• Pope Joan II

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    Det här är en tråd för människor som är kritiska till Sveriges strategi och som önskar att diskutera ur det perspektivet. 

  • Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin
  • FuckGoggleAskMe
    Aniiee skrev 2020-11-09 19:32:59 följande:

    Så... ökningar i Spanien, Frankrike, Nederländerna och Sverige September-November... Who wants graphs? Ska jag göra grafer jämförande de nordiska länderna också? Eller ska jag helt enkelt skita i det?


    Låter intressant med grafer, jag röstar på det! Fast de nordiska länderna ligger ju så annorlunda till, så kanske mindre intressant egentligen. 
  • FuckGoggleAskMe
    AndreaBD skrev 2020-11-09 18:58:29 följande:
    Det hänger ju alltid mycket på hur folk beter sig. Kanske hade det varit bättre än i andra länder, även i längden, om folk hade upprätthållit social distans bättre. Det har dessutom börjat bra senare i Sverige och vi vet inte heller hur länge det dröjer i olika länder. 

    Jag tycker det är mycket förståeligt att han inte ville prata om det. Folk missförstår kanske saker och ting och dessutom gör det ingen nytta, som sagt, att konstatera att det är en andra våg eller att det inte är det. 
    Naturligtvis hade situationen varit bättre överallt, om man hållit bättre avstånd. I fetstilade mening förstår jag inte riktigt vad du menar med Det eller det. 

    Men är det inte underligt om Tegnell har lätt för att säga att andra länder har en andra våg, men vill definiera hur det är i Sverige på ett annat sätt? Såg att det är en ruskig ökning i Stockholm nu, usch!
  • Tow2Mater
    K Markatta skrev 2020-11-09 19:33:13 följande:

    USA ser ut att ändra sin strategi nu efter presidentvalet:

    omni.se/biden-med-ny-coronaplan-varnar-for-en-mork-vinter/a/mBBm2g

    Biden med ny coronaplan - varnar för en "mörk vinter"

    USA:s tillträdande president Joe Biden och hans arbetsgrupp mot coronaviruset har tagit fram en handlingsplan för hur man ska bekämpa den tilltagande smittan i landet. Det säger Biden vid en pressträff under måndagskvällen.

    Han varnar för att USA går en "mörk vinter tillmötes", med både fler smittade och fler som nu läggs in på sjukhus. Nu behövs "djärv handling", säger han.

    Biden uppmanar också alla amerikaner att bära munskydd och säger att man inte på något sätt gör ett politiskt ställningstagande genom att bära det.

    - Vi kan rädda tiotusentals liv om alla bär munskydd, inte republikanska eller demokratiska liv, utan amerikanska liv.


    hur menar du strategin ändras?
  • FuckGoggleAskMe
    FDFMGA skrev 2020-11-09 19:09:54 följande:
    Nej, kanske jag uttryckte mig slarvigt i mitt förra inlägg.

    Pfizers vaccin skyddar inte mot infektion utan mot symptom, precis som AstraZenecas kommande vaccin.

    Hoppas du förstår skillnaden.Skrattande

    Men hursomhelst - funkar det på riskgrupper så kan det ju innebära att dödligheten reduceras markant för dessa.

    Och det är inte kattskit, som min gamla mormor brukade säga.
    Nja, det verkar vara lite annorlunda tydligen

    Hopes are soaring that a Covid vaccine is within reach, following news that an interim analysis has shown Pfizer/BioNTech?s candidate was 90% effective in protecting people from transmission of the virus in global trials.

    https://www.theguardian.com/world/2020/nov/09/covid-19-vaccine-candidate-effective-pfizer-biontech

    Och här står det att det hjälpte 90% av vaccinerade att inte få COVID19.

    https://news.sky.com/story/coronavirus-pfizer-vaccine-found-to-be-90-effective-in-great-day-for-science-and-humanity-12128452

    Sedan var det väl väldigt mästrande att skriva Hoppas du förstår skillnaden - men ok, ska inte anmäla dig denna gång, pga idiotförklaring av andra. 
  • Aniiee
    FuckGoggleAskMe skrev 2020-11-09 20:14:43 följande:
    Låter intressant med grafer, jag röstar på det! Fast de nordiska länderna ligger ju så annorlunda till, så kanske mindre intressant egentligen. 
    Om det man undersöker är den inhemska förändringen så kan det kanske fungera. Men, till att börja med.... de andra.
    Gamla matvaror i kylen? Först får de päls, sen börjar de morra och SEN går de ut.
  • Aniiee

    Så... väldigt enkel jämförelse. Ökningen av fall och dödsfall i Spanien Frankrike, Nederländerna och Sverige i September, Oktober och till den 6e November, i den ordningen (senaste dagen alla hade info på ourworldindata). Jag vet inte hur bra texten kommer synas, men blå=spanien, orange=frankrike, grå=nederländerna, gul=sverige. Vänster=ökning av fall, höger=ökning av dödsfall. talen (om de syns) är procent.
    Fråga om det är något jag glömt förklara.... 






    Gamla matvaror i kylen? Först får de päls, sen börjar de morra och SEN går de ut.
  • Padirac
    Pope Joan II skrev 2020-11-09 20:42:09 följande:
    Ja, det är verkligen tråkigt att det inte går att möta allmänhetens behov för att testa sig med tanke på att allmänheten uppmanats att testa sig. 

    www.dn.se/sverige/trycket-ar-enormt-alla-som-.../
    Det är tydligen lab-kapaciteten som inte räcker just nu - om de kommer att räcka framöver då de utökats vet vi inte ännu

    från din länk

    "Region Örebro län meddelade förra torsdagen att taket även där var tillfälligt nått. Det är framför allt provtagningen av allmänheten som har påverkats.

    – Antalet tester har legat över vår analyskapacitet. Därför bromsade vi i förra veckan provtagningskedjan. Det måste vara hållbart över tid, och vi behövde signalera att vi inte klarade av det, säger Martin Sundqvist, överläkare på laboratoriemedicinska kliniken på Universitetssjukhuset i Örebro.


    Nu har regionen fått tillgång till ytterligare ett externt laboratorium, och på måndagen släpptes nya tider.


    – På sikt tror jag dock inte att det kommer täcka behovet, som just nu verkar nästintill oändligt. Därför diskuterar vi ytterligare åtgärder, till exempel fler externa labb. Men det går inte att trolla fram mer resurser i form av personal och apparater, säger Martin Sundqvist.


    Region Stockholm stoppade hemtesterna för allmänheten under fyra dagar i förra veckan, eftersom kön ringlade sig för lång. Nu har regionen infört en dagskvot på hemtesterna. Än så länge ligger den på 5.000 per dag, vilket ska utökas senare i veckan när ett nytt analyslabb kopplas in.


    – På torsdag ökar vi kapaciteten rejält, och räknar med att komma upp i en veckotakt på 50.000 tester totalt. Om det räcker vet vi inte. Trycket är enormt, behovet är ändlöst och efterfrågan är extremt snabbrörlig, säger Claes Ruth, funktionschef på Karolinska Universitetslaboratoriet.


    Ytterligare regioner upplever ett högt tryck på provtagningen för allmänheten, och tiderna tar med jämna mellanrum slut. Emma Spak på SKR säger att regionerna, labben och Folkhälsomyndigheten jobbar intensivt för att utöka kapaciteten."

  • Padirac
    Pope Joan II skrev 2020-11-09 21:32:30 följande:
    Trist att underdödligheten...ja...
    Ingen som envist vill prata om den längre, noterar jag.

    www.dn.se/sverige/scb-sverige-pa-vag-mot-hogs.../
    Ja, corona-viruset och covid19 tar liv

    från länken du gav

    "Sverige är på väg mot ett år av hög överdödlighet. Statistik från Statistiska centralbyrån visar att det sannolikt kommer att avlida omkring 95.000 personer jämfört med ett genomsnitt på 90.000 per år.

    – Detta förutsatt att dödstalen inte börjar stiga kraftigt, säger Tomas Johansson på SCB


    Under hösten har ovanligt få människor avlidit i Sverige jämfört med de senaste åren. Enligt SCB:s statistik ligger antalet döda under september månad två procent under tidigare år och under oktober, där det fortfarande kan rapporteras in en del dödsfall, avled nio procent färre än under en genomsnittlig oktober åren 2015–2019.


    – Vi kan nog räkna med att det kommer att öka med några procentenheter men inget tyder på vi ska få en överdödlighet i oktober. Oktober kommer sannolikt att landa under, säger Tomas Johansson, utredare på SCB."


      
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin