• Pope Joan II

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    Det här är en tråd för människor som är kritiska till Sveriges strategi och som önskar att diskutera ur det perspektivet. 

  • Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin
  • Anonym (ABC)
    Padirac skrev 2020-11-13 23:14:22 följande:

    Dessutom rekommenderar de inte lockdowns, inte heller flockimmunitet.

    De rekommenderar också

    'physical distancing, use of face coverings, hand and respiratory hygiene, and by avoiding crowds and poorly ventilated spaces. Rapid testing, contact tracing, and isolation are also critical to controlling transmission. The World Health Organization has been advocating for these measures since early in the pandemic.'


    Rapid testing: Så sent som i somras sade Tegnell att det inte var viktigt att veta om man är smittad.

    Contact tracing: Tegnell menade att det är tillräckligt effektivt om varje smittad själv ringer sina kontakter.

    Isolation: Det gör man inte. Nåja, hushållskontakter då, vuxna sådana. Fast man får handla mat, och lämna på förskolan, och rekommenderas inte använda munskydd.

    De här tre är nu det som Finland som samhälle har tagit ansvar för. Nedstängningen gjordes för att man skulle kunna bygga upp det här systemet utan att en massa människor skulle bli svårt sjuka och dö medan man jobbar upp kapaciteten.
  • AndreaBD
    Anonym (Fasanen) skrev 2020-11-13 21:06:55 följande:
    Nej. Men är det grundlagarna som gör att man agerat så långsamt, och fortfarande gör det genom att vänta tills de ser en större ökning innan de inför nya rekommenationer? Det är ju försent då. Eller har grundlagarna med krav på munskydd att göra. Finns massor man kunde gjort som inte gjordes och som inte styrdes av lagarna. Man kunde informerat folk mycket mer, men i stället verkade man rädd för att skapa panik, eller så handlade det om att de ville håla igång smittan för att Tegnell sa ju att det kommer dröja många år innan vi får ett vaccin och han trodde vi skulle ha flockimmunitet i maj. Ja just det, de valde ju faktiskt spåret flockimmunitet i början...
    Raljerande.... det kommer ju alltid så småningom.  
  • Padirac
    FuckGoggleAskMe skrev 2020-11-13 23:28:37 följande:
    Ja tack, jag läste faktiskt det. Ska jag berätta för dig också att de rekommenderade use of face coverings, om du kanske missat det?

    Nej, det är en väldigt nyanserad artikel. De rekommenderar inte flockimmunitet, och de rekommenderar inte långvariga lockdowns pga alla negativa effekter.
    De säger inte i klartext att de rekommenderar korta lockdowns, stängning av restauranger etc men vad tror du menar när de rekommenderar physical distancing, avoiding crowds etc och omedelbara åtgärder? Tror du att de tycker det är ok att Sverige inte har avrått från resor till tex Belgien och Spanien? Eller ok med reglerna om storleken på folksamlingar i Sverige? Tror du de imponeras av att krogar får ha öppet kortare tid eller att ingen i kollektivtrafiken måste bära munskydd?
    Vilka som imponeras eller inte tror jag inte spelar någon roll över huvudtaget för viruset.  Så imponeranded bortser jag från - helt och hållet. 

    Så länge etablissemangen kan hålla ned trängsel och hålla social distansering får de väl ha öppet så länge deras tillstånd ger rätt till.  Jag gissar att hälsoinspektörerna sett att etablissemangen haft svårt att upprätthålla den nya ordningen senare på kvällen/natten och att det är skälet till att tiden ändrats. Åter igen är det ingen given rättighet för regering eller myndigheter att de ska kunna förhindra privat näringsverksamhet om verksamheten uppfyller de krav på smittskyddsåtgärder som ställs.

    Sen kan man diskutera vilka gränser och vilka antal och vilken distans som är nödvändig eller önskvärd. Om man inte vill diskutera det så får man ge sig in i diskussionen om vad lagen tillåter att regering och myndigheter gör för inskränkningar.. men just den frågan verkar inte många vilja röra i den här tråden utan vill hellre slå vilt mot det som upplevs som fel.
  • AndreaBD
    Anonym (ABC) skrev 2020-11-13 22:38:30 följande:
    Det finns inga vetenskapliga undersökningar som visar att munskydd ökar smittspridningen. Teorin om den falska tryggheten är bara spekulation som ingen har kunnat backa upp med vetenskapliga bevis. Din solfjäder går därmed från ?ingen effekt? till ?skyddande effekt?, vilket innebär att det finns enbart fördelar med att ta munskydd i bruk,
    Och för tredje gången på två dagar kräver du prov på något som INGEN någonsin har påstått. 
  • Anonym (ABC)
    Padirac skrev 2020-11-13 23:32:04 följande:

    Det enklaste först,

    Regeringen kan troligen inte bestämma att all personal på äldreboenden ska ha munskydd - som jag förstå det. Regeringen arbetar inte med dessa detaljer.

    Det är vårdgivaren som har ansvar att se till att personalen har den typ av skydd som behövs för att uppfylla kraven som myndigheter ställer på dem för att skydda personal och boende. 

    Om vårdgivaren väljer att skydda peronal och boende med hazmatdräkter, munkydd,  visir, gummistövlar eller paraplyer och kan visa att de på detta sätt uppfyller kraven så är det OK, Självbestämmandet på varje nivå i svensk förvaltning är omfattande.  På gott och ont.

    Pararaferna har diskuterats inte bara i tråden utan också i media, jurister på FHM har bedömt att det möjligtvis går att spärra av delar av ett kvarter eller hus, men alla de som befinner sig där och inte är utsatta för smitta kommer då att berövas rätten att gå till affären eller göra andra saker de behöver eller helt enkelt vill göra. En sådan avspärrning är enbart en tillfällig avspärrning för att hitta smittkälla enligt nedan.

    Mer finns att läsa här  www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/covid-19/om-sjukdomen-och-smittspridning/smittspridning/karantan-och-avsparrning/

    "Karantän är en form av isolering av personer som misstänks bära på en samhällsfarlig sjukdom, men som inte är sjuka. Om man misstänker att någon har en samhällsfarlig sjukdom (som covid-19) kan smittskyddsläkaren i regionen besluta att sätta den personen i karantän, i hemmet, en avgränsad del av en byggnad eller ett område. Karantän innebär att man inte får lämna bostaden eller ta emot besök. Besök av till exempel vårdpersonal och socialtjänst är dock tillåtet.För personer som är sjuka kan istället isolering bli aktuellt. Beslut om karantän är alltid individuella och kan överklagas till domstol.

    Att sätta en person i karantän är en kraftfull åtgärd som är noga reglerad i smittskyddslagen. Om en mindre ingripande åtgärd kan få samma effekt, ska smittskyddsläkaren välja den istället. En sådan åtgärd kan t.ex. vara beslut om särskilda hygienrutiner för den smittade personen eller avstängning från arbetet, skolan eller förskolan.

    Det är bara enskilda personer kan sättas i karantän, inte ett större område som en stad. Däremot finns det möjlighet att spärra av ett begränsat område genom beslut om avspärrning."

    "Folkhälsomyndigheten kan med stöd av smittskyddslagen spärra av ett område på maximalt några kvarter. Avspärrningen innebär bland annat att det blir förbjudet att ta sig in och ut ur området.

    En avspärrning kan till exempel bli aktuell om man upptäcker att någon eller några personer har insjuknat i en livshotande sjukdom. Då kan man använda avspärrning för att hitta smittkällan och utreda om det finns fler personer inom det avgränsade området som kan ha smittats eller spridit smittan.

    Syftet med bestämmelsen är alltså att säkerställa att smittan inte tar sig ut ur området eller att någon går in och riskerar att smittas. När utredningen är klar och personerna i området är omhändertagna för vård eller har väntat ut inkubationstiden (tiden från det att en person har smittats till dess sjukdomen bryter ut), bör man häva avspärrningen.

    Avspärrning är en tillfällig åtgärd för att utreda upptäckta sjukdomsfall och smittspridning. En avspärrning kan alltså inte användas för att t.ex. hindra personer från att resa in eller ut ur ett större geografiskt område."

     


    Tror att du det skulle komma en flod av överklaganden om man skulle börja försätta folk i karantän? I Finland har det väl funnits enstaka fall, men i stora hela har folk fattat galoppen. Artiklar som berättar hur hälften eller mera av alla nysmittade någonstans redan befann sig i karantän visar ju bara hur effektivt det är.

    Ok, regeringen kan inte ge påbud om munskydd på äldreboenden. Vad kan den besluta om då? Vad skulle du införa för åtgärd med stöd av den här paragrafen?
  • Padirac
    Anonym (ABC) skrev 2020-11-13 23:41:03 följande:
    Rapid testing: Så sent som i somras sade Tegnell att det inte var viktigt att veta om man är smittad.

    Contact tracing: Tegnell menade att det är tillräckligt effektivt om varje smittad själv ringer sina kontakter.

    Isolation: Det gör man inte. Nåja, hushållskontakter då, vuxna sådana. Fast man får handla mat, och lämna på förskolan, och rekommenderas inte använda munskydd.

    De här tre är nu det som Finland som samhälle har tagit ansvar för. Nedstängningen gjordes för att man skulle kunna bygga upp det här systemet utan att en massa människor skulle bli svårt sjuka och dö medan man jobbar upp kapaciteten.
    Ja, Finland har som sagt lagar som tillåter en nedstängning - vilket inte Sverige har.

    FHM har sagt att i olika stadier av pandemin är olika typer av testningar meningsfulla, och om det saknas testkapacitet så behöver de teter som finns användas där de gör mest skillnad och nytta.  Du förenklar ett påstående och förvrider det enligt min uppfattning. Just denna fråga om testning i olika stadier och smittutbredning har debatterats tidigare i tråden.

    Så vitt jag vet genom nära kontakter så görs smittspårningen av sjukvårdspersonal, det kan helst säkert vara olika på olika platser eftersom självbestämmandet inom regioner är omfattande.  Tvärtemot vad någon sa i tråden tidigare ( kan ha varit du) så smittspårar man för att hitta möjliga personer som man smittat, inte bara för att hitta smittkällan. 

    Vem får gå ut och handla mat om man är sjuk i Covid-19?  Är detta sant?  Hur det är med dagis vet jag inte- det är länge sedan barn här hemma sa att det inte heter dagis utan det heter förskola <3

    Nej, munskydd rekommenderas inte, istället rekommenderas socialt avstånd och om du har symptom skall du stanna hemma.
  • Padirac
    Anonym (ABC) skrev 2020-11-13 23:52:55 följande:
    Tror att du det skulle komma en flod av överklaganden om man skulle börja försätta folk i karantän? I Finland har det väl funnits enstaka fall, men i stora hela har folk fattat galoppen. Artiklar som berättar hur hälften eller mera av alla nysmittade någonstans redan befann sig i karantän visar ju bara hur effektivt det är.

    Ok, regeringen kan inte ge påbud om munskydd på äldreboenden. Vad kan den besluta om då? Vad skulle du införa för åtgärd med stöd av den här paragrafen?
    Besöksförbudet på äldreboenden har varit uppe redan i våras och är uppe igen, hur långt det går vet jag inte.

    Regeringen kan ge de myndigheter som ansvarar för hälsa (socialstyrelsen) och smittskydd  (FHM) och kanske MSB och länsstyrelser i uppdrag att utforma krav, rekommendationer och  informationsprogram för att upprätthålla basala hygienkrav och -rutiner, fastställa och vidta lämpliga smittskyddsåtgärder och utbilda personal och informera personal/kunder/brukare/allmänheten om detta.

    Sverige har som tidigare sagt inte ministerstyre och varje nivå i förvaltning och vård har inte bara möjlighet utan också krav på omfattande självstyre så längde de kan visa att de uppfyller krav och följer rekommendationer.

    Det är märkligt - i ordets verkliga betydelse - att det efter många tusentals inlägg och åtskilliga månader fortfarande finns de i tråden som inte förstått hur den svenska förvaltningsmodellen fungerar trots att detta förklarats om och om igen - för samma personer.
  • Anonym (Proctor)
    AndreaBD skrev 2020-11-13 23:40:42 följande:
    Tyvärr, om man inte förstår hur något fungerar i grunden - som i det här fallet svenska samhället - så märks det väldigt tydligt. Jag säger inte att jag vet det så bra, men jag har inte heller gått i skolan i Sverige, och skulle inte vräka ur mig sånt som jag inte vet alltför mycket. 
    Det var nog bland de sämsta argument jag läst.

    Men nu har du chansen att bevisa att jag i grunden inte förstår det svenska samhället samt förklara på vilket sätt "det märks". 

    Kom igen nu! Det här blir kul.
  • Anonym (ABC)
    Padirac skrev 2020-11-13 23:59:52 följande:

    Ja, Finland har som sagt lagar som tillåter en nedstängning - vilket inte Sverige har.

    FHM har sagt att i olika stadier av pandemin är olika typer av testningar meningsfulla, och om det saknas testkapacitet så behöver de teter som finns användas där de gör mest skillnad och nytta.  Du förenklar ett påstående och förvrider det enligt min uppfattning. Just denna fråga om testning i olika stadier och smittutbredning har debatterats tidigare i tråden.

    Så vitt jag vet genom nära kontakter så görs smittspårningen av sjukvårdspersonal, det kan helst säkert vara olika på olika platser eftersom självbestämmandet inom regioner är omfattande.  Tvärtemot vad någon sa i tråden tidigare ( kan ha varit du) så smittspårar man för att hitta möjliga personer som man smittat, inte bara för att hitta smittkällan. 

    Vem får gå ut och handla mat om man är sjuk i Covid-19?  Är detta sant?  Hur det är med dagis vet jag inte- det är länge sedan barn här hemma sa att det inte heter dagis utan det heter förskola <3

    Nej, munskydd rekommenderas inte, istället rekommenderas socialt avstånd och om du har symptom skall du stanna hemma.


    Var inte testningskapaciteten god i juli? Det var då Tegnell sade att det inte var så viktigt att testa.

    Det var jag som hade lyssnat på en smittspårares redogörelse.

    www.svt.se/nyheter/lokalt/uppsala/sa-gar-en-smittsparning-till

    ?Det vi vill ha reda på framför allt är var dom kan ha blivit smittade?

    ?Men försök och kontakta dom också...så att dom vet var dom kan ha blivit smittade nånstans?

    Den här personen måste ha missförstått vad som är det centrala i smittspårningen

    Den som sitter i hushållskarantän, alltså den friska personen, får gå ut och handla. ?Vi vill ju inte låsa in någon?.
  • Anonym (Fasanen)
    Padirac skrev 2020-11-13 21:22:54 följande:
    Nej, det är fortfarande inte sant att strategi eller mål var eller är flockimmunitet. Detta har diskuterats i tråden och du har säkert läst och skrivit om det redan tidigare i tråden.
    Anonym (Fasanen) skrev 2020-11-13 20:57:04 följande:
    Ja precis. Det finns lagar, självklart, men det finns också väldigt mycket man kan göra som inte går emot lagarna och som inte gjorts. Jag tänker bara nu inför vintern, har Tegnell och FHM t ex informerat om vikten av att ha bra ventilation inomhus för att inte viruset ska stanna kvar så länge och att äta viktiga näringsämnen som kanske kan skydda till viss del? Men det har de nog inte för de tänker väl att det finns inte 100%-iga bevis för att det skyddar till 100%.
    Jag hoppas att det inte är vitaminbluffen och annat som kvacksalvare använder för att sko sig på människors oro du tänker här...

    Vädring är bra - enligt de uppgifter som cirkulerat i media sista dagarna verkar vädringsrådet komma från Tyskland där det sagts vara en 'folksport' , en del av det som sades i de första rapporteringarna om detta har fallit bort i den senare rapporteringen, att ventilationen i byggnader i Tyskland i huvudsak är annorlunda än hur det i huvudsak är här. Om det är sant eller inte vet jag inte, bara att detta var vad som fanns med i den ursprungliga rapporteringen om vädringens förträfflighet för att hålla corona borta.  Men visst är luftutbyte bra på många sätt.  

      
    Kan du visa bevis på att det inte är sant i så fall, som du hävdar? Man kan ju lägga ihop det ena med det andra och dra slutsatser. De pratade en del om det, var väldigt positiva till det, sa t o m att de skulle köra på flockimmunitet, har sagt att viruset kommer inte försvinna på många år och vaccin får vi inte på många år... så att det gått på strategin att uppnå hög immunitet bland yngre friska och samtidigt isolera de äldre är ju det som de försökt med. Det låter egentligen inte så konstigt på papperet, om man utgår från att nästan alla unga klarar sig bra. Men att det skulle fungera i praktiken är att spela rysk roulett. 

    Varför tror inte du att de ville köra på den strategin? Vad får dig att bli övertygad om att så inte var fallet? De ville hålla en låg spridning, skydda de äldre, de säger att målet är inte flockimmunitet i sig men det är ett resultat av strategin. Ja det är ju ett sätt att uttrycka så på också...

    Vet inte om de har annorlunda ventilationssystem i Tyskland, men det finns ju inte så mycket att välja på. Kanske Sverige har fler hus med självdrag och det innebär ju att på vintern med mer kyla så tätar många igen ventilerna vilket ju ger lite luftombyte. I alla fall ventilation är väldigt viktigt nu. Viruset blir ju mer luftburet under vintern då som jag förstått det.
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin