• Anna Paulita

    Varför ALLTID studiedagar precis första dagen/dagarna på en ny termin?

    Alltså, jag har full förståelse för att lärare behöver dagar att planera sin verksamhet. Absolut.

    Vad jag däremot inte förstår är varför den jämt är förlagd precis de två första dagarna på en ny termin? Nästa vecka har lärarna på min dotters skola planering måndag och tisdag, i höstas var de de två första hösttermindagarna. Och ja, jag vet att lärare har 45,5 timmars arbetsvecka eller vad det är och arbetar in tid. Men med sportlov, påsklov, sommarlov, höstlov, jullov är det väldigt mycket tid som man "ska" vara ledig med sina barn och då ä faktiskt 4 semesterdagar rätt värdefulla och jag tycker det är riktigt segt att tvingas lägga dem på planeringsdagar som jag tycker lärare kan ha innan skolan sätter i gång till hösten och våren.  

    Hur ser det ut på andra skolor?   


  • Svar på tråden Varför ALLTID studiedagar precis första dagen/dagarna på en ny termin?
  • Anna Paulita
    Jullesmamma skrev 2012-01-06 23:32:39 följande:

    Här har det aldrig hänt...

    Om du som förälder måste ta ledigt på studiedagar spelar det väl ingen roll om det är i början, mitten eller slutet av terminen??? 



    Fast det innebär att jag/vi måste ha henne på fritids i mellandagarna och då har jag henne hellre hemma. Om de är inbakade på loven så är risken/chansen större att barnet redan är hemma.
  • 120126 A
    Anna Paulita skrev 2012-01-06 23:33:56 följande:
    Sedan tänker jag att just planeringen till hösten kanske kunde spridas ut så ungarna kunde få någon långhelg istället då det är så ont om helgdagar. Och ja, jag fattar att planeringen är till för höstterminen så den går ju inte tat lägga för sent, men i början av oktober kanske....  
    det märks att du inte jobbar inom skolan själv :)
  • Marie1983
    Marie1983 skrev 2012-01-06 23:34:45 följande:
    Min svägerska är lärare, jobbar mer än någon annan jag känner. När tänkte du att de ska ha dessa planeringsdagarna istället? 
    Ok, jag såg vad du svarat till en annan. 
    Jag tror inte de kan planera in varenda aktivitet för hela året på en och samma gång, ex i slutet av sommaren som du föreslog. Men detta är intressant, ska av intresse ta upp det med min svägerska. 
  • Jullesmamma
    Anna Paulita skrev 2012-01-06 23:35:26 följande:

    Fast det innebär att jag/vi måste ha henne på fritids i mellandagarna och då har jag henne hellre hemma. Om de är inbakade på loven så är risken/chansen större att barnet redan är hemma.

    Hur menar du nu?
    Ska lärarna använda sin lediga tid att planera sitt arbete? 

    Här har de studiedag 30/1 och jag ser inte skillnaden att ha den 9/1 
  • Anna Paulita
    120126 A skrev 2012-01-06 23:33:49 följande:

    De måste ju få ha semester med sina barn likväl som du måste få ha med dina. Hur gamla är dina barn? FP går ju att ta ut tills de är rätt gamla..
    Läste du vad jag skrev? Att de måste kanske inte haledigt mellan 23.12 och 9.1 och  8 veckor på sommaren. Och sport, påst och höstlov....de har BETYDLIGT mer ledigt med sina ungar än jag har med mina som det är.

    Jag kan inte ta ut fp för min dotter längre, dagarna är slut. (och nej, jag kunde inte "räkna med " att jag skulle behöva spara 4 dagar per år för dessa ändamål innan hennes dagar tog slut)  
  • Pippi Långstrump

    I göteborg samkör man studiedagarna för skola och förskola för att minska antalet dagar som föräldrarna behöver annan omsorg.
    Vet de som vabbar dessa dagar...

  • Panda87

    Vårterminen börjar inte förrän den 11 januari!
    Däremot så börjar lärarna att arbeta två dagar tidigare.Lika så har lärarna två-tre arbetsdagar efter det att eleverna gått på sommarlov.  Alltså, dessa planeringsdagar är förlagda på skollov.

    Eleverna har ett vist antal skoldagar per läsår och det är upp till skolan/kommunen att fördela dessa under läsåret. 

    Om eleverna skulle börja på måndag så skulle det innebära att skolan skulle sluta tidigare till sommaren eller ha fler studiedagar under terminens gång.

    På vissa skolor är även fritids stängda ibland alt öppna med vikarier.

    Hoppas detta var till någon "hjälp".

  • Anna Paulita
    Marie1983 skrev 2012-01-06 23:34:45 följande:
    Min svägerska är lärare, jobbar mer än någon annan jag känner. När tänkte du att de ska ha dessa planeringsdagarna istället? 

    Det är nog väldig varierande, min dotters lärare är aldrig där innan 8.00 (vi lämnar 8.00) och har alltid gått 15.30. På skolan jag arbetar så drar lärarna som en aväning 15.30 alla dagar utan fredag, då kl 14.00.
  • jessin

    Som lärare är man inte ledig lika mycket som eleverna. Vi gör mycket annat som folk inte tror att lärare gör som t ex städar och ställer i ordning i klassrummen, byter gardiner, dokumenterar, går på fortbildning m.m.
    Folk tror att lärare har 9 veckors sommarlov. Jag kan meddela att jag endast har 7 samt inget höstlov. Att få vara ledig på på sommaren, julen m.m är fantastiskt men jag jobbar oftast mer än 45h/v så tiden är helt klart inarbetad. Skulle ibland önska att det fanns stämpelklocka på jobbet så att vi folk inser hur mycket lärare jobbar.

    Jag har också problem med att förskolan har planeringsdagar samma dagar som jag har det med mitt jobb. Jag har inte möjlighet att ta ledigt dessa dagar. PLaneringsdagarna är oerhört viktiga. Det är endast dessa dagar som all personal kan vara med. Annan planeringstid så jobbar t ex förskollärarna och fritidspedagogerna på frirtids. För att verksamheten ska fungera bra så är det viktigt på en arbetsplats att alla kan få planera tillsammans några få tillfällen/år.

Svar på tråden Varför ALLTID studiedagar precis första dagen/dagarna på en ny termin?