräver stopp för muslimska offentliga kallelser till bön - men inte de egna.

    Märkligt förresten aatt religioner ska vara så inkonsekventa och intoleranta.

    Nåväl. Ur mitt perspektiv kan en KD:are gärna få rösta mot abort i EU-parlamentet eller predika samtyckeslagar i Sverige - men bara det stannar vid böner och inte påverkar oss sekulära i praktiken.

    Religionsfrihet inkluderar också möjlighet till frihet från religion


    Ur Kristdemokraternas principprogram:

    >>Religion är INTE politik. Politik är heller INTE religion. I många kulturer är emellertid religionen bärare av den människosyn och etik, som genomsyrar samhället. I det avseendet är i vår del av världen kristendomen den tongivande förmedlaren av den människosyn och de grundläggande värden, som motiverar mänskliga rättigheter och skyldigheter. Kristdemokratins etik och människosyn kan förklaras och försvaras såväl teologiskt som filosofiskt. Det kan ske genom den kristna idétraditionen men också genom den filosofiska PERSONALISMEN och NATTURRÄTTEN. Båda sätten är legitima, men i ett sekulariserat samhälle som också präglas av trosmässig mångfald söker kristdemokratin en gemensam grund med förnuftiga skäl för det gemensamma bästa oavsett trosuppfattning. Det är således möjligt att motivera människosyn och grundvärden med samma innebörd UTAN att referera till Gud eller den kristna traditionen. På samma sätt är kristdemokratins etiska grund för politik OBEROENDE av personlig trosuppfattning när det gäller livsåskådning eller religion. Politiken rör människors gemensamma angelägenheter medan religionen dessutom rör människornas relation till Gud. Det FINNS således en distinktion mellan politik och trosliv. Samtidigt finns det alltid en RISK att människor gör politik av sin religion eller gör religion av sin politik.

    [...]

    I den KRISTDEMOKRATISKA Idétraditionen är samvetet och SAMVETSFRIHETEN viktiga. Samvetet är en central del av personligheten. Det handlar om vår förmåga att uppfatta och handla utifrån vad som är moraliskt gott och ont, vad som är rätt och vad som är orätt. I traditionell etik och naturrätt är samvetet kopplat till allmänt giltiga värden som till exempel liv, hälsa och sanning.<<

    kristdemokraterna.se/var-politik/ideologi-och-principprogram/

    Sådär. Ändrade en betoning om det var det som orsakade förståelseproblem för dig. Är det ord som du inte förstår så använd Google. Är det svårläst text så be om hjälp.

    Knacka mig på axeln när du har förstått utdraget ur KD:s principprogram. Jag tänker dock inte hålla andan tills dess...
  • Digestive
    Flash Gordon skrev 2019-05-24 13:52:46 följande:

    Moderaterna ställer krav på Socialdemokraterna att göra up med antisemitismen inom sitt parti:

    www.aftonbladet.se/nyheter/a/Jo7eGX/kristersson-till-s-gor-upp-med-antisemitismen 

    Enligt Moderaterna (M) finns ett mönster av antisemitism i socialdemokratin. I en M-rapport anges flera exempel på vad de anser vara antisemitiska uttalanden från S-företrädare.

    - Vi kräver att S upprättar en vitbok över extremismen i sitt eget parti, säger M-ledaren Ulf Kristersson.

    Vad tror vi?

    Kommer S att vara lika lyhörda för dessa krav som S kräver att KD ska vara på de krav man själv ställer på KD?


    Ur artikeln du har delat:

    >>Moderaternas kritik handlar förutom om Ilmar Reepalu, som talat om den "judiska lobbyn", bland annat om ett uttalande från tidigare riksdagsledamoten Veronika Palm, som på en blogg skrev >>undrar du också vem Dom Utvalda ska bränna nästa gång.<<

    Hej och/eller hå.

    Vet du om det går att få tag i hela rapporten som M hänvisar sina anmärkningar till?
  • Digestive
    Flash Gordon skrev 2019-05-24 13:52:46 följande:

    Moderaterna ställer krav på Socialdemokraterna att göra up med antisemitismen inom sitt parti:

    www.aftonbladet.se/nyheter/a/Jo7eGX/kristersson-till-s-gor-upp-med-antisemitismen 

    Enligt Moderaterna (M) finns ett mönster av antisemitism i socialdemokratin. I en M-rapport anges flera exempel på vad de anser vara antisemitiska uttalanden från S-företrädare.

    - Vi kräver att S upprättar en vitbok över extremismen i sitt eget parti, säger M-ledaren Ulf Kristersson.

    Vad tror vi?

    Kommer S att vara lika lyhörda för dessa krav som S kräver att KD ska vara på de krav man själv ställer på KD?


    Moderaterna har tydligen gjort en större grej av saken: moderaterna.se/sta-upp-mot-antisemitismen

    I länken återfinns granskingsrapporten samt en filmsnutt.
Svar på tråden Har du förtroende för regeringen?