Inlägg från: Digestive |Visa alla inlägg
  • Digestive

    Har du förtroende för regeringen?

    rörelsen du snackar om och dess anhängare.

  • Digestive
    FDFMGA skrev 2019-05-13 16:05:16 följande:

    Där skulle vi kunna närma oss en gemensam nämnare - vi är nämligen nästan överens såtillvida att jag inte försöker bevisa något för dig.

    Men du är mycket för att bevisa - jag minns en gång när det faktiskt var riktigt imponerande: Den gången du sköt Gudasänds teorier om transpondrar i sank genom att helt sonika gå ut och kolla om hans påstående stämde.

    Att KD fiskar röster i den högerpopulistiska sörjan får du bevisa för dig själv så småningom, eller låta bli.


    Ja, bevis är bra att ha.

    Om "fiskar röster i den högerpopulistiska smörjan" innebär att vinna över SD-väljare så är det både önskvärt och självklart. Menade du någonting annat eller hänger du inte riktigt med?

    Jag ser inte på stora grupper av främmande människor som om de vore Svarte Petter.
  • Digestive
    FDFMGA skrev 2019-05-13 19:34:55 följande:

    Jag har svårt att se några fördelar överhuvudtaget med att partier anpassar sig till högerpopulistiska tänkesätt ocg retorik i syfte att locka till sig högerpopulister.

    Och M i Stockholm vill nu lägga ner public service helt och hållet.

    Herregud, det kan inte vara lätt för en vanlig borgerlig väljare som lyssnar på P1, eftersom det är det i särklass bästa och partipolitiska neutrala mediet i Sverige när M, KD och SD slåss om högerpopulisternas röster.

    Fast jag tror inte Kristersson har en chans mot Åkesson eller Busch Thor - så vill M verkligen utmana dem i röstfisket får de nog byta agn på kroken först.


    Ärligt talat så blir jag nyfiken.

    Du skriver att KD fiskar i "den högerpopulistiska smörjan". Vad består den mer av exakt av?

    Räkna då med det faktum att BÅDE KD och "den högerpopulistiska smörjan" har element som fiskar MED/EFTER varandra. Strömningar attraherar uppenbarligen varandra i detta fall.

    Du har exempelvis relaterat till muslimska motsvarigheter till KD, tidigare... och visst är KD ett utmärkt riksdagsparti för högerkonservativa/borgerliga muslimer i Sverige. Det säger väl sig självt?!

    Misstänker personligen att jag känner ett par muslimer som röstar på KD. Bästa sort. Människor som jag har känt i över fem år och gått i skola med.

    Sitter gärna med sådana kort i handen. Inga Svarte Petter direkt...

    Låt oss prata religion för att få det överstökat.

    En av mina lärare i ämnet etik var en katolsk nunna och ohyggligt påläst i världens filosofi - hennes liv har bestått av etikstudier, från Tyskland och över 70 närmare 80 år gammal. Nämn en filosof eller teolog och hon har högst troligt inte bara läst verk av dem, utan studerat en del av verken grundligt.

    Kan förklara en del av det här med kristna värderingar och vad som kan tänkas vara så stort med dem...

    Kristna värderingar går närmare 2000 år bakåt i tiden, om så vill, omkring 5000 år bakåt i tiden. Den moderna kristna teologin lyfter dock särskilt fram denna sats av övernaturliga dygder:

    Tro, hopp och kärlek.

    Du kanske känner igen den sloganen. Något äldre än "Vi gillar olika." och nog så hållbar.

    Dygderna härstammar från Paulus. Den som kan sin Bibel känner dem säkert bättre såhär: "Men nu består tro, hopp och kärlek, dessa tre, och störst av dem är kärleken.".

    Lite kuriosa till nästan gång du väljer ut ett betydelsefullt kort eller famlar i tankar.

    Den kristna dygdetiken springer med andra ord ur dessa/bland annat dessa dygder.

    Den kristna värdegrunden.

    Aja... ALLA är välkomna att rösta på KD oavsett vad folk vill kalla dem. Må det vara "den högerpopulistiska smörjan" eller...

    ...SD-väljare, muslimer, kristna, ni.

    VILL man ha en högerkonservativ/borgerlig politik vars värdegrund bygger på tro, hopp och kärlek samt ha skattelättnader liksom samhällsresurser SÄRSKILT riktade till äldre och yngre?

    Då rösta man på KD. Inte svårare än så.

    Nu bjuder jag på kultur och citerar det större sammanhanget av Paulus:

    "Stå in­te i skuld till någon, ut­om i er kärlek till varand­ra. Ty den som äls­kar sin medmänniska har upp­fyllt la­gen. Bu­den Du skall in­te begå äkten­skaps­brott, Du skall in­te dräpa, Du skall in­te stjäla, Du skall in­te ha begär och al­la and­ra bud sam­man­fat­tas ju i or­det: Du skall äls­ka din nästa som dig själv. Kärle­ken vållar in­te din nästa något ont. Kärle­ken är alltså la­gen i dess full­het.

    Men nu består tro, hopp och kärlek, des­sa tre, och störst av dem är kärle­ken."

    Du har en uppgift. Att ge kärlek. Det största. Gärna så mycket du någonsin kan. Ge gärna hopp. Ge gärna tro på hoppet. Dygderna ger kärlek. Försök göra allt i kärlek. Det är tillräckligt.

    Men det såklart. Det är väl mer substans i den värdegrund som övriga riksdagspartier företräder... och/eller som median pratar om.

    Tro? Hopp? Kärlek? Har aldrig hört förr...

    Visst har vi alla våra agn på kroken.
  • Digestive
    FDFMGA skrev 2019-05-13 23:30:09 följande:

    Jag kan fascineras av troende människor jag känner och tycker om - ungefär som jag skulle kunna fascineras av naturlagarna i ett alternativt, annorlunda och obegripligt universum, men jag har inte tillräckligt med fantasi eller inlevelseförmåga för att kunna förstå hur kloka, kunniga personer kan vara troende. Inte desto mindre kan de uppenbarligen detta.

    Religionerna däremot, de är ointressanta, inkonsekventa och för mig  personligen är bibeln en av de få böcker jag tycker man ska ha läst - men jag har aldrig orkat mig igenom denna mänskliga skapelse av ett sömnpiller.

    Människan är en social varelse och det är väl inte särskilt anmärkningsvärt att den "tidiga" människan skapade gudar - dels för att försöka förklara allt det som då var oförklarligt, naturfenomen, liv, död, vadan och varthän, etcetera, och dels för att försöka manifestera allt det som redan fanns där i interaktionen mellan de sociala varelser människorna var - och är.

    Jag tror att potentialen för att se främlingar som ett hot är djupt förankrat i våra gener, liksom potentialen att se dem som en möjlighet. Med smörjan menar jag den närmast totala fokuseringen på invandrare, på islam, som ett hot och det är den smörjan Ebba Busch Thor har börjat expoatera.

    Ja, mot bakrund av att en stor andel av de invandrare som kommit hit har ganska "ålderdomliga" värderingar så borde egentligen åtskilligt fler av dem ha kunnat rösta på KD - om det inte vore för religionens skull. För mig som utomstående är det ingen störe skillnad på kristendom och islam, men det är det inte heller för mig mellan AiÍK och hammarby, däremot kan skillnaden vara himmelsvid enligt supportrarna.


    Nah... Ebba Bush Thor har inte slängt sig med sådant bara för att folk - som tar sig rätten till tolkningsföreträde - tolkar henne så illa som möjligt.

    Det är näst intill underhållande att se hur du uppfattar kristna och muslimer i någon slags fejd med varandra.

    Vågar påstå att Sveriges kristna och muslimer aldrig någonsin har varit närmare varandra än idag och efter flyktingkrisen. Insatserna som Sveriges kyrkor och moskér bidrog med under den här perioden var enorma... det är där du hittar många av hjältarna. De som gjorde allt för att hjälpa till - de som öppnade sina egna hem, gav trygghet och vårdade.

    Religon har gjort mer för Sveriges integration än varenda politisk reform som har lagts upp på riksdagens bord de senaste 50 åren... det går inte att köpa människoband med skattemedel, hur mycket skatten än höjs.

    Sedan är det rätt fantastiskt att du inte utgår från att du är det främmande elementet i hela scenariot. Det finns troligen fler religiösa än ateister i dagens Sverige och utvecklingen går snabbt mot än fler religiösa...

    Visst borde invandrare med "ålderdomliga värderingar" (antar att du menar religiösa) rösta på KD. Det tycker jag med och egentligen är det ett självklart val...

    Och att lämna över stafettpinnen till KD är nog ett klokt val om man inte förstår religionens betydelse för Sveriges integration. Socialism/svenska socialdemokratin har bara förenat så många - medan världen utanför förenar sig över/bortom/genom religion.

    Med sagt så är det inget fel på svensk socialdemokrati/socialism - men det är knappast alltid rätt eller det bästa i tiden.
  • Digestive

    Det finns en hel del som har hänvisat till denna studie liksom räknat på det samma. Känns som att det kastas sten i en del glashus...

    Gjorde en snabb sökning och här har vi Expressen:

    www.expressen.se/ledare/las-skyddar-inte-mot-sexovergrepp-lofven/

    Eller varför inte Anders Ygeman (S) som här i riksdagen bygger upp rikets trygghet/folkets säkerhet med studiens kredit (anförande 77):

    - NTU, Nationella trygghetsundersökningen, som Brottsförebyggande rådet också gör, visar att vi har de tryggaste medborgarna i Sverige på 20 år.

    data.riksdagen.se/dokument/H309114

    Och jag minns personligen vart jag hörde om studien först - när Fredrik Reinfeldt (före detta? M) menade att den studien var bättre lämpad som underlag än anmälningsstatistiken.

    Aja, mycket har hänt sedan dess. Men att hoppa i taket för att en kristdemokrat använder sig av studien... det är lite kul att se ändå.

  • Digestive
    FDFMGA skrev 2019-05-18 12:02:48 följande:

    Har du verkligen förstått kritiken som poliserna framför i debattartikeln.

    De menar att man borde gå tillbaka till den gamla urvalsmetoden i och med att bortfallet ökat med 50 procent, från ett bortfall på 40 procent till ett bortfall på 60 procent.

    De menar också att bortfallet är så stort i nya NTU att de redovisade resultaten är ovederhäftiga.

    Det är något helt annat än att KD-ledaren avsiktligt eller oavsiktligt missförstått NTU.


    KillBill skrev 2019-05-18 12:43:03 följande:

    Den Expressenledare och det riksdagsdata som du hänvisar till är baserad på den gamla NTU metoden där respondenterna ringdes upp och som hade ett mindre bortfall och som alltså inte är föremål för kritik i den debattartikel som jag länkade till.

    Däremot har även den gamla NTU undersökningen varit kritiserad. Jag ska ge ett exempel. Människor som i NTU undersökningen svarar ja på frågan om de har blivit utsatta för sexualbrott får också frågan om detta är polisanmält. Forskarna kan därför räkna om dessa uppgifter så att dessa ska vara representativa för hela befolkningen och kan därefter jämföra uppgifterna med officiell statistik över antal anmälda våldtäkter. Under åren 2007 till 2016 så var differensen i genomsnitt 110 % dvs. baserat på resultaten i NTU så borde det ha genomförts mer än dubblett så många polisanmälningar som det faktiskt gjordes under dessa år. År 2016 skilde det så mycket som 254 % mellan uppgiften om polisanmälningar i NTU och faktiskt anmälda sexualbrott. Om man kan konstatera så stora skillnader i resultatet så är det utan tvivel så att resultaten inte är representativa för hela befolkningen och det var alltså den gamla NTU undersökningen.

    www.robsahm.se/2018/12/11/allvarliga-matfel-i-ntu/

    I den nya NTU undersökningen har det dykt upp nya problem.  Den nya NTU undersökningen baseras på post och webbenkäter i stället för telefonsamtal och nu har bortfallet ökat till hela 63,3% för undersökningen som helhet. I de grupper där antal utsatta för sexualbrotten normalt sett är högst, bland 16?29-åringar så är bortfallet hela 77,5%. Det säger sig själv att detta inte utgör ett säkert faktaunderlag.


    Fortfarande de bästa siffrorna vi har över eventuella mörkertal och för nyanserade studier. En uppsjö politiker har hänvisat till studien sedan den inrättades på myndighetsnivå...

    ...men fortfarande helt fantastiskt när en kristdemokrat hänvisar till studien. Så genomsynligt.

    Det finns spår av NTU i riksdagsarbetet sedan 2007, vart enda riksdagsparti och riksdagsmöte har väl hänvisat till studien sedan dess... vid något tillfälle.

    Men gränsen går vid Ebbs Busch Thor (KD) right?
  • Digestive
    FDFMGA skrev 2019-05-18 15:06:39 följande:

    KD-ledaren är ointressant i sammanhanget.

    Om NTU-undersökningen kommer fram till att antalet polisanmälda sexualbrott är fyra gånger högre än det faktiska antalet polisnamälda sexualbrott är det något som inte stämmer.

    Om källan som KillBill länkade till har rätt så är ju NTU fullständigt värdelös och antalet upplevda sexuelbrott, inklusive upplevda våldtäkter och upplevda våldtäktsförsök borde divideras med en okänd faktor, kanske med fyra eftersom det tycks vara den faktor NTU överskattar antalet polisanmälda våldtäkter med.

    Det är kanske där jag mest saknar högerdebattörer som har förmåga att argumentera eller åtminstone leta rätt på argument som motsäger källans påståenden.

    Men i stället blir det bara ett teaparty i bönemötestil


    Ja, det är ju tråkigt när ditt eget parti/S - och den rödgröna regeringen - har använt bland annat den här studien som underlag för att upprätthålla Jämställdhetsmyndigheten och att även myndigheten i fråga... hänvisar flitigt till NTU och använder studien som källa.

    Det är väl vänsterpropagandan som gör studien fin nog för att användas.

    Det går snabbt i svängarna när man inte ens hinner städa i sina egna myndigheter innan man pekar finger mot KD.
  • Digestive
    FDFMGA skrev 2019-05-18 16:58:06 följande:

    Javisst.

    Alldeles oavsett vilket parti eller vilken regering det handlar om så är det självklart trist om man grundar beslut på undermåliga underlag.

    Jag får väl förmodligen kolla själv vilka argument Brå har till försvar av NTU-undersökningens nuvarande upplägg men framförallt att hur de motiverar att den slår så oerhört fel på uppskattningar som kan kontrolleras mot exakta siffror.

    Jag menar, om Sifo inför ett val skulle uppskatta att ett parti ligger på 10 procent medan partiet skulle få 40 procent i valet - skulle förmodligen Sifo vara körda för gott


    Självfallet har man inga exakta siffror om mörkertal.

    Frågan är ju hur stort mörkertalet kan tänkas vara. Sedan har självrapportering givetvis brister liksom styrkor. En brist är att det är svårt att hitta säkra siffror och en styrka är att vi iallafall får data som innehåller mörkertalen.

    Sedan finns det säkerligen bättre sätt att forma testet på. Tror ju inte att så många medvetet ljuger eller ljuger med flit eller för den delen skulle vara oförmögna att tala sanning.

    Tanken med NTU är iallafall god.
  • Digestive
    FDFMGA skrev 2019-05-19 15:07:41 följande:

    Javisst, och metoderna kan säkert förbättras. i synnerhet måste det vara viktigt att få upp svarsfrekvensen, i den typen av undersökning där man anger att resultatet är viktigt för beslutsfattare så blir det mycket osannolikt att "upplevelsen" hos majoriteten som avstått från att svara sammanfaller med minoritetsgruppens upplevelser.

    Jag är väl skyldig dig ett svar angående KD också, antingen från den här tråden eller om det var någon annan.

    Nej, religioner har inte monopol på medmänsklighet, inte heller på omänsklighet, för den delen.

    Om religion har fungerat som en katalysator för krig eller omvänt kan man i ärlighetens namn inte veta. Vi vet bara att tidiga mänskliga kulturer har haft behov av att konstruera gudar som bland annat anger mer eller mindre tydliga regelsystem för människan.

    Men mänskliga regelsystem behöver inte vara gudomliga för att fungera, tvärtom kan de system som inte går omvägen via en gud vara mer mänskliga, t ex såtillvida att de inte ständigt ska förmana människor om hur de ska uppträda.

    Ebba Busch Thors upprördhet över att butiker kan kalla skina för helgskinka  vid andra tider än jul är ett tydligt exempel på kristet moraliserande. För mig som ickereligiös är julen en årstidsrelaterad högtid och det luktar bara härsket och skämt om den som kräver julskinka i söndag i maj.

    Gud bevare oss från religiösa partier i riksdagen


    Gillar hur du fortsätter beskriva religiösa som om de vore en slags minoritet och din hållning det normativa...

    ...det är snart inte ens sant i Sverige och globalt har det aldrig varit sant.

    I övrigt har vi inga religiösa partier i riksdagen men de som vill fortsätta att separera stat från kyrka - röstar på KD.

    KD är det enda riksdagspartiet som vill forttta separera kyrkan från staten: exempelvis separera partipolitiken från kyrkovalen, separera bröllopscermonierna från det juridiska (så att alla typer av förhållanden kan åtnjuta de juridiska fördelarna/skyldigheterna och inte enbart gifta) med mera...

    Men, men, man kan alltid tala i nattmössan om religiösa partier - för att sedan lägga rösten på partier som fortfarande vill ha kyrkan och staten i samma säng.

    Hur tänker du rösta i kyrkovalet? Kom ihåg att ditt parti behöver din röst...
  • Digestive
    Flash Gordon skrev 2019-05-19 14:29:02 följande:

    Är det här ett erkännade från dig att du från och med nu kommer att klaga på "oberoende" statlig media varje de "glömmer" att  informera om att den intervjuade är västerpartist, AFA:it, facklig representant och liknande?Ja, det står så på statlig medias hemsida men det är du som lyfter fram det felaktiga citatet som i er pågående kampanj mot KD om det vore sant.

    Ni har inga hämningar där.


    Mm, hämningarna är få. Det är dock mer än lagom nyvaket att börja tjafsa om KD och religion...

    ...sådant är ett signum för att man inte vet någonting om KD:s politik utan rider blint på den här herrelösa kampanjen.

    Det enda partiet i riksdagen som vill fortsätta separera staten från kyrkan... är KD. Vad säger det om övriga partier? - som uppenbarligen vill ha kvar partipolitiken i kyrkovalen med mera.

    Aja, att kasta stenar i glashus verkar vara den här kampanjens fundament.
Svar på tråden Har du förtroende för regeringen?