• Hormonermedhumör

    Vilka fysiska symtom på stress/ångest har ni haft ?

    Vilka fysiska symtom på stress och ångest har ni haft ?

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-01-20 15:32
    Någon som upplevt t.ex. torrhet i munnen, svullnad i ansiktet och/eller annorlunda känsel i samband med stress och ångest ?

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-01-20 15:42
    Någon som lätt spänner sig i käk - och/eller halsmuskulaturen ?

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-01-26 10:30
    Någon som vet nån bra hemsida där man kan läsa om ångest och/eller stress osv eller nån bok med samma innehåll ?

    Eller nån som har tips på vad som hjälper emot stress,spänningar och ångest (förutom mediciner och terapisamtal) ?

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-01-28 08:59
    Av Er som spänner Er i käken och upplever som att det gör ont i tänderna/övriga delar av munnen...exakt var och hur mkt ont har ni ?

  • Svar på tråden Vilka fysiska symtom på stress/ångest har ni haft ?
  • Anonym (stressad mamma)

    Jag blev förkyld för ca 10 dagar sedan och fick då extremt ont i lederna, framför allt i underben och underarmar samt händer och fötter. Förkylningen har nu gått om men det gör fortfarande ont, speciellt när jag sitter stilla eller blir kall. Är det vanligt att man får ont i lederna vid stress? Har varit extremt orolig senaste tiden, framför allt att jag drabbats av någon sjukdom. Det blir en ond cirkel, jag får symptom som förmodligen beror på stress och blir sedan stressad av symptomen :(. 

  • Anonym (stress)
    Mammatilltretroll skrev 2010-09-01 19:16:29 följande:
    Hej igen...

    Ja jag är ju under utredning för alla mina fysiska symptom men läkarna hittar inget fel på mig :(
    Jag har genomgått gastroskopi, varit hos öron-näsa-hals läkare, träffat en neurolog som tagit diverse blodprover och jag inväntar en EMG underöskning där, min husläkare har jag väl träffat sissodär 10 gånger senaste månaderna och nu sist även psykologen..

    Först lutade psykologen åt att det var en utmattningsdepression med inslag av ångest men sist jag var där sa han att jag hade så mycket mer energi och verkade vara gladare och så ter sig inte utmattningsdepressioner tydligen...

    Så nu är jag tillbaka på ruta 1. Odiagnostiserad men med
    *Attacker av magknip
    *Illamående
    *Ingen aptit och viktnedgång på ca 1 kg/vecka
    *Yrsel
    *Jättetrött i musklerna och får mjölksyra för minsta lilla. Byta glödlampa med armarna över huvudet är typ omöjligt...
    *Tryck över bröstet hela vägen runt bröstkorg och rygg ända ner till där revbenen slutar och även ibland över magen ( i samband med detta ibland blodsmak i munnen)
    *Muskelvärk och stela muskler
    *Halsont, fast inte hela dagarna utan mer attackvis det också..

    Söker mig hit igen  för att höra om ni känner igen det här och om man kan ha en utmatningsdepression och ångest trots att man känner sig hyffsat glad och har hyffsat med ork (även om jag absolut har mindre ork än någonsin så orkar jag ändå gå och handla och leka med barnen en stund...)

    Jag är så ledsen över att ingen hittar något fel på mig men jag mår bara sämre och sämre :(
    Hej Clara!
    De sa inget om ALS? Är det uteslutet? Det kan inte vara så att du har utmattningssyndrom och inte utmattningsdepression? Utmattningsdepression är när man har symptomen för utmattningssyndrom OCH depressiva symptom. Och det kan visst te sig så, för mig går det väldigt upp och ner. Vissa dagar har jag knappt ork att gå ur sängen - andra kan jag gå en promenad och städa lite. Det är väldigt sällan jag verkar ledsen utan jag är för det mesta positiv trots mitt mående. Sen borde han/hon som psykolog känna till att människor som mår dåligt ofta har en mask i möten med andra - medvetet eller omedvetet. Vad med ditt mående tyder inte på utmattningsyndrom?

    Kriterier för utmattningssyndrom

    Samtliga kriterier som betecknats med stor bokstav måste vara uppfyllda för att diagnosen ska kunna ställas.


    A. Fysiska och psykiska symtom på utmattning under minst två veckor. Symtomen har utvecklats till följd av en eller flera identifierbara stressfaktorer vilka har förelegat under minst sex månader.


    B. Påtaglig brist på psykisk energi dominerar bilden, vilket visar sig i minskad företagsamhet, minskad uthållighet eller förlängd återhämtningstid i samband med psykisk belastning.


    C. Minst fyra av följande symtom har förelegat i stort sett varje dag under samma tvåveckorsperiod:


       1. Koncentrationssvårigheter eller minnesstörning
       2. Påtagligt nedsatt förmåga att hantera krav eller att göra saker under tidspress
       3. Känslomässig labilitet eller irritabilitet
       4. Sömnstörning
       5. Påtaglig kroppslig svaghet eller uttttbarhet
       6. Fysiska symtom såsom värk, bröstsmärtor, hjärtklappning, magtarmbesvär, yrsel eller ljudkänslighet.


    D. Symtomen orsakar ett kliniskt signifikant lidande eller försämrad funktion i arbete, socialt eller i andra viktiga avseenden.


    E. Beror ej på direkta fysiologiska effekter av någon substans (t.ex. missbruksdrog, medicinering) eller någon somatisk sjukdom/skada (t.ex. hypothyreoidism, diabetes, infektionssjukdom).


    F. Om kriterierna för egentlig depression, dystymi eller generaliserat ångestsyndrom samtidigt är uppfyllda anges utmattningssyndrom enbart som tilläggsspecifikation till den aktuella diagnosen.
  • Bine78

    Hjärtklappning
    Yrsel
    svårt att andas
    tunnelseende

    Allt beroende på hur svår ångest.

    har nog även börjat få huvudvärk och halsont vid ångest.

  • Anonym (känner igen mig)
    lisis1 skrev 2010-07-12 02:10:05 följande:
    Hej!

    Jag har inte fått någon diagnos än, har varit hos neurolog som kollat magnetkamera-röntgen av hjärna och ryggmärgsprov. Jag mår så fruktansvärt dåligt och undrar om detta kan vara framkallat av stress? Vad tror ni? Jätte-tacksam för svar, är så orolig Gråter.  (kopierar in listan på symptom min läkare bad mig skriva)

    Kram till alla där ute!

    Symptom


     


    Allt började med magproblem i Januari-09. Sean fick jag ont i musklerna runt höfterna, speciellt när jag skulle lyfta höger ben. I oktober så började problemen med benen, en dag orkade jag knappt gå och det kändes som jag inte orkade lyfta dem, domningarna i foten började då också. I december fick jag troligtvis virus på balansnerven och i februari -10 opererade jag bort en knöl på halsen. Nedan kommer tydligare beskrivningar av symptomen:


     


    Ont i alla muskler i kroppen, varierar lite dag från dag Stumhetskänsla i musklerna ”Konstig” känsla i benen, som att jag inte orkar lyfta dem ibland. Det känns som det är knäna som inte orkar, Ont i leder, speciellt hand- och fotled på vänster sida. Fotleden känns speciellt på mornarna, då måste jag röra mig ett tag innan det blir bättre. Knakar mycket i lederna Vibrerar i vänster häl, konstant. Nu har känseln där minskat. Domnar lätt bort i händer/fötter. Känns som det vibrerar i benen till och från, speciellt när jag ska sova Muskelryckningar Ont i musklerna på ovansidan av ”under-armarna”, det känns som jag inte orkar lyfta armarna. Det börja krampa när jag håller i mobilen ett tag till exempel. Yrsel, har troligtvis haft virus på balansnerven i december-09. Magproblem, började i januari 09. Ingen diagnos, men det finns spår av inflammation i tarmen enligt undersökning. Orkar väldigt lite fysiskt, tex. så kan jag inte cykla upp för en kort uppförsbacke, det gör för ont i lårmusklerna. Ångest, men jag tror det beror på att jag känner mig orolig för symptomen. Opererade bort en knöl på halsen i feb-10, godartad. Domnar bort vid svanskotan om jag sitter ett konstigt ett kort tag, dessutom domnar det där om jag behöver gå på toaletten. Ont vid hjärtat, men inte konstat. Kommer då och då, speciellt när jag vilar. Försvinner efter ett tag. Återkommande illamående vid ansträngning i samband med yrsel Blodbrist, har bara varit ett prov som visade minsta godkända värde, annars har jag alltid legat under. Rysningar/frysningar då och då, ibland från fötterna upp till huvudet. Känns som växtverk i benen, som att jag inte kan vara stilla, utan måste springa, vilket jag inte kan pga ovanstående problem. Då och så en brännande känsla precis under huden, det hettar i musklerna liksom. (ben och armar) Onormalt trött till och från
    Känner igen mig i många av symptomen. Jag har heller ingen diagnos. Har varit hos neurolog, Öronnäsahals läkare och magläkare.

    Undrar också om detta kan vara psykiskt... men är väldigt orolig för att det ska vara en allvarlig sjukdom..

    Mina värsta symptom är:

    *Känns jobbigt att andas på inandningen. Tar jag ett djupt andetag gör det nästan ont i halsen
    *Tryck känsla över bröstkorgen och diafragma
    *Muskelvärk, mest i överkroppen rygg och mage och armar.
    *Ont i halsen och tungan (tror det är muskler som värker även där?)
    *Aptitlöshet
    *Ledvärk, främst i ena fotleden
    *Huvudvärk
    *Har även en jobbig blodsmak i munnen ibland
    *Yrsel till och från
  • Saga01

    Hej,

    Är det fler därute som har problem med muskelryckningar som syns och skakningar (inuti kroppen)? Det känns som jag har en brummande motor i kroppen och kolsyrekänsla .Kroppsdelar domnar, värk i ryggen mm.  Underbenen känns stumma och jag är ständigt trött. Det känns som om musklerna krampar. Har även haft tryck i bröstet och gungyrsel. Har varit extremt stressad och har samtidigt haft en stor sömnbrist pga småbarn. Mina skakningar och muskelryckningar kom från en dag till en annan. Några dagar efter jag sagt upp mig från ett oerhört stressigt jobb. Och nu är jag stressad över alla mina symtom. Någon som känner igen sig? Någon som har tips eller råd? Jag har försökt att kombinera karriär och småbarnliv, det har inte gått så bra....

  • Anonym (Så orolig)

    Hej

    Jag känner igen mig i otroligt mycket.
    Mitt största problem är overklighetskänslor, jag har dem hela tiden.
    Äter Cipramil och hag gjort till och från i flera år, har trappat ner och fått gå upp i dos igen.
    Gjorde nedrappningen under en lång tid men det funkade inte.

    Jag har stora problem med att relatera till verkligheten ibland. Många tror absolut inte att det är något problem med mig, eller fel ingen ser det kaos som är på insidan.
    Just nu jobbar jag 50% och känner att jag behöver de 50% för att upprätthålla någon slag normalitet.

    Har som ett band över huvudet, som spänner och jag biter ihop käkarna på nätterna.
    Men som sagt det värsta är overklighetskänslorna.

    Jag är livrädd för att bli galen, helt paniskt rädd för att flippa och bli tokig. Jag försöker träna, äta bra vara positiv, yoga och qi gong, you name it.....jag orkar inte.
    Ibland orkar jag inte ens tänka fram till jul för det är inte säkert jag lever då.....förstår ni?
    Jag vill inte tänka så men så känns det....

  • Anonym (lia)
    Anonym (Så orolig) skrev 2010-10-14 11:22:43 följande:
    Hej

    Jag känner igen mig i otroligt mycket.
    Mitt största problem är overklighetskänslor, jag har dem hela tiden.
    Äter Cipramil och hag gjort till och från i flera år, har trappat ner och fått gå upp i dos igen.
    Gjorde nedrappningen under en lång tid men det funkade inte.

    Jag har stora problem med att relatera till verkligheten ibland. Många tror absolut inte att det är något problem med mig, eller fel ingen ser det kaos som är på insidan.
    Just nu jobbar jag 50% och känner att jag behöver de 50% för att upprätthålla någon slag normalitet.

    Har som ett band över huvudet, som spänner och jag biter ihop käkarna på nätterna.
    Men som sagt det värsta är overklighetskänslorna.

    Jag är livrädd för att bli galen, helt paniskt rädd för att flippa och bli tokig. Jag försöker träna, äta bra vara positiv, yoga och qi gong, you name it.....jag orkar inte.
    Ibland orkar jag inte ens tänka fram till jul för det är inte säkert jag lever då.....förstår ni?
    Jag vill inte tänka så men så känns det....
    Tecken på långvarig stress....du behöver bearbeta det som du har inom dig.

    Gå o PRATA med en psykoterapeut...inga mediciner i världen kommer bota det! Men genom att sätta ord på det och ha någon som lyssnar o hjälper dig att beareta så kommer trycket inom dig att lätta o du kommer slippa de hemska o jobbiga känslorna som det är att gå o bära på overkigheteskänslor....

    l
  • Anonym (Så orolig)
    Anonym (lia) skrev 2010-10-14 15:16:18 följande:
    Tecken på långvarig stress....du behöver bearbeta det som du har inom dig.

    Gå o PRATA med en psykoterapeut...inga mediciner i världen kommer bota det! Men genom att sätta ord på det och ha någon som lyssnar o hjälper dig att beareta så kommer trycket inom dig att lätta o du kommer slippa de hemska o jobbiga känslorna som det är att gå o bära på overkigheteskänslor....

    l

    Du tror det alltså?


    Jag har gått och pratat med terapeuter i perioder i mitt liv.


    Men de här overklighetskänslorna är fan för jävliga, ursäkta språket.


    JAg tror jag håller på att bli galen, det är min största rädsla.


    Kram

  • Anonym (stress)

    För vissa hjälper inte att prata, det är viktigt att veta. För vissa hjälper en kombination av samtal och medicinering och för andra behöver man medicinering först för att komma till en sån nivå att man kan tillgodogöra sig samtalsterapi.

    Vad som hjälper dig Anonym (Så orolig) kan ingen annan veta. Du behöver stöd av en bra läkare som har kunskap gällande stress och som vet vilka vägar att gå som finns.

  • Anonym (hypo)

    Fantastiskt att hitta denna tråd när man mår så här dåligt - skönt att inte vara ensam.

    Jag lider av hypokondri/ångest som efter jag fick barn för 4 mån sedan bara blir värre.

    Det värker i kroppen främst:
    Nacke/huvud
    Axlar och armar, brännande känsla
    Knän 
    vrister och handled
    infektionskänslig
    hög puls
    känslig
    ofta ont i halsen 
    spända käkar
    konstiga fobier 

    Jag har äntligen pratat med min husläkare som remitterat mig till en kbt terapeut

     

Svar på tråden Vilka fysiska symtom på stress/ångest har ni haft ?