Regeringens el-fiasko
I fredags var elen 1600 procent dyrare i södra Sverige jämfört med norra.
Enligt Löfvén har elöverskottet aldrig varit större. Vilken sopa. Nu kommer den elkris som oppositionen varnade för. Total oförmåga att se helheten.
I fredags var elen 1600 procent dyrare i södra Sverige jämfört med norra.
Enligt Löfvén har elöverskottet aldrig varit större. Vilken sopa. Nu kommer den elkris som oppositionen varnade för. Total oförmåga att se helheten.
*knack på axeln*
Personligen är jag rätt perplexad över att vissa går på dessa pratare vars syfte är inte att utbilda, utan att tjäna pengar och i detta fallet inom området desinformation och konspirationer.
Och när jag sen kom till hur hen vill ha pengar via swish och annbat, så inser man att det är inte mycket att hänga i granen längre.
5.5.3Höjd skatt på termisk effekt i kärnkraftsreaktorer
Regeringens förslag: Skatten på termisk effekt i kärnkraftsreaktorer höjs från 12 648 kronor till 14 770 kronor per megawatt och månad av den högsta tillåtna termiska effekten i kärnkrafts- reaktorn. Det avdrag som medges när en kärnkraftsreaktor varit ur drift under en sammanhängande period av mer än 90 kalenderdygn höjs från 415 kronor till 485 kronor per megawatt och överskjutande kalenderdygn.
Ändringen träder i kraft den 1 augusti 2015.
..
ett år efter detta gjorden en blocköverskridande energiöverenskommelse
från wikipedia med olika källhänvisningar
Bakgrund
Sverige hade under decennier styrts av olika regeringar som alla haft olika inriktningar för Sveriges energiförsörjning, vilket skapat osäkerhet på elmarknaden såväl som för hushåll och näringsliv. År 1980 genomfördes en folkomröstning om kärnkraften där samtliga linjer angav ? om än i olika takt och med vissa skillnader ? att Sverige skulle avveckla samtliga kärnkraftsreaktorer. Efter folkomröstningen beslutade riksdagen att alla reaktorer skulle vara avvecklade till år 2010.
I samband med borgerliga Alliansregeringens styre (2006?2014) slöts en överenskommelse mellan partierna Moderaterna, Centerpartiet, Folkpartiet (nu Liberalerna) och Kristdemokraterna som innebar att man accepterade utbyggnad av nya kärnkraftsreaktorer men att kärnkraften skulle bära sina egna kostnader, det vill säga utan statliga subventioner. Samtidigt beslutades att subventioner skulle ges till vindkraft och solkraftverk. Överenskommelsen som offentliggjordes den 5 februari 2009 innebar ett genombrott för de borgerliga partierna som fram till det datumet varit splittrade i energifrågan, framförallt med anledning av Centerpartiets tidigare motstånd mot kärnkraft.
När en rödgrön regering tillträtt 2014 meddelades i regeringsförklaringen att de avsåg att bjuda in till blocköverskridande samtal i en särskild energikommission i syfte att skapa en långsiktigt hållbar energiöverenskommelse. Regeringen angav också att deras ingång i dessa samtal var att kärnkraften skulle ersättas med förnybar energi och energieffektivisering och att Sverige på sikt skulle ha 100 procent förnybar energi[3], vilket var ett krav som Miljöpartiet de gröna länge drivit.
Förhandlingar
Under förhandlingarna offentliggjorde olika partier sina ståndpunkter. Först meddelade Socialdemokraterna och Miljöpartiet att de ville ha målet 100 procent förnybart inom 20 år och stöd till att bygga mer förnybar energi.[4] Centerpartiet angav sedan sänkt skatt på vattenkraft som avgörande. Liberalerna meddelade efter ett tag att de ville ta bort stödet till förnybar energi och istället satsa på ny kärnkraft. Senare hoppade Liberalerna av samtalen.[5] De tre andra allianspartierna valde att fortsätta förhandla med Socialdemokraterna och Miljöpartiet utan Liberalerna. Alliansens enighet i energipolitiken var därmed över
Energiöverenskommelsen 2016
På en presskonferens den 10 juni 2016 meddelade representanter för regeringspartierna, Socialdemokraterna och Miljöpartiet de Gröna, samt oppositionspartierna Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna att en överenskommelse slutits mellan partierna för att säkra Sveriges framtida energiförsörjning.
...
Överenskommelsen innehöll bland annat följande:[7]
Här kan du se historiska elpriser från 2012 och framåt från ett elhandelsbolag. Det finns också en sammanställning av händelser som påverkat priset.
www.skekraft.se/privat/elavtal/historiska-elpriser/
Så här skriver Vattenfall om produktionskostnader 2022
energyplaza.vattenfall.se/blogg/vind-och-sol-kan-ge-mest-energi-for-pengarna
Man kan räkna bort 1/6e del från de kostnaderna för att omvandla SEK2022 till SEK2012. Sen har det tillkommit och försvunnit vissa kostnader för produktionen.
Det skulle ge att vind, sol och vattenkraft skulle kunna vara lönsam vid ett elpris på 30öre..
I verkligheten är det kanske priset under de kalla månaderna som är intressanta för lönsamheten, det är under den perioden många med elvärme/ elbaserad värme förbrukar 70% av sin årliga elförbrukning.
Det är inte omöjligt att de låga priserna och minskad lönsamhet för allt annat än gamla anläggningar beror på ett överskott av tillgänglig el på elhandelmarknaden och kopplingen till priser på andra energislag.