• DidoAeneis

    Få tillbaka ägglossning efter förlossning

    Hej!

    Jag fick barn för fem månader sedan och helammar just nu. Men vi vill gärna ha syskon tätt, så jag är ivrig att få tillbaka ägglossningen. Har barn sedan innan, då tog det hela tio-elva månader! Det var dock ett magbarn, så jag ammade mycket. Hon sov även dåligt på natten, så det blev mycket amning då med. Jag hoppas ju innerligt att det ska gå snabbare den här gången, och det här barnet har inga problem med magen. Gillar mat, bajsar som hon ska och för det mesta utan problem.

    Jag vet inte riktigt vad jag vill med den här tråden... Hur snabbt kan man trappa upp maten om magen tycks hänga med hyfsat? Barnet har fått lite smakportioner, och ibland får vi ta ett steg tillbaka när det går någon dag mellan bajsningarna. Har någon något annat tips för att få tillbaka ägglossningen snabbare? Eller är det någon som sitter i samma sits som vill bolla tankar och känslor?

  • Svar på tråden Få tillbaka ägglossning efter förlossning
  • Nyponet01

    Har du fått din mens tillbaka? 
    Jag fick aldrig mens förens jag slutade amma helt.
    Din kropp kanske behöver ta igen sig efter förra graviditeten.

  • svansmamman

    Jag personligen skulle aldrig trappa ner på amning för att prioritera ett ofött barn framför det jag har framför mig. Att sluta amma för att det inte funkar av diverse skäl är en sak, men att aktivt sluta för att man vill ha ett till barn hade jag tyckt kändes tokigt. Hur som helst är det väl ändå bättre att ni ger ersättning istället för bröstmjölk om du nu ska sluta amma, istället för att stressa med riktig mat? Fem månader är i mina öron för alldeles för litet för att börja äta mat på heltid. 


    Gällande att få tillbaka ägglossning/mens är det så himla individuellt även för de som helammar. Jag vet flera som fått tillbaka mensen tidigt efter förlossningen trots helamning. Att höra hur snabbt det kommit igång för andra är således helt irrelevant, då det för vissa går snabbt och vissa inte - helamning eller ej. För mig kom det igång när sonen var typ 8 månader, då ammade jag fortfarande men gav mat enligt rekommendationer från BVC. Jag blev även oplanerat gravid rätt direkt då. 

  • DidoAeneis

    Vet inte hur man svarar olika personer...

    Nyponet - jag har inte fått tillbaka mensen än, nej. Sist fick jag tillbaka den efter 10-11 månader trots att jag fortfarande ammade lite. Men ja, klart att det är individuellt, vissa får ju tillbaka den direkt trots helamning. Förmodligen får jag inte tillbaka min förrän jag i stort sett bara ammar nattetid för att det är så min kropp funkar.

    Svansmamman - jag hade väl önskat att jag kunde slippa sluta med amning för att istället ge ersättning och istället typ kanske byta ut ett mål vid 6 mån och två mål vid 7, tre vid 8 typ. Så jag kanske iaf kan få tillbaka äl vid 8 män och inte 10 som sist. Jag tycker det är superbekvämt och mysigt att amma, om jag inte ville ha syskon tätt hade jag aldrig stressat på något sätt. Jag kommer förmodligen inte att stressa nu heller, jag ville väl bara mest höra lite tankar och bolla idéer...
    Håller med om att det är irrelevant att höra hur andra har haft det, jag tänkte mest att någon som sitter och väntar på att få tillbaka äl just nu kanske ville följas åt och snacka under tiden vi väntar.

  • Anonym01082121

    Jag fick tillbaka min mens när min dotter var 10 månader. Började delamma vid 4 månader slutade  helt vid 14 månaders ålder.

    Vissa får tillbaka trotts helamning och vissa flera månader efter att ha avslutat amma 100% . Fast man bara ammat någon gång per dag.

    Hade det varit jag hade jag hellre ammat på, kanske får du ägglossning/mens ändå. Annars kommer ju delamningen tids nog när man börjar med smakportioner.

  • DidoAeneis

    Ja, jag kommer väl förmodligen bara köra på, men kanske ta tillfället i akt att byta ut vissa mål om det känns lämpligt. Hoppas bara det går liiiiite snabbare än sist. Man blir ju vilseledd av typ 1177 där det står att de flesta får tillbaka äl inom 6 månader trots att de helammar. Verkar ju inte alls så...

  • Kvinnan97

    Hej! Sitter nog i lite liknande sits! 


    sonen är 6mån, ingen mens i sikte här men är så redo mentalt för att sätta igång bebis verkstaden igen här!

    har inga barn sen innan så har inga referenser på hur lång tid det tar för min kropp att få tillbaka ägglossningen. men vill så gärna Sätta fart på det!

    hur som, jag helammar, har i dagarna börjat ge lite smakprover, vill inte sluta med amning på ett bra tag utan hoppas och ber till högre makter att ägglossning tar sig trots det! 


    försöker jämlika mig med att det är okej stt inte bli gravid nu nu nu? och vill inte ge upp amningen för den saken skull än. 

  • DidoAeneis

    Heeeej! Och välkommen! Gud vad "kul" med en till i samma sits, även om vi så klart inte hade velat vara i sitsen från början. Fast lite spännande är det ju ändå. När ska det hända, liksom?

    Spännande att höra, låter ju som om vi har väldigt liknande förutsättningar då. Jag vill ju inte heller ge upp amningen egentligen, men jag ser fram emot att barnet äter mer vanlig mat av flera anledningar, dels ägglossningen då, men också att jag då blir ännu friare (slipper pumpa om jag ska iväg).

    Ja, jag försöker också tänka att det kanske är bra att den här bebisen hinner bli lite större ändå innan nästa kommer. Men jag har fått båda mina barn på våren (april och maj) och tyckt att det har varit såååå skönt att ha bebis på sommaren så man kan amma hur och när som helst, men jag försöker förlika mig med tanken på att det här blir en sensommarbebis eller till och med en höstbebis och att det kan bli bra det också... Bebis på sommaren är ju inte så kul om det är jättevarmt ändå. Och skönt att kunna ha en sommar med mycket bad och sol med ettåringen (och i mitt fall femåringen).

  • Kvinnan97

    Ja det finns såklart många fördelar med att trappa ner på amningen åtminstone , men tänker att man ammar bara varje barn ?1gång? och vill ta vara på det, för jag kommer sakna det när det väl är över sen, hehe i know myself Rynkar på näsan

    men det kan ju såklart va värt en fundera att trappa ner så man kanske får några fler timmar mellan något amnings tillfälle, läst lite att det kan göra att ägglossningen Kommer tillbaka? Eventuellt att man tar bort nattamningen? 


    mycket att fundera kring haha! 


    Min son är född mitten av mars, tycker årstiden va perfekt! Skönt väder för att orka ta sig ut på promenader i början,  skön sommar med bebis, många timmar utomhus och sambon hade lång semester och nu när sonen är Vaken mer så är det toppen att få va ute i höst solen och plocka svampar och kottar. sååå mysigt! Dock ser jag tusen fördelar och nackdelar med att vara gravid/föda med varje årstid! Men uppskattade verkligen våren <3 

    med femåringen, minns du om det va något samband med mat intro som fick igång mensen? eller tog det tid ändå? läst att det kan dröja även fast man drar ner på amningen, eller även slutar amma helt.. 😅

  • DidoAeneis

    Jaa, jag har försökt glesa ut (typ amma mindre för att söva), men det slutar alltid med att jag tar den "lätta" utvägen och drar fram bröstet. Orkar ej ta fajter och det är ju så behändigt! Så nä, att äl ska komma igång av bara utglesning för min del kan jag nog glömma. Det kommer krävas matstart på riktigt. Går segt dock, särskilt mjölmat blir det helstopp av här. Med mitt förra barn började jag med att byta ut frukosten till gröt vid 6,5 månader, men så lär det inte bli denna gång. Hur går det för er med mat?

    Jamen precis, finns ju fördelar med allt. Jag försöker tänka så nu, skönt att ha liten bebis när det är vinter och grått och man ändå bara vill vara inne, och sen när barnet börjar krypa är det varmt ute!

    Alltså jag har försökt fundera över om jag gjorde något speciellt förra gången vilket fick äl att komma igång, men jag gjorde verkligen inte det... Tror hon inte ens åt bara mat dagtid. Kanske mat frukost lunch, sen amning. Mellis var nog också mat. Men middag minns jag iaf att hon inte åt mat. Och jag ammade myyyycket kväll och natt. Det bådar väl iofs gott kanske. Allt känns så avlägset bara än, hon är ju inte ens ett halvår än.

Svar på tråden Få tillbaka ägglossning efter förlossning