Inlägg från: abuelita |Visa alla inlägg
  • abuelita

    Bor du i Göteborgsområdet och funderar på att donera ditt barns navelsträngsblod ? Läs det här först!!!

    abuelita skrev 2013-06-18 14:07:05 följande:

     Karolinska Huddinge  (sysslar också donation av navelsträngsblod till biobanken i Gbg)  har nu gått ut med att  sen avnavling gäller vid kejsarsnitt:  

    .


    Kejsarsnitt (uppdaterat 2013-06-12  )
    .


    "Sen avnavling. Vad är det? Hur gör ni det? Även vid kejsarsnitt?
    Sen avnavling innebär att man väntar några minuter efter att barnet är ute innan man klipper navelsträngen. Syftet med att vänta är att barnet då får till sig så mycket av sitt blod som möjligt och att så lite av barnets blod blir kvar i moderkakan där den inte gör någon nytta. Vid kejsarsnitt görs sen avnavling om barnet är piggt och skriker. Läkaren kan känna på pulsationer i navelsträngen och klippa den först när pulsationerna avtagit. Under tiden man väntar tas ofta rutinblodprover från kärlen i navelsträngen precis som under en vaginal förlossning."


    .

    Men det går tydligen inte på Östra då?   Obestämd  

    .

         En lurad mammas berättelse  (födde på Östra förra veckan)  :

    .


     


    "Undrar om stamcellerna går sönder om man mjölkar navelsträngen innan avnavling?
    .


    Det var nämligen vad man sa till mig när jag skulle göra kejsarsnitt i tisdags och bad att få sen avnavling. "Det går inte vid kejsarsnitt, det finns inte tid till det" sa de. Då jag bad dem att istället mjölka navelsträngen förklarade 'blodbankskvinnan' att man krossar stamcellerna och då finns det ju ändå ingen mening med att barnet får blodet. Efter enträget tjat fick jag prata med förlossningsläkaren innan som sa att "självklart kan jag vänta med att klampa om det finns möjlighet/inga komplikationer uppstår". Jag frågade ju inte ens om mjölkning då stamcellerna skulle gå sönder ändå.. Dessvärre förlorade jag väldigt mycket blod men läkaren gav honom en minut iaf. (Vilket hon kom in till mig på BB senare och hade dåligt samvete för, i och med att jag förlorade två liter blod så borde hon inte ha gjort det alls menade hon.) Men jag var väldigt tacksam för den minuten min son fick iaf!
    .


    Ja det var på östra i Göteborg. Vad blodbankskvinnan gjorde där vet jag egentligen inte.. eller jo hon kom in och frågade om hon fick samla in blodet från navelsträngen, att vi inte hade skickat in svarslappen från informationsbladet man får hemskickat. När jag sa att vi vill göra sen avnavling sa hon att det inte gick eftersom jag skulle snittas. När jag sa: jo det tror jag nog, sa hon att man kan ju kombinera då de ändå bara kan vänta med att klampa i 10-15 sekunder i samband med snitt.
    .


    Ja nu när jag tänker på det känns det ju skitfånigt att jag "gick på det", men allt blev bestämt så snabbt och jag kände inte till det här med sen avnavling förrän min förlossningsarbetande vän berättade om det nån dag innan det var dags.. Sen tror man ju att de vet vad de pratar om, det är ju ändå deras jobb. Yrkesstolthet??
    .


    Nu berättar min sambo som var med under snittet (och lite mer med på vad som hände där inne) att barnmorskan sa att hon hade tänkt att mjölka navelsträngen men sa sen att då gör jag inte det då, antagligen med tanke på vad blodbankskvinnan sa... Usch, känns inte alls bra. Känner mig lurad.. "


     


    Läkarna på Östra borde rimligtvis kunna engelska. I så fall kan ni som ska föda där visa dem detta.  Men om de inte förstår kanske ni kunde  översätta åt dem:

    .

       CESAREAN SECTION AND DELAYED CORD CLAMPING
    .


    "This may involve:

    .


    •the baby’s head is delivered and the surgeon is hands-off as the baby auto-resuscitates while still attached to placental circulation. The baby is allowed time to transition to breathing - and after a few minutes once the baby begins to cry, the baby’s shoulders are eased out.The remaining delivery is a steady process of active movements by the baby and assistance from the obstetrician. The cord is not clamped until after the baby is completely delivered and the baby’s wellbeing is confirmed. (Smith, Plaat, Fisk, 2008)
    .
    •‘milking’ or ‘stripping’ blood in the umbilical cord toward baby before clamping;
    .
    •and/or holding the baby below the level of the placenta for 30-60secs before clamping;
    .
    •covering the umbilical cord with a towel while stimulating the baby to achieve adequate respiration prior to clamping; (the cord constricts with exposure to cold)

    . •the baby is born and then the placenta is removed – keeping the baby, umbilical cord and placenta intact (without clamping). The placenta is kept level or above the baby, and this method can allow a lotus birth if the parents wish. Parents are encouraged to speak with their clinical care providers about cesarean section and delayed cord clamping. This may be best covered when discussing a birth plan/ birth preferences, since the need for a cesarean section may arise late in pregnancy, during labour or be an emergency situation."
    Läs mer.....


     

  • abuelita
    mollikatt skrev 2013-06-30 17:29:16 följande:

    Så jag ska föda o Gbg i sep.
    Vill ha sen avnavling. Om

    1. De blir okomplicerad förlossning HUR ska jag då se till att det görs rätt så de inte "lurar" mig med att klampa för tidigt? Om

    2. De vill ta prover osv?

    3. Om barnet är tvunget att tas ut via KS och mår bra? Vad kan ja då kräva utan att se lirar barnet på
    Blod?

    Jag menar bara så jag vet hur
    Mkt jag kan kräva utan de nonchalerar min önskan osv..

    4. Jag har hört att man på östra klampar med en hans
    Och tar prover?! Måste de ta prover???

    1. Det här är både den viktigaste biten och den svåraste att övertala förlossningspersonal om (varför det är så svårt för dem att förstå det här vet jag fortfarande inte.)
    .


    Så de kommer säkerligen inte gå med på att utföra livräddande åtgärder på plats med navelsträngen intakt, utan de kommer insistera på att navla av och rusa iväg med barnet till ett upplivningsbord i ett annat rum.
    Förutom att detta riskerar barnets hela framtida hälsa är det väldigt traumatisk för både barnet, mamman och pappan. 


    Så för att minska åtminstone det fysiska traumat för barnet bör man å det bestämdaste insistera på att innan någon avnavling får ske ska navelträngen "mjölkas" på blod samtidigt som barnet hålls under moderkakans nivå (för att gravitationen ska skynda på transfusionen ) åtminstone 30 sekunder. Helst 60 sekunder, då kan man räkna med att allt blod från moderkaka och navelsträng hunnit överföras (med hjälp av mjölkningen och gravitationen) , barnet börjat pigga på sig och  livräddning  inte längre nödvändig.  Men även om livräddning fortfarande anses nödvändig har barnet åtminstone inte utsatts för hälsovådligt kraftig blodförlust och syrebrist.
    .


    Om du inte har goda kunskaper i engelska kanske du kunde be någon översätta åt dig? 


    I så fall kan du be ansvarig läkare läsa igenom och skriva under det här (klicka på blå text)


    Birth Brain Injury
    .


    To have your child or grandchild delivered without the damaging effects of Immediate Cord Clamping, you need to discuss this option with your obstetrician.  You should provide your physician with an informed consent form (as shown below) which should be signed by the parent and the physician.  To obtain a printed copy of this form click on either of these two buttons:

    .
    Läs mer: Informed Consent for Clamping the Umbilical Cord


     


    2.  . Om det är pH-prov det är fråga om bör du tacka helt nej till det.  Om det behövs något annat prov går det att ta från moderkakan efter att navelsträngen pulserat färdigt. Eller, om det är bråttom, kan det tas från intakt navelsträng, vilket de borde ha lärt sig vid det här laget. Men aldrig mer än ett par ml (din medföljare får ta på sig ansvaret för att se till så det inte tas mer)
     .
    PH-provet (syrabas status ), som tas rutinmässigt om man inte säger ifrån,  är alltså INTE till någon nytta för barnet, utan det är enbart till för personalens skull. Det är till för att de ska ha ryggen fri om barnet skulle få  någon skada eller dö;  kan de  med hjälp av provsvaret bevisa att barnet mådde bra i födelseögonblicket går de alltså fria (även om det var själva protagningen som orsakade skadan)

    Dr Nana Wiberg (dansk obstetriker, verksam i Sverige)  berättade om sin forskning på pH-provet under internationella konferensen om avnavling i Birmingham 19 april i år (jag var där) .  Det mest intressanta med hennes studie  var att den visade att det finns gott om syre under minst 90 sekunder i  det blod som återvänder till barnet från moderkakan efter förlossningen.  Hon tog  provet både direkt när barnet föddes, efter 45 sekunder och  slutligen efter 90 sekunder (från intakt navelstäng förstås). Hon hade t.o.m. is i magen att vänta dessa 90 sekunder med barn som föddes medtagna och som i vanliga fall skulle ha avnavlats snabbt för att rusas iväg till återupplivningsbordet. Men tack vare att hon väntade så "livräddade" barnet sig själv. Det behövdes alltså ingen annan återupplivning än placentatransfusionen.
    .
    Under efterföljande diskussion sa  konferensens arrangör och ordförande  David Hutchon (pensionerad brittisk obstetriker som brinner för att sätta stopp för tidig avnavling, i synnerhet gällande medtagna barn)  att eftersom pH-provet inte är för barnets skull bör det avskaffas helt och hållet,  alltså inte ens tas från intakt navelsträng.  Det är trots allt ett litet ingrepp/störning,  sa han, och enligt  Hippokrates ed (läkareden) som innehåller följande:

     " vad som kan skada eller göra dem ont skall jag söka avvärja."  så ska man inte göra några som helst ingrepp som inte är för patientens bästa.


    .
    3.  Se #736
    .

    4.   Se ovan.

    .
    Om de försöker skylla på att barnet kan få gulsot av sen avnavling eller något annat hittepå,  t.ex.att stamcellerna krossas om navelsträgen mjölkas, så be dem hänvisa till evidens . Det finns nämligen inte.  Däremot finns det evidens för att sen avnavling (minst 3 minuter)  är bra på alla sätt och inte dåligt på något sätt..  
    .

    .  

    Fråga gärna om det är mer du undrar över eller om något är oklart , 
  • abuelita
    Flickan och kråkan skrev 2013-07-01 08:40:04 följande:
    Jag känner inte igen mig riktigt i dessa trådar där barnmorskor och läkare luras för att få avnavla tidigt mot föräldrars vilja och där man får kämpa med näbbar och klor för att få sina önskemål uppfyllda.

    Jag har fött tre barn i Göteborg på Mölndal. Första barnet avnavlades tidigt. Han föddes -07. Jag var okunnig vad gäller avnavling och då rutin i Göteborg att avnavla tidigt. Med andra barnet skrev jag in i mitt förlossningsbrev att jag ville ha sen avnavling. Trots att det blev väldigt bråttom på förlossningen så läste de mitt brev, jag hörde dem tydligt ropa att till varandra att det var sen avnavling som gällde för att jag begärt det och jag fick upp vår lille kille direkt på bröstet och där fick han ligga länge innan naveln klampades och klipptes. Han föddes -09. Födde tredje pojken för en vecka sedan. Det var en raketbebis. Hann vara inne på förlossningen 16 minuter innan han föddes. Det fanns ingen tid för att lämna över förlossningsbrev. De informerade mig om alla behandlingar jag och liten fick och att det var frivilligt. Sen avnavlingen skedde automatiskt. Jag fick upp liten på bröstet direkt och sedan låg han där länge. Hn fick gott om tid på sig att söka och amma båda brösten innan naveln klampades och klipptes.

    Tack för denna glädjande berättelse  

    .

    Viktigt dock att fortfarande inte ta för givet att personalen följer evidens och aldrig gör något med en själv eller barnet utan att man blivit tillfrågad. 
    I synnerhet om det blir kejsarsnitt (se #734 ) eller/och barnet är medtaget måste man verkligen kämpa med näbbar och klor om man ska lyckas hindra personalen från att utsätta barnet för kraftig blodförlust.......med allt vad det innebär .      
  • abuelita
    Flickan och kråkan skrev 2013-07-01 10:33:59 följande:
    Jag förstår att det kan vara svårare vid kejsarsnitt, omständigheterna kan ju vara så annorlunda i jämförelse med en totalt komplikationsfri vaginal förlossning som jag hade nu och haft de tidigare gångerna. Men jag tycker ändå inte att man ska svartmåla alltför mycket för jag och många andra har fina och positiva upplevelser av att föda på "institution". En bra idé kan nog vara att besöka förlossningen innan och prata med personalen om rutiner, vad som händer i olika situationer etc. så att man vet vad man har att vänta och hur de brukar agera och behandla olika situationer. Lättare att fatta beslut själv då.

    Jag utgår inte från att förlossningspersonal vill mig och mina barn illa. Det är ett väldigt besynnerligt förhållningssätt tycker jag. Däremot är det bra att ha kunskap så att man kan fatta medvetna beslut. Min yngsta låg t.ex. precis på gränsen till att vara liten för sin tid och tillmatning kom på tapeten. Eftersom amning är viktigt för mig, jag har erfarenhet av väl fungerande amning med två tidigare barn, har haft mycket mjölk och inga svårigheter att få igång produktionen så kände jag mig trygg i att inte tillmata med ersättning. Var kvar på BB 2 dygn för att ha lite extra koll på vikten, intensivammade och handpumpade och skedmatade mellan för att få i honom lite extra och han hade redan börjat gå upp i vikt igen andra dygnet. Samtidigt kan samma situation bli besvärlig för en förstföderska som är helt oerfaren vid amning och kanske låter sin bebis sova större delen av första dygnet (för stor viktnedgång, slö bebis, svårt att få igång produktionen, pumpning, koppmatning etc.) och inte vet hur bebis tar rätt tag, hur man gör med slö bebis etc.

    Att varna för vad som kan hända om man inte är på sin vakt är inte i syfte att skrämma upp . Vad kan förresten var mer skrämmande än att vårdpersonal som man trodde man kunde lita på, plötsligt utsätter ens barn för icke evidensbaserade ingrepp som kan äventyra hens hela framtida hälsa? 
    .


    Nej bättre ta det säkra före det osäkra och gardera sig ordentligt. T.ex. att ta  på sig bilbälte trots att man inte räknar med att krocka, och sätta upp brandvarnare även om man inte tar för givet att det ska börja brinna.

  • abuelita
    Flickan och kråkan skrev 2013-07-01 10:33:59 följande:
    Jag förstår att det kan vara svårare vid kejsarsnitt, omständigheterna kan ju vara så annorlunda i jämförelse med en totalt komplikationsfri vaginal förlossning som jag hade nu och haft de tidigare gångerna.

    På vilket sätt skulle det vara svårare vid kejsarsnitt? och särskilt svårt  för personalen på Östra?   Varför inte bara att följa instruktionerna som står att läsa i Vårdprogram för avnavling av nyfödda barn ?  (presenterades  stort i nyhetsmedia 2008, liksom på BM-förbundets hemsida, Läkartidningen, Dagens Medicin m.m. )
    .   

    "Vid förlossning med kejsarsnitt överlämnar den förlösande obstetrikern barnet till barnmorskan, som håller barnet lågt bredvid mamman under de första 30 sekunderna. .......
    ....  Om placenta förlöses tidigare än vid rekommenderad avnavlingstid, 2–3 minuter efter födelsen, kan barnet flyttas till kvinnans bröst eller till barnbordet under pågående placentatransfusion. Innan den permanenta avnavlingen gjorts är det viktigt att barnet så långt det är möjligt hålls i nivå eller helst lägre än placenta. Permanent avnavling ska ske efter 2–3 minuter."     ( Läkartidningen )

      
  • abuelita
    Flickan och kråkan skrev 2013-07-01 12:13:27 följande:
    Du missuppfattade. Jag säger inte att det är svårare att avnavla sent vid kejsarsnitt utan att det kan vara svårare att få gehör för önskemål när situationen inte är lika enkel som vid en helt okomplicerad vaginal förlossning. Jag är varken läkare, sjuksköterska eller BM (vet inte om du är det?), men som lekman kan jag ju inse att ett urakut snitt innebär en mer komplex situation än en okomplicerad vaginal förlossning. Jag har en kusin där både mammans och barnens (tvillingar) liv hängde på en skör tråd vid förlossningen......allt är relativt. 

    Ju mer akut det är desto sämre brukar barnet må........och alltså ännu viktigare än vid en helt komplikationsfri födsel att låta bli att utsätta barnet för en hälsovådligt kraftig blodförlust. Det räcker med att vara lekman för att förstå det .

    .
    Neonatal Resuscitation with Intact Umbilical Cord
    .


     "At the moment of birth, 30 to 50% of the baby’s blood volume is in the placenta, and immediate clamping deprives the baby of that blood. Adults are in perilous danger of hypovolemic shock and receive blood transfusions at 15 to 30% blood loss."
     


     .


     


    Hur det kan komma sig att förlossningspersonal inte begriper något så fundamentalt som detta är verkligen en gåta.

  • abuelita
    duntoss skrev 2013-07-01 14:06:54 följande:
    Mina tre är födda påvarberg, där klipptes inte förrän efter ca 10 minuter, då satte dom klämmer sekunden innan maken klippte, är det sen eller tidig avnavling?
    Ja 10 minuter räknas nästan alltid som sen avnavling eftersom navelsträngen brukar ha pulserat färdigt då. Men ibland kan det faktiskt pulsera längre och då är även 10 minuter för tidigt.
  • abuelita
    abuelita skrev 2013-07-01 14:47:54 följande:
    Ja 10 minuter räknas nästan alltid som sen avnavling eftersom navelsträngen brukar ha pulserat färdigt då. Men ibland kan det faktiskt pulsera längre och då är även 10 minuter för tidigt.
    Det bästa är att låta mamma och barn få bonda ifred (den internationellt kända förlossningsläkare Michel Odent rekommenderar  en timme)  och vänta med  alla onödiga störningsmoment, i synnerhet avnavling, tills mamman själv tycker att det kan vara dags att börja mäta, väga, avnavla  o.sv.. Helst bör barnet ha kommit igång med amningen först (då brukar det inte bli några problem med amningen framöver heller)    
    Ja man kan t.o.m. vänta med avnavlingen tills långt efter  det att moderkakan har fötts fram, om mamman så önskar .  Som man gör vid Lotusfödsel.
  • abuelita
    Flickan och kråkan skrev 2013-07-01 15:50:17 följande:
    Och jag säger fortfarande inte emot dig. Det enda jag sa är att jag kan förstå att det är svårare att få gehör för sina önskemål vid en mer kritisk situation och att det därför är viktigt att veta vad man har för rutiner på den förlossning man tänkt att föda på innan och faktiskt pratar med personalen hur de tänker kring sen avnavling eller andra frågor som är viktiga för en.
    Steg 1, innan man vet att man kan behöva prata med personalen om hur de gör med avnavling och annat livsviktigt, är ju att man först och främst måste nås av information om de faktiskt inte rättar sig efter evidens , utan ägnar sig åt Överdiagnostik och skadliga rutiner inom förlossningsvården  . . Och eftersom varken mvc- eller förlossningspersonal tillhandahåller denna information så ägnar jag mig åt att försöka nå ut till så många blivande föräldrar som möjligt.  Detta gör jag helt ideellt, eftersom jag  tillhör det utrotningshotade släkte som månar om  "andras ungar".   


        Är du inte det minsta brydd över läkares och barnmorskors  anmärkningsvärda avsaknad av kunskap angående såväl fysiologin som psykologin kring födelsen  ?  och att de ignorerar evidens för att istället  göra lite som de tycker, hipp som happ, vilket äventyrar både mödrars och barns hela framtida hälsa?

      
  • abuelita
    Flickan och kråkan skrev 2013-07-01 18:09:59 följande:
    Nej, jag inkompetensförklarar inte två hela yrkeskårer, bland annat av den enkla anledningen att jag inte har erfarenhet av dessa läkare och barnmorskor "med anmärkningsvärd avsaknad av kunskap angående såväl fysiologin som psykologin kring födelsen". Menar du att barnmorskor och läkare gör lite som de tycker, hipp som happ? Jag tror inte att du får medhåll av Ingela Wiklund som du refererar till. Artikeln var annars intressant liksom alla de barnmorskor och andra sjukvårdsinsatta som kommenterade. 

    Världens ledande experter på det här området, som jag träffades under International Conference on Transitional Care i Birmingham 19 april ,  är åtminstone överens om att det är lite hipp som happ inom förlossningsvården. 

    .


     


    Hur kommer det sig förresten att du begärde sen avnavling när du födde barn 2009? Hade du kanske hört om det  när nyhetsmedia rapporterade om nya riktlinjer oktober 2008 ?  (nästan 4 år innan Sahlgrenska meddelade att de slutar med omedelbar avnavling)


     


    Försökte nu hitta några länkar i den här tråden som jag hade igång då, men det verkar som att den enda länk som fortfarande funkar är denna:
    .
    SR  Ekot, 23 oktober 2008  Nya rutiner för nyföddas avnavling
    .

    "Det kommer nu nya riktlinjer för förlossningar. Forskning visar att nyfödda barn får navelsträngen åtklämd alldeles för fort och går miste om viktiga mängder blod som finns i moderkakan."

    Läs mer...  

     

Svar på tråden Bor du i Göteborgsområdet och funderar på att donera ditt barns navelsträngsblod ? Läs det här först!!!