• Izzen

    Vi som har prematura sammandragningar

    Här kan vi samlas!!

    Vi som har besvärliga prematura sammandragningar. För att peppa och dela erfarenheter!

    Jag väntar mitt andra barn och har även denna graviditet fått tidiga problem med kraftiga och även smärtsamma sammandragningar.
    Är nu sjukskriven från v 23 på heltid med order om vila!

    Känns tungt att behöva snigla sig fram till förlossningen... Men vi är säkert många därute som får gilla läget och bara göra det bästa för våra små i magen och för att de ska stanna där så länge som möjligt!

    På återseende!

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-03-22 22:50
    BF lista

    April
    10 - Sofiaochjonas

    Maj
    1 - aprilfamilj
    1 - Pilea
    2 - petronellan
    3 - Elaisa (ks så egentliga bf är 11/5)
    8 - Anna75
    17 - Gersemi
    17 - helenas83
    18 - Izzen

    Juni
    1 - cherrybabe71
    5 - Björnbäret
    22 - fröken sol

    Juli
    8 - Noemi

    Augusti
    22 - jmyn

  • Svar på tråden Vi som har prematura sammandragningar
  • Dynah

    Vet inte om jag platsar här. Detta är min fjärde graviditet och det är första gången som mina sammandragningarn varit smärtsamma. Det känns som menssmärta gånger 10, precis som dagen innan min yngsta kom. Jag har haft detta 3 ggr hittills, går in i vecka 28 denna vecka.
    På onsdag ska jag på läkarkoll, kollar dom då om "man börjat öppna sig"?
    Kan det hända att man inte har någon påverkan på livmodertappen trots smärtan?
    Känner mig helt lost...har ju aldrig upplevt detta tidigare. Mina andra barn har kommit i vecka 39+6, KS vecka 39+4 och minstingen i vecka 39+0.

  • Noemi

    Kavi81, hm jag förstår. Det är ju knepigt när man inte känner så väl. Fast å andra sidan är jag själv osäker på vad det egentligen är som gör att jag föder barn för tidigt. Det är ju inte självklart att det är sd som är orsaken. Det kan ju säkert vara andra saker. Dock har jag ju tydligt känt smärta när jag varit uppe en stund och därför ändå kunnat vila vid behov. Fast uppenbarligen inte tillräckligt...

    Puh84, heja! Jag håller tummarna för att bebisen snart är påväg!!!


    Giraffen o tiger, tack så mycket!!!

    Dynah! Det är svårt att veta om tappen påverkas. Enda sättet är att gå på kontroller och att gå på sin egen känsla. Jag gissar att de undersöker dig med vag.UL för att se hur lång din tapp är och ifall du öppnat dig något. Om inte så kräv det! Det är en mkt skonsam undersökning till skillnad från när de känner med fingrarna. Jag är väldigt glad för att jag gått på min egen känsla den här graviditeten. Jag krävde att bli sjukskriven för det kändes så dåligt i min kropp. Min läkare har aldrig varit oroad, inte förrän nu när hon har fattat att det verkligen var på allvar. Hade jag inte vilat så mycket som jag ändå gjort så är jag nu säker på att min flicka kommit mycket tidigare än så här. Men du har ju säkert bättre odds än jag eftersom du fött dina barn i normaltid. Hoppas de också kollar att du inte har nån uvi!

    Happyme! Hoppas att du är ok!!!??? Och att du inte är inlagd igen!

    Själv fick jag värkar i natt igen men de stoppades med bricanylspruta. Nu idag har jag varit uppe mer och de vill troligtvis skicka hem mig i morgon om det är stabilt. Jag är ju snart 34 v och de kommer inte göra något mer snart för att stoppa en förlossning och då är det ju bättre att vara hemma och vänta än här.

  • MariaOMarkus
    Dynah skrev 2010-05-24 13:39:31 följande:
    Vet inte om jag platsar här. Detta är min fjärde graviditet och det är första gången som mina sammandragningarn varit smärtsamma. Det känns som menssmärta gånger 10, precis som dagen innan min yngsta kom. Jag har haft detta 3 ggr hittills, går in i vecka 28 denna vecka. På onsdag ska jag på läkarkoll, kollar dom då om "man börjat öppna sig"? Kan det hända att man inte har någon påverkan på livmodertappen trots smärtan? Känner mig helt lost...har ju aldrig upplevt detta tidigare. Mina andra barn har kommit i vecka 39+6, KS vecka 39+4 och minstingen i vecka 39+0.
    Med dottern så hade jag smärtsamma SD efter vecka 35 nångång (minns inte helt säkert) men de påverkade inte tappen alls. Va in och ut från sjukhuset ofta och de kollade. Så om smärtsamma SD påverkar tapppen verkar ju vara olika från person till person.
    Malou - Mi amor - Mi vida - BF 10-10-10
  • jmynt

    gahhhh. nu har jag varit på kontroll, trots att jag tyckt att det kännts bra så mycket sista tiden så var tappen nu nere i 25mm och läkaren har nu förbjudit mig att städa , promenera och ta hand om dottern, ska ligga minst 6 timmar om dagen....och sambon tar inte läkaren på allvar o inte jag heller förra läkaren sa att det absolut inte var nån fara så länge den var över 25 och troligen inte om den var över 15 och nu vipps så ska man vara sängliggandes....allt skulle vara så mycket lättare om man bara hade en läkare som man träffade i stället för att det ska vara en ny var gång.....aja ska på ny koll hos ny läkare om tio dagar. nu ska jag natta barnet diska och när sambon kommer hem ska jag ta en promenad.

  • Noemi

    jmynt, vilken vecka är du i? Det är nog så att ingen läkare egentligen har några exakta svar på hur farligt det är att ha något förkortad tapp. Min tolkning av att olika läkare säger så olika är att de har lite olika erfarenhet och riskbenägenhet. Den läkare som varit min huvudläkare har alltid sagt att det inte är någon fara för min del. De flesta andra har sagt att jag haft en kraftigt ökad risk att föda tidigt.

    Men det är inte roligt att föda för tidigt. Föddes din dotter för tidigt? Fundera på om det inte kanske ändå kan vara värt att vila lite extra? Det värsta som kan hända då är att du föder fullgången men att du har vilat mer än du ville. Sjukhusvistelse och neo är inget jag rekommenderar. Särskilt inte när man har barn. Jag får knappt träfffa min son just nu och det är inte bra för någon, särskilt inte för honom såklart.

    Samtidigt känner du ju bäst själv hur du ska ha det. För mig har det inte känts bra att röra mig och då var valet att vila ganska lätt.

  • Dissan

    Hoppar in här och hoppas ni kan stötta mig... Vet inte riktigt hur det här ska gå:( Har väldiga sammadragningar som både gör riktigt ont och känns som mensvärk om vartannat.  Arbetar som förskollärare, arbetar på en avd med 26 barn i åldern 1-6 år.
    Nu till mitt problem, är hemma den här veckan tom onsdag "på eget bevåg" får nämligen inte läkartid förrens nästa onsdag.
    Fattar inte hur jag ska kunna jobba torsdag tom onsdag. Och tänk om jag inte blir sjukskriven alls. Detta sätter sig ju på psyket
    Hur sjutton ska jag göra, det hjälper ju att vila.
    Blir man i regel sjuksrivning på de premiserna?
    Hoppas ni kan hjälpa mig

  • martina g

    en till som hoppar in här med prematura sammandragningar...väntar mitt andra barn och är bara i v21+0 än så länge...med min dotter fick jag hemska sammandragningar från v27 och blev sjukskriven och fick bricanyltabletter...denna gång är jag sjukskriven men läkaren jag var sist hos förra veckan pgr av sammandragningar, sa att man ite ger bricanyl till gravida under v25 pgr av att fostret ej är livsdugligt tidigast v25+0...tycker det låter konstigt att man inte ger bricanyl för att minska sd...min sd kommer med några minuters mellanrum när de är som värst, och gör fruktansvärt ont,stålar ner i underlivet/benen/ryggen och ger en hemsk "mensvärk", men har ej påverkat tappen något..däremot har jag blödningar pgr av en extra biplacenta...mina sd går ej över om jag vilar när det är som värst...har inte läst alla sidor av tråden...men finns det nån som har prematura sd runt v 20?...hur har det gått för er?...finns det nån som klarat "hela vägen" till v 37?=)....känns skönt att man inte är ensam om detta och just familjeliv finns =P

  • JennyHjortron

    Välkomna till tråden Dissan och martina g!

    martina g: Konstigt att du inte fick bricanyl pga den orsaken. Jag fick bricanyltabletter när jag var på läkarbesök i v21 och blev sjukskriven på 50% för prematura sd. För min del har det varit bra med dessa tabletter för att lugna livmoder vid många tillfällen, vila har varit en annan bra medicin. Jag är nu i v 35+2.

    Dissan: Jag tror att du blir sjukskriven av det du anger här, jag blev som sagt sjukskriven i v. 21 och jag har kontorsarbete (stillasittande men stressande).


    jmynt: Jag måste hålla med Noemi om att ta en extra fundering om det inte är ok med lite mera vila. Det är inte roligt med för tidig födelse och neo. Själv vill jag verkligen undvika det ännu en gång.


    Jag har själv nu varit på förlossningen under kvällen för mina sd som inte ville ge sig och som var regelbundna och starka. Tappen var inte helt utplånad ännu vilket var skönt och efter en bricanylspruta lugnade sig magen tillräckligt för att jag skulle få åka hem. Molvärken är kvar och på ett sätt känns det inte så långt borta men varje dag är viktigt för att slippa neo. Läkaren sa att kom den just nu så blir det nog en sväng på neo så jag hoppas att den stannar ytterligare några dagar. Knapra bricanyl och vila var mina order jag fick med mig så det är väl bara att lyda

Svar på tråden Vi som har prematura sammandragningar